Čarnogurský: A. Kiska poškodil zájmy Slovenska

26.2.2015  Vaše věc

Slovenský prezident Andrej Kiska poškodil zájmy Slovenska, když prohlásil, že na bojích na východě Ukrajiny se účastní Rusko, uvedl bývalý slovenský premiér a ministr zahraničních věcí Ján Čarnogurský. Kiska podle Čarnogurského obvinil z účasti na válce spřátelený stát, obvinění je v přímém rozporu s politickou slovenské vlády a prezident ho ani nedoložil důkazy.


Ján Čarnogurský připomíná, že Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě a ani Evropská unie nepovažují Rusko za bojující stranu.

Kiska se v neděli účastnil v Kyjevě kontroverzního tzv. Pochodu důstojnosti, připomínající výročí Majdanu a ukrajinského převratu, a při té příležitosti řekl, že kdo nepodlehl ruské propagandě, nemůže mít pochybnosti o účasti Ruska ve válce na východě Ukrajiny. Kiska novinářům řekl, že si v Kyjevě prohlédl výstavu důkazů o ruské agresi na Ukrajině a vyvolalo to v něm rozhořčení. Konflikt by podle něho nevzplanul, kdyby ho Rusko nepomáhalo rozhořet. Již v průběhu volební kampaně před prezidentskými volbami např. Robert Fico vznesl pochybnosti o schopnostech A. Kisky orientovat se v mezinárodních vztazích. Tehdy se totiž vyslovil pro možnost uznání nezávislosti Kosova, kterou Slovensko dosud – díky Směru – odmítá. Ficova strana totiž nepochybně vnímá nebezpečí takového kroku pro Bratislavu, protože by se mohl stát precedentem pro požadavky maďarské menšiny. Podporu nynější vládní „elitě“ v Kyjevě mnozí vysvětlují tím, že Kiska, prakticky oligarcha, má blízko k některým ukrajinským oligarchům a jejich zájmům. Ján Čarnogurský, zřejmě strategicky nejlépe uvažující slovenský politik, se letos v lednu stal prezidentem Slovensko-ruské společnosti.

Ján Čarnogurký na snímku ze slovenské zpravodajské televize TA3.