Mysli jako zločinec

Eric Best
26. 02. 2015  Final Word

Pro analýzu PPF musíte myslet jako zločinec. Když společnost O2 ČR oznámila záměr půjčit 25 miliard Kč svému majoritnímu vlastníkovi PPF, analytici a drobní akcionáři byli v šoku, protože žádný morální člověk by na tak očividně nevýhodnou transakci nedokázal ani pomyslet. Loni v říjnu jsme s omluvou za použité vulgarismy napsali, že se PPF pokoušela vy***at s minoritními akcionáři


Trh s tím souhlasil a poslal od té doby cenu akcií O2 dolů o 27 %. Zdá se, že to teď PPF zkusí znovu. Podle Hospodářských novin PPF založil firmu Česká telekomunikační infrastruktura s cílem vyčlenění infrastruktury z majetku O2. Nově založená společnost je vlastněna ze 100 % PPF a nikoli O2, což naznačuje, že O2 má v plánu odprodat PPF svou infrastrukturu pod cenou.

Proč by, koneckonců, měli mít drobní akcionáři podíl na všech těch penězích z EU, které se PPF chystá získat za investici do infrastruktury vysokorychlostního internetu, že? O2 bude mít samozřejmě v ruce všechny nezbytné bumážky, včetně řádného odhadu hodnoty převáděných aktiv od jedné z auditorských firem „Velké čtyřky“. V Česku se tomu říká tunelování, a to je doménou zločinců.