Nikolaj Azarov: Ukrajina na rozcestí

5. 2. 2015     zdrojzdrojzdrojzdrojzdrojzdrojzdrojzdroj
Po roce odmlky se bývalý premiér Ukrajiny poprvé objevil v živém vysílání “Komsomolky”. Bývalý ukrajinský premiér Nikolaj Azarov vydal knihu – osobité paměti hlavy vlády během prezidentství Viktora Janukovyče. 4. února uspořádal Nikolaj Azarov tiskovou konferenci pro domácí a zahraniční novináře v tiskovém středisku “KP” (poznámka překl.: Komsomolské pravdy) .


Expremiér hovořil o tom, CO se na Ukrajině dálo před rokem a JAK tyto události ovlivnily život v zemi. Azarov prohlásil, že “nezaležnaja” (nezávislá – Ukrajina) dospěla k takovým destruktivním koncům vlivem vnějších sil. Azarov se domnívá, že “někdo” chtěl záměrně zničit úřadujícího prezidenta a způsobit katastrofu. Podle něj měly USA taktiku postupného vytlačování Janukovyče od moci. Zároveň však nová vláda není podle něj schopna zastavit krveprolití.

Podívejte se jen, co udělali? Nic dobrého, a to je to neštěstí. V zemi musí být vytvořena dočasná technická (úřednická) vláda. A pomoci musí Německo, Rusko, USA, řekl.

Co se týká názoru na politiku Janukovyče během majdanu Azarov zdůraznil, že v žádném případě by nechtěl být soudcem bývalého prezidenta.

Nevrátím se, dokud bude na Ukrajině u moci tento režim. Ale pod bodáky se nedá dlouho vydržet a myslím, že tito lidé odtamtud brzy odejdou, řekl Azarov na závěr schůzky s novináři.

Výtah z dalších myšlenek, které zazněly na tiskové konferenci

Bývalý ukrajinský premiér Nikolaj Azarov prohlásil, že jedna z nejbohatších a nejvíce prosperujících zemí SNS Ukrajina dospěla k takovým destruktivním koncům vlivem vnějších sil. V této zemi je podle něj totální propaganda.

– Zvedal jsem platy svých lidí 16 krát. Myslel jsem, že v roce 2015 bude vyřešen problém s mateřskými školkami. A podívejte se, jak to dopadlo. Jak krásné bylo doněcké letiště – všechno zničili. Bolí mě, že lidé umírají, postěžoval si.

Nikolaj Azarov se domnívá, že v zemi je třeba uvažovat o novém ústavním uspořádání. Tato vláda není podle něj schopna zastavit krveprolití. Potíž je v tom, že na válce mají zájem.Ukrajinu zachrání federalizace, řekl.

Bývalý předseda vlády Ukrajiny se domnívá, že nová ukrajinská vláda je nelegitimní. Přišla podle něj cestou ozbrojeného převratu a její činnost je doprovázena hrůznými zločiny.

Teď je nutné podle Azarova zastavit válku, vypracovat ústavu a uskutečnit opravdu svobodné a demokratické volby.

Azarov nazýval buřiče v ulicích Kyjeva – “skutečnými teroristy.” Když odstupoval, prohlásil, že to dělá pro urovnání konfliktu v zemi.

Azarov: evropský komisař vyhrožoval ukrajinské vládě

Žádný tlak ze strany Ruska na Ukrajinu v souvislosti s evropskou integrací nebyl, řekl bývalý ukrajinský premiér Nikolaj Azarov. Na druhé straně, evropský komisař pro rozšíření a politiku sousedství Štefan Füle podle Azarova důrazně Ukrajině doporučoval, aby podepsala dohodu. Toto prohlášení učinil Azarov při prezentaci své knihy “Ukrajina na rozcestí” v Moskvě.

“Ani od Putina, ani od Medveděva jsem nikdy neslyšel, že pokud podepíšete dohodu s EU, budete mít jinou vládu a prezidenta. Ale od pana Füleho jsem často slyšel, že pokud to nepodepíšete vy, podepíše to jiná vláda,” řekl Azarov.

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová