Svoboda na českém internetu končí

23. 2. 2015   Svobodné noviny
České soudy pokutují média za diskusní příspěvky pod články na internetu. Ministerstvo financí chce některé stránky rovnou blokovat. Cenzura řádí na internetu v nebývalé síle.
Nejsvobodnější médium – právě tak startoval internet v Česku před třiadvaceti lety (přesně ve čtvrtek 13. února 1992 v 9.30 hodin). V roce 2015 se však zdá, že to s tou on-line svobodou nebude tak žhavé. Pryč jsou doby, kdy mohli lidé zveřejňovat na internetu vše, co chtěli. Poprvé v historii letos na konci ledna potrestal český soud zpravodajský server za rasistické příspěvky v internetových diskusích pod články.

S žalobou na společnost Our Media, vydavatele Parlamentních listů, uspěl u Městského soudu v Praze aktivista Jaroslav Suchý. Muž známý jako „ten, který pohladil Obamu“ při jeho návštěvě Prahy v roce 2009. Suchý za rasistické urážky (diskusní příspěvky typu „Ten cikorek by potřeboval pořádně přes hubu a hlavně pracovat – krumpáčem do bezvědomí“ či „Já bych ho hrozně rád také pohladil – okovanou botou do zadku“) nepravomocně vysoudil 150 tisíc korun.

Podobný problém řeší i Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. K němu se odvolal estonský podnikatel, který se cítil být uražen v diskusi pod internetovým článkem. Vydavatelé v Česku i v dalších demokratických zemích kvůli podobným rozhodnutím čelí „Sofiině volbě“: Buď diskuse zakážou stejně jako například Reuters či Bloomberg (v Česku ke kroku přistoupil Znojemský deník a bulvární Super.cz) a budou čelit nevoli čtenářů i poklesu inzertních příjmů, nebo najdou někoho, kdo bude diskuse korigovat, jako to dělá například The New York Times.