Psaki opět komentuje události na Donbasu: Washington nenašel pachatele ostřelování zastávky v Doněcku


23. 1. 2015    zdroj
Americké ministerstvo zahraničí se domnívá, že případ ostřelování zastávky veřejné dopravy v Doněcku vyžaduje pečlivé vyšetření, protože není zatím jasné, kdo přesně to provedl. 22.ledna o tom informovala agentura TASS. Na briefingu ve Washingtonu jeden z novinářů při zadávání otázky mluvčí ministerstva zahraničí Jen Psaki poznamenal, že v těch případech, kdy smrt civilistů na Ukrajině údajně zaviní domobranci, USA jejich činy okamžitě odsoudí, aniž by čekaly na vyšetřování. Když může jít o činy na ukrajinské straně, ministerstvo se omezí na výzvu k vyšetřování.


Na to Psaki odpověděla: “Existují případy, kdy je jasné, kdo je odpovědný. V tomto případě se jedná o situaci, kdy je nutné vyšetřování. ”

V reakci na poznámku o tom, že v případě ztráty na životech na zastávce by domobranci sotva stříleli na svém vlastním území, Psaki vyzvala, aby se počkalo na výsledky vyšetřování.

Na otázku jiného novináře, zda Kyjev neporušuje stávající dohody, když nestahuje těžké dělostřelectvo z oblasti konfliktu, Psaki poznamenala, že v případě Ukrajiny je třeba vzít v úvahu, že orgány státní moci mají povinnost chránit své vlastní území. “Jsem připravena komentovat konkrétní případy, nikoliv příliš obecné otázky,” dodala.

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová