Postoj DLR k pozvání “mírových sil”

19. 2. 2015    zdrojzdroj
Prohlášení Kyjeva ohledně pozvání mírových sil na východ země zpochybňuje úmysl ukrajinských mocenských orgánů plnit minské dohody, prohlásil stálý zástupce Ruské federace při OSN Vitalij Čurkin. 


Podle dosažených dohod 12. února, poznamenal diplomat, má být v Doněcké a Luganské republikách zřízena vlastní milice a monitorování v oblasti dělící linie bude provádět OBSE. “Pokud se zde předkládají nějaké jiné koncepce, vyvstává otázka o tom, zda se chystají plnit minské dohody nebo ne,” domnívá se stálý zástupce.

“Musíme snižovat množství zbraní a ne se zabývat navrhováním nových iniciativ. Když místo toho, aby plnili to, na čem se domluvili, navrhují nějaké nové iniciativy, v první řadě to vyvolává podezření, že chtějí bourat minské dohody”, řekl Čurkin.

V DLR byla zkritizována myšlenka Kyjeva na pozvání mírových sil na hranici s Ruskem

Vedení samozvané Doněcké lidové republiky (DLR) prohlásilo, že se velmi negativně staví k myšlence pozvat mezinárodní mírové síly na hranici Ruska a Ukrajiny. Jak uvedl zmocněný zástupce DLR na jednání kontaktní skupiny Denis Pušilin, přítomnost mírových sil bude porušením minských dohod.

Za předčasné považuje jednání o nasazení mírových sil na Donbasu i hlava národní rady DNR Andrej Purgin. Pokud jsou podle něj mírové síly potřebné, pak pouze ruské. “Pokud potřebujeme mírové sbory, jsou to ruské mírové sbory. Ale teď provádí kontrolní funkce OBSE. Bylo by to předčasné opatření,” řekl Purgin.

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová