Ukrajinská svodka ze dne 15.01.2015 – doplněná o MP

Ernest,MP a vlk s přispěním dalších 
16. 1. 2015   https://vlkovobloguje.wordpress.com/

Boje o doněcké letiště vstupují do závěrečné fáze, pokus ukrajinské armády o ofenzívu ztrácí dech, velké ztráty na obou stranách, zmatené zprávy z Evropské unie – prý chce nenápadně zrušit sankce proti Rusku.

14.1.2015 – Zpráva domobrany
Všude je ohnivé peklo. Nedávno Ukrajinci stříleli po Vesloj Gore jako minulé léto po Saur Mohyle „Akaciemi“ a „Grady“.

Od Štěstí z „Gradů“ ostřelují předměstí Luhanska. Gorlovku zasypávají (opět přerušili elektřinu – horníci zůstávají v dolech se vzduchem na půlden) – odvetu dostane Dzeržinsk. Bojuje se o Travnevnoje a Dolomitnoje – jejich obsazením zbaví Gorlovku neustálého ostřelování. Bojuje se v Starognatovke, Granitnom. V Doněcku – tam to je „veselé“ ve všech směrech. V Lisičansku (LLR), které je kontrolováno ukrajinskými vojáky, slyšeli, že domobrana brzy přejde do útoku a začali mobilizovat horníky a zaměstnance dalších podniků. Jenom z dolu Melněkova mobilizují více než 200 lidí. Dnes do odvodní kanceláře šlo 50 lidí, mnozí začali balit věci a utíkají.

Včera, v blízkosti. Vesnice Teploje ve Stanično Luganském regionu bylo minou vyhozeno auto nacistů. Dva vojáci z 80. aeromobilní brigády byli vážně zraněni, nyní jsou v nemocnici ve Štěstí. Průzkumné skupiny domobrany volně pronikají hluboko do okupovaného území a pokládají tam výbušniny.

14. 1. 2015 –  Večerní zpráva domobrany Novorossii
Situace na frontě mezi jednotkami DLR a LLR a vojsky junty se podstatně zhoršila. Ukrofašisté v rozporu s dohodu o příměří systematicky ostřelují pozice domobrany a civilní infrastrukturu Zaznamenáno bylo alespoň 47 případů použití zbraní okupanty:

V Doněckému směru:

  • 08:10 z raketometů ostřelovali jednotky domobrany DNR pozice blízko Veselého;
  • 09:00, 13:30 14:20, 14:50 a 15:40 od Avdějevky a Opitnogo byly ostřelovány z dělostřelectva a raketometů pozice jednotek domobrany DNR u Okťjabrského;
  • 12:20, 12:50 a 14:00 z Majorska byly prováděny palebné útoky na pozice domobrany v oblasti Gorlovky;
  • 12:30 a 14:50 o minometní palba na doly № 6 a 7;
  • v 13:35, 14:03 a 14:40 z tanků byla vedena střelba na pozice jednotek domobrany bránící se v Nové Marevce;
  • 14:35 z minometů byl ostřelován most v Elenovce;
  • 14:45 palbou z raketometů byl ostřelován okraj Dokučajevska.


Během dne pokračovalo ostřelování rezidenčních čtvrtí v Doněcku:

  • 08:20 z Opytnogo byl ostřelován „Volvo Center“, který se nachází na severním okraji města Doněck;
  • 09:30 od banderovců z Avdějevky byl dělostřelectvem ostřelován Kyjevskij rajon;
  • 10:25, 11:55 a 14:30 dělostřelecké a minometné ostřelování domů, které se nacházejí v okrajové části „Spartak„.

V oblasti letiště Doněck:

  • banderovci čtyřikrát (08:50, 12:40, 14:00 a 14:20), ostřelovali jednotky domobrany DLR, které se nacházejí ve starém terminálu;

  • 09:10 minometné palbě z Písků byl vystaven klášter St. Iverskij;
  • 11:07 a 12:35 z Avdeyevka provedeny dělostřelecké útoky na oblast obchodu „Metro“.


Luganský směr:

  • 14:20 až 15:10 od Krymskoje a Trechizbenky dělostřelectvo banderovců ostřelovalo pozice jednotek domobrany LLR poblíž Směloje;
  • 15:00 z raketometů byly ostřelovány jednotky domobrany hájící u obce Metalist;
  • 15:10 z děl byl ostřelován západní okraji Slavjanoserbska.

14. 1. 2015 (21:47) – Zpráva domobrany
Ukrajinská armáda pokračovala v ostřelování Gorlovky, střílí odněkud od Dzeržinska. Okupanti pokračovali v ostřelování území Putilovky z oblasti Avdějevky, z oblastí Písků letěly zápalné miny do oblasti haldy šachty Panfilovskaja. Z oblasti letiště a nového terminálu zní palba ručních palných zbraní. Od obce Toněňkoje ukrajinské síly ostřelují mikrorajony prvního a druhého nástupiště v Doněcku. Dělostřelectvo domobrany Novorossii udeřilo na pozice ukrajinské armády v oblasti obce Toněňkoje. Záře, kterou pozorovali mnozí, je z oblasti Opitnoje – Věseloje, co hoří, není jasné. Nad Thorezem krouží dron nepřítele.

