Média /nejen/ o ukrajinském konfliktu 31.1.2015

vlk
1. 2. 2015   Kosa zostra čili https://www.blogger.com/ 

Uvádíme další přehled zahraničního tisku, tak jak ho četl vlk, hlavní editor internetových stránek Kosa zostra. Autor přehledu si všímá nejen dění na Ukrajině …


Tím, co mi poslal nick Walter. Je to ze švýcarských zdrojů:

Zpráva z Ukrajiny
31. ledna 2015
Na východní Ukrajině jsou stále hlasitější požadavky jít až na západní Ukrajinu. Pokud se tak stane, nastane strašlivý masakr západních Ukrajinců. V příštích 2 týdnech v Kyjevě okolí Kyjeva to půjde velice zprudka. „Pravý sektor“ si uvědomil, že udělal svou práci a teď bude ukrajinskou armádou ostřelován a poslán do kotle, aby tam pošel – aby už víc neobtěžoval kyjevský režim.

Čtvrtá vlna mobilizace na Ukrajině se ukázala být nesmírně obtížná. To musel přiznat náčelník policie města Krivoj Rog v Dněpropetrovském regionu. Některé důležité údaje jsou obsaženy v nové zprávě pozorovatelů mise OBSE na Ukrajině. Podle této zprávy mohli pozorovatelé mluvit se šéfem policie v Krivom Rogu, vůdcem místních dobrovolnických organizací. Ten řekl, že je vysoce problematické získat 800 rekrutů, protože prý mnoho mladých lidí uprchlo kvůli mobilizaci.

Kolik z nich se nepřihlásilo při čtvrté vlně mobilizace a zmizelo, pozorovatelé OBSE neuvedli. Podle střízlivých odhadů to bylo asi 100 lidí. Zpráva pozorovatelské mise podává další informace o rozsahu mobilizace na Ukrajině. Zejména v regionu Ivano-Frankivsk je 4000 stížností mladých lidí, kteří se nechtějí podílet na válce kyjevských pučistů. Jurij Birjukov, Porošenkův konzultant, nazývá rekruty zbabělci a obvinil regiony západní Ukrajiny z narušování mobilizace.

Zdroj

Pojďme na domácí scénu. Třeba zase na portál Lidovky.cz . Ten přinesl rozhovor s polským politikem a publicistou Pawlem Kowalem. (ZDE)

Poláci prý mají Česko a  jeho politické garnitury za proruské. A to bychom prý neměli! No já si to nemyslím. A troufnu si tvrdit, že mám o situaci v tuzemsku o dost větší přehled než ten pán. Ale uspokojuje mne, že Poláci takový dojem mají. Kowal chválí výslovně polského ministra zahraničí Schetynu, za to jak se angažuje. Pro připomenutí, Schetyna, povoláním historik, je přesně ten týpek, co objevil, že Osvětim osvobodili Ukrajinci. Jsem rád, že se mezi oficiálními představiteli (našeho) státu neobjevil tragický mimoň jeho rozměru. Zatím. Jakkoli tu máme taky pěkné exempláře! Převezmu celý jeden text Erika Besta z jeho Final Wordu. Protože takhle geniálně stručně a jasně nemám šanci nikdy nic napsat:

