Ukrajinská svodka ze dne 16.02.2015 – dnes s mimořádně horkými novinkami! Odpoledne aktualizovaná.

napsali Ernest, MP a vlk s přispěním dalších
17. 2. 2015  Kosa zostra  čili  https://vlkovobloguje.wordpress.com/

Horká novinka – Děbalcevo obsazeno povstalci?!!! Dnes ráno ruská televize “1” odvysílal dlouhou reportáž z osvobozování Děbalceva. Opolčenci jsou pevně zachyceni na severním předměstí a s obrněnou technikou postupují do města... boje u Mariupolu, ostelování měst ukrajinskou armádou pokračuje, ale je slabší … a další …
Horká novinka!
Děbalcevo obsazeno povstalci?!!!
Alespoň podle posledních informací rusvesny – viz http://rusvesna.su/news/1424119898

Kozácké jednotky Nikolaje Kozicyna začaly právě dočišťování Děbalceva!!!!

Přiznávám, že tak velkému a rychlému obratu se mi nechce věřit. Ale už to letí internetem. Přesto si podržím svou skepsi.

(Vlk dělá dobře, že je skeptický. Boje v Děbalcevu jsou urputné a osvobozování  města půjde zřejmě pomalu. Přesto dnešní dlouhé reportáže z přední linie v Děbalcevu ukazují, jak jednotky opolčení postupují a čistí ulici po ulici, paraleně postupuje armáda LLR a DLR – pozn.redakce NR –
To jsme napsal ráno, ale během dne se situace změnila – opolčenské a ruské zdroje oznámily, že opolčenci již obsadili a vyčistili 80% území Děbalcevaa doložili to dlouhou reportáží z severní části města.)

Další horká novinka!

Podle ruských zdrojů – Russia Today, která se odvolává na informace dobře informovaných zdrojů, co si nepřejí býti jmenovány, které má k disposici Business Standard a  CNC, Indie zrušila podepsanou velkosmlouvu s Francií na dodávku stíhaček Rafale a dalšího materiálu. Kontrakt měl hodnotu 20 miliard USD. Nejvážnějším novým držitelem kontraktu by mělo být Rusko, které by dodalo stíhače Suchoj Su-30MKI.

Zdroj:http://rt.com/news/232739-india-denied-rafale-contract/

No řekl bych, že Francii sankce a  Mistraly přišly na hodně velké peníze…Pokud to je pravda.
Ale na řadě je, jako vždycky –

Ernestova část:

(Všechny texty bez uvedení zdroje jsou převzaty z  vk.com/strelkov_info)

15.2.2015 – Poslal dobrovolník s volacím znakem ‘Sčastlivyj’:
Došlo k pokusu Ukrů proniknout do Černuchyna, ale byl odražen. Ostřelovali nás ze samochodných děl od Černuchyna. Museli jsem použít T-72 k potlačení masivního ostřelování a průlomu, přesunuli jsme se do svých bývalých pozic v noci. V oblasti Popasnaja byly také boje. Nás celou dobu posílají na Děbalcevo, právě včera jsme tam byli. Rozkaz nepotlačovat provokace nepřítele nebyl. Kotle se příměří netýká.

15.2.2015 – Zpráva domobrany:
Den se chýlí ke konci a s ním, jak se zdá i další příměří. Boje různé intenzity pokračují na všech frontách navzdory dohodám. Museli jsme ho také 2-krát ‘narušit’, protože nepřítel zjevně, nikoli pro obranu, shromažďoval vojska! Pokračujeme v odrážení útoků na Širokyno a Kominternovo. Boje jsou také v oblasti Bachmutky – tam se nepřítel pokoušel zajít do 29. kontrolního bodu a Novotoškovského – nemůžeme to dovolit, aby neobnovil ostřelování (oni tam i tak jdou, ale nyní se také přidaly minomety a houfnice), proto jim naproti vyjela obrněná technika, a začala přehradná palba. Boje pokračují i v Děbalcevu. Tady nepřítel i my útočíme. Oni se chtějí dostat ven z kotle, my chceme osvobodit tohle území od ukrajinské armády. Také, podle hlášení z místa, v oblasti Popasnaja od osmnácti hodin probíhá silný boj – nepřítel podniká útoky, aby nás vyhnal z okraje a z předměstí.

Zajatci – vojáci ukrajinské armády v Děbalcevu – tento den 
budou oslavovat jako své druhé narozeniny

15.2.2015 – Přidali novináři:
Několik dní pokračují tvrdé boje u Mariupolu. Nepřestaly ani s nástupem „režimu zastavení palby“. Od 05:00 probíhají tvrdé střety v blízkosti obce Širokino s dělostřelectvem a tanky a pokračují pod rouškou těžké mlhy. Tisková služba pluku „Azov“ uvádí, že „zpočátku se vyvíjela situace v neprospěch Azovců, ale pak se jim podařilo odrazit útok. Za toto vítězství zaplatili velmi vysokou cenu – padesát vojáků bylo zraněno, tři byli zabiti. Také jsou významné ztráty v technice, ale bojeschopnost jednotky zůstala,” – prohlásili.
„Dnes se nepřítel ve srovnání s předchozími útoky vyznamenal rychlostí akcí a vysokou profesionalitou. Je cítit doplňování kolon techniky ze zahraničí, velmi rychle a přesně pracovalo nepřátelské dělostřelectvo,“ – pochválili nepřátelé opolčence. Včera odpoledne oficiální informace: v bitvě u Širokyno byl zabit militantní nacionalista, 6 dalších bylo zraněno.
Ve večerních hodinách se objevilo hlášení o velkých ztrátách – „z ukrajinské strany k 19:00 je asi dvacet zraněných, z nichž čtyři jsou ve vážném stavu, evakuovali je z bojiště. Byla jim poskytnuta lékařská péče,“ – uvedla tisková služba. Podle toho ukrajinské síly ztratily u Širokyna více než 90 mužů za den.

15.2.2015 – Zpráva zástupce velitele jednotek ministerstva obrany DLR Eduarda Basurina:
Ztráty mocenských struktur Ukrajiny
v důsledku střetů, za pouhý jeden den: 9 tanků, 12 BMP, 16 dělostřeleckých zbraní, 7 aut, 111 osob bylo zabito. Tyto údaje zahrnují ztráty nepřítele před začátkem příměří i údaje získané naší rozvědkou nebo odposlechem Děbalceva. Během poslední noci a dnes, poprvé po dlouhé době situace z Doněcké lidové republice zůstala relativně klidná. Jednotky domobrany DLR, v souladu s dohodami z Minska od 00:00 hodin kyjevského času úplně přerušily boj podél celé linie kontaktu s nepřítelem, ale v noci a ráno různé skupin ukrajinských sil vedly provokativní palbu na naše pozice z ručních zbraní a minometů. V některých případech, aby se zabránilo těmto provokacím, naši vojáci byli nuceni zahájit přesnou palbu na jejich potlačení.

V celku, podle rozkazu premiéra DLR jednotky domobrany DLR upustily od odvetných opatření a nereagují na drobné provokace ukrajinských sil.
Nehledě na dohodu, v oblasti Děbalcevo je situace se nadále náročná. Příměří nevstoupilo v platnost okamžitě. Útoky různé intenzity na naše pozice, především v Logvinovu, jak z města, tak ze strany osady Luganskoje, pokračují.
Asi ve 3 hodiny ráno velká skupina ukrajinských vojáků, stažená včera večer na východních okrajích Děbalceva, se pokusila vstoupit pod rouškou tmy do Černuchyna.
V doněckém směru ukrajinské síly během noci provedly jednotlivé ostřelování z minometů obytných oblastí Doněcka – 4 ostřelování, jeho předměstí – 6 útoků, na letiště Doněck – 18 útoků, a také dalších obcí.
V mariupolském směru domobrana vedla místní obranné boje, které bránily pohybu nepřítele.
Vyzýváme Kyjev, aby přísně dodržoval dohody z Minska o úplném zastavení palby.
Ukrajinská strana připravuje provokace proti DLR. V některých lokalitách, kontrolovaných ukrajinskou armádou, bylo zjištěno velké množství novinářů ukrajinských médií, která podle našich informací, chtějí „pozorovat“ to, co jsme nedělali. Proto na to upozorňujeme okamžitě a budeme na to připraveni.

 Domobrana Donbasu – po mnoha měsících doslova ostřílení bojovníci

15.2.2015 – Poslal vojenský expert Alexander Žilin:
Před několika dny vešlo ve známost, že v případě, že mír na Donbasu nenastane, letadla NATO v následujících dvou až třech týdnech zváží variantu masivního leteckého úderu proti narušiteli mírového plánu. Koho západ označí za „narušitele“ je jasné bez jakéhokoliv komentáře. O možnosti takového úderu včera v Mnichově hovořil velitel sil NATO v Evropě Philip Breedlove. Vlkův vstup:

Ač nerad, na tomto místě vstoupit musím. Na tuto informaci jsme byl upozorněn už včera dopoledne. Bylo mou snahou ji nějak ověřit. Nejlépe na západních zdrojích, ale přiznávám, že bych byl, kvůli její naprosto výjimečné závažnosti, klidně byl akceptoval i ruský server typu Hlas Ruska nebo RT. Prostě někoho, kdo je pro mne zárukou minimální věrohodnosti zprávy, která kdyby měla být pravdivá, by světu sdělovala, že nám  do další světové války zbývá už jen pár týdnů, nanejvýš měsíců! Naštěstí jsem nenašel nikde nic, co ji potvrzovalo. K mé velké úlevě!

Výše uvedená poznámka nemá nejmenší souvislost s Ernestem a kvalitou jeho práce. Tomu naopak patří velké poděkování! On zcela jasně viděl povinnost informovat vás o všem závažném, co na svých zdrojích našel. A  já si nic závažnějšího představit neumím. Ale nechápu, proč pan Žilin něco takového pustí do éteru!

