Média (nejen) o ukrajinském konfliktu 6. 2. 2015

vlk
7. 2. 2015  Kosa zostra čili

Dnešní sloupek jsem psal už včera dopoledne … tudíž dnes nebudu schopen reagovat na výstupy z jednání Merkelové a Hollanda v Moskvě. Jakkoli je mi to velmi líto. Protože tady se lámou dějiny. O tom jsem přesvědčen. Bohužel, jak to tak vypadá, je stále zjevnější, ze všech komentářů, které jsem včera dopoledne našel na dostupných vlivných německy mluvících serverech, že oba emisaři si představují onu neodmítnutelnou „dohodu “ tak, že  …
– povstalci se vzdají územních zisků, které v posledních dnech tvrdě vybojovali, když stopli ofenzivu Ukrů a  naopak je leckde vyhnali z dřívějších pozic, protože přece musí být dodrženy dohody z Minska z lonského září,

– povstalci a Rusko budou souhlasit s  uzavřením rusko – opolčenské hranice Kyjevem,

A když prý ne, tak Evropa vzdá pokusy o diplomacii a  sankce budou eskalovat a otevřou se dodávky zbraní pro Kyjev. A prý … jen trpělivost, ale budete zírat! Světu šéfují opravdoví blázni!

Ale nejdříve se musím vrátiti k prvnímu tématu včerejška – jednání Rady ČT. Kouzlem nechtěného, v mailech předevčírem večer, jsem dostal od Kosíře ZH, který na mne valí denně desítky linků, také následující:

https://www.youtube.com/watch?v=HCp2lXR8UV4#t=1575

Jde o záznam části jednání televizní rady z ledna t.r. Tedy toho, které předcházelo onomu poslednímu, kde rada řešila kvalitu zpravodajství a  práce zahraničních korespondentů ČT. Jak už víme, dala jim předevčírem 1*. Ačkoli si přítomná veřejnost si myslela prokazatelně něco úplně jiného.

Nicméně, ona ta zpráva o televizním zpravodajství, jak se také z toho lednového záznamu dozvíte, měla být projednána už tehdy. Jenže nebyla. Jsem ZH vděčen, že tenhle link poslal. Je to názorná škola toho, jak je na televizní radě chápana koncesionářská veřejnost a  její názory a připomínky. Máte li dost času, pusťte si to. Prvních 11 minut můžete zcela přeskočit. Tam nic zajímavého není.

Od času 11:00 vyzve předseda rady Dědič – mimochodem bývalý redaktor ČT, zástupce veřejnosti, respektive různých občanských iniciativ, aby vyjádřili svoje názory. Ale už předem se jaksi radní dohodnou, že jim budou přiděleny na jedno vystoupení celé TŘI MINUTY!!!!

Představte si tu velkorysost – 180 vteřin! Aby bylo jasno – mám za to, že časový limit je správný. Protože jinak hrozí a bohužel, někteří z vystupujících to také předvádí, že budou znít obecné, nic neříkající tirády. Ale 180 vteřin? De facto pro majitele ČT? Respektive zástupce všech majitelů ČT? Už tohle je urážející. Ale vynechme formality.

Slovo postupně dostávají Václav Dvořák, Lenka Procházková, Jan Korál, Jan Novotný. A prostě jeden po druhém radě i vedení televize sdělují, co jim na zpravodajství vadí.

Nicméně – vždycky to skončí stejně – mluví do stěny, která, v některých případech ani nedokáže zamaskovat, že ji to, co říkají, vůbec nezajímá, takže se věnuje z části mobilním telefonům, z části odbíhá, a hlavně provozuje ostentativně technologii známou pod heslem – jedním uchem dovnitř, druhým ven. Aby následně každé konkrétní vystoupení končilo závěrečnou větou Josefa Dědiče – dejte nám to písemně! Co už naštěstí nedodá, jakkoli je to na mnohých radních evidentně vidět je – a vypadněte a neotravujte. Není jediný, který by projevil nějaký zájem.

Tedy vlastně ano, dva ano. Radní Hauser reaguje v určitém momentu velmi stručně a krátce – když se mluví o stížnostech – podává zřejmě opětovně návrh, aby veškeré došlé stížnosti k Radě byly oficiálně vyvěšeny, včetně následného vyřízení. Jasné, stručné, správné! Odpovědí je mu opět jen hluboké mlčení ostatních bafunářů! Které pro mne znamená – a to ještě tak, aby nám ti vidláci viděli pod ruce a mohli nás kontrolovat!!!

