Média (nejen) o ukrajinském konfliktu 19.2.2015


vlk
20.2.2015 Kosa zostra čili http://vlkovobloguje.wordpress.com/

Dneska musím nutně začít doma. Nejde to jinak. Parlamentní listy přinesly článek, popisující předvčerejší jednání Rady České televize. To tedy zase byla nadílka! (teď, těsně před půlnocí, kdy rediguji tenhle článek, tak už vím, že doma také, zcela výjimečně zůstanu v  celém obsahu tohoto sloupku!) Věřte ale, že si i tentokrát, či možné jen tentokrát, opravdu počtete!
To, co vrchnost z Kavčích hor v  souladu s tím, jak to posledně nespokojencům vysvětlil radní Michal Jankovec, když vyjevil, že Česká televize má určený úhel pohledu na základě doporučení Evropské komise, která povoluje veřejnoprávním médiím fungovat z poplatků, nebo z daní jenom za předpokladu, že budou prosazovat, obhajovat a dívat se na všechno z úhlu pohledu tradic evropského humanismu a kritického myšlení, vydává za zpravodajství veřejnoprávní mediální instituce, jak se zdá, pije krev stále rostoucímu počtu těch, co ČT i Radu ČT vydržují z koncesionářských poplatků.

Otázkou je jen, jestli ještě jen geometrickou nebo už exponenciální řadou. A nespokojení to opět přišli na zasedání Rady vyjádřit. Takže radní se nejdříve jaksi radili, jestli jim vůbec dají slovo…..

Umíte si to představit? Zástupci koncesionářů se rozhodují, zda těm, které zastupují, povolí 180 vteřin slyšení!!! Nakonec se našla většina, které to zřejmě ještě pořád přišlo normálním. Že by faktický vlastník veřejnoprávní televize měl mít možnost si říci své k jejímu fungování.

Ovšem, jak se zdá, na hodně dlouho naposled. Stalo se totiž to, jestli dobře čtu informace z Parlamentních listů, před čím jsem posledně varoval – ve vystoupeních bylo příliš mnoho obecných řečí a apelů a příliš málo věcného jádra a ještě méně znalosti vnitřních předpisů a kodexů ČT, aby se to manipulátorům z Kavek otlouci o hlavu a donutit je dělat svou práci v souladu s posláním, pro které byla zřízena.

Prostě to šlo do obecna, rozplizla a  do šířky. Proto jsem posledně volal po angažování právníka, který by ty stížnosti před zasedáním Rady přebral, vybral podstatné, upravil, měl nastudovaný jednací řád Rady, statut ČT a zahnal ty sebevědomé naboby z vedení ČT i vševědoucí radní trochu do kouta, aby se ti i oni vzpamatovali a  slezli z hrušky dolů! Nestalo se, takže kdysi dávno opravdový novinář (ale to už fakt hrozně dávno), Luboš Beniak, si jako radní a zástupce nás všech, na naši adresu dovolil říci toto:

„Začínat jednání Rady tím, že budeme poslouchat projevy lidí, kteří velmi často nemají vůbec ponětí o tom, co je ze zákona úkolem Rady ČT, co může a nemůže, mi připadá velmi neefektivní. Doufám, že příště už v nich nevzbudíme falešnou naději, že každý, kdo sem přijde, si bude moci říct, co chce,“

A nemluvil zjevně sám za sebe! Takže si Rada v  dalším jednání, když už obtížný hmyz vyšuměl, odhlasovala, že se hodlá vrátit k bývalé praxi, kdy před ní vystoupil tak jednou do roka nějaký jedinec a to jen v případě, že bude mít nějaké opravdu neodkladné téma. Radní se dohodli, že se už bude moci zájemce o veřejné vystoupení na jejich schůzi zase přihlásit tak, že osloví někoho z nich s konkrétním tématem. Pokud je oslovený radní neuzná za pozoruhodné, bude mít zájemce smůlu. Ale vyhráno nebude mít, ani když si jeho téma radní osvojí a před své kolegy předstoupí s návrhem, aby před nimi dotyčný mohl vystoupit. Bude totiž potřeba přesvědčit většinu přítomných členů Rady ČT, aby tuto možnost zástupci veřejnosti dali!!!!!!

Tohle je ale ukázková lekce arogance!

Mohu ujistit Luboše Beniaka, že radní falešné naděje, že by snad dělali svou práci tak, jak si představují ti, které zastupují, určitě Rada nevzbudila ani nejmenším náznakem! Měl-li na mysli tohle, pak může být spokojen.

Mimochodem, v  tom článku je také řeč o tom, dnes už „slavném“ výroku radního Janouškovce – prý narazil na úskalí – bezprostředních reakcí na něco vyřčeného a prý to tak nemyslel… Fajn, takže radním a tedy jednajícím a bezprostředně reagujícím na jednání Rady je člověk, který je, rozumím li správně – tak trochu méně chápající, špatně formulující, mající zásadně špatné informace, atd. atd. Ani nebudu jeho počínání hodnotit a  zkoumat dále, protože by to nakonec mohlo skončit otázkou, zda je vůbec svéprávný. A  tomu se rozhodně hodlám vyhnout. Chci věřit tomu, že ten, kdo radního Janouškovce nominoval, ho znal z té lepší stránky a měl pro svou nominaci nějaký obecně přijatelný důvod. Protože ten pán, co naráží na úskalí bezprostřední reakce, má v popisu práce zejména bezprostřední reakce, co jsou pro něj úskalím, na zasedání Rady, když má spoluurčovat směřování 7-mi miliardového kolosu!!!!

Ještě musím dát link na ten článek o té předvčerejší taškařici na Kavčích hrách, kde si televizní mocní s obyčejným koncesionářem dokonale vytřeli, ve smyslu – nevotravuj bagoune, kušuj a koukej klopit!

Zde: http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Televizi-ukradla-banda-prolhanych-pravdolaskaru-Nastvani-obcane-prisli-dat-Rade-CT-takovou-sodu-ze-organ-upravil-pravidla-sveho-jednani-362620

Ledva jsem to dopsal, kouzlem klasické náhody mi poslal kosíř ZH link na videozáznam z toho jednání jednání Rady z 18.2.2015, které jsem právě na základě informací PL popsal. Dám ho sem, aniž bych ho viděl. Je ne daleko do půlnoci, video má 1hod 20 min a musím se spolehnout na to, že Parlamentní listy informovaly věrně a já nebudu zítra za úplného pitomce, což se vám v případě, že máte co do činění s českou žurnalistickou cháskou stane raz dva. Jak si ostatně za chvilku přečtete v případě poslance Humla, Kosy, buď Radiožurnálu nebo ČTK a Blesku! Ale musíte ještě chvilku počkat než budu úplně hotov s Českou televizí.

Jo, ten link na video ze zasedání Rady – zde:

https://www.youtube.com/watch?v=tI353oFtBLw

Takže je nejvyšší čas si popsat, co obnáší takové „zpravodajství a la ČT a předvedeme si to hned, abychom my, bagouni, co máme kušovat a klopit, měli jasno, co si za svoje peníze kupujeme. Nejsem zvyklý přebírat z ostatních nezávislých českých serverů a blogů, když oni objeví něco originálního – ctím punc jejich dobrého úlovku, sláva patří jen jim a  nechci, aby se Kosa přiživovala na cizí dobře odvedené práci malých nezávislých.

Nicméně dnes musím udělat výjimku, několik kosířů najednou mi poslalo link na následující video, které objevil na You Tube nezávislý server AC 24.cz. Ostatně – požádal o jeho maximální sdílení. Největší pochvalu ovšem zaslouží ten, kdo pozorně sledoval ČT a hrábnul následně do jejich archivu a  zdokumentoval, čím nás tato organizace krmí – ten nebo ti, co si říkají Jentak!

Docela se ovšem stydím, protože shodou okolností jsem obě ty vysílání viděl také a  uniklo mi to! Co vlastně? Tak to se prosím sami určitě podívejte – trvá to jen asi necelé dvě minuty! Neříkejte, že je nemáte! Protože přesně tohle jste ze svých koncesionářských poplatků pořídili – tedy bylo vám „zpravodajstvím“ ČT pořízeno. A  už si z rozhodnutí Rady u ní se stížností, až na ty naléhavé speciální případy, kdy vás jeden radní vybere a další ve své nesmírné blahosklonnosti vám povolí 180 sekund jejich (možná) pozornosti, ani nevrznete! Tady to je:

https://www.youtube.com/watch?v=tI353oFtBLw

To je zážitek, že? A ta druhá část, kdy se z vojáka antiteroristické operace stal terorista, byla dokonce vysílána v hlavních večerních zprávách!!! Ovšem naprosto mne nepřekvapuje, že přesně tenhle výstřižek komentovala ctižádostivá intervjůčka Dana Zlatohlávková… Z mého pohledu se nevyznamenala poprvé. Už jsem tady o ní psal.

