ČR dostala rozum?

21. 2. 2015        zdroj: zde
Vedoucí představitelé České republiky zablokovali dodávky zbraní na Ukrajinu
České úřady se rozhodly ukončit vývozní licence zbrojařským firmám, které dodávají své produkty na Ukrajinu.
V první řadě jde řeč o firmě CZ Hermex, která se specializuje na výrobu ručních palných zbraní. Až do nedávné doby prodávala zbraně na Ukrajinu na základě povolení Ministerstva průmyslu a obchodu České republiky.

“Musíme skončit obchod a dodávky zbraní a střeliva ukrajinským odběratelům. Ministerstvo průmyslu a obchodu v pátek rozhodlo stáhnout své vývozní licence” – řekl právník firmy Radek Ondruš.

Podle informace byla licence na dodávky zbraní na Ukrajinu vydána poprvé české společnosti v druhé polovině roku 2013 a firma CZ Hermex tam exportovala “zbraně za stovky tisíc dolarů.”

Podle Emila Markupa, jednoho z majitelů firmy, poslední dodávky zbraní byly provedeny na konci loňského roku. Dodal, že zná nejméně další “tři české firmy, které dodávají zbraně do Ukrajiny”.

Jaké konkrétní typy zbraní CZ Hermex dodávaných na Ukrajinu, není známo.

Ministerstvo průmyslu a dopravy České republiky potvrdilo pozastavení licencí. “Na návrh ministerstva zahraničních věcí jsme pozastavili tři licence na vývoz vojenského materiálu na Ukrajinu” – uvedla tisková služba.

Uvádí se, že vývoz zbraní na Ukrajinu by mohl vést k mezinárodním problémům pro Českou republiku, protože země porušuje embargo na dodávky zbraní na Ukrajinu, které, jak bylo uvedeno, Evropská unie vyhlásila v únoru loňského roku.
Připomeňme, že již dříve vláda Bosny a Hercegoviny zavedla zákaz dodávek zbraní a střeliva na Ukrajinu a tím přerušila dodávku zbraní a střeliva do Kyjeva za 5 milionů eur.