Další radní, která se vloží do hry, je komunistka Levá. Která ve snaze dokázat, že se zpravodajstvím ČT opravdu není leccos v pořádku, si vytáhne, z voleje, příklad Zemanova výroku o handicapovaných dětech a chce demonstrovat, co z něj udělala media a zejména ČT a jaká je realita ve školách, kterou jako kantorka dobře zná. Snaha chválihodná, provedení docela zoufalé. Takže radní v pohodě ignorují její vystoupení úplně totálně. Pokud paní Levé někdo můj článek dodá, dodávám, že si cením její snahy a nemám v úmyslu jí dehonestovat, jen tenhle výstřel se hrubě technicky nepovedl.

To nejlepší přichází až v čase 42:22, kdy radní Prokeš zřejmě neudržel pokerface a chtěl se zastat ČT, jak to dělá dobře. Aby si nejspíš zajistil další příští nominaci. Takže tiráda o tom, jak její informace jsou přesné a pohotové a věrohodné atd. atd. A  reaguje tam na poznámku zástupce veřejnosti Jana Novotného, který podle mého názoru , jako jediný předvedl vůči komisi výkon, jaký tam měl zaznít. Konkrétně si vybral jeho repliku o krymských a ukrajinských volbách. Takže se od pana radního dozvíme, o těch krymských to, že se jich nezúčastnili ukrajinsky mluvící Krymčané a také krymští Tataři!!! A proto prý nebyla uznána. Aniž by reflektoval skutečnost, že se účastnit MOHLI. Nemuseli, ale mohli. Tak jako v ČR. Pokud projevili zájem!A takovýhle zjevný megablud nikoho neinteresoval! A bohužel také nikoho z těch čtyř, co zastupovali veřejnost!

Jestliže pan radní, posuzující kvalitu zpravodajství ČT, je na téhle informační úrovni, pak se nedivme tomu, co nám Karasové, Pazderkové, Zlatohlávkové a podobní, experty zvanými do studií budou Romancevové, Fištějni Svobodové, Šírové, Votápkové, Štětinové, Petry Procházkové a my budem baštit, co nám předkládají k uvěření! A sotva lze počítat s nějakým zlepšením.

Nepochybně jsem, v předchozích odstavcích, asi naštval zejména příznivce paní Lenky Procházkové a  sympatizanty těch odhodlaných zástupců veřejnosti, kteří obětavě na Kavkách zastupují zájmy nás – obyčejných lidí, kterým vadí veřejnoprávní televizní nekvalita. Když to vyjádřím velmi jemně.

Paní Lenko Procházková a vy ostatní – nebylo mým cílem se vás dotknout! Ani v nejmenším. Jen sděluji svůj dojem z vaší naprosto evidentní, poctivé a dobře míněné snahy! A ten je, přes všechny sympatie k vám – matný. Tenhle formát, v kterém jste vystupovali, s nikým z těch televizních papalášů nepohne. Oni to prostě uhrají na procesní pravidla typu – máte 180 vteřin, dejte to písemně, my vám odpovíme, jak budeme chtít / a kdy budeme chtít/ a támhle jsou dveře a koukejte je dobře zavřít z venku! A žádný dobrovolnický tlak s tím nic neudělá, nebude-li doprovázen nějakou demonstrací typu „plný Václavák“. To je jedna možnost. Těžko realizovatelná. Jakkoli by vedla velmi rychle ke změně poměrů. Protože to by politici, kteří radu řídí a obsazují vedení ČT, rychle kapírovali, že je něco špatně.

Naprosto nechci dělat chytrého, ale domnívám se, že možnost existuje. Pracná, pomalá a možní s určitými náklady. Které, pokud vzniknou, nevím jak krýt. Bude potřeba pracovat s protivníkem a zbraněmi protivníka!

O té replice radního Hausera jsem se nezmínil náhodou! To je prostě cesta! Zatím to běží se stížnostmi tak, že občan XY podá radě stížnost, ta ji nějak, v nějakém čase vyřídí a v podstatě nikdo se nedozví jak. Takže kdy pan XY dostane odpověď, že …. vaši stížnost jsme prošetřili a  shledali, že jste špatně slyšel, viděl, nepochopil. S pozdravem – vrátný od Rady…. XY s tím nic nenadělá. A vše je vlastně s vyloučením veřejnosti!

