Kdy zakážou Kosu? (a kdy Novou Republiku? – dodáváme)

vlk
25.2.2015  Kosa zostra čili https://vlkovobloguje.wordpress.com/

Na tenhle příspěvek se chystám už více než měsíc. A pořád jsem ho odkládal. Možná proto, že jsem podvědomě správně tušil, že mi bude přibývat nový a nový materiál k jeho vyzdrojování. Což se, bohužel, potvrdilo a  potvrzuje. Nicméně předevčírem byl můj mail zavalen upozorněním na následující rozhovor s Alexanderem Tolčinským na Parlamentních listech.
ParlamentníListy zde.

Za jeho klíčovou pasáž zjevně redakce PL i já považujeme tuto odpověď Tolčinského na otázku PL:

Někdejší vládní zmocněnec pro americký radar v Česku Tomáš Klvaňa píše dokonce o výrazném vlivu ruské propagandy u nás a tvrdí, že jí dávají prostor i „bojácná“ veřejnoprávní média a celá země se odchyluje od západní orientace, což je prý politikům buď jedno, anebo se na tom přímo podílejí. Pokud podle Klvani česká občanská společnost postupnou rusifikaci nezvrátí, pak amen s námi… Co o tom soudíte? Je nutné omezit svobodu slova v zájmu „obrany před ruskou propagandou“?

Domnívám se, že to bude nezbytně nutné.
Ruská média také vysílají do Česka a Moskva tu má své stoupence. Viz nedávné vstoupení Jana Petránka o oprávnění anexe Krymu, nebo Jiřího Vyvadila, který své neznalosti nahrazoval vulgárním chováním k moderátorce ČT.

Takže někdejší Mr. Radar, který nám tvrdil, že protiraketový radar je pro bezpečnost České republiky před raketovým útokem samozřejmě z Iránu nebo Severní Koree!!!!, naprosto nezbytný, má za to, že se republika odchyluje od západní orientace a kdysi diplomat a kdysi také výborný rozhlasový zpravodaj z Balkánu, je natolik z toho vyděšený, že je názoru bude nutné omezit svobodu slova….

Kdyby šlo jen o dva chlápky, kteří mají, řízením osudu přístup do medií, bylo by mi to úplně jedno. Klvaňa se svou expozicí ohledně radaru náležitě a řekl bych – doživotně, znemožnil a pokud Alexander Tolčinský ho hodlá následovat , je to jeho problém. Mně jeho neuvěřitelný výlev , s omezením svobody slova kvůli něčí propagandě!!!!, abych tu absurditu dohnal do konce – co tahle pane Tolčinský vyříznout všem, kteří té propagandě podlehnou, rovnou jazyk a k tomu useknout tu ruku , kterou píší, aby tu propagandu určitě nemohli šířit dál? To by přece bylo absolutní vyřešení problému, ne?

Á… já zapomněl, vy budete jistě demokrat !!! a humanista! Sic! Demokrat, který chce omezit ten úplně nejzákladnější pilíř demokracie – svobodu slova a  brvou při tom nehne. Ale jistě jste ten humanista – takže co jako navrhujete, když někdo se omezit nenechá? Pokutu? Nebo to bude v base natvrdo? Nebo zbaven svéprávnosti? Tak tohle všechno jsme tu měli už za bolševika, vzpomínáte? Můžete mi sdělit, v čem by tedy byl nějaký rozdíl proti tenkrát a dnes? No možná, že by to bylo v rovině zákazu přístupu k internetu.. Ale to jsme tu za bolšána měli přece taky. Zákaz přístupu k západnímu tisku…Takže jak pane Tolčinský?

Ale jak říkám, tohle byla jen poslední kapka, která mne donutila včera pozdě večer sednout zase ke klávesnici. Dostalo mne u Tolčinského něco, co se svobodou slova přímo nesouvisí – totiž drzý a  nabobský nájezd do Jana Petránka a Jiřího Vyvadila. Toho Petránka jsem tu už odprezentoval a většina z vás jej četla. Znovu ho dávat nebudu. Ale s gustem dám to video kdy tv superstar Tvarůžková před 3/4 rokem, tuším, že 20.5.2014, zpovídala Jiřího Vyvadila. To je kino non plus ultra!!! Groteska super extra klasy! Věřte mi.
(Video záznamu zde)

Dejte si čas a pusťte si ho. Uvidíte sebevědomou, namistrovanou holčinu- mainstreamovou intervjůvku, která zřejmě chce vyhrát příští olympiádu. Jestliže tam nově bude zavedena disciplina – skákání do řeči a tvrdě trénovala na stupně vítězů, když zkoušela advokáta Vyvadila z ukrajinských, krymských a opolčenských reálií. A nedokázala za 25 minut pochopit a  akceptovat jednoduchá Vyvadilova tvrzení:

1 – Ukrajina se nedá zachránit
2 – na Ukrajině bude hodně zle
3 – na Ukrajině bude velká válka.
4 – na začátku všeho byl Majdan
5 – Majdanu se zmocnili grázlové a podle toho všechno dopadlo.

Tvarůžková prostě měla své zadání. Vyvadil s ní měl svatou trpělivost. Ovšem ryzí demokrat a zřejmě i lektor slušného chování Tolčinský to viděl, připomínám – takhle:

Jiřího Vyvadila, který své neznalosti nahrazoval vulgárním chováním k moderátorce ČT.

Kdyby to řekl loni v květnu, pokrčil bych rameny. Každý z nás má právo vidět a  chápat věci po svém. Nicméně dnes, po devíti měsících kruté občanské války na Donbasu konstatovat, že Vyvadil osvědčil neznalost? A kdy je zřejmé, kdo z dvojice Vyvadil Tvarůžková byl tenkrát v obraze a kdo za obecního prosťáčka, který základní nevědomosti nahrazoval naprosto nepřijatelným, povýšeným až přidrzlým chováním a obrovskou servilitou vůči.. vůči komu? Jo radní Janouškovec, EU a evropský humanismus… Takže servilitou vůči jedině správnému názoru.

Ten problém je, po hříchu, daleko větší a horší. Než nějaký Tolčinský a Klvaňa a jejich těžce papalášské a  elitářské názory a nějaké intervjůvky Tvarůžkové! Těm by se šlo vysmát a nebo je ignorovat. Ale poprvé jsem se, ohledně omezování svobody, vyděsil, když jsem četl na přehledu tisku tohle (ZDE).

To bylo 9. ledna. Kdy s tzv. ruskou propagandou, protože začala do Británie vysílat jakási ruská TV ‘Sputnik’, vyjeli ministři zahraničí Británie, Dánska, Litvy a Estonska. A prý se s tím musí něco dělat! Na úrovni EU.

Co všechno tyhle čtyři státy navrhují jako řešení a s čím vším mají problém a  co s  tím asi tak zamýšlí bruselští pomazaní se dozvíte na následujícím linku z bratislavské Pravdy.

Já z toho článku vytáhnu něco, co autor asi vložil celkem nedopatřením, alespoň podle celkového vyznění článku:

„Podľa súčasných prieskumov napríklad 69 percent Nemcov veľmi málo alebo vôbec nedôveruje médiám a tieto čísla sú ešte nižšie, keď ide o informácie o dianí na Ukrajine a v Rusku,“ pripomenul pre Pravdu Fabian Burkhardt, expert na východnú Európu z Mníchovskej univerzity. Podľa odborníka má EÚ problém už v tom, aby sa vôbec vedela ukázať občanom v pozitívnejšom svetle.

Což je podle mne jádro problému – že stále více lidí v EU NEVĚŘÍ oficiálním zdrojům a tzv. zavedeným sdělovacím prostředkům. Mají, dle mého názoru k tomu víc než dostatek důvodů. Stačí se podívat na to video Vyvadil – Tvarůžková a přečíst hodnocení od Tolčinského… Jako na dokonale ilustrativní mikrovzorek.

Ovšem onu naprosto bezprecedentní hrozbu ruské propagandy vnímají jako smrtelné ohrožení samozřejmě i ve Spojených státech! Viz ZDE.

Je to krátké, budu to většinově citovat !

Bývalý šéf NBC News Andrew Luck, ktorý bol nedávno vymenovaný za predsedu Správnej rady pre otázky vysielania v USA (BBG), vyhlásil počas interview pre New York Times, že činnosť spoločnosti Russia Today (RT) predstavuje pre USA rovnakú hrozbu ako Islamský štát.

Takže šéf amerického státního úřadu vidí vysílání Rossia Today stejně nebezpečné jako Islámský stát? Opět vzpomenu na bolševika. Když jsme poslouchali Svobodku, BBC nebo Hlas Ameriky, tak komouš mluvil jen o štvavých vysílačkách. Nikdy jsem u něj neslyšel, že by například definoval Svobodku jako ekvivalent divize SS Totenkopf! CNN, BBC, NBC, FOX News a desítky, ba stovky dalších, jsou dneska běžně dosažitelné na satelitech a samozřejmě i v Rusku. Zatím jsem nezaznamenal informaci, že by Rusko nějak hodlalo omezovat jejich příjem, jestli to tedy vůbec lze.

Podobně je to s přístupem na jejich internetové stránky, twitterové účty a tak podobně… Pamatuje si ještě někdo konferenci v Helsinkách a koš zabývající se tam lidskými právy a kapitolou o svobodném přístupu k informacím? Zdá se, že máme co do činění s polovodičovým přístupem k tomuto problému. Prostě princip diody – informace potečou jen jedním směrem. Na obranu demokracie! Ale jde o televizní vysílání. O to nejde. Kosa nikdy vlastní televizi mít nebude. Takže mi to může být celkově jedno. Ale Tolčinský mluvil o omezení svobody slova… A to ještě daleko drastičtější rozměr! Takže já myslím, že má na mysli internet. Především.

On sice mluví o ČR, ale nepohodlné weby a to hodně se, najdou i v samotných Spojených státech. A  hořím zvědavostí, jestli bude zakázán třeba server RINF Alternative News. Ten si onehdá o Ukrajině a  tamní válce dovolil napsat článek s názvem:

Ukrajina 2014 jako nejvíce utajovaná a informačně deformovaná událost na světě

K nalezení ZDE.

Tolčinský, Klvaňa a podobní by briskně odpověděli – no jo, to bude nějaká buď Moskvou financovaná propaganda nebo nějací naivové, kteří se stejně jako ty, vlku nechali oblbnout (já dodávám – spolu s Helmutem Schmidtem, Helmutem Kohlem a  mladým Augsteinem) zákeřnou ruskou demagogií!

Vřele všem doporučuji navštívit seznam autorů, kde jsou i krátké životopisy. K nalezení ZDE.

Jenže co jsou nezávislé weby proti takové mnichovské bezpečnostní konferenci?! Nic a přece! Konference, jak víte, proběhla nedávno. A hlavním tématem tam byla Ukrajina, vztah k Rusku. Nikoli však jediným. Tématem, o kterém jste neslyšeli a nečetli, respektive subtématem i zde byla RUSKÁ PROPAGANDA! V obšírném článku o tom referuje FAZ – ZDE.

Na konferenci prý si bezradně lámaly hlavy vedoucí světoví bezpečnostní politici západního světa co dělat s tím, že ruská strana rychle v  informační válce získávala na vrch a  to ještě před tím, než vlastně konflikt Rusko – Západ opravdu vypukl.

K danému tématu se vyslovila osobně kancléřka! Která měl a říci toto:

Musíme se nějak popasovat s dezinformacemi, infiltrací a znejistěním a vyjádřila znepokojení nad tím, jak snadno lze informačně znejistit naši společnost!!!!

A tohle téma rozhodně nebylo nějakou okrajovou záležitostí! Byly mu věnovány hned celé dva diskusní panely a tady budu přesně citovat, co bylo jejich náplní:

V centru jejich pozornosti stála ruská informační válka, respektive cílená setba pochybností. Je to psychologická válka, která s ďábelskou šikovností cílí na samé srdce otevřené společnosti – hledání společné pravdy a  vědění!!!

Těm úplně nejstarším kosířům tyhle věty musí připomenout jistého Urválka, těm o maličko mladším Václava Kopeckého, těm ještě mladším Vasila Bilaka a těm ještě ještě mladším pak Miroslava Štěpána. Koho těm úplně nejmladším? No to je jedno.

A prý se o to stará celá armáda blogerů, webových stránek a televizních vysílačů, které líčí věci ve světě z pohledu Moskvy!

Aby nakonec vševědi z mnichovských panelů došli k následujícímu závěru (doslovný překlad):

Strategie (ta ďábelská Moskvy – pozn. vlk) sází na instrumenty, které byly do teď spojovány s nadějí na polepšování společnosti, a které pomáhaly bourat režimy: globální síť, blogy a sociální sítě. Ale tam, kde získávala hlas opozice, může zrovna tak působit propaganda sloužící nějaké ideologii, nějakému režimu nebo dokonce teroristické skupině. Web může být vynikajícím zesilovačem práva, ale zrovna tak může být perfidní zbraní bezpráví!

Takže jsme u internetu! Nakonec. Perfidní zbraň to může být!

Co že to říká ten expert z mnichovské university, kterého citovala, mimoděk, bratislavská Pravda? Kterého nejspíš i když je z Mnichova, zapomněli (pochopitelně) na konferenci v Mnichově pozvat? Zopakuji to:

„Podľa súčasných prieskumov napríklad 69 percent Nemcov veľmi málo alebo vôbec nedôveruje médiám a tieto čísla sú ešte nižšie, keď ide o informácie o dianí na Ukrajine a v Rusku,“ pripomenul pre Pravdu Fabian Burkhardt, expert na východnú Európu z Mníchovskej univerzity. Podľa odborníka má EÚ problém už v tom, aby sa vôbec vedela ukázať občanom v pozitívnejšom svetle.

No já to podám, ve své jednoduché češtině, ještě jinak:

A co takhle paní Merkelová a  spol. porazit ruskou propagandu tím, že bude vysílána tištěna a obecně šířena pravda? Zejména pravda!

Pak bude mít ďábel Putin a jeho pomahači dokonalé utrum a  vlk bude moci Kosu hodit zase do kůlny a  věnovat se úplně jiným věcem? A udělal by to sakra rád.

Jenže mám dojem, že opravdu žijeme v diodovém informačním světě – co se nám hodí, je svobodně šířená informace, co se nám nehodí, je nepřátelská propaganda! Bez ohledu na to, jaká jsou objektivně zjistitelná a ověřitelná -FAKTA!

Tohle je celý problém a nic jiného – Frau Merkel, Andrewe Lucku, ministři zahraničí Británie, Dánska. Lotyšska, Estonska a  experti mnichovských panelů! O Klvaňovi a Tolčinském, potažmo Tvarůžkové – nemluvě!

Zdá se, že internet a jeho svoboda má, tak nějak na kahánku. Nikoli v Číně, jak jsme dosud četli. Ale v  našem reálném světě!

A aby bylo ještě hůř, tak už se našli takoví, kteří mají potřebu iniciativně nabízet, bohužel nikoli švestičky z vlastní zahrádky, ale podezřelé weby. Jednoho takového jsem tu odprezentoval minulý týden. Ten ostřížím zrakem hodnotí vhodné a nevhodné weby. A pečlivě vede jejich seznamy. Prostě takový nějaký bývalý zastydlý a  zapomenutý PS VB. Mladší nechť požádají pamětníky o vysvětlení té zkratky.

Toho lze brát s nadhledem. Ovšem zkuste si otevřít následující link na server, který jaksi prý provozuje nezávislou žurnalistiku.
ZDE

Nechám na vás, co si budete myslet o panu Ševelovi a  jeho článku na Echu 24 z 2. ledna 2015….

Pan Ševela se opravdu nešetřil, aby dal dohromady seznam autorů a hlavně webů, kteří a  které, … budu ho citovat:

Tyto servery se navzájem kolegiálně doporučují a vzájemně odkazují na své stránky. Spolu tak tvoří nezanedbatelný blok vytrvalé masáže plné polopravd, holých výmyslů a paranoidních vizí s jedním společným jmenovatelem: zlotřilý Západ ubližuje chudákovi Putinovi a jeho lidu (s dovětkem: Jenže Západ ještě uvidí!).

Aby všechno, ve stylu Milouše Jakeše v Červeném Hrádku – vzpomeňme, pane Ševelo na jeho:

…paní Zagorová, je to milá holka, všechno, no ale ona už tři roky po sobě bere 600 tisíc každý rok. A další, ne 600, milion, dva miliony berou, Jandové a jiní.“..

korunoval, opět cituji:

Loni v létě získali západní novináři (například ze Süddeutsche Zeitung či z Buzzfeed) nepřímé důkazy o tom, že Rusko organizuje a platí tisíce lidí, kteří cíleně vstupují do internetových diskusí západních médií a propagují tam kremelský pohled, například na rusko-ukrajinský konflikt. Rusko se na informační válce rozhodlo nešetřit. Propagandistická ruská televize RT vysílající po celém světě získala loni od státu 6 miliard korun, desetkrát víc než v roce 2005 a o 40 procent víc než loni.

Kdo financuje „nezávislou žurnalistiku“ na webech, které se z roku na rok náhle proměnily v obhájce ruské politiky, jasné není. Jejich zakladatele se odkazují buď na investory, kteří nechtějí vystoupit z anonymity, nebo na dary čtenářů či vlastní úspory.

Kosu sice jaksi opomenul jak ten zastydlý PS VB, tak pan Ševela, nicméně – já začínám tak nějak řešit otázku – kdy zavřou Kosu?

Snaha pídit se po průkazných informacích je evidentně problém.

Doufám, že jsem nyní jen tak trochu paranoidní….