14. 1. 2015 –  Zpráva dobrovolníka s volacím znakem „Syč„
Teď mne rádiem informovali, že se naši pevně uchytili v Novotoškovce. Tyhle pozice nepříteli nedáme. Ztráty: ukrajinská armáda – dnes to, co já vím, v debaljcevské kapse, na Bachmutcee, v Zolotoje, v oblasti Trechizbenky – nepřátelské ztráty – asi 50 vozidel: nepříteli shořely tanky, BTR a BMP, 20 zásobovacích aut, SUV a pickupů, asi 20 děl a minometů a vyřazeno z činnosti asi tři sta zraněných okupantů, několik desítek padlých. Přes to že vítězíme, na stejných úsecích jsme ztratili: 5 tanků, 9 obrněných transportérů, 2 BMP, BMD, 2 Uraly, 2 pickupy, 5 minometů, jednu houfnici, vyřazeno asi sto bojovníků (většinou zraněných). Pokud jde o přípravu na ofenzívu ukrajinské armády – teď nás silně ostřelují, spojení bude brzy pryč, já si myslím, že ukrajinská armáda přitáhla rušičku spojení. Konečně jsme dostali rozkaz k aktivní činnosti – proto bijeme nepřítele vším, kromě několika „Uraganů“ poškozených v létě. Domobrana ve Stanici Luganskoj a ve Valujskom začala útočit na protivníka. A v oblasti Štěstí je nepřítel ostřelován z raketometů „Grad“ a samochodných děl“.

14. 1. 2015 – Zpráva RIA Novosti
Ukrajinské síly začaly stahovat vojsko z letiště Doněck. Uvedl to Denis Pušilin. Ukrajinské síly začaly stažení vojsk z letiště Doněck, potom kontrola nad jeho územím přejde pod DLR. To se nyní děje. Jakmile bude tato operace dokončena, bude možné říci, že letiště je pod naší kontrolou.
Ve vysílání „Rossia 24″ Pušilin řekl, že ukrajinská armáda opustí území letiště Doněck, umožní jim to domobrana DLR. Jedná se o druh gesta dobré vůle ze strany DLR. Děláme vše pro to, abychom chránili životy, aby nebyly zbytečné oběti v naději, že Kyjev bude jednat stejně,” – dodal Pušilin.

14. 1. 2015 (23:44) – Zpráva domobrany
V LLR je válka v plném tempu. Hřmí to na Bachmutce – Ukrajinci kryjí Novotoškovku masivní palbou z „Gradů“ z oblasti Lisičanska, od Popasnoj střílí na Pěrvomajsk, z oblasti Štěstí střílí na Metalist, dobře zapracovali na Ukrajincích v Starém Ajdaru. V DLR jim dělají starosti u Dzeržinska, v okolí Volnovachy a ve směru Doněcka je také hlučno. V Stanici Luganskoj pracují odstřelovači domobrany. U Granitnogo (okupovaný jih DLR) vyřadili BRDM praporu „Azov„. V Pavlogradu byla zpozorována velká kolona ukrajinské vojenské techniky, která se pohybuje směrem ke Kranoarmejsku. Na letišti v 22:30 střelba pokračuje, místy exploze. Nacisté ze dvou palebných pozic v okolí Avdějevky střílí směrem na Putilovku a Makějevku (Jasinovataja), osada Okťabrskij – periodicky střelba. Naši zapracovali „Gradem“ na ukrajinských pozicích ve směru Krasnogorovky. Do oblasti Gorlovky je slyšet kanonáda.

15. 1. 2015 – Zpráva novináře
V Mariupolu nekontrolovatelně řádí epidemie salmonelózy kvůli nedostatku léků a lhostejnosti junty vůči občanům. Před dvěma měsíci do infekční nemocnice № 4 začali přicházet lidé s příznaky akutní střevní infekce: horečka, kašel, zvracení. Epidemie nešetří ani děti, ani dospělé. Do nemocnice přicházejí celé rodiny. Nemocnice je přeplněná. Ve dvoumísných boxech je nyní 5-6 dětí. Dnes je v nemocnici více než čtyřicet dětí od dvou měsíců do dvou let, z toho deset v jednotce intenzivní péče.
Jenom za posledních 24 hodin zemřela sedmiměsíční dívka, a rodiče tří dětí, které jsou v kómatu, říkali, že naděje na záchranu není. Několik hodin ambulance přiváží stále nové a nové pacienty. Děti mají horečky, zvracení a kašel. Ošetřování provádějí zdravotní sestry a lékaři se neobjevují u pacientů několik dní.
Čekat se musí nejen na lékaře, ale i na léky. Objednat „Bacteriophage Salmonella“ lze pouze v Kyjevě – 800 hřiven plato. Je možné ho koupit v lékárně, ale to už stojí 1500 hřiven, které si nemůže dovolit každý rodič. Ve stejné době v Moskvě stojí 200 hřiven. V Mariupolu tento lék není a nikdo neví, co dělat.
Oficiálně se nikdo epidemii salmonelózy nechystá vyhlásit. Lékaři odmítají komentář, vedoucí lékař tam není vůbec. Hlavní hygienik Mariupolu se bojí komentovat situaci.
Osud těchto lidí, nikoho nezajímá. Rodiče jsou v panice, nechápou, jak stát může nechat lidi bez pomoci v takové těžké době. 

15. 1. 2015 – Zpráva dobrovolníka Alexandra Žučkovského
Stručně o aktuálním dění: Začalo to, jak se říká, na všech frontách. Minská bažina je vyřešena, rozhovory se vedou jazykem zbraní. Argumenty pro jednání s Ukrajinci máme, a jsou těžké. Pokračování následuje.

Od náčelníka štábu dělostřelectva 2. brigády domobrany LLR (volací značka „Fomič„):
V současné době začal útok na všech frontách. Ukrajinci začali přivážet techniku, provádějí dělostřelecké ostřelování našich pozic, naposledy v 15:00. Na celé linii kontaktu podél Severního Donce počínaje Stanicí Luganskoj, městem Štěstí a téměř do Krymského se ukrajinská armáda aktivizovala. Odpovídali jsme odvetnou palbou na všechna místa seskupení nepřítele. Držíme naše pozice a pokud to je totální útok Ukrajinců, pak je to neúspěch. Velmi utrpěli v oblasti poblíž města Štěstí a Stanici Luganskoj, proklepli jsme je dobře a také v Krymském naše dělostřelectvo je přesně zasáhlo, čímž do jejich plánů vneslo značné korekce. V útoku na pozici domobrany u Štěstí se podílela rota tanků a rota motorizované pěchoty.

