Obama přiznal účast v převratu na Ukrajině (doplněno)

2. 2. 2015   zdrojzdroj zdroj
Americký prezident přiznal, že Washington vystoupil na Ukrajině v roli “prostředníka” při “změně státní moci”, avšak ve skutečnosti při státním převratu v únoru 2014. Zaznělo to v rozhovoru pro CNN. “Vystoupili jsme jako prostředník při změně státní moci na Ukrajině,” řekl Obama.


Když odpovídal na otázku o účinnosti politiky USA vůči Rusku, nazval ji efektivní, ale postěžoval si na “špatná rozhodnutí pana Putina.”

Podle Baracka Obamy by reálný vojenský konflikt mezi USA a Ruskem nebyl moudrým řešením, ale okamžitě oznámil “přijetí vojenských opatření k ochraně spojenců”, sděluje RT.

Obama poznamenal: “Putin učinil to rozhodnutí v souvislosti s Krymem a Ukrajinou ne proto, že měl jakousi velkou strategii, ale, ve skutečnosti, protože byl zaskočen neočekávanými protesty na Majdanu a také útěkem Janukovyče poté, co jsme vystoupili jako prostředník při přechodu moci na Ukrajině … Od té doby ta improvizace stále dál zaváděla Putina do situace, která je porušením mezinárodního práva, porušuje územní celistvost a suverenitu Ukrajiny.”

Po připojení Krymu k Rusku se Spojené státy snažily, aby Moskva utrpěla těžké ztráty, řekl americký prezident.

Další plány Bílého domu vidí hlava USA takto: “Budeme se držet “obousměrné” kurzu – zintenzivňovat tlak na Rusko a stabilizovat Ukrajinu.”

Obamovo prohlášení komentoval bývalý šéf izraelské tajné služby Yakov Kedmi. Podle něj se Washington již nestydí mluvit o svých záměrech a snahách změnit nepohodlné režimy v zemích po celém světě.

“Hrozba, kterou USA představily v podobě Ruska, jim umožňuje udržet kontrolu nad Evropou s vysvětlením, že ji ohrožuje Rusko,” řekl Kedmi.

Již dříve bývalý poslanec Nejvyšší rady Vadim Kolesničenko v exkluzivním rozhovoru pro naše vydání řekl, že Spojené státy postupují při sesazování nepohodlných režimů po celém světě podle stejného schématu.

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová