Syriza před explozí?

Martin Hekrdla

22. 2. 2015   altpress
Je možné, že to, čeho při pátečních jednáních v Euroskupině dosáhl řecký ministr ministr financí Janis Varoufakis, nezabrání vzedmutí odporu uvnitř strany Syriza. Právě naopak. Dopisovatel deníku Libération v Aténách Pavlos Kapantais píše v pondělním vydání listu (23. února), že situace se jeví jako skutečný začátek vzpoury, s níž je strana konfrontována. Tato vzpoura by mohla ohrozit stabilitu vlády Alexise Tsiprase.


Manolis Glezos, symbolická postava Syrizy, stoupenec přímé demokracie a národní hrdina proslulý stržením nacistické vlajky z  Akropole v době okupace, otřásl v neděli celou zemi svými slovy. V prohlášení zveřejněném na internetových stránkách jeho vlastního hnutí Aktivní občané, které je součástí Koalice radikální levice (Syriza), se stařešina Evropského parlamentu připomněl jako ten, kdo prosazoval program strany před volbami. Včetně okamžitého zrušení úsporných opatření a zákonů, které byly nadiktovány výměnou za plány podpor. Ve svém nedělním prohlášení se omluvil řeckému lidu, že „udržoval iluzi, že tak skutečně stane“, a vyzval všechny členy, aktivisty a příznivce Syrizy k odporu proti páteční dohodě v Bruselu a ústupkům Tsiprasovy vlády. Janis Milios, spoluzakladatel a vedoucí ekonomického programu strany až do lednových voleb, okamžitě převzal Glezosovo prohlášení pro svůj webový portál.

Podle řeckých médií se dokonce ozvalo několik rebelantských hlasů mezi členy samotného politického byra Syrizy. Rebelové požadovali „obrátit se k lidu“, tedy referendum, „pokud by dohoda de facto zakazovala straně realizovat svůj program“. Tyto útoky, konstatuje dopisovatel listu Libération, je třeba brát vážně: levicové křídlo Syrizy totiž reprezentuje téměř třetinu strany a jeho hlas je nezbytný k udržení parlamentní většiny.