Mělo by přibrzdit Hnutí ANO? Určitě ano

Oldřich Průša
22. 2. 2015
Motto: O ševci a kopytu bez kopyta aneb o J. Jermanové
Dozvěděli jsme se, že v Hnutí ANO došlo k hnutí. Možno říci, že snad ne podle textu lidové písničky “… hejbá se to hejbá…“ Po velmi klikatózním o skoro odvolání rezignované ministryně spravedlnosti Prof. JUDr. Heleny Válkové, CSc., přichází novinka. O co jde? Ze stínu by se měli vyjevit tzv. stínoví ministři. Dříve Hnutím ANO krok odsouzený v případě ČSSD, která po vytvoření koaliční vlády ustanovila „odborné mluvčí“ pro jednotlivé resorty.


Hnutí ANO je samostatný svéprávný subjekt, který na takový krok má bezesporu nárok. Bylo by však dobré své kroky vážit; a nejen kroky, ale i jména.

Není třeba se zabývat všemi, která zatím ve sdělovacích prostředcích padla. S výhradou, že ne úplně všemu, co se v „kamenných médiích“, v jejich internetových mutacích nebo dokonce ve zpravodajství ČT 24 lze nutně a bezvýhradně věřit, by bylo dobře se u jednoho jména zastavit.

Paní Ing. Jaroslava Jermanová je bezesporu nejen většinou pilná, aktivní a i atraktivní žena, která si nezaslouží být jako místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR kárána za neznalosti. Ani z neznalosti Jednacího řádu Sněmovny, ani za málo důstojné oblečení při řízení jednání našeho slovutného poslaneckého sboru. Při i jen povrchní znalosti obsahové úrovně vystupování některých poslanců, je zřejmé, že „nikdo učený z nebe nespadl“ ani do sněmovny a že by občas k řízení schůze stačila i hodně opraná teplákovka.

Smutné však je, že i podle jejích vlastních slov by se na funkci ministryně cítila, vždyť se vlastně více než rok a čtvrt parlamentní diplomacií zabývá.

Zde se projevilo, že každý máme nějaké sebevědomí, což neznamená, že s ním je spjata i soudnost. Když bychom měli být hodně struční, do jaké míry má paní místopředsedkyně osvojenu Chartu OSN (pokud ji někdy viděla a alespoň přečetla), jak hluboce má vstřebána veškeré základní dokumenty EÚ (které ani neviděla ani nepřečetla) atd.

Myslet si, že je kvalifikovaná, když se v druhé řadě za panem Hamáčkem zúčastnila několika meziparlamentních jednání a byla pozvána na pár oficiálních obědů či večeří a patřila k hostům recepcí zahraničních velvyslanectví při příležitosti jejich státních svátků nebo zahraničních návštěv.

Nemluvě o tom, v kolika řečech by byla schopna vést odbornou diskuzi na zahraničně politické téma alespoň dle jejího dle vlastního výběru. O tématech nečekaných nemluvě.

Jsem asi ten poslední, kdo by jí chtěl uškodit. Objektivně, podle níže uvedených zdrojů, by paní místopředsedkyně neměla šanci v diplomatické službě ani k přijetí na místo referentky na MZV.,

Autor je bývalý diplomat.
V diplomatické službě pracoval do r. 1996 na MZV (zamini) a poté do r 2007 na Ministerstvu průmyslu a obchodu (obzamini) v oblasti ekonomické diplomacie.

Pro informaci:
Životopis z www nasipolitici.cz
Ing. Jaroslava Jermanová
* 17. 8. 1970, Karlovy Vary
Místopředsedkyně PS PČR, bývalá zastupitelka Středočeského kraje (ANO 2011), manažerka prodejen. Absolventka oboru provoz a ekonomika na Vysoké škole zemědělské v Praze. Následně pracovala jako personalistka či samostatná referentka v několika společnostech. Osm let byla od roku 1998 zastupitelkou obce Krhanice, z toho po čtyři roky starostkou. V letech 2004–2008 působila za ODS rovněž jako zastupitelka Středočeského kraje a místopředsedkyně krajského Finančního výboru. Čtyři roky předsedala MS ODS Krhanice, byla členkou OR ODS Benešov. V současné době předsedá středočeské organizaci hnutí ANO, za nějž byla zvolena do Sněmovny v roce 2013. Pracuje jako manažerka maloobchodní sítě prodejen s nábytkem.

Životopis z wikipedie:
Ing. Jaroslava Jermanová (* 17. srpna 1970 Karlovy Vary) je česká politička, od října 2013 poslankyně Poslanecké sněmovny PČR, od listopadu 2013 její 1. místopředsedkyně, v letech 20042008 zastupitelka Středočeského kraje za ODS, bývalá starostka a zastupitelka obce Krhanice, od roku 2014 zastupitelka města Benešova, členka hnutí ANO 2011.

Po absolvování gymnázia v Karlových Varech (19841988) vystudovala v letech 19881993 obor provoz a ekonomika na Provozně ekonomické fakultě Vysoké školy zemědělské v Praze (získala titul Ing.). Následně pracovala jako samostatná referentka ve firmě Helmut Neumann International, jako personalistka ve společnosti A.S.A. či jako asistentka ředitele v podniku Milford Praha s.r.o.

V letech 20072008 působila jako samostatná referentka v oddělení lidských zdrojů v rámci Regionálního operačního programu Střední Čechy. Od roku 2009 se živí jako manažerka maloobchodní sítě prodejen s nábytkem AKSAMITE nábytek s.r.o.

Angažovala se ve Svazu měst a obcí České republiky a byla rovněž místopředsedkyní Mikroregionu Týnecko (obojí v letech 20022006). [1]

Politické působení

Do politiky vstoupila, když byla v komunálních volbách v roce 1998 zvolena jako nezávislá kandidátka do Zastupitelstva obce Krhaniceokrese Benešov.[2] Mandát zastupitelky obce obhájila opět jako nezávislá kandidátka v komunálních volbách v roce 2002.[3] Navíc byla pro volebním období 20022006 zvolena i starostkou obce Krhanice. V roce 2004 vstoupila do ODS (čtyři roky předsedala místnímu sdružení ODS v Krhanicích). A právě za ODS kandidovala v komunálních volbách v roce 2006, ale tentokrát už neuspěla.[4]

Do vyšší politiky vstoupila, když byla v krajských volbách v roce 2004 zvolena za ODS zastupitelkou Středočeského kraje.[5] Působila rovněž jako místopředsedkyně krajského Finančního výboru. V krajských volbách v roce 2008 opět kandidovala, ale mandát se jí obhájit nepodařilo.[6]

Ve volbách do Poslanecké sněmovny PČR v roce 2010 kandidovala za ODS ve Středočeském kraji, ale neuspěla.[7] V roce 2011 ukončila své členství v ODS a o rok později vstoupila do hnutí ANO 2011, kde se v roce 2013 stala předsedkyní Krajské organizace pro Středočeský kraj. Ve volbách do Poslanecké sněmovny PČR v roce 2013 pak kandidovala za hnutí ANO 2011 jako lídryně ve Středočeském kraji a byla zvolena.[8] Dne 27. listopadu 2013 byla zvolena místopředsedkyní Poslanecké sněmovny, když získala v tajné volbě 151 hlasů.[9] Na základě rozhodnutí předsedy Sněmovny Jana Hamáčka se stala 1. místopředsedkyní dolní komory.[10]

V komunálních volbách v roce 2014 byla zvolena za hnutí ANO 2011 zastupitelkou města Benešova (uspěla díky preferenčním hlasům, když se posunula z 9. na 4. místo, hnutí získalo ve městě 5 mandátů).[11]