Velitelé ‘Givi’ a ‘Motorola’, kteří za opolčení odbývají letiště Doněck

OBSE navrhuje zřídit „tichý režim“ na letišti v Doněcku
Z Korrespondent.net, včera, 21:31 zdroj

OBSE navrhla zřídit místní zastavení palby na letišti v Doněcku a další provádění společných hlídek. Oznámil to místopředseda zvláštní monitorovací mise organizace na Ukrajině Alexander Hug na tiskové konferenci na středu 14. ledna.
Takovým způsobem chce mise organizace zabránit úmrtí civilistů, kteří žijí v blízkosti letiště.
„V Lugansk je hlášen relativní klid, ale v Doněcku se koncentrovaly střety, jak uvádíme v našich každodenních zprávách,“ – řekl místopředseda. Řekl také, že byl svědkem střelby.
„Na místě jsme slyšeli, že výstřely byly vypáleny z obou stran, ale protože jsme neměli šanci se dostat do blízkosti letiště, nemůžeme říct, která strana začíná útoky,” – řekl Hug. – “Zároveň víme, že obě strany vedou samostatnou činnost v zóně obytné zástavby. A zejména proto, že tyto pozice jsou tak uspořádány, místní obyvatelé trpí.”
Také místopředseda řekl, že strany konfliktu jsou povinny provádět všechny druhy omezujících opatření ke stabilizaci situace kolem letiště Doněck.
Jak oznámil Korrespondent.net, v předvečer generální štáb řekl, že těžké dělostřelecké jednotky dorazily na pomoc „kyborgům“ na letišti v Doněcku.

Můj komentář: Není nápadné, že mise OBSE navrhuje jednat o přerušení palby vždy, když jsou síly junty v koncích? Proč toto nenavrhnou pro CELÝ Doněck a jiná města východní Ukrajiny? Jinde jim ostřelování obytných čtvrtí nevadí?

OBSE začne vyšetřovat tragédii u Volnovachy
Z Korrespondent.net, včera, 18:59 zdroj

Organizace bude sledovat práci nezávislé skupiny představitelů Ukrajiny, Ruska a DLR.
OBSE vytvoří společný vyšetřovací výbor k prošetření incidentu u zátarasu poblíž Volnovachy (v Doněcké oblasti), ve kterém 12. ledna byl autobus s cestujícími zasažen granátem. Bylo to oznámeno na tiskové konferenci místopředsedy zvláštní monitorovací mise organizace na Ukrajině Alexander Hug.
Ve vyšetřovacím výboru budou zástupci Ukrajiny, Ruska a DLR.

A trochu humoru:

Porošenko slíbil, že povolaní branci nebudou posíláni do zóny ATO
Z Korrespondent.net, včera, 18:47 zdroj

Prezident zakázal posílat mládež k jednotkám na Donbas.
Občané povolaní do vojenské služby v ozbrojených silách Ukrajiny, nebudou posíláni do zóny protiteroristické operace. Uvedl to prezident Ukrajiny Petro Porošenko na setkání s vedoucími regionální státní správy v Kyjevě 14. ledna.
„Já vám zaručuji, že ani jeden mobilizovaný voják nebude poslán do oblasti ATO,“ – citoval Interfax-Ukrajina prezidenta.
Porošenko také připomněl, že Ukrajina obnovila odvody.
„Příslušný dokument jsem podepsal, ale nezkušené mladé lidi, kteří jdou sloužit poprvé, kategoricky zakazuji posílat k jednotkám, které jsou v oblasti ATU,“ – dodal prezident.
Požádal vedoucí regionální státní správy, aby měli situaci pod přísnou kontrolou. „Hlavním cílem pro rekruty – musíme je naučit bránit zemi,“ – řekl Porošenko.
Připomínáme, že prezident podepsal dekret o čtvrté mobilizaci.

15. 1. 2015 – Poslal dobrovolník s volacím znakem „Kadet“
Konečně, služba skončila a můžu psát. – Ukrajinské kolony jak ve Štěstí, tak ve Stanici Luganskoj byly „nakryty“ – zbytky techniky odešly, některé tanky a BBM opustila posádka, ale brigáda, která sbírá trofeje, se k nim dosud bojí, tak „krabičky“ stojí osiřelé. Ukrajinská armáda rovnala se zemí Slavjanoserbsk a Želtoje. V Slavjanoserbsku jsou některé paneláky prakticky zničené. Ukrajinská armád ostřeluje z „Gradů“ celou přifrontovou oblast, po celé frontě. Jsou zde značné škody a oběti místních obyvatel. Nepřítel se vrátil k taktice zastrašování. Naše oddíly ve Valujskom střílejí na nepřítele u Makarova a Olchovoje z minometů, výše ztrát ukrajinské armády se rozrostla na čtyři sta zraněných a 60 zabitých. Domobrana svoje pozice nevzdá. Tento útok ukrajinské armády byl velmi hloupý, protože ztratili polovinu techniky prvního sledu obrany. V druhém je jí, pravda, více, tak tedy síly jdou odtud. Ale než tyto posily přijdou a opevní se, my už zaujmeme část pozic ukrajinské armády.

15. 1. 2015 –  Poslal dobrovolník s volacím znakem „Inžener“
No, máme válku na všech frontách, psát není kdy, krčím rameny. Krátce … Na západě se snaží nás vytlačit k 32. zátarasu, s Trechizbenky pracují „Grady“, ze Štěstí „Grady“ a houfnice, ve Stanici Luganskoj jsme Ukry potlačili. Do Štěstí Ukrajince již vozí sanitky. Za Krymským se snaží organizovat přepravu …. Spíše si mysleli, že budou tlačit ze západu a z východu jenom dělostřeleckou palbu, nic víc, protože přes mosty neprojdou … není žádný důvod k panice, vše je pod kontrolou.