Ovšem hlavní podíl na tomhle ohromujícím přínosu informovanosti každého jednotlivého bagouna má nepochybně editor! Jestlipak radní Beniak je ochoten připustit stížnost? Jakkoli uznávám, že chyba se stát může. Ovšem při té bohorovnosti Rady ČT, s jakou, alespoň pro mne, pokud mají Parlamentní listy pravdu, zametla se stížnostmi občanů, to prostě nešlo pominout a  přišlo jako na zavolanou! Tohle, pane Luboši Beniaku a  další pánové a  dámy z Rady je naše/vaše ČT !!!!

Nicméně už jsem naznačil, že začít si s  českým mediálním mainstreamem, je, tak říkajíc o .. no o ústa. Takže nám vznikla kauza – Kosa +poslanec Huml + ČTK +Radiožurnál a  další media (třeba Blesk). Začala tak, že v mém včerejším mediálním přehledu

Média /nejen/ o ukrajinském konfliktu 18.2.2015

jsem komentoval, pro mne naprosto ostudný případ, kdy nejméně jedna ze zbrojařských firem klidně vyvážela vojenský materiál na Ukrajinu. Psal jsem, co mi na tom vadí a  co mi na tom vadí naprosto maximálně. A možnost, že ona forma vyvážela vojenský materiál – respektive dokonce zbraně, jak v původním článku iDnes tvrdí její právní zástupce JUDr. Ondruš – budou jej z onoho iDnesáckého článku citovat tentokrát přímo:

„Nesmíme dokončit obchod, dodávku zbraní a munice ukrajinskému zákazníkovi, který jsme měli rozběhlý. Ministerstvo průmyslu nám na návrh ministerstva zahraničí až minulý pátek pozastavilo vývozní licenci,“
Zdroj

mne popudila natolik, že jsem konstatoval – nyní je na místě citovat sám sebe : )

… naprosto neuvěřitelný šlendrián, v kterém rukou společnou a nerozdílnou jedou ministerstvo obrany, zahraničí /srovnejte si skoro naprosté nicnedělání zamini ve věci přesidlování ukrajinských Čechů s  touhle kauzou!!!/ a ministerstvo obchodu a průmyslu, které je konečným vydavatelem a garantem licence! Prostě totální totální selhání státních orgánů.! Ale nezlobte se, jakkoli je tohle normálně naprosto šílené a  šéfové rezortů by měli normálně okamžitě podat demisi…..

Za tímhle si stojím! Podotýkám, že jsem volil, což nikoho z původních kosířů nezaskočí, protože to dobře vědí – ČSSD, neb se považuji za jejího kmenového voliče! Tím více mne tohle vládní selhání štve a  tím více je pro mne demise oněch tří pánů ministrů, jako odměna za selhání jejich úřadů v téhle kauze, žádoucí. Myslím si to, sdělil jsem to. Na svém blogu. Do teď normálka.

Mnozí z  vás vědí, že Kosa nevychází jen na tomto portálu, ale také paralelně na facebooku. Odkud si její články stahují ostatní facebookoví uživatelé, pokud mají potřebu je například sdílet. Jsou to zejména ti, která tzv. lajkují. To jest označí facebook Kosy, že se jim líbí. Snažím se nové přírůstky lajkujících denně procházet, abych měl představu, kdo je publikem naší Kosy. Zajímá mne věk,, sociální postavení, zájmy, prostě pro mne určitá zajímavá zpětná vazba, kterou na blogu samém většinově nemám. Takže jsem snadno zjistil, že mezi ty, kteří ke Kose našli cestu, je i poslanec Stanislav Huml. Není to nijak dlouho.

Lhal bych, kdybych tvrdil, že mne to nepotěšilo. Nemusím vysvětlovat proč. A poslanec Stanislav Huml včera na svém blogu sdílel můj mediální přehled z 18.2. 2015 a  umístil jej takto:

aby vše bylo jasnější dám ten screenshot ještě jednou a  vyznačím pro další pojednání zásadní formální markanty žlutým zvýrazňovačem.

Myslím, že je jasné a  to na první pohled, že poslanec Stanislav Huml převzal, ale ani náhodou NEPSAL mé vlastní mediální zrcadlo o ukrajinském konfliktu.

A nyní se podívejme, co z toho udělal česká informační mainstream! Jako ilustraci si vezmu Blesk.

https://www.blesk.cz/clanek/live-zpravy/303552/koalicni-poslanec-huml-pise-o-odchodu-trojice-ministru-z-vlady.html

Opět nejlepší bude screenshot:

Tohle není celý článek, jen tzv. perex. Ale je tam vše podstatné, co je dále v detailu rozvedené.

Takže si to zopakujme:

1 – poslanec Huml měl vyzvat své tři vládní kolegy k rezignaci

2 – poslanec Huml POZDĚJI uvedl, že článek jen sdílel!

Zcela evidentně jde o blábol! Poslanec Huml NIKOHO NEVYZVAL K DEMISI poslanec Huml později uvedl, pro ty těžce méně chápavé, kteří to nepochopili hned po převzetí článku Kosy na jeho blog, ačkoli je to zcela zřejmé i příslovečnému žákovi z  III.B, že není autorem textu a pouze jej sdílí! To by měli být schopni pochopit i v redakci bulváru.

Říká někdo – no Blesk, no a  co? Prostě specialista na prsatice, dvouhlavá telata a celebrity typu Agáta… No podle informace, kterou jsem večer dostal, a o které nevím jestli odpovídá realitě, byla prapůvodcem zprávy o tom, že poslanec na svém facebooku vyzval pány Mládka, Zaorálka a  Stropnického k rezignaci – oficiální tisková agentura ČTK. Znovu opakuji – dostal jsem tuhle informaci. Nemohu ji ověřit, nemám přístup na jejich zpravodajství. Nicméně mám nepřímý důkaz, že to tak být mohlo. Ten důkaz jsem slyšel včera po 17-té hodině, na vlastní uši v pořadu Radiožurnálu 20 minut s…, kde byl hostem ministr průmyslu Mládek.

Pro zájemce je celý pořad k poslechu zde.

Pro účely tohoto pojednání je zajímavý čas mezi 11:13 min až 11:49 min záznamu, kdy dáma, vedoucí rozhovor ve studiu – Karolina Koubová, jestli si jméno správně pamatuji, se táže ministra Mládka – budu přibližně citovat :

Stanislav Huml je přesvědčen, že právě kvůli tomuto podezření, že toto bylo dodáváno (zbraně) byste měl skončit ve funkci. Vaše reakce na jeho výzvu?

Mládek odpovídá, že pokud má poslanec Huml takovýto názor, tak by ho měl nejdříve prezentovat na klubu

a redaktorka okamžitě opáčí: on se tak vyjádřil na facebooku, to je pravda a zase pokračuje Mládek…což už není pro potřeby této kauzy důležité.

ČRo 1 Radiožurnál je vlajkovou lodí Českého rozhlasu.

20 minut s…. je velmi prestižní zpravodajskou relací. A moderátorka tohoto pořadu opakuje totéž jako Blesk:

1- poslanec Huml vyzval ministra Mládka k rezignaci

2 – poslanec Huml to napsal na svém facebooku.

Paní moderátorku Karolinu Koubovou jsem dosud neznal. Nemám na ni názor, takže mne ani nenapadne, abych jí přišil, že ona viděla facebook poslance Humla a přehlédla nepřehlédnutelné – tedy, poslanec Huml – viz žluté markanty na screenshotu č.2 výslovně uvádí, kdo článek napsal a odkud je přebrán!!!

Řekl bych, že se spolehla na servis ČTK. Je-li to pravda, pak nepochybně pracovala dost povrchně a měla si pravý stav věci sama ověřit, nicméně – kolik z nás, na jejím místě, by to určitě udělalo a nespolehlo se na oficiální tiskovou kancelář tohoto státu, zejména, když jde o poslance a jeho vyjádření?!

Takže nemohu dokázat, že to opravdu ČTK byla, ani to netvrdím, jen indicie na to docela vážně ukazují.

Jestli je tohle pravda, pak jsem osobně rád, že si Kosa prostě servis něčeho takového, jako je ČTK, nemůže dovolit. Protože ten eventuální příslušný psáč z ČTK, co by byl pustil do světa, že poslanec Huml na svém blogu vyzval ministry své vlády k demis, i kdyby byl buď totálně nezpůsobilý, protože by byl elementárně neschopný porozumět čtenému textu a  ten dále reálně reprodukovat, nebo, a to je horší případ, by se záměrně pokoušel překroutit jasná a  zřejmá fakta do bulvární podoby! Aby vyvolal spor ve vládní většině! Tak aby si prostě mohl kopnout! Výslovně znovu podotýkám – uvedené závěry o „práci “ ČTK jako firmy a jejího případného konkrétního zaměstnance, by platily tehdy, kdyby bylo pravdou, že opravdu prvotní informace o obsahu blogu poslance Humla pochází od ČTK. Což nemohu dokázat.

Jestliže to pravda naopak není, pak totéž si mohu myslet o tom, kdo psal ten článek Blesku a  zejména o  moderátorce včerejších 20 minut. U  Blesku mi to je úplně jedno. Nečtu ho, nehodlám ho číst  a  je to soukromá tiskovina Křetínského. A pokud on trpí svým redaktorům eventuálně takovouhle „práci“, ostatně jak je to dlouho, co jsem tady uváděl, jak Křetínského iSport naprosto ignoroval informaci, že Lafata, kvůli končícímu pasu nemohl odcestovat na soustředění se Spartou do Turecka a tázal se, co asi od Křetínského titulů můžeme očekávat za informace, když tuhle blbinu zatloukly, tak existuje značná pravděpodobnost, že jinde to nebude lepší a Viktorka by se tak mohla dočkat dalšího titulu…. 🙂

Ale u Radiožurnálu, který pořád považuji za vůbec nejserioznější mainstreamový informační zdroj, by mi toto konstatování a k jinému bych nemohl dospět, přišlo velmi líto a hrubě by se mi to nelíbilo!

Prostě Česká televize dělá své zpravodajství jak dělá. Rada ČT ovšem nezamete s těmi, co dělají zjevné chyby, ale s těmi, kterým ty chyby vadí! A dále máme k řešení malý rébus, zdali informace z facebooku významného a  velmi slyšitelného poslance vládní většiny buď z totální neschopnosti nebo zcela záměrně překroutili v Radiožurnálu a (nebo v ČTK). A to je už docela průšvih! A  velký. Ať je pravda taková nebo maková.

A to nemluvím o tom, že se mne dotýká osobně, protože si na svém autorství jednak zakládám a  někdo mi ho upřel a Kosa mohla mít další čtenářský rekord!!!

Sděluji tímto Blesku, případně ČTK / Radiožurnálu, že porušily podmínky, které jsem stanovil pro přejímání příspěvků z tohoto blogu. Jsou k nalezení v Pravidlech prostoru – neuvedly původní zdroj!

V této souvislosti cítím potřebu konstatovat, že

-poslance Stanislava Humla znám jen z televizní obrazovky

-nejsem příbuzní

-nejsme ani známí, nikdy jsme se nepotkali

-nikdy jsme spolu nemluvili a  to ani telefonem

-pokud vím, nemáme žádné společné známé, takže mezi námi nikdo žádnou komunikaci nezprostředkovával.

-nicméně pan poslanec Huml je pro mne jedním z nemnoha důvěryhodných členů poslanecké sněmovny, což dokázal už v minulém volebním období, kdy se dokázal vzepřít jistému Vítu Bártovi a  to v době, kdy ostatní, včetně poslanců ODS a Kalousekpartaje a tehdejšího prezidenta, kolem něj panáčkovali a  vlastně to dokazuje dodnes, kdy zcela prokazatelně používá a  to velmi funkčně, vlastní mozek.

