Finanční válčení, geopolitická a makroekonomická agenda. Co se děje za scénou

25. 2. 2015   Reformy
Za scénou se toho děje tolik, že z toho jde závrať. V uplynulém týdnu to samozřejmě skončilo „dohodou čili nedohodou“ s Řeckem. Ta „dohoda“, ve kterou trhy doufaly, ve skutečnosti vůbec žádnou dohodou nebyla, neboť trhy pouze doufaly ve více času a nic víc než JEN více času.



 Víte, Řecko je už zkrachované. Mají peněz jen dost na asi tak další týden, nemají ani dost, aby zaplatili splátky dluhů na počátku března. Jedinou možnou „dohodou“ od teďka je ta o odložení reality. Řecku se nesmí dovolit uzavřít žádnou dohodu kromě té, která TU dohodu odloží do budoucna. Nemohou přijmout více „pomoci“, protože trhy by to prohlédly. Nelze jim povolit ani odchod, protože to by byla pak ta nitka, od níž by se rozpárala celá Eurozóna. Jedinou pro trhy přijatelnou dohodou bude ta, při níž TA dohoda nebude „dohodnutá“.

V pátek odpoledne byl oznámen právě takovýto scénář a akciové trhy samozřejmě v reakci na to na chvíli vyletěly výše. Podle mého odhadu trochu předčasně, protože jakoukoliv dohodu bude muset ratifikovat nově zvolený řecký parlament. A tahle ratifikace bude v přímém rozporu s výsledky voleb z minulého měsíce, a co myslíte, že obyvatelstvo udělá? Podle mého Řecký lid za chvíli vybuchne v ulicích bez ohledu na to, jaká dohoda se sestaví a odsouhlasí. Ta úmluva je jen úmluvou a žádnou dohodou a žádná částka nově zapůjčených peněz to nespraví. A jak jsem už naznačil v nadpisu, tak věřím, že řešení jejich problému může přijít od něčeho „za scénou“.

To „řešení“ by se samo o sobě mohlo stát geopolitickou událost, která postaví současný perverzní svět na hlavu. Podle mého je to nejlepší řešení pro Řecko jasné a věřím, že se na něm již pracuje. Než se do něj pustíme, tak je důležité pochopit, jak lze zlomit „gangy“. „Gangy“ lze zlomit dvěma způsoby. Buď můžete konfrontovat vůdce a vynořit se jako vítěz, nebo si vybírat jednu slabou sestřičku po druhé. Řecku je jasná slabá sestřička, ale při tom geograficky a politicky velice strategicky postavená. Řecko je rovněž přirozeným „mostem“ z Ruska a Středního východu do Evropy. Rovněž je součástí „starodávné hedvábné stezky“ do Číny a bude součástí obchodu i na nové hedvábné stezce.

Věřím, že za scénou už probíhají jednání mezi Řeckem a čínsko-ruskou aliancí. Copak by to pro Rusko a Čínu nedávalo smysl, aby k sobě zkoušely vábit Řecko? Řecku by se dal nabídnout obchod o plynovodu. To by dalo lidem práci a Řecko by ve skutečnosti získalo zdroj přílivu honorářů. Z hlediska financí by tohle byla pro Řecko velice dobrá cesta, protože ten aspekt příjmu do toho vnáší něco dalšího. Podle mého odhadu by od Ruska a Číny bylo nenabídnout Řecku nějakou dohodu naprostou blbostí. Jen se nad tím zamyslete, když Rusko postaví plynovod do Turecka, tak „někdo“ musí postavit plynovod přes Řecko. Proč by Rusko nemělo chtít být tím „dobrákem“ k svému vlastnímu prospěchu?

Navíc se zamyslete nad prospěchem ve vztahu k nákladům pro Rusko a Čínu na to, aby „sbalily“ Řecko? Jedinou ne příliš drahou dohodou vyřídit hrozbu NATO a Eurozóny jedním tahem. To by bylo jasně pro Eurozónu problematické, jelikož dluhy, deriváty, banky a centrální banky by ztratily půdu pod nohami. Tomu by byl vystaven celý Západ včetně US. Pokud by se Řecko obrátilo k Východním partnerům, tak by US vypadaly bezmocné! Tak to vidíte, je to Hlava 22 taková, že se Západem není žádná skutečná dohoda možná, protože Řecko už ve skutečnosti zbankrotovalo. Nesmí se jim ale dovolit vyhlášení bankrotu, nemohou být ale nuceni brát si více dluhů A nemůže se jim dovolit, aby dělali to, co je v jejich nejlepším zájmu, tj. aby si vytvořili nová partnerství na Východě. Takže „nabídky“ za scénou musí být vskutku neuvěřitelné!

Jednou z věcí, o které si myslím, že v úvahách o tom úplně chybí, jsou vztahy mezi Německem a US… Co si asi musí Německo a Angela Merkel myslet? Poté, co ji špehovali, a slyšela komentáře Victorie Nuland o tom, „jebat je,“ tak jak jsou zbývající vazby asi silné? Nebylo by snadnější … daleko ziskovější … ani nemluvě o tom, že „vřelejší“, kdyby se Německo přivrátilo k Rusku a tudíž i k Číně? Jasně vědí, že naše úvěrové linky jsou už téměř úplně spotřebované, a dělat business s Ruskem a s čínskými hlubokými kapsami pak dává jedině smysl. Jakýkoliv takovýto krok by vedl k oddělení od Eura, to ano, ale mělo by to smysl v době, ty národy budou dělat to, co je pro ně nejlepší. Odtržení od hegemona a vykročení ke svobodnému obchodu smysl dává a co kdyby Německo zůstalo potichu, až bude Řecko dělat to, co je pro něj nejlepší? Vykročit na Východ by bylo bezpečnější i pro Německo, když vidí, jak se technika NATO přesouvá na Ukrajinu. Mělo by Německo prospěch z toho, kdyby pomohlo rozpadu NATO? Myslím si, že ano, ale čas to ještě ukáže.

Někde jinde se za scénou probírá Ukrajina jako cedník, ze kterého vše, co se do něj nalije, uteče. To zastavení palby nikdy nefungovalo a US začaly s přisouváním techniky včetně letadel „tanko-borců“. Ukrajinská vojska zahazovala zbraně a po stovkách prchala, a vypadá to, že pro-ruské síly brzy, nejspíš už tento týden dosáhnou dvou cílů. Nejspíš budou brzy kontrolovat koridor po celé trase od své vlastní hranice až ke Krymu. Co je ještě důležitější, nejspíš mají důkaz, ať už živý nebo mrtvý, že Západní neukrajinské nohy fakt spočinuly na bitevním poli. To má svou důležitost pro rétorickou válku. Pan Putin bude moci poukázat přímo na důkaz a ukázat, že součástí těchto bojů byli i US žoldnéři. To bude pro Západní propagandisty hrozná rána. Takže US prozatím nemají jinou reakci než více sankcí. Viz NYT

A teď k věcem za scénou, kterým se nedostalo téměř žádné mediální pozornosti. Už samy o sobě mohou ty jednotlivosti být ohromné, a copak dohromady kdyby je šlo propojit? Co je opravdu za návštěvou Benjamina Netanyahu v Kongresu? Zkouší sbírat podporu proti Íránu nebo Sýrii? President Obama se s ním ale odmítá setkat, jak to vypadá? Neberte vážně, že pan Obama tvrdí, že US president se nenavštěvuje s „kandidáty“, proč by ale pan Netanyahu pak svůj výlet nezrušil ještě, než byl oznámen? Copak mu zadními cestičkami neřekli, „nepřijížděj“? On ale i tak přijel? Neukazuje to na rozkol nebo přinejmenším „slabost“ v našich aliancích?

Další oblastí jsou problémy v přístavech na západním pobřeží USA. (Pro české čtenáře: Momentálně jsou ochromeny přístavy na západním pobřeží a celé distribuční řetězce na ně napojené kvůli pracovním a mezipodnikovým neshodám vyústivším do zastavení provozu s následnými dopravními zácpami a hroucením distribučních řetězců.) Tankery se kupí ve frontách den za dnem, neboť se nic nevykládá. Je to opravdu kvůli odborům? Nebo je to kvůli vlastníkům přístavu a operátorům? Co to udělá s naší ekonomikou a distribučními řetězci, které už tak dlouho jely s jen nepatrnými zásobami podle systému „jen právě včas“? Jsou v pozadí tohoto nějak Číňani? Je tohle způsob vyvíjení skrytého tlaku na naši ekonomiku a finanční systém? Oni už dokonce šrotují některé ze svých tankerů, a vědí snad něco, co my ještě nevíme? A o všem tomhle jiná než alternativní média téměř nereferují, a proč? Copak to i samo o sobě není obrovská zpráva?

Je velice divné, že v uplynulém týdnu Langley (pro české čtenáře sídlo ústředí CIA) zažilo uzávěru se zákazem volného přístupu. Co je za tím? Ani mě nezajímalo, jaká je o tom oficiální povídačka, kvůli jejímu zdroji. Jak to, že měli zákaz pohybu? Stalo se to už někdy před tím? Honili jednoho chlapa? Nebo jsou v tom nějaké jejich „frakce“? Vnitřní rozbroje? Kdo ví, ale je to opravdu velice divné.

A pak přišel „summit o terorismu“ 60 národů ve Washingtonu, a já jsem o tom v US nenašel žádné reportáže kromě tohoto odkazu. Jaký z toho byl závěr? Jasně museli kromě jiných teroristických skupin diskutovat o ISIL. Kdo je opravdu financuje? Věří se o nich, že jsou výtvorem CIA, která se teď už úplně splašila. A co těch 21 sťatých křesťanů? Jak moc o tom média referovala? Nebo to snad za zprávy nestojí, nebo za to, aby to náš president odsoudil? Když mluvím o presidentovi, jeho imigrační „škrtnutí pera“ odstřelil soud, takže z něj teď udělali úplného chromajzla? Zabrání mu snad aby páchal ještě další škody?

Takhle nějak to všechno vidím, pod pokličkou to začalo vřít a svářící se frakce všude zaujímají pozice. Když říkám „svářící se frakce“, tak mluvím o všem počínaje jestřáby a holubicemi mezi vojáky i na finančních trzích až po ty velké věci Východ versus Západ. Tolik lidí bylo ukonejšeno, že ty mrtvoly neřešených problémů jde před sebou kopat po cestě pořád dál, aniž by se dopustilo, že se něco zlého stane. S tím nesouhlasím. Kolem nás je prostě až příliš mnoho ohnisek vzplanutí v mnoha oblastech na to, aby to mohlo pokračovat. Trhy neocenily nic špatného, kam oko dohlédne. Kompenzace za „riziko“ už nikde neexistuje.

Já se držím svých těžkých kalibrů a varuji vás, co nejdůrazněji mohu, trhy se chystají „rupnout“. Něco se velice brzy zhroutí, a až k tomu dojde, tak se všechno zadře. Nebudete schopni nic upravit, změnit žádnou svou pozici. Nebudete moci „dělat kšefty bokem“ při obcházení toho, co se bude dít.

Ať do toho vstoupíte s čímkoliv, bude to všechno, co budete mít. Pak už vám nedovolí „změnit“ investice, jelikož bankovní systém nejspíš vyhlásí dovolenou.

Tohle běží za scénou, a právě to je tak hrozně důležité, ale my se o tom nemůžeme dovědět. Můžeme si ale poskládat dost datových střípků dohromady, abychom viděli, že finanční, ekonomická a měnová „válka“ už začala. Nečekejte, až ji oznámí i média, do té doby, to už bude příliš pozdě, i když to bude rychle a ohlásí to den poté!

Přeložil Miroslav Pavlíček