Hladovka za ukrajinskou pilotku, co nechala zabít ruské novináře?

Břetislav Olšer

7. 2.   2015 blog idnes

Napřed zbraně USA pro Ukrajinu, pak Porošenkovo zabíjení vlastních občanů na východě své země a teď zase hladovka obtloustlých europoslanců, co jsou vševědoucí. Ruský soud ve Voroněži uvalil v létě 2014 na ukrajinskou pilotku Naděždu Savčenkovou (33) vyšetřovací vazbu. Je podezřelá, že se v červenci podílela na zabití dvou ruských novinářů na východě Ukrajiny. Kyjev ji chce zpět, Moskva ale tvrdí, že se Naděžda Savčenková dostala do Ruska jako běženkyně.

Podle verze ruských vyšetřovatelů Savčenková, jinak členka posádky bitevního vrtulníku Mi-24 ukrajinské armády, během červnové dovolené vstoupila do dobrovolnické jednotky ukrajinských žoldáků válčící u Luhanska. Tam také předala souřadnice skupiny ruských novinářů a civilistů, kterou vzápětí vládní síly ostřelovaly z minometů. V důsledku dva novináři zahynuli. Savčenková pak přešla přes ruské hranice pod pláštíkem uprchlice, byla však rozpoznána a “zatčena v přísném souladu se zákonem”.

Za válečné zločiny, spáchané na území Ukrajiny, budou muset zodpovídat všichni, jak pachatelé, tak objednavatelé, nechal se slyšet mluvčí vyšetřovatelů Vladimir Markin. Další na řadě má prý být ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov a dněpropetrovský gubernátor Ihor Kolomojskyj… Motto “morálních” západních vůdců

Pilotka Savčenková, absolventka výsadkářské školy, účastnice mise v Iráku a poté absolventka charkovské univerzity leteckých sil, se již dříve stala veřejně známou osobou, když jako reprezentantka armády vystupovala v několika show a pořadech. Média připomínají, že spor okolo Savčenkové vzplál zrovna v okamžiku, kdy Moskva vehementně protestuje proti únosu svého občana, syna ruského poslance Valerije Selezňova Romana, kterého američtí agenti zatkli na Maledivách pro podezření z počítačového pirátství a krádeže údajů o kreditních kartách.

Za Savčenkovou drží europoslanci hladovku, kdo se stará o syna ruského poslance? Nikdo? Včera byla v pořadu Interview ČT 24 europoslankyně Šojdrová, která srdceryvně líčila, jak bude držet “putovní hladovku za nebohou pilotku”. Zřejmě u toho neudržel nervy na uzdě Michal Mikulenka a byl z toho upřímný a pravdivý dopis křesťance, s nenávistí v srdci vůči Rusku a Putinovi… Spisovatel připomněl Schwarzenbergovi soulož

Dobrý den paní Šojdrová,

držíte hladovku za zajatou ukrajinskou pilotku. Vnímáte posloupnost událostí ukrajinské krize? Protestovala jste nějak, když prokyjevští nacionalisté upálili na padesát civilistů v Oděse? Zraněné, kteří se chtěli zachránit skokem z okna, dobíjeli baseballovými pálkami.

Jak jste reagovala, když v době ozbrojeného puče v Kyjevě docházeli do ukrajinského parlamentu ozbrojenci a zastrašovali poslance s jinými názory? Například jistý Muzyčko, který se chvástal, kolik pozabíjel Rusů. Lynčování později opozičních poslanců vám připadá demokratické? Zmlácený poslanec Oleg Carev a nebo bývalý ředitel ukrajinské televize si to určitě nemyslí.

A co takzvaný korsuňský pogrom loni v únoru, tedy ještě před vypuknutím bojů? Neměli obyvatelé nesouhlasící s převratem právo na svobodný názor? Museli prokyjevští zapalovat jejich autobusy, mučit je a mrzačit? Tak to vypadá, že ti ruskojazyční obyvatelé asi měli důvod ke znepokojení, ne? Zvláště když jim chtěli zakázat rodný jazyk. Jak jste se zachovala, když Porošenko a jeho kumpáni poslali na východ Ukrajiny místo vyjednavačů tanky?

Darovala jste pomoc někomu z milionu Ukrajinců, kteří před ukrajinskou armádou a soukromými žoldnéřskými jednotkami oligarchů uprchli do Ruska? Držela jste hladovku, když ukrajinská armáda dlouhé měsíce bombardovala města a vesnice na východě Ukrajiny, mimo jiné i milionový Doněck? Víte o tom, že některé vesnice doslova zmizely z povrchu?

Vy podporujete fanatické násilníky organizované v jednotkách neonacistického střihu, jako třeba Ajdar? Nebo trestný batalion Dněpr? Co říkáte na zoufalé protesty matek a žen na západní Ukrajině, které už odmítají posílat své syny a muže zabíjet a nechat se zabíjet na východě země za zájmy oligarchů a jejich zahraničních poradců? Chcete dodávat zbraně ukrajinské straně, aby sofistikovaněji zabíjela vlastní občany? Budete spokojená, až vyvraždí většinu obyvatel Donbasu?

Máte důkazy o moderních zbraních dodávaných údajně z Ruska? Zatím byly na všech záběrech vidět pouze postsovětské zbraně jako T-64. T-72, Ak-47, staré minomety, houfnice… Nenapadlo vás, že domobrana vítězí nad početnějšími vojsky ze západu země proto, že brání své domovy? Nezpochybňuji, že na straně domobrany bojuje spousta zahraničních dobrovolníků z Ruska a jiných zemí. Sám ukrajinský generál ale přiznal, že nebojuje proti pravidelné ruské armádě. Víte o tom, že na území Ukrajiny bylo kdysi lokalizováno na tři čtvrtě milionu sovětských vojáků a ty zbraně (stovky tanků, dělostřelectva) nikdo neodvezl? Tedy že zbraní mají zatím opolčenci více, než lidí, kteří je mohou obsluhovat.

A ještě otázka k zamyšlení. Budou východní Ukrajinci milovat ty západní, kteří jim rozbili domovy a pozabíjeli stovky příbuzných? Nemají právo na svobodu a odtržení od svých agresivních sousedů? Alespoň třeba na federativní upořádání? Raději podle vás zabíjení, než domluva o kompromisu? Není jediné řešení v rozumné a trpělivé diplomacii? Nebojíte si, že hrocení konfliktu může vést až ke katastrofě nesmírného rozsahu? Která zasáhne i nás?

Odpovídat nemusíte, jen doufám, že se zamyslíte. Někdy mám pocit, že vy politici už jste totálně zešíleli a žijete v jiném světě. Ale já Vás soudit nebudu, soudit Vás může jenom Bůh a Vaše svědomí,

zdraví Michal Mikulenka