-jsem tedy potěšen, ba pokládám si za čest , že patří mezi ty, kterým se Kosa líbí a  že z ní přebral na svůj facebook materiál

A dodávám, že osobně si myslím, že Stanislav Huml, jako odpovědný poslanec své strany, zejména proto, že se se svou socdem názorovou orientací (a to doložitelně – viz archiv Kosy, Sobotkovského a Dienstbierovského směru) nijak netajím, chtěl nejspíše, nikoli podpořit snad moje volání po demisi tří ministrů, ale upozornit čelné funkcionáře své strany, že i jejich kmenoví voliči začínají být poněkud jurodiví z počínání partaje, které dali hlas. V tomto konkrétním případě – 8 hlasů! Což si rovněž lze ověřit v archivu Kosy. A pokud Stanislav Huml chodí déle než si myslím, a byl na Kose už před eurovolbami, pak ví, že to nejspíš byla právě Kosa, která socdem svou podporou zachránila Lidovému domu hlasy svých čtenářů čtvrtý bruselský poslanecký mandát a  tím i volební výsledek!

Ještě se vrátím k vystoupení ministra Mládka na Radiožurnálu. Nevím, jaký měl dojem ze svého vystoupení on. Sdělím, jaký jsme měl já. Nejdříve však konstatuji, že jsme byl jeho dost velký fanda, protože na mne dělal hodně kompetentní dojem a  nesporně ledacos zná. Ovšem po licencích a zejména včerejším výkonu v Radiožurnálu? Moderátorka ho v podstatě svlékla do naha. Konfrontovala ho s výrokem právníka té zbrojařské firmy, co kšeftovala zelené věci s Kyjevem, který jsme vám přímo ocitoval a kde ten tvrdí, že oni dodávali opravdu zbraně a střelivo. Mládek toto popřel, prý šlo o nesmrtící vojenský materiál a opravy snad vrtulníků. Ale zbraně prý ne. Aby nakonec musel přiznat, že munici holt ano. Netuším, co si ministr Mládek představuje pod nesmrtícími dodávkami. Já osobně tam řadím i náboje a granáty, Všeho druhu, kromě slepých. Takže dodávky smrtícího vybavení jednoznačně ano, pane ministře. Pokud si nemám připadat jako zoufalec, baštící zpravodajství ČT a  mající ho za naprostou a jedinou pravdu!

Prostě dokonalá a těžká minela – náboje a granáty jsou nesmrtící materiál! Chci se zeptat v Lidovém domě – máte tohle od svých ministrů zapotřebí? Pokud dojdete k názoru, že ano, tak při příštích volbách se naše rodina bude muset zeptat sama sebe, jestli má zapotřebí volit soc dem. Pan poslanec Huml zjevně dokázal to, co už jsme napsal – že používá a  to s velkým zdarem, vlastní mozek! Ale ten v mém volebním obvodu nekandiduje…

Takže, takže uvidíme, jak poslanecký klub a  Lidový dům jeho varování, že kmenoví voliči začínají mít problém, zafunguje. Kdybych měl tipovat, tak to skončí nějakou neveřejnou důtku. Hm. Tak to bych nejspíš asi já zase veřejně na Kose, vyzval včerejších 7201 návštěvníků, a to už je slušná síla, aby….. no ale co aby? Když se o  tom nedozvím? A proč bych se o tom dozvědět neměl? Mailová adresa do poslanecké sněmovny je obecně známa. Uvidíme.

Dneska jsem byl monotematický – věnoval jsem se českému mediálnímu světu. Pokud jsem vás tím zklamal – promiňte, prosím. Ale Kosa vznikla jako prostředek sebeobrany jednoho postaršího vlka v závěrečné fázi jeho života. kdy mu vadí, že je vystaven ohlupování sdělovacích prostředků. Ukrajina a ostatní věci, o kterých píši nebo píší kolegové, jsou toho dokladem. Ale dnes jsme prostě musel poukázat přímo na jasnou mediální bídu pur. Zejména, když se týkala Kosy samotné a mně osobně! Děkuji za pochopení. Zítra se, doufám, vrátíme k běžným tématům.

Vlastně jeden materiál, vážící se k Ukrajině dám i dneska. Kvůli jeho mimořádné kvalitě a  netradičnímu zpracování. Je z produkce slovenského blogera Domino Světíka. Tohle je opravdu, alespoň pro mne osobně, mistrovský kousek!

http://domino50.blog.pravda.sk/2015/02/18/ti-za-ktorych-ste-polozili-zivot-zabudnu-vase-mena/