Zaorálkův prosebný vzkaz Američanům
29. 01. 2015 – EB

Vážený pane velvyslanče, Milý Andy, posílám Ti tento ručně psaný vzkaz po spolehlivém příteli, protože si nemůžu dovolit nic riskovat. Pochop prosím, že kvůli sjezdu ČSSD jsem neustále pod dohledem. Hraje se na ostří nože a PPF/O2 mi možná dokonce sleduje telefonní hovory. Musel jsem nasadit tvrdší rétoriku, abych prokázal, že jsem spolehlivě antiamerický a proruský. Chtěl jsem Tě varovat, ale proslov toho starého ožraly o „superholokaustu“ mě překvapil a musel jsem na něj zareagovat spatra. Doufám, že Ti nevadilo, jak jsem kritizoval vleklou bushovskou zahraniční politiku. V projevu o stavu unie to koneckonců udělal i Tvůj šéf. Ještě to se mnou vydrž, prosím. Znepokojilo mě, když jsem se dozvěděl, že jsi navštívil Babiše u něj na čapí farmě. Jenom si s Tebou pohrává. Skutečnou protiváhou Zemana/Sobotky/Mládka/Dlouhého jsem já. Vím, že jsem si to u Washingtonu rozházel, když jsem se s tím radarem přidal na stranu Rusů, ale to už jsem snad odpracoval, ne? Možná Ti dokonce vyrazím Druláka. Měj se mnou prosím trpělivost, Andy. Po stranických volbách budu mít víc flexibility. Máš můj slib. Tvůj nejvěrnější přítel, Luboš.

(Pozn.: Jde o satirický text)
Zdroj.

Samozřejmě že, jak Lidovky, tak ostatní česká sdělovadla referují o  rozhovorech v Minsku, kde se včera přeci jen jednalo. „Výsledek“ je popsán takto:

Jednání v Minsku začala v sobotu odpoledne. Zúčastnili se ho bývalý ukrajinský prezident Kučma, vyjednávači doněckých a luhanských separatistů Denis Pušilin a Vladislav Dějněgo, zvláštní představitelka OBSE Heidi Tagliaviniová a ruský velvyslanec na Ukrajině Michail Zurabov. Následně účastníci schůzky z místa jejího konání odjeli každý v jiném automobilu, aniž by výsledek rozhovorů nějak komentovali.

V předvečer jednání povstalci pohrozili, že pokud u vyjednávacího stolu nedosáhnou dohody, rozšíří svou ofenzívu s cílem dosáhnout „úplného osvobození“ Doněcké a Luhanské oblasti, které z velké části dosud kontroluje Kyjev.

Zástupce Kyjeva, bývalý ukrajinský prezident Leonid Kučma, proruské separatisty obvinil z toho, že odmítají diskutovat o plánech na příměří.
Zdroj.

Co si to ti povstalci dovolují? Oni vznášejí požadavky?!!

Jednání ztroskotala, přestože si před jeho začátkem telefonovali Putin, Merkelová a Hollande……. Inu, je snadné vypustit válečné běsy, ale velmi nesnadné je zase vrátit a pevně zavřít!

Dáme si pro změnu něco ze slovenských zdrojů – konkrétně z deníku SME:

Kyjev předložil Valnému shromáždění OSN návrh rezoluce, která by měla Rusko odsoudit jako sponzora terorizmu. Kvůli jeho podpoře povstalců… Současně jeho velvyslanec při OSN pohrozil povstalcům „obrovskou válkou“ , pokud by se pokusili získat další území…

(Zdroj)

K tomu mohu jen poznamenat, že:

– si neumím představit, že by Kyjev mohl povstalcům a povstaleckým územím udělat ještě cokoli horšího, než už skoro rok předvádí.

– zdá se, že pan poslanec momentálně nemá informace z domova. konkrétně od Děbalceva…

V týdnu jsem v jedné z Ukrajinských svodek, kde jsem se opíral do Zlámalové a jejího tvrdoválečnického článku na Echu 24, že je třeba Rusy oddělit od SWIFTu, napsal kromě jiného toto:

– kdyby, náhodou pochopila i tohle, tak by jí mohlo třeba dojít i to, že Západ se tím do budoucna připravuje o obrovskou výhodu – mít absolutní informační kontrolu odkud a kam směřují mezinárodní platby. Které dnes taková NSA nebo někdo jiný podobný, přes SWIFT, rozhodně má.

(Zdroj)

A co že včera přinesly Deutsche Wirtschafts Nachrichten? Tohle:

V článku se dozvíte, že USA kontrolují toky peněz a  používají finanční špionáž jako zbraň! Že ročně dostávají od různých organizací a úřadů minimálně 1 000 000 informací o finančních transakcích v  celém světě.

Ale uznávám, že ta trefa nebyla zas až tak složitá…. Takže oddělí Moskvu od SWIFTu nebo ne?

