Evropa se láme: Francie je připravena při novém projednání dluhu „podpořit Řecko“

2. 2. 2015 Reformy
I přes vytrvalost Angely Merkel, s jakou při mnoha příležitostech v uplynulém týdnu trvala na tom, nedojde k „žádném novému projednání dluhů,“ tak to vypadá, že v jádru Evropy se otvírá schizma. Jak referuje France 24, tak po schůzce mezi francouzským ministrem financí Michel Sapinem a řeckým ministrem financí Yanisem Varoufakisem, měla tisková konference daleko přívětivější tón, než byly páteční Dijsselbloemovo urážky. „Francie je více než připravena podpořit Řecko,“ řekl Sapin s dodatkem, že řecké úsilí o znovu projednání je „legitimní“. Sapin naléhal na „nový kontrakt mezi Řeckem a jeho partnery.“

Jak referuje France 24:

Francouzská socialistická vláda nabídla v neděli Řecku podporu v jeho úsilí o nové projednání dluhu pro jeho ohromný plán výkupů z dluhů, což probíhá uprostřed obnovených obav o ekonomickou stabilitu Evropy.

Tahle podpora byla vítězstvím pro řeckého ministra financí Yanise Varoufakise, který vede rozhovory s evropskými činiteli, aby protlačil nové podmínky dluhu od věřitelů, kteří zachránili řeckou ekonomiku pro společnouměnu euro. Narůstaly obavy, že by nová řecká krajně levicová vláda možná nemusela své dluhy splácet.

Varoufakis rovněž navštíví Londýn a Řím – a v neděli řekl, že navštíví i Berlín. Německá vláda byla z postoje nové řecké vlády zvláště rozhněvaná a rozhodně zavrhla návrhy, že by se Řecku měla prominout část jeho záchranných dluhů.

Varoufakis trvá na tom, že Řecko chce peníze splácet, říká ale, že chce nové podmínky a nové vyjednávací partnery s námitkou, že „nemá cenu“ diskutovat s tzv. „trojkou“ věřitelů, kteří stanovili pro řeckou záchranu tak přísné podmínky.

Francouzské socialistické vedení, jehož president už vedl kampaň proti uskrovňování, se v neděli prezentovalo jako možný zprostředkovatel mezi Řeckem a věřiteli.

Francouzský ministr financí Michel Sapin trvá na tom, že jeho země by nepodpořila zrušení tohoto dluhu, ale nabídl podporu pro nový časový rozvrh nebo podmínky.

„Francie je více než připravena Řecko podpořit,“ řekl Sapin po schůzce s Varoufakisem, když říkal, že řecké úsilí o nové projednání je „legitimní.“ Sapin naléhal na „nový kontrakt mezi Řeckem a jeho partnery.“

Třeba by si Merkelová měla připomenout vlastní historii svého národa?

Maria Prentoulis, docentka na University of East Anglia a mluvčí Syrizy v Londýně řekla, že lokomotiva uskrovňování v Evropě uvrhla v Řecku celou generaci do stavu „bez budoucnosti“.

„My nebudeme programy toho zbídačujícího uskrovňování vynucovat, jak jsme to vyhlásili v memorandu, ty vytvořily ohromnou humanitární krizi, řekla. Lidé celý život pracovali a jejich penze byly zkráceny na 40%,“ řekla v BBC Show Andrew Marra.

„Máme ohromnou nezaměstnanost – 27%. A 60% mezi mladými lidmi. To znamená, že oni tak vytvořili generaci, která v podstatě nemá žádnou budoucnost. Zničili zaměstnanecká práva. Takže tohle se už musí zastavit. Tento program, jak Syriza slíbila, už vynucovat nebude.“

Německá kancléřka Angela Merkel vyloučila zrušení dalšího řeckého národního dluhu, který se vyšplhal na více než 175% hrubého domácího produktu (HDP). Německo by si však, jak říká paní Pentulis, mělo „vzpomenout na svou vlastní historii.“

„V roce 1953 byla značná část německého dluhu odepsána a pak se jeho splácení vázalo na růst. A o tohle Syriza teď žádá i pro Řecko,“ řekla.
přeložil : Miroslav Pavlíček