Opakovaná lež se stává…

19. 2. 2015, zdroj: zde
SBU (Bezpečnostní služba Ukrajiny) publikovala již jednou vyvrácenou lež.

SBU zveřejnila na svých oficiálních internetových stránkách i na YouTube zprávu, že jeden z polních velitelů domobrany, spatřený nedaleko Děbalceva, je ve skutečnosti – generálporučík ruské armády. SBU nedokázala zpracovat skutečnost, že tuto informaci masmédií již o den dříve popřel vysoký důstojník ukrajinské armády, reaguje RT.
“Ruská generalita otevřeně a drze velí bojovníkům a zesměšňuje naši armádu, cynicky ignoruje a porušuje dohodu o příměří a pomocí příměří pokračuje v boji a zachvacuje ukrajinské vojáky. Ruská strana nemá žádné vysvětlení a nikdy ho nedá – vždyť Rusko, podle moskalů, na Ukrajině nebojuje…” – píše se v prohlášení SBU.

K prohlášení byl připojen odkaz na video, ve kterém byly spojeny záběry velitele domobrany a záběry generálporučíka ozbrojených sil RF Alexandra Lencova, a tvrzení, že je to jedna a tatáž osoba. „Opolčenec“ na videu je trochu podoben ruskému generálovi, ale podle oblečení je to jeden z polních velitelů. Vedle něj na videu je zástupce velitele domobrany LLR Vitalij Kiselev. Tak je to přesně napsáno v titulcích k videu, které používá SBU jako “důkaz”.
 

Alexandr Lencov je opravduv Donbasu – a co víc, je tam se souhlasem ukrajinské strany. V roce 2014 byla sestavena skupina pro koordinaci otázek příměří, která zahrnuje i ruské vojáky, kteří mají důvěru domobrany, větší než ukrajinští. Večer 18. února, aby se zastavilo šíření fámy, ruský generálporučík oficiálně popřel svoji přítomnost v Děbalcevu.

V rozhovoru pro kanálRossia 1″ podrobně popsal svůj pohyb ten den. Kromě toho, pravdivostjeho slov potvrdil plukovník ukrajinské armády Andrej Lišinskij, který je součástí stejné skupiny a byl s Lencovem. Nicméně, další den se na oficiálních stránkách SBU se objevil článek –“odhalení“. Je třeba poznamenat, že podobné materiály jsou zveřejňovány na stránkách SBU pravidelně.

Dezinformace SBU publikuje nejen na svých webových stránkách: například v červenci 2014vedoucí kontrarozvědky SBU VitalijNajda použil falešné foto ruských protiletadlovýchraketových systémů Buk” na Ukrajině ve vysílání amerického televizního kanálu.