30.000 vojáků, 6 jednotek rychlého nasazení: NATO zvyšuje svoji vojenskou přítomnost ve východní Evropě.

6. 2.2015       Svobodné noviny
Síly NATO v Evropě by se mohly zvýšit na 30.000 vojáků, což je více než dvojnásobek ze stávajících 13.000, uvedl generální tajemník aliance po schůzce ministrů obrany v Bruselu. Většina vojáků má být umístěna v blízkosti ruských hranic.

NATO jednotky rychlého nasazení se budou skládat z 5000členné silné brigády námořních a vzdušných sil a bojových jednotek, uvedl ve čtvrtek generální tajemník NATO Jens Stoltenber po schůzce s ministry obrany na 28. alianci v Bruselu.

Před zasedáním Stoltenber poznamenal, že očekává u ministrů, že se „dohodnou na několika důležitých prvcích, které zvýší jejich kolektivní obranu.“

Spojené království již oznámilo plány na nasazení 1000 vojáků a čtyř víceúčelových stíhaček Typhoon, které se připojí k obranným silám v Evropě.
Velící síly se budou skládat z 5000 příslušníků armády, kteří budou rozděleni do šesti kompaktních velitelských center ve východní Evropě, s asi 50 důstojníky v každém centru.

„Jedná se o reakci na to, co už nějakou dobu dělá Rusko, a je to plně v souladu s našimi mezinárodními závazky,“ řekl generální tajemník NATO Jens Stoltenberg novinářům.

Těchto šest jednotek rychlého nasazení musí být umístěno v Bulharsku, Estonsku, Lotyšsku, Litvě, Polsku a Rumunsku a očekává se, že budou schopny rychle posílit oblast v reakci na jakoukoliv „hrozbu z Ruska,“ uvedla Reuters.

„Na Ukrajině se stupňuje násilí a krize se prohlubuje. Rusko nadále ignoruje mezinárodní pravidla a podporuje separatisty,“ uvedl generální tajemník Jens Stoltenberg novinářům před zasedáním.

Pokud to bude nutné, tyto síly mohou být rozmístěny do dvou dnů. Zbývajících 25.000 budou akce schopni během týdne.

Loni v září, Ukrajina, Polsko a Litva se dohodly na vytvoření společné vojenské síly (LitPolUkrBrig), která se má účastnit jejich prvního společného vojenského cvičení v roce 2015.

Ukrajinský parlament schválil dokument ve středu.