15.2.2015 (23:45) – Zpráva domobrany z Gorlovky:
Ve městě jsou diverzní skupiny. Celé město POZOR, od západu a severozápadu vedou palbu, pravděpodobně z minometů. Buďte pozorní! Hlásí zásahy okolí 88.čtvrti. Kolem 23:00 pracovaly diverzní skupiny, vypálily několik salv a přemístily se. Raketomety a klasické dělostřelectvo nepřítele stále mlčí. Banální provokace, které by mohly vést k obětem, takže buďte ostražití. Není první a bohužel ne poslední, musíte být ve střehu každou minutu. Od 23:17střílí znovu.

Na přístupech k Děbalcevu

Přidali novináři:
Byla zjištěna nějaká narušení, oznámil na briefingu vedoucí pozorovatelské mise OBSE na Ukrajině Ertugrul Apakan. Podle něj byl podroben ostřelování Lugansk. Několik epizod narušení příměří bylo zaznamenáno také v oblasti Děbalceva.

Komentář Denise Pušilina:
V 22:05 pokračovalo ostřelování Gorlovky těžkým dělostřelectvem. Toto je hrozbou příměří, které bylo dosaženo za cenu kompromisů.

16.2.2015 (00:27( – Přidala milice:
Fašistické prapory územní obrany střílí bez rozmyslu na různé strany ze všeho dělostřelectva, co mají k disposici. Podepisují tím v podstatě rozsudek smrti pro vojáky základní služby ukrajinské armády, kteří jsou s nimi v kotli. Ukrajinská armáda také podnikla několik pokusů o průlom – všechny byly úspěšně odraženy. Ukrofašisti střílí na centrum města! Ve městě byla také pozorována aktivita diverzních skupin.

Poslal dopisovatel s volacím znakem ‘Stěp’:
V Gorlovce ukrajinští vojáci střílí na centrum města. V blízkosti Gagarinovi ulice, v centru města, je nejvíce škod, není jediný neporušený dům. Tam je také kostel, který předtím dostal mnoho zásahů. Pravděpodobně se v Gorlovce aktivovala nepřátelská diverzní skupina, která z minometů vedla útok z různých čtvrtí města současně, aby ztížila vypátrání pozice ostřelování. K 23:15 ostřelování pokračuje.

16.2.2015 – Přidal blogger:
Porošenkova manželka spěšně opustila Kyjev, „čokoládník“ najímá ‘titušeky’ za 400 hřiven. Manželka a děti Porošenka dnes naléhavě charterovým letem opustili Kyjev, v mocenských strukturách je panika, každý cítí, že je předvečer velkého ‘varu’. Tisíce zemřelých v Děbalcevu, neposlušní radikálové, zlý americký pán … Porošenko i obklíčení chápou, že brzy za nimi půjdou …
Ale něco, co vás prostě pobaví … Stejní lidé pro Janukoviče sháněli takzvané ‘titušky’. Dnes byli naléhavě vyzváni kurátoři SBU ze všech druhů ‘sdružení’ a stanovena jim  cena 400 hřiven za osobu za najímání lidí. Neuvěříte na co! Rozhánět Majdan! Po 200 hřivnách slibují předákům. V úterý je první schůzka předáků … Slibuji, že to zaznamenám skrytou kamerou.

16.2.2015 – Zpráva dobrovolník s označením volání ‘východ’:

V noci ostřelovali. Nyní se aktivně bojuje proti diverzním skupinám nepřítele. Říká se, že 3 skupiny již byly likvidovány. Pomáhají nám civilisté a teď nechtějí příměří, protože s Ukrajinou nechce nikdo žít. Donbas nepromine nacistům ztráty a bolesti, které sem přinesli. Je těžké si představit, jak lidé, kteří si pamatují Sovětský svaz, půjdou a budou bojovat za ty, kteří na úroveň božstva povznášejí Banderu. Kdybych měl 9 životů, tak bych se tu nechal zabít, jsem připraven s tím bojovat. Nepochybujeme o tom, že vyhrajeme.

Zpráva dobrovolníka s volacím znakem ‘Diesel’:
V noci ukrajinská armáda zkoušela ostřelovat, ale teď je klid. Naše domobrana a technika je nyní v oblasti Děbalceva, my odtud neodejdeme. Vojáci ukrajinské armády se nyní snaží utéct kdo jak může. Oni vše odhazují a samostatně lezou mezi stromy, a my jim chytáme. „Kyborgové“ se snaží zachránit třeba i pěšky. Po takových útěcích, shromažďujeme mnoho trofejních zbraní, vybavení a munice. Ukři se snaží uniknout z kotle v oblasti Artěmovska, ale to se jim nepovede, naši kluci je zadržují. Žádný děbalcevský oblouk není, ukrajinská armáda je v kotli a vaří se tam.