Článek vřele doporučuji němčinářům se zájmem o finanční sektor. Je tam toho daleko více!

Osobně jsem přesvědčen, že onen 1 000 000 informací, o kterém je v článku řeč, je jen nepatrný zlomek. Jsou li pravdivé informace o tom, jak je zacházeno s  majiteli dolarových účtů (nejen) v ČR od poloviny minulého roku v tomto článku (zde):

Nejen podle Spiegelu je v Moskvě konečně rozhodnuto o stavbě mostu přes Kerčskou úžinu. Výstavbu zajistí skupina oligarchy a Putinova přítele a tréninkového partnera v judu Arkadije Rotenberga. Ruská TV Zvezda k tomu vyvedla hezkou grafiku:

Jinak na speciálně německých serverech hlavním tématem byla smrt opravdu velkého muže německé poválečné politiky Richarda von Weizsäckera.

A druhým hlavním tématem bylo, že Řekové nehodlají platit. Merkelová jim ovšem řekla, že pokrácení dluhu nepřipadá v úvahu a ECB vzkázala, že bude řecké banky refinancovat jen tehdy, když budou hodní a poslušní!

Boje v Děbalcevu jsou v kritické fázi, ale tak nějak mi přijde, že při vší tragičnosti, hrůze a osudovosti dění na Donbasu, je to jen slabý odvar toho, co se na Evropu může přivalit z Řecka! Nebo kvůli Řecku. Jestli najdu chvilku času a  síly, taky bych se tomu v týdnu možná věnoval víc samostatným článkem. Ale bez záruky

Ale najít něco zajímavého a konkrétního k ukrajinskému dramatu v německém mediálním prostoru? Nemožné. Pokud za něco takového nebudete považovat zprávu Bildu, že Putinův největší kritik Navalnyj měl včera rozkrýt inkognito jedné ze dvou Putinových dcer – Kateřiny.

Putin velmi důsledně dbá na soukromí své i všech svých rodinných příslušníků, včetně dětí a své exmanželky. Ale trochu bulváru nemůže škodit. Takže slečna Kateřina Vladimirovna Putinová by měla být tahle kočka:

(Zdroj)

A světem by se měla pohybovat jako Kateřina Vladimirovna Tichonovová…

Tos tedy vlku dopadl, když už dáváš i tohle…

Takže na konec něco serioznějšího. Ale nikoli ze včerejška. Bezpečnostní expert a britský profesor Newyorské univerzity Mark Galeotti dal rozhovor polskému listu Gazeta Wyborcza. Výtah přetiskly Parlamentní listy. Velmi nelichotivě se tam vyslovuje o vedení války ze strany Kyjeva a schopnostech ukrajinské armády. A vůbec se nedomnívá, že Edinoukrajinci potřebují další a další dodávky zbraní.

Dám pár ukázek:

Galeotti válku považuje za důsledek 20 let neúspěšného budování ukrajinského státu, který je ještě zkorumpovanější než Rusko, a tak není divu, že se Krym nechal tak ochotně anektovat. Ukrajinské bojové akce jsou hrozně špatně vedeny. Chybí strategie, plán i představa, jak válku ukončit. Pokud už Ukrajinci válčí, tak ve velmi omezeném měřítku: pár stovek vojáků a desítka tanků. „Ale to je přesně ten typ války, ve kterém jsou rebelové lepší,“ tvrdí Galeotti a připomněl, že ukrajinská armáda má okolo 50.000 vojáků, zatímco dokonce Bosna jich měla třikrát více, za války se Srby v 90. letech.

„Ukrajina má tolik zbraní, že neví, co s nimi. Problém je v tom, že neexistuje zázračná zbraň, která by válku vyhrála. Je to válka, která se odehrává ve městech. Vyžaduje, aby někdo šel zabíjet a nechat se zabít. Přístroje pro noční vidění a lepší pušky trochu zlepší šance, ale hlavní i tak zůstane ochota obětovat se, nést ztráty,“

Zbytek si přečtete zde.

Tak zas zítra.