Debalcevo – ještě “kapsa” nebo už “kotel”?

1. 2. 2015, Petr Ďoubalík, zdroj: zde, Ukraina.ru, mapa bojů v oblasti Debalcevo

“Debalcevo: katastrofa kyjevských ozbrojenců”, píše se v nejnovější zprávě (20:49) Hlasu Sevastopolu. O této oblasti se teď hodně píše, bude zásadně důležitá pro celý vývoj války.

Domobrana (“opolčenci”) hlásí stav obklíčení, i když ještě celou oblast nemá pod přímou kontrolou, ale argumentují tím, že ústupová cesta pro tisíce ukrajiských vojáků je již pod křížovou palbou dělostřelectva. Byla domobranou ovládnuta další obec – Nikišino, armáda zde ve spěchu zanechala tolik munice, že ji odvážejí již druhý den náklaďáky. Pro lepší představu je zde mapa oblasti:

Když jsem maloval tento obrázek 13.4.2014, říkal mi vnitřní hlas: “Nepřeháníš to náhodou?!”
Tohle se také zdálo jako nesmysl, teď už je ani nepočítají.



A do minských jednání o příměří jsme všichni vkládali velké naděje. Byly ale slyšet i hlasy, že fašistům se nikdy nedalo věřit a ty hlasy měly bohužel pravdu.

 Poslední kreslený vtip jsem udělal 2. 12. 2014, od té doby už mi to nepřipadá vhodné. Tady už dávno skončila legrace (“…dneska už mi fóry, ňák nejdou přes pysky…”).


…a Kyjevem teď pochodují hodní a moudří lidé se světýlky, kteří by neublížili ani mouše. Proto jsou to naši kamarádi, viď Zaorálku, Štětino, Kocábe, Schwarzenbergu, Kalousku, Stropnický, Dvořáku z ČT… Kdy něco podobného uspořádáme u nás v Praze?