Kosovo: Masový útěk z bývalého protektorátu NATO

16. 2. 2015       Hintergrund 

/Kosovo: Massenflucht aus einstigem NATO – Protektorat/
Ospalá vesnička Asotthalom na maďarské straně hranice se Srbskem už nebude mít klid. Desítky tisíc zoufalých kosovských Albánců se v uplynulých dvou měsících pokusily dostat se přes tento hraniční region do EU. „ Bylo jich pětset až tisíc každý den“, říká starosta Laszlo Toroczkai. „ Přicházejí denně, v každou denní dobu.“ Osmdesát procent z nich jsou kosovští Albánci, zbytek pochází ze Sýrie, Afghánistanu a Afriky. Podle odhadu médií v hlavním městě Kosova Priština prý od začátku prosince uteklo ze země již 50 000 lidí. Jedou autobusy nebo taxíky přes Srbsko k severní hranici do Maďarska.


Z posledního srbského města Subotica se jde pěšky přes zelenou hranici u Asotthalomu a do dalšího okresního města Szeged. Do konce osmdesátých let zde po desetiletí probíhala přísně chráněná Železná opona, která oddělovala Západ od Východu. Dnes jsou rozsáhlé roviny s poli , lesy a mnoha kanály otevřené.

„Zmizeli jsme z Kosova, protože nemáme peníze na jídlo“, říká jeden Albánec, který nese v náruči dítě a uvádí své jméno – Pajacit: „ Nedovedu již uživit své děti“, zdůvodňuje svůj útěk tento člověk , který pochází z Gjakova ve východním Kosovu. Jde ve skupině patnácti dospělých a tuctu dětí. „ Jedeme do Německa, na Západ“, uvádí jiný muž jménem Bleri jejich cíl. „ A když nás zastaví, zkusíme to znovu“.

Také v Německu je již pohyb uprchlíků z Kosova znát. Počet lidí hledajících azyl z Albánie a Kosova v poslední době silně stoupl.Vývoj činí úřadům přibývající starosti. Podle Spolkového ministerstva vnitra podalo jen v lednu 3630 lidí z Kosova žádost o azyl v Německu, od té doby se vývoj dále zrychlil. Jen v pondělí zaregistrovalo Bavorsko více než 800 uchazečů z bývalého protektorátu NATO.

Stále více spolkových zemí bije na poplach.Požadují, aby Kosovo a Albánie byly zařazeny do bezpečných zemí původu jako již Srbsko, Makedonie, Bosna a Hercegovina.

Žádosti o azyl se mezitím zpracovávají v Německu přednostně. Aktuálně bude o žádostech rozhodnuto během dvou, tří týdnů, řekl ve středu mluvčí Spolkového úřadu pro migraci a uprchlíky v Norimberku. Kvóta uznání žádostí z Kosova je ovšem pouze 0,3 procent. Naprostá většina lidí tak bude muset počítat s odsunem. Bavorsko chce prosadit, aby lidé z Kosova byli zastaveni již na své cestě do Německa – efektivními kontrolami na maďarské hranici.

Ale i když by uprchlíky zachytilo několik málo maďarských policistů, stejně mohou dosáhnout svého vytouženého cíle, říká starosta Toroczkai. „ Když je chytneme, převezeme je autobusy do migračního centra do Szegedu. Tam dostanou osobní doklady. Pak mají jet vlakem do příjmového centra. Ale místo toho cestují do Vídně.“

Není dostatek personálu, aby se zvládl nápor pozdějších uchazečů o azyl. Mnozí přijíždějící roztrhali své průkazy z Kosova.

„ Jsme pod stálým obležením“, stěžuje si Toroczkai, který již navrhl zřízení hraničního plotu na obranu před nevítanými hosty. Šéf úřadu uvádí vzory pro svůj návrh: „ Bulharsko staví plot proti migrantům z Turecka, USA mají také plot na hranici s Mexikem.“

Ovšem z dlouhodobé perspektivy může být proud uprchlíků omezen jen zlepšením životních podmínek v Kosovu, tím si je starosta jist: „ Západ chtěl v roce 1999 řešit konflikt v Kosovu válkou. Ale když bylo zapotřebí pomoci po válce vybudovat hospodářství nebo potrestat korupční politiky, nebyla k tomu ochota“.

Pro Novou republiku přeložila Mgr. Zdeňka Holešová