Kdyby ovšem to podání pana XY bylo přístupné na webu a dokumentovatelné? A odpověď také? To už by asi pro tyhle panské triky byla výrazná přítěž. Ale to je jen jedna z nutností. Tohle je třeba dotlačit do statutu a jednacího řádu Rady! Ale nemám tušení jak. Třeba veřejnou peticí? Alternativní informační weby ji jistě rády zveřejní. Kosa určitě!

Další evidentně nutnou věcí je pracovat vždy před zasedáním: Připravit půdu pro občanské interpelace. Třeba ve spojení s  názorově blízkými členy rady, pokud existují, už před jejím jednáním, jakmile je znám program. A  to ve smyslu jejich osobního zapojení na vznášenou občanskou interpelaci! Aby prostě, třeba formou doplňujících otázek na interpelujícího občanského aktivistu, došlo k rozšíření jeho časového limitu a byli vtaženi do hry další radní. Třeba opačného názoru, protože pak leccos z nich vypadne. Viz Prokeš na tom videu nebo zejména Jankovec naposled! S tím už se dá pracovat a medializovat to!

Dalším bodem, který považuji za naprosto nezbytný je, aby ty interpelace za občanské aktivisty přednášel dobrý a šikovný právník. Dokonale znající status ČT, jednací řád Rady a  další procedurální předpisy, který prostě využije před radou, při slyšení celý jednací prostor, který je v reglemetench zagarantován. Prostě otočit procesní pravidla proti nim. Tak aby s interpelujícím nebylo zametáno, jak to Dědič zkoušel s panem Novotným opakovaně.

Zveřejnění stížností i odpovědí a  nasazení právníka totiž dávají možnost nejen publicity, ale následně třeba i soudního přezkumu!!! A pod hrozbou něčeho takového už si vedení ČT, Rada i političtí loutkáři v zákulisí sakra dají pozor, aby si zbytečně nepřidělávali starosti. A  podle mne sami budou mít Pazderky, Karasy a Šámaly k větší objektivitě! Nevymyslel jsem nic nového. Takhle pracují potížisté ohledně dálnic, spaloven a  dalších nutných veřejných infrastrukturních staveb, v ČR už dávno. Není mou snahou být za chytrého, jen upozorňuji na postupy, které v souboji se státními institucemi už dávno a úspěšně používají jiní. Se sebesnaživějšími  ale sólově vystupujícími amatéry (a promiňte, až na pana Novotného to amatérská vystoupení byla) zametou, kdy si vzpomenou.

Takže ČT bychom měli, pro dnešek, vyřízenou. Pojďme k Ukrajině. Merkelová s Hollandem začnou jednat odpoledne. Takže mimo můj dosah. A  až přijdu z divadla, tak už výstupy k disposici budou, ale vlk bude muset začít redigovat celou Ukrajinskou svodku. Což jsou tak 3 hodinky práce. Když mu to hodně odsejpá…. Tudíž vařím jen z toho, co jsem nachytal někdy do 12,30 včera.

Přiznám se, že jsem čekal záplavu komentářů k jednání v Kyjevě a hlavně analýzu utajovaných návrhů. V  našich, ale především zahraničních zdrojích. A zejména nějaké vhledy za kulisy… A ono nikde skoro nic. Dokonce ani ne tak daleko, jak jsem se už včera odvážil na tenký led já. Jediná, pro mne nová informace zazněla od pařížského zpravodaje Radiožurnálu je, že Porošenko, prý, po zastavení palby, počítá s obnovením prací na zvláštním statutu Donbasu, s finančními injekcemi na jeho znovu výstavbu a  také prý se zahájením vyplácení sociálních dávek na Donbas. Upřímně řečeno – nevěřím mu ani slovo. Pokud by to neznamenalo, že Kyjev na Donbase bude kompletně vládnout! Jak měl vypadat ten zvláštní status Donbasu a jak dlouho měl platit, tak to už povstalci viděli. Jak vypadá kyjevská přízeň vidí každý den.

Z množství, více méně stejných, komentářů a informací, na německých serverech jsem vybral dva, které pro mne mají přidanou hodnotu.

První je ze Süddeutschen Zeitung:

A má titulek Strach z chaosu bez konce. A snaží se popsat postavení Kyjeva v současnosti.

Dozvíte se tam, že ačkoli lidé na ulicích pořádají sbírky na armádu, politici co to řídí si kupují nové mercedesy. Že se mluví o boji proti korupci, ale dál v černých dírách mizí obrovské sumy. Že válku řídí břídilové. Tohle všechno si myslí kyjevští Ukrajinci. Ale že nikdo na úřadech, ministerstvech a dokonce ani na chodnících neřekne, že ta válka je prostě špatná. Od začátku.

Dále že Porošenko má dnes jediný leitmotiv – udržet za každou cen alespoň současnou linii fronty. Ať to stojí, co to stojí.

Protože pokud by byl vydán Donbas, je to konec téhle vlády a PRÝ relativní stability! A že prý kyjevská armáda je toho schopna… A kdyby dostala západní výzbroj.. Tak by…

Představte si – Porošenko je stabilita na Ukrajině!!!!!!!

Takže Porošenkův scénář je – držet současné pozice. Za každou cenu. protože tím ruským je – učinit Ukrajinu nevládnutelnou, aby ji Západ opustil.

Napadlo někoho, že hlavní cenou pro vítěze v ukrajinském konflikt budou obrovské sotva návratné subvence do zničené a  zbankrotované Ukrajiny? Tedy pokud poraženým nebude Rusko a nebudou mu předepsány reparace?

A dalším problémem Kyjeva jsou prý množící se teroristické akty na jím držených územích. Přepady na silnicích, poškozování železniční sítě tak podobně. Čísla prý rychle rostou.

Že by vám to třeba bylo tím, že se leckdo, mimo současný opolčenský Donbas, také rád k němu připojil s  místem svého bydliště?

Ano, souhlasím s tím, že Porošenko a jeho generálové dělají co mohou, aby se fronta nezhroutila. Už jsem ve svodkách několikrát poukázal na to, že na rozdíl od loňského léta se ukrajinské jednotky nehroutí a nevzdávají pozice, ale bojují až do hořkého konce. Možná proto, že tenkrát Kyjev ještě nepoužíval tzv. uzavírací jednotky, které bez váhání zahájí palbu a vlastní, kteří by snad hodlali ustoupit.

Ale Porošenko má pravdu, jakmile by se opolčencům podařil velký průlom fronty, mělo by to stejný dopad jako protržení přehrady. A  on je pod ní. Někdo v redakci SD si dal práci s přemýšlením. Ale jen napůl.

Zajímalo by mne, jestli také s tím jak dlouho současný Kyjev se stavem svých financí ještě může vést válku. Ukrajinské zdroje, konkrétně přinesly informaci, že jejich devizové rezervy klesly asi už jen na 6,4 miliardy dolarů. Tedy o 1/7 za jediný měsíc… Přes všechnu tzv. západní pomoc!

Ale slíbil jsem něco onačejšího. Že budete zírat. No já alespoň koukal, nikoli jako vlk, ale jako jelen dvanácterák, na rozhovor se švédským ministrem zahraničí Carlem Bildtem (ano, to je ten, co před časem školil Zemana na summitu NATO ve Walesu), který dal Frankfurter Allgemeine! Němčinářům, s pevným žaludkem a  nízkým krevním tlakem, je celý k disposici zde.

Nedám ho celý, ani nějakou větší část. Je sotva uvěřitelné, co píše ministr zahraničí tradičně neutrální země. Černé je zelené, bíle je oranžové, atd.atd. Vším je vinna imperiální politika Ruska a Putin osobně. Je třeba je zlomit, vlastně – přivést k rozumu a  tak kolem dokola. Ale za přečtení to stojí. Protože ten švédský svalovec stále více přikládá pod kotel, až se tázající dostane k téhle otázce, na kterou přichází doslova šokující Bildtova odpověd:

Je ještě nemyslitelná válka mezi Západem a Ruskem?

Bohužel ne. Měli bychom tomu všemi prostředky zabránit. Ale situace je velmi nebezpečná. Konflikt je velmi zásadní povahy. Nejde jen o budoucnost Ukrajiny, jde o budoucnost Ruska /sic!/ a Evropy. Když se nám podaří ruskou agresi zastavit, udržet suverénní a demokratickou Ukrajinu /sic!/ , tak se také Rusko promění s ubíhajícím časem. Ale když se Kremlu podaří Ukrajinu destabilizovat a změnit na zónu konfrontace, bude militarismus a revisionismus ruské politiky posilovat. A pak ta agrese neskončí na Ukrajině. Proto se tam rozhoduje o stabilitě Evropy.

Jinými slovy , pan ministr zahraničí neutrálního Švédska zastává názor, že pokud se situace na Ukrajině nebude vyvíjet uspokojivě pro Západ, má tento zřejmě vyhlásit agresivnímu Rusku válku. Protože Rusko přece chce zničit demokracii!!!!!! na Ukrajině. Která se projevuje zejména tím, že jsou zabíjeni jinak smýšlející občané…..A když takhle myslí Švéd, co asi tak čekat od Němce nebo Američana? Atomová válka je ve hře. Je akceptována! Světu, jak jsem napsal v úvodu, vládnou šílenci!

Tady jsem chtěl původně skončit. Mimo jiné proto, že jsem k smrti vyděšený. Jenže pak jsem objevil další důkaz, že tzv. evropští a v daném případě – němečtí politici, se už asi dokonale zbláznili. Což je naprosto tragická informace.

Na tomto linku se dozvíte, že

EU požaduje od Ruska novou smlouvu o dodávkách plynu pro Ukrajinu za obzvláště zvýhodněnou cenu, která by navázala na tu o zimních dodávkách, která končí 30. března.

Kdyby vás napadlo, že si to na DWN vycucali z palce u nohy, tak jste na omylu. Ten dokument zpracovaný Němci a adoptovaný EU má mít k disposici Reuters!

A Moskva prý se k něčemu takovému nemá! Jak sdělila příslušnému komisaři Unie Šefčovičovi při jeho nedávné návštěvě Moskvy.

Ovšem sice ještě neskončila ani zdaleka zima letošní a už je potřeba myslet na tu příští. Ukrajinské zásobníky plynu jsou totálně prázdné a před tou příští je bude třeba naplnit. A mají to udělat, za půldarma – Rusové…. Nikoli Carl Bildtové, kteří jsou ochotni jít kvůli Kyjevu do nukleární války!!! Agresivní Rusové.

A proč by měly být naplněny zásobníky na Ukrajině? Protože je v létě potřebuje vyfutrovat i  západní Evropa. A Nordstream je vytížen jen na 40%, protože EU rozhodla, že navazující plynovody musí poskytnout většinu své kapacity dovozcům odjinud než z Ruska, South Stream rovnou zakázala, takže do Evropy vedou už jen roury přes Polsko a  a hlavně Ukrajinu! A když budou ukrajinské zásobníky prázdné, tak nebude v trubkách dostatečný plyn a  tudíž rourou nic nepoteče….

Můj despekt k západní politice je zase o kus větší než včera. A v podstatě jsem ztratil i poslední zbytky optimismu, že Merkelová s Hollandem mají v aktovce opravdu nějaký rozumný a přijatelný návrh. Protože tenhle nápad s  tím, aby Rusko zase subvencovalo pro Ukrajinu plyn, ale bylo dál pod sankcemi a označováno za agresora, nutně musí nést také její parafu! Jinak se to do Bruselu z Kanzleramtu dostat nemohlo. A Hollande to musel, jako pozici EU, také následně odsouhlasit! Stejně je to zvláštní – Řekové podle Němců mají přísně postupovat podle podepsaných dohod a  nemají nárok na jakoukoli úlevu. Ovšem Ukrajina má, naopak od Ruska, samo sebou úlevy dostávat. Protože potřebuje plyn úplně stejně, jako Řekové peníze! Světu prostě vládnou blázni!

Napadne někoho, že Ukrajinci si mohou plyn koupit kdekoli po světě, kde je ho, jak známo, přebytek. Že nenají peníze? A na válku proti svým občanům mají? A nekřičí takhle náhodou Bildt, tom rozhovoru s  ním, že Západ nemá váhat s finanční pomocí Kyjevu? Tak ať to udělá! A je po plynovém problému! Rusko plyn, za tržní ceny, rádo dodá! Jenže jak to tak vypadá, tak Západ radši dodá zbraně na zabíjení ukrajinských obyvatel. V  rámci obrany demokracie na Ukrajině!