Rusko se dohodlo na zjednodušeném postupu vplouvání vojenských lodí do přístavů Nikaragui

13. 2. 2015   zdroj
Podle Sergeje Šojgu umožní dohoda rozšířit spektrum dvoustranné spolupráce vojenského námořnictva. Rusko a Nikaragua podepsaly ve čtvrtek v Manague mezivládní dohodu o zjednodušeném postupu při vplouvání ruských vojenských lodí do přístavů v Nikaragui a řadu dalších dokumentů v oblasti vojensko-technické spolupráce, informoval ruský ministr obrany Sergej Šojgu.


Rusko aktivně rozvíjí obranné vztahy se třemi zeměmi Latinské Ameriky, zejména tam vytváří místa pro logistické zajištění lodí a využívá místní letiště. Již dříve bylo oznámeno, že Rusko se připravuje podepsat dokumenty o zjednodušeném postupu vplouvání jeho lodí do přístavů Venezuely, Kuby, Vietnamu, Srí Lanky, Singapuru a Seychelských ostrovů u afrického pobřeží v Indickém oceánu.

“Pokud jde o dnes podepsané dohody, je to pokračování, právní úprava našich tradičně přátelských vztahů”, řekl ruský ministr novinářům v nikaragujském hlavním městě.

Podle něj dohoda o zjednodušeném postupu vplouvání ruských vojenských lodí do nikaragujských přístavů umožní rozšířit spektrum dvoustranné námořní spolupráce.

Vojensko-technická spolupráce, vojenské vzdělání, boj proti obchodování s drogami

Co se týká dalších dohod, ministr vysvětlil, že jsou spojeny s vojensko-technickou spoluprací. Zmínil také rozsáhlý rusko-nikaragujský program týkající se vojenského vzdělávání. V jeho rámci je plánováno zvýšení počtu nikaragujských vojáků na vojenských vysokých školách v Rusku.

Šojgu také řekl, že v roce 2015 se v Rusku uskuteční řada významných mezinárodních akcí. “Především jsou spojeny se 70. výročím vítězství ve Velké vlastenecké válce”, řekl ministr.

Na duben je připravována velká mezinárodní konference o bezpečnosti a vojensko-technické fórum, jehož cílem je demonstrovat perspektivní modely výrobků a technologií pro vojenské a dvojí užití. “Na všechny akce jsme pozvali naše nikaragujské kolegy. Doufáme, že tyto akce nám pomohou ještě více upevnit vojensko-technickou spolupráci”, řekl Šojgu.

Na otázku o společné účasti Ruska a Nikaragui v boji proti drogám a obchodu s drogami ruský ministr řekl, že se jedná o globální problém, který je třeba řešit společně s ostatními.

Managua (Nikaragua), 12. února – RIA Novosti.

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová