S nacisty se nevyjednává …

20. 1. 2015 Kosa zostra .
V článku „S nacisty se nikdy a nikomu nepodařilo dohodnout“, napsal akademik a poradce ruského prezidenta Sergej Glazev, že Ukrajina potřebovala jednání o míru jen v zájmu zdržování a natahování času. Glazev má za to, že charakter kontaktů mezi Ukrajinou a lidovými republikami je kontraproduktivní, jednání překáží celá řada faktorů.

Za prvé – nacistická junta není samostatná. Je manipulována tajnými službami USA, přičemž nikoli prostřednictvím jimi instalovaného Porošenka, ale přímo.
Za druhé – Američané rozhovory v kazašské Astaně nepotřebují, stejně jako jakékoli jiné, na kterých se může Rusko bez nich s evropskými šéfy na něčem dohodnout.

Glazev se domnívá, že se s nacisty nelze domluvit už z principu, protože dohody nikdy nedodržují. Jednání využívají jen ke zdržování, klamu, získání jednostranných výhod a čehokoli, jen ne pro skutečně seriózní dohodu. Tím méně se lze dohovořit s ukrajinskými nacisty, kteří vždy byli uměle vypěstovaným produktem nepřátel Ruska a nikdy nevyjadřovali zájmy lidu Ukrajiny. Dnes jsou zbraní v rukou Američanů a plní jejich úkol – vyprovokovat válku s Ruskem. Vědec poukázal na to, že ukrajinští nacionalisté pomáhali v letech 2. Světové války hitlerovcům a vykonávali pro ně tu nejšpinavější práci – zabíjení civilistů, včetně žen a dětí. Vyznamenali se etnickými čistkami a vraždami stovek tisíc lidí. Kromě toho, za 1. Světové války pomáhali Rakušánkům uskutečnit genocidu Rusínů. Prezidenti postsovětských republik se snažili najít s Porošenkem společnou řeč, vzájemné pochopení v zájmu zastavení masového vyvražďování vlastního obyvatelstva, ale ze shora uvedeného důvodu to nebylo možné. Ukrajinský nacionalizmus je smrtelná psychická nemoc, které se neléčí jednáními, ale tribunálem a soudem. Za genocidu Rusů na Ukrajině, válečné zločiny proti občanům Ukrajiny, za nespočetné případy sadizmu a vandalizmu proti lidem žijícím i památce mrtvých. Proti Rusku, Malorusku, Ruské Pravoslavné Církvi, proti samotnému lidu Ukrajiny.

Zdroj: http://ukraina.ru/news/20150118/1011818220.html

Blízký Východ může odpálit ceny ropy …

Na blízkovýchodní frontě se rozběhly události pro USA nepříznivé, většina západních masmédií je ignoruje, ale marně, protože vývoj situace může zásadně změnit celou regionální situaci a vyvolat nové výkyvy cen ropy. Podle zpráv portálu DEBKAfile, blízkého izraelské rozvědce, nejbojeschopnější jednotky syrské opozice, které se zakopaly v Jordánsku a pohraničních regionech Sýrie – brigády Yarmuk (Al Yarmouk Shuhada Brigades) o síle 2.000 mužů, přešly kompletně na stranu ISIL, vedeného Al-Baghdadím. Tyto brigády se 2 roky připravovaly na území Jordánska důstojníky USA, převážně CIA, ale rovněž zástupci izraelské CAHAL. Ve výzbroji má i těžkou obrněnou techniku. Předpokládalo se, že právě ona bude na hrotu generálního útoku na Damašek od jihu. Brigády Yarmuk měli pověst nejprozápadnější frakce syrské ozbrojené opozice. S kým vůbec může počítat Západní koalice ve své „divné válce“ proti ISIL?

Ukázalo se, že velitel Yarmuku Mousab Ali Qarfan vedl zhruba dva týdny jednání o připojení k ISIL přímo s Al-Baghadím, který se nedávno se svým štábem přesunul z Iráku do syrského města Rakka. Skutečnost, že to americké tajné služby přehlédly, je jejich velkým neúspěchem. Následky mohou být mnohostranné – Definitivně se hroutí mýtus o tom, že USA v Sýrii podporují jakousi „demokratickou opozici“. Stává se zjevnou jen jakási přechodná instance na cestě přechodu vojenských a lidských zdrojů do rukou sil, proti kterým Washington údajně bojuje. Prudce se vyhrotila situace v oblasti syrsko-izraelských a syrsko-jordánských hranic. Po celé její délce je převládající silou ISIL. Namísto pochodu na Damašek může začít opačný pohyb posílených oddílů bojovníků ve směru Golanských výšin a Ammánu. Výsledný směr ofenzívy ISIL se může pootočit k jihu, ve směru ropných monarchií Perského zálivu. V takovém případě se ceny ropy nejenže vrátí na původní výši, ale mohou ji i překonat.

Pokud vůdce Al-Kajdy Usáma Bin Ladin např. počítal, že spravedlivou cenou ropy je 144 USD/barel, pak Al-Baghdadí uvádí cenu 244 USD. Nejzranitelnějším článkem na cestě ISIL nebude Sýrie, proti které ji Američané připravovali, ale navenek klidné Jordánsko. Jeho demonstrativní stabilita je relativní. Ve skutečnosti je to tak, že 55% jordánského obyvatelstva tvoří Palestinci, kteří dosud nebyli rovnoprávní, a mohou se snadno vydat za silou, která může jejich situaci změnit. Oporou vládnoucí Hašimitské dynastie vždy byly beduínské kmeny a nepříliš početní potomci rodáků ze Severního Kavkazu, známí pod obecným označením „čerkesové“. Nicméně, v poslední se době loajalita beduínů ke králi Abdalláhovi II podstatně zachvěla. Některé rody v provincii Maan už vyvěsili černé vlajky ISIL a existují napů nezávisle. Věrní „čerkesové“ sami dynastii nevytrhnou. Podle předpokladu expertů bude na pozici jordánských beduínů mít vliv osud pilota letounu F-16, sestřeleného 24. prosince nad Sýrií a zajatého bojovníky ISIL. Mají za to, že Al-Baghdadí, namísto jeho popravy, ho může využít k získání vůdců beduínských kmenů na svoji stranu. Pro muslimy svatá země Mekky a Mediny, ležící v Saúdské Arábii, zůstává hlavním cílem ozbrojených stoupenců Nového Chalifátu. Je tedy otázka, zda dynastie Saudů odolá jejich náporu bez podpory a pozemních operací se strany mohutných pozemních sil USA. Rijád bude v každém případě postaven před nezbytnost mimořádných výdajů na upevnění vlastní bezpečnosti a zajištění loajality obyvatelstva.

V takové situaci se hra na snižování cen ropy nevyhnutelně obrátí opačným směrem. Vypadá to tak, že se Barak Obama předčasně označil za velmistra, který přehrál Putina. Na geopolitické šachovnici je mnoho políček a ještě víc kombinací. Navíc, na rozdíl od stolní hry, mnohé figury mají sklon k samostatnému pohybu – ne po vůli „velmistra“.
Hrochovy překlady
Zdroj: rusvesna.ru