Níže je reportáž od Grahama Phillipse, který zázrakem přežil dnes pod palbou, ale podařilo se mu natočit exkluzivní záběry z bitvy od letiště Doněck.

15. 1. 2015 (11:19) – Zpráva domobrany
Ráno byla mlha, a proto vedení mířené palby bylo těžké. Teď letiště „oživlo“, v oblasti padlé věže a nového terminálu lze slyšet ruční zbraně. Ukrajinská armáda začala pravidelnou palbu z oblasti Písků do oblasti haldy dolu Okťabrskij. Rovněž z lokality Orlovka vypálili z raketometů „Grad“ na oblasti Metra a Putilovky. Ukrajinští vojáci přisunuli včera několik kolon z Kramatorska a Krasnoarmějska v bojových formacích, dělostřelecké zbraně zaujímají pozice a vykládají munici. V předměstích aktivně pracují průzkumné skupiny nepřítele, na obloze je mnoho dronů.

15. 1. 2015 – Zpráva rozvědky
Podle rozvědky nepřítel přisunul k Doněcku a Gorlovce na osmnáct kusů taktických raketových komplexů ‘Točka-U’ a plánuje jejich použití proti civilnímu obyvatelstvu a životně důležité infrastruktuře měst. Žádáme všechny, kteří mají možnost sledovat pohyb raketových komplexů, KŠM (velitelských vozidel), transportních strojů, strojů zabezpečení (cisterny, kuchyně), aby je pozorovali a podávali zprávy o jejich pohybu nejbližším velitelům domobrany, nebo jakémukoliv domobranci, který je vám blízko. Také v rámci ilegální práce s informacemi proti ukrajinským okupantům, můžete předávat informace o pohybech techniky nepřítele na anonymní (!!!) stránky na internetu.

15. 1. 2015 – Poslal dobrovolník s volacím znakem „Syč„
Ukrajinci zastavili rušení spojení, když jsme zasáhli jednu rušičku. Máme dobré i špatné zprávy: dobrá – Novotoškovku jsme opevnili a udrželi v noci i ráno. Pozice jsou posíleny a ukrajinská armáda nemůže útočit, protože po 4 dnech bojů nemá čím. Nyní mají v našem směru méně techniky, než my. Máme tanků, BTR a BMP plno. A oni to vědí. A teď probíhají dělostřelecké souboje – naše jednotky zaútočily na osady Doněckij – Orechovo. Už hodinu probíhá útok ze zátarasu u obce. Dosud jsme ho neobsadili, ale myslím, že jednoho dne ho obsadíme. Boj nepřestává v Debaljcevské „kapse“. Bojuje tam „Prizrak„, kozáci a Gorlovská domobrana. U Gorlovky ještě obsadili Travnevoje. Nyní špatné zprávy – druhý sled ukrajinských sil se dal do pohybu. Ve druhém sledu je sil více než v prvním asi 3 krát. První sled byl silně potlučený, Ukrajinci se rozhodli kompenzovat to třetím. Naše jednotky také nespí, jsme připraveni na jejich útok a jsme připraveni útočit! Máme k útoku dostatek sil.

15. 1. 2015 (15:59) – Zpráva od velitele Motorola

Nad novým terminálem vlaje vlajka DLR. 2 a 3 podlaží nového terminálu doněckého letiště je vyčištěno. ‘Kyborgové’ tam nejsou.

Zpráva domobrany:
Jednotka 4. mech.brigády „Prizrak“ obsadila vesnice Redkodub a Polevoje, v blízkosti obce Sanžarovka. Ukrajinským silám hrozilo obklíčení, protože domobrana vnikla hluboko do jejich obrany. V současné době se ukrajinská armáda pokouší opevnit v Něžnělozovje a Rassadce. Jednotky okupantů u osad Rodina a Orechovo byly napadeni kozáky Dremova. Černuchynu, Miusu a Debaljcevu hrozí obklíčení. Zhoršující se situace je pozorována ve směru Dokučajevsk. Jednotky domobrany Novorossia prorazily obranu ukrajinských sil u Orlovo-Ivanovky. V oblasti Volnovachy Ukrajinci nejen vykopali okopy – natáhli i ostnatý drát. Všude je spousta minových polí – položili miny i do ledu poblíž břehů. To vše znesnadňuje útok domobrany.

15. 1. 2015 (17:05) – Zpráva domobrany
V DLR se bojuje na všech frontách. Situace se tvrdě přihřívá, v Doněcku je „hlučno“, v oblasti nového terminálu se bojuje s posilami okupantů, v centru města padá mlha, viditelnost se zhoršuje, je pravděpodobné, že se Ukrajinci pokusí o průlom pod rouškou tmy a mlhy. Letiště je pro Ukrajince symbol a tak se ho jen tak nechtějí vzdát. V 17:00 nacisti z Krasnogorovky ostřelovali oblast Abakumova. Z pozic u Orlovky – Umanskoje nacisté ostřelují z raketometů oblast nového terminálu, Metra. Pod Avdějevkou jsou také aktivní pozice ukrajinských dělostřelců. Domobrana reaguje houfnicemi a „Grady“. Z oblasti Dzeržinska pracovaly raketomety „Grad“ ukrajinské armády. Z prostoru Krasnogorovka ukrajinská armáda vede palbu ze samochodných děl. „Místní obyvatelé hlásí, že se třesou stěny a vylétají okna. Nyní (17:15) ukrajinská armáda střílí z „Gradů“ do oblasti osady Okťjabrskij. Dělostřelectvo domobrany Novorossii nyní zpracovává pozice ukrajinské armády.

Poradce Porošenka Jurij Birjukov oznámil v sociálních sítích, že jeho šéf dal příkaz za každou cenu získat zpět ztracené pozice na letišti Doněck a byly tam poslány čerstvé síly.

Tuto informaci byla potvrzují údaje z rádiového odposlechu. Zejména vyšlo najevo, že k Pískům jsou stahovány jednotky ukrajinských výsadkářů. Kromě toho přišly informace, že velitelé ukrajinských sil obdrželi od junty rozkaz, aby védli palbu z „Uraganů“ na Doněck a Makějevku bez ohledu na ztráty mezi civilním obyvatelstvem.
(zdroj)

Díky Erneste za skvělou práci!

Mapy:

Ukrajinská:

Opolčenská: nenašel jsem

Interaktivní komentovaná: 

https://www.youtube.com/watch?v=yHPfZaNf8Lw

Z komentáře:

Na doněcké frontě probíhá vlastně neustálá dělostřelecká palba ze všech ráží, které mají obě strany k disposici. Tvrdé boje běží na doněckém letišti, kde se opolčenci snaží dočistit jeho objekty od nepřítele a také na přístupech k němu, zejména od severu, kde se Ukři snaží znovu prorvat na letiště. Na druhé straně opolčenci se snaží atakovat Avdějevku a to zejména z jihu a jihovýchodu.

Také Gorlovka je pod trvalou palbou všech ráží, včetně Pionů, stejně jako Doněck, ale místním opolčencům se podařilo odrazit všechny pokusy nepřítele o průlom fronty. Naopak nad Gorlovkou se snaží obsadit dvě obce, které pro ně mají strategický význam, aby lépe mohli na baterie dalekonosného dělostřelectva Kyjeva a také začaly utahovat horní konec Debaljcevské kapsy.

Debaljcevská kapsa přinesla opolčencům první úspěch. Obsadili vesnici Slavnoje a bojují o další dvě. Také upevnili svoje pozice v Redkodubu a  začínají útočit na Mius s cílen dosáhnout Černuchyna. Na hranicích Luganské a Doněcké fronty brigáda Přízrak osvobodila obec Polevoje. Na samotné Luganské frontě se potvrdil předchozí odhad opolčení o směrech úderů kudy budou chtít vést Ukrajinci průlomy fronty – Bachmutka, Štěstí a a Stanice Luganská. S velkým vypětím byly tyto útoky Kyjeva zastaveny a ztráty nepřítele mají být až 50%. Jenže Ukrajinci vyslali do útoku zálohu. Velký dělostřelecký přepad se údajně podařil opolčení na soustředění nepřítele v Krymském, kde mu měli zničit veškerou techniku. Naproti tomu se nepodařilo obsadit Novotaškovku, ale obec je v poloobklíčení. U Štěstí opolčenské dělostřelectvo napadlo kolonu nepřítele.

Tvrdé boje probíhají ve Stanici Luganskoj.

U Mariupolu probíhá testování síly nepřítele. Na střední frontě se bojuje o Granitné, kde je situace zatím nejasná.

Co máme dál? Dvě věci – první bude ještě tragedie autobusu.

OBSE prý to bude vyšetřovat. Zde je video ze včerejší tiskovky OBSE k té tragedii:

http://dnrespublika.info/obse-ne-mozhet-podtverdit-versiyu-ukrainy-o-gibeli-lyudejj-v-volnovakhe/

A hlavní sdělení? OBSE není schopna zatím určit jaká zbraň způsobila tragedii autobusu, ale vlastní smrt mají na svědomí objekty z vysokou kinetickou energií….

Kdo by to řekl?

Možná že by inspektorům OBSE pomohlo, kdyby dostali stejný mail, jako jsem dostal já od kosíře JJ…

Dám ho sem v plném znění:

“Jakožto čtenář Kosy bych rád obrátil vaši pozornost k následujícímu
videu zachycujícímu výbuch vedle autobusu u Volnovachy:

Když si ho člověk zvětší, je vidět, že těsně před výbuchem poblíž
autobusu cosi zmateně pobíhá a odběhne to směrem do pole, kde následně
dojde k výbuchu. Na Palbě to někdo komentuje tak, že někdo zazmatkoval
kvůli předchozím výbuchům v poli (ze záběrů kamery namířené na silnici
směrem na Donbas na

je vidět, že se skutečně stín kouře v pravém dolním rohu objevil až několik
sekund po výbuších v poli před blokpostem), ale podle mě má ten tvor
zřetelně psí pohyby.

Z čehož tedy dedukuji, že tam někdo během čekání venčil psa, ten se lekl
předchozích výbuchů na druhé straně blokpostu, začal jančit, nakonec
odběhl do pole a spustil výbuch. Čili nikoli zlý úmysl (pominu-li
samotné zaminování okolí blokpostu), jen souhra blbých náhod.

Proč vybuchly miny v poli ve směru k Donbasu, to ovšem netuším. Je
možné, že by nějaká spustila samovolně a ostatní spustily díky
seismickým otřesům…?

No já k tomu dodám ještě jiné video ze včerejška. Tohle:

Zachycuje jiný nešťastný autobus, o kterém světové agentury nepíší a nikdo nemluví. Proč také? Byl zasažen dělostřelbou Ukrů včera v Doněcku… Jaceňuk žádal po novináři z FAZ důkazy. Tady jeden flagrantní je. Zajímá ho? Sotva, jak je to dávno, co sdělil světu, že ti, co žijí v Donbasu jsou podlidé? A důkazy se týkají přece činů lidí a na lidech!

No a  nyní se vrátíme do včerejška. Kdy jsem informoval, že Europarlament požaduje zpřísnění sankcí, zavedení tvrdého jízdního řádu, podle kterého se budou zvyšovat a snižovat. A že když Rus se nepodřídí, tak bude vyloučen ze SWIFTu a  kdo ví co ještě.

Zdroj:http://czech.ruvr.ru/news/2015_01_15/Evropsky-parlament-vyzval-k-zavedeni-dalsich-sankci-proti-Rusku-0970/

Dnes k tomu přibyly další podobné prohlášení EP – ta vítá nedodávku Mistralů Rusku. Prý všechny země musí zaujmout jednotný postoj vůči Moskvě. A  v další rezoluci EP s potěšením kvitoval zrušení projektu South Stream…

Zdroj: http://czech.ruvr.ru/news/2015_01_15/Evropsky-parlament-schvalil-zastaveni-dodavek-Mistralu-do-Ruska-0771/

a

http://czech.ruvr.ru/news/2015_01_15/Evropsti-poslanci-uvitali-zruseni-Jizniho-proudu-8568/

Proč uvádím dílem znovu tyto informace? Protože na Deutsche Wirtschafts Nachrichten jsem narazil na následující článek, který mne doslova posadil do židle:

http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2015/01/14/eu-plant-diskret-das-ende-der-sanktionen-gegen-russland/

Dám sem celý jeho překlad.
Titulek říká, že EU plánuje diskrétně konec sankcí proti Rusku! Text má být vystavěn na informacích z Wall Street Journal….
LeoK dodatečně našel i původní článek ve WSJ

http://www.wsj.com/articles/eu-considers-improved-russia-ties-1421160478

A připravte se na to, že vám z detailů i hlavních sdělení půjde hlava kolem.

EU diskrétně plánuje diskrétně konec sankcí proti Rusku

EU plánuje konec sankcí proti Rusku: V důvěrném dokumentu, určeném k diskusi byly navrženy konkrétní možnosti, jak postupně znormalizovat vztahy s Ruskem. Překvapivě je tam i připravenost EU jednat s Ruskem o kooperaci s Euroasijskou hospodářskou unií.

Zdá se, že v Bruselu se s konečnou platností prosadilo mínění, že sankce působí těžké škody členským evropským státům. Tváří v tvář hrozící recesi v Rusku a neuspokojivému hospodářskému vývoji v eurozoně, chce EU tento stav co možná nejrychleji změnit. WSJ, který o tomto dokumentu informuje, vidí změnu strategie ohledně Ruska. EU sice nemůže sankce jedním tahem zrušit a přejít k obvyklému „business as usual“, ale má po krocích normalizovat vztahy s Ruskem.

Dokument, který ještě nebyl zaslán členským zemím a jejich vládám, má být diskutován příští pondělí na setkání ministrů zahraničí v Bruselu. Na tomto jednání sice ještě nepadnou žádná konečná rozhodnutí, ale WSJ vidí dokument jako první vážný pokus EU urovnat konflikt s Ruskem.

Dokumentem chce EU zvolit tzv. proaktivní přístup, který by měl přinést zohlednění různých zájmů. K tomuto účelu by mělo sloužit i zmírnění sankcí.. Zachovány by měly být jen ty, které se týkají Krymu. Ostatní by měly být zrušeny. To by mělo ulehčit situaci především ruským bankám. Z toho zároveň budou profitovat banky evropské, které si v dnešním extrémně provázaném finančním světě nemohou finanční krach v Rusku dovolit.

Situace je prekérní zejména pro italské banky.

Jako protikompenzaci chce EU dosáhnout dvou věcí. Rusko má zrušit svůj odpor proti asociační dohodě mezi EU a  Ukrajinou. Mimo to má být dosaženo trvalého klidu zbraní a stabilizace situace na Ukrajině a to realizací Minských dohod. V těchto dnech jednají ministři zahraničí Ukrajiny, Ruska, Německa a Francie o odpovídajícím vrcholném setkání – předběžně bez úspěchu.

Pro EU jsou dvě věci mimořádně důležité: Musí být vyřešena energetická otázka, protože státy EU se bez ruského plynu dostanou do vážných potíží: Ve středu tento týden například jednal nový komisař EU pro energetiku Maroš Ševčovič v Moskvě s Gazpromem o dalších krocích.

Druhý bod je obzvláště zajímavý. EU zřejmě vážně zkoumá návrhy přednesené ruským velvyslancem v Bruselu, týkající se toho, že EU a Rusko mohou těsně kooperovat v Euroasijské hospodářské unii. EU si od toho slibuje získání nových trhů.

Jeden z bodů dokumentu předpokládá také konec předpokládané ruské agitace v Evropě. Má být dosaženo toho, že Rusko zastaví svou finanční podporu politickým stranám ve státech EU. Teprve před nedávnem vešlo ve známost, že francouzská Národní fronta získala milionový úvěr od jedné ruské banky /konkrétně od Evropsko-ruské banky z Prahy – pozn. vlk/. EU se obává, že ruská podpora stranám jako je Národní fronta nebo jiné pravicově extremistické skupiny může zásadně vychýlit politickou rovnováhu v EU. Rusko udržuje už určitý čas velmi těsné kontakty s pravicovými stranami v evropských státech. Například v černu 2014 se podle informací Tagesanzeigeru konalo ve Vídni setkání ruských oligarchů s  šéfy stran pravého spektra.

Geopolitické pozadí nového bruselského kurzu je postaveno na skutečnosti, že je třeba Rusko zapojit do boje proti terorismu a  především ke stabilizaci situace na Blízkém východě.

Sbližování mezi Ruskem a EU se již v minulých týdnech rýsovalo. Tak třeba kancléřka Merkelová po vrcholném setkání EU definovala měkké podmínky pro konec sankcí. Šéf SPD a vicekancléř Gabriel zdůraznil, že Německo nechce dostat Rusko na kolena. Ministryně zahraničí EU Mogheriniová vyslovila přesvědčení, že sankce škodí EU daleko více než USA.

Zejména Itálie bojuje s následky sankcí, jak si stěžoval Romano Prodi koncem roku. K tomu v Itálii vypukla nová bankovní krize, jejíž rizika mohou být fatální. Francouzský prezident Hollande požadoval výslovně zrušení sankcí. Bojí se vítězství Národní fronty v nadcházejících prezidentských volbách.

Jak se postaví USA k těmto plánům bude záviset pravděpodobně a docela silně na tom, jak se vyvinou jednání o smlouvě TTIP. Pokud se Američanům zdaří etablovat velkou zónu volného obchodu mezi EU a  USA, pak napojení EU na Euroasijskou hospodářskou unii bude také v zájmu Američanů…

Kdyby bylo někde kolem Apríla, měl bych jasno. Takhle řeším, kdo se zbláznil. Zdali autoři původního textu z WSJ a následně někdo v redakci DWN a vycucali si z prstu fantasmagorii nebo jestli to je alespoň částečně pravda a někdo v Bruselu dostává rozum. Ale pak by se včera a předevčírem totálně museli pominout poslanci EP…

Bylo by fajn , kdyby WSJ a DWR informovaly o realitě. Ale já mám pohádky rád jedině, když je vyprávím vnukovi…

Ještě dodám, že sice poslanci EP s potěšením včera kvitovali zastavení projektu South Stream, ale v Bruselu a hlavně v některých evropských státech jejich nadšení nesdílí. Viz už zmíněné jednání Ševčoviče v Moskvě, viz prohlášení řady papalášů EU, že projekt není mrtev a že vzkřísí až…

Jenže šéf Gazpromu Miller včera suše oznámil, že Rusko hodlá veškerou přepravní kapacitu ukrajinských plynovodů nahradit nově stavěným tureckým plynovodem a  že pokud Evropa chce plyn, tak má nejvyšší čas, aby začala s výstavbou připojení na turecký plynový hub. Což je jednak zatraceně drahé a hlavně časově náročné. A vydírat je bude Turek, který byl léta ostarkizován při jednáních o členství v EU… A ukrajinský Naftogaz / jak jinak/ vydal vážné varování, že doprava plynu přes Turecko může vést k vážným zásobovacím problémům. A  všechno korunoval Putin včera nařízením, že přeprava plynu do EU přes Ukrajinu se okamžitě snižuje o 60% protože Kyjev zase krade plyn…. Což okamžitě zvedlo vlnu rozhořčení v Evropě….

Nezdá se vám, že zdravý rozum to dostává těžce ze všech stran?

Uvolňuji místo pro MP a jeho část:

Svodka od Ukrů: Komentář k Vlkové ukrajinské vojenské mapě.
Situace na Donbasu je napjatá: vydaná mapa ATO
15 leden 2015, 13:37 zdroj

Situace v zóně protiteroristické operace na východě a přilehlých oblastech, se zhoršila. To na brífingu 15. ledna tohoto roku v Kyjevě řekl mluvčí ATO plukovník Andrej Lysenko.

Komentujíc situaci na frontě ke 12:30 14. ledna, mluvčí uvedl pravidelné porušování ticha ze strany ozbrojenců. Teroristé často použili ručních palných zbraní, tanky, minomety, dělostřelectvo a „Grady“. „Ukrajinská armáda odrazila
všechny útoky,“ – řekl Lysenko.

„Během dne, se počet provokativních útoků na pozice sil ATO v Doněcké, Mariupolské, Debaljcevské a Luhanské oblasti zvýšil. Největší napětí je tradičně pozorováno na letišti ‘Doněck’,“ – řekl mluvčí ATO.

Na okupovaných územích Donbasu, zejména v Gorlovce, Sněžném a Krasnodonu, dochází ke zvýšené přítomnosti ozbrojených sil RF, které se účastní vojenské operace proti silám ATO a poskytují instruktáž k přípravě ozbrojenců z řad místních obyvatel.

Lysenko řekl, že byl zaznamenán nárůst ilegálních vojenských formací „DLR“ a „LLR“, množství vojenských vozidel, dělostřelectva a protitankových systémů, které jsou výhradně ve výzbroji ruských ozbrojených sil. Kromě toho během
posledních dní bylo z uzemí RF dodáno značné množství munice pro raketomety „Grad“, „Uragan“, tanky a houfnice, rovněž munice pro střelné zbraně různých ráží.

V důsledku teroristických útoků zůstává bez napájení 33 osídlených lokalit Doněcké oblasti. Zároveň opraváři obnovili činnost doněckého vodárenského filtračního zařízení, stejně jako dvou nadzemních elektrických vedení a rozvodny.

Ukrajinské pohraniční stráže dne 14. ledna zaznamenaly 7 letů bezpilotních letounů, z nichž většinu bylo možno pozorovat v blízkosti sídel Bugas, Mariupol a Sartana. Včera kvůli hrozbě ostřelování ze strany ozbrojenců přestaly pracovat kontrolní body na silnicích směry „Doněck – Mariupol“ a „Gorlovka – Artemovsk“

Během uplynulého dne dva ukrajinští vojáci zahynuli a 6 bylo zraněno.

Ozbrojenci z bezprostřední blízkosti ostřelují „kyborgy“ na doněckém letišti, Zacharčenko má v úmyslu vzít objekt „během 40-ti minut“.
15 leden 2015, 13:23 zdroj

Teroristé „DLR“ ke 12,45 vedou palbu na nový terminál doněckého letiště, jsou v blízkosti pozic ukrajinské armády.
To oznamuje na Facebooku tiskové centrum ATO.

„Probíhá bitva ve stejné době každým okamžikem na letiště zamýšlí vstoupit zástupci mise OBSE. Očekává se, že teroristé z nového terminálu začnou střílet na mezinárodní misi, aby obvinili z tohoto zločinu ukrajinskou stranu,“ – píše se v prohlášení.

Vůdce „DLR“ Alexander Zacharčenko řekl, že „začistka“ doněckého letiště je před dokončením, píše Ruský Dialog.

„Na doněckém letišti se dokončuje začistka. V současné době ovládáme 95% území. Do 40 minut bude letiště naše.

Pokud jde o Písky, jestli neodejdou v klidu – vezmeme je sílou. Část skupiny ukrajinské armády opustila letiště, a některé části z nich jsou zničeny. Bylo tam asi 170 lidí. V současné době je jich asi tucet,” – řekl Zacharčenko.

Velitelství ATO popřelo tvrzení „o údajné Zacharčenkové začistce na doněckém letišti.

To dnes na briefingu oznámil mluvčí protiteroristické operace Andrej Lysenko, uvádí „Ostrov“.

„Lže, jak hubený Sirko na Měsíc,” (?? kdo to může být 🙂 , pozn.překl.) “Včera prohlásil, že obsadili letiště, a teď jsou připraveni ho osvobodit. Nesoulad, nelogické, falešné, provokativní. Další komentáře nejsou…“ – Řekl na
tvrzení Zacharčenka, že letiště Doněck bude pod kontrolou povstalců do 40-ti minut. Současně však potvrdil, že v blízkosti nového terminálu letiště probíhá boj.

„Letiště je pod kontrolou ukrajinské armády,“ – řekl Lysenko. “Na doněckém letišti je velmi obtížné udržet pozice, ale ukrajinské jednotky je drží. Rozkaz k odchodu není,“ – dodal.

Jak uvádí „Pozorovatel“ 15. ledna, vedoucí představitel teroristické „DLR“ Denis Pušilin 14.ledna uvedl ruským médiím, že ukrajinští vojáci opouštějí území doněckého letiště. V tiskovém středisku ATO jeho slova popřeli.

Připomeňme, 13. ledna press-centrum ATO uvedlo, že bojovníci ATO chránící doněcké letiště a kterým teroristé dali ultimátum do 17:00 úterka, obdrželi palebnou podporu. Potvrzují, že se situace stabilizovala.

Letiště Doněcka budou hlídat zástupci DLR, OBSE, ruští a ukrajinští vojáci.

Doněck 14. ledna (PolitNavigator, Michael Chagalyan) – Mise OBSE, zástupci DLR a také ruské a ukrajinské armády se dohodly na vytvoření společného střediska pro sledování a koordinaci situace na sporném území.
(zdroj)
Oznámil to vedoucí mise OBSE v Doněcku Alexander Chur.

Podle něj se předpokládá, čtyřstranný formát: proces bude zahrnovat důstojníky – příslušníci ozbrojených sil Ruska, Ukrajiny, DLR – a pozorovatele OBSE.

Předpokládá se, že centrum bude působit v oblasti řízení a řešení otázek týkajících se příměří, monitorování příměří a společných hlídek na letišti.

Jak uvádí „PolitNavigator“ včera v ukrajinských médiích oznámili, že domobrana skutečně vyhnala VSU z území letiště v Doněcku.

* A teď se v tom vyznej, vyhnali – nevyhnali. No hlavně, že tam ty ruiny půjdou všichni hlídat a kdo bude hlídat např. sídliště v Gorlovce ?!

Koalice schválila částečnou mobilizaci na Ukrajině – plné znění vyhlášky Porošenka a řešení SNBO.
15 leden 2015, 11:38 zdroj

Nejvyšší rada schválila vyhlášku prezidenta Porošenka o provedení částečné mobilizace.

Pro hlasovalo více než 268 poslanců. Zejména: frakce BPP – 118 Opoziční blok – 1 (Jefim Zviagilskij), „,Národní Fronta“ – 77 „,Svépomoc“, – 24 „Vlast“, – 14, nezařazení – 13, Vůle Lidu – 1 (Vjačeslav Boguslajev), Hospodářský rozvoj – 3. Celkem bylo zaregistrováno na zasedání 300 poslanců

Dokument vstoupí v platnost ihned po přijetí parlamentem.

Dokument předkládá, že nová vlna odvodů pro vojenskou službu bude trvat 210 dnů – ve třech etapách. Bude zahrnovat všechna města a oblasti, včetně hlavního města, včetně již „bojující“, Doněcké a Luhanské, kromě okupovaného Krymu.

Všichni důstojníci a vojáci, povolání předchozí vyhláškou ze 17. března 2014 půjdou na dlouho očekávanou “demobilizaci“.

Jak uvádí „,Pozorovatel“, 14. ledna prezident Porošenko podepsal výnos o třech fázích mobilizace v roce 2015.

USA čekají od Ruska splnění závazků vůči Ukrajině a nevyhledávají konfrontaci – State Department.
16. leden 2015, 00:15 zdroj 
USA si nepřejí konfrontaci s Ruskem. Čekají od Ruské federace takové vztahy, které jsou stavěny na spnění všech svých závazků, a to zejména ohledem na Ukrajinu.

To ve čtvrtek 15. ledna ve Washingtonu, řekla mluvčí amerického ministerstva zahraničí Marie Harf, přináší Ukrinform.

„Spojené státy a myslím, že i naši spojenci v NATO nehledají způsoby konfrontace s Ruskem,“ – řekla.

Dle Harfové, Rusko musí podniknout konkrétní kroky, zejména s ohledem na Ukrajinu. Na tom by také měly být založeny mezinárodní vztahy s touto zemí. Harfová připomněla Minské dohody, které jsou ignorovány Ruskou federací a
vyzvala k mírovému urovnání konfliktu na Ukrajině.

Jak uvádí „Pozorovatel“, USA hrozí Rusku novými sankcemi za Ukrajinu.

* Zbývá dodat: A po té svorně pohrozili i všichni EU ministři zahraničí…

Všechny texty bez označení zdroje jsou převzaty z  vk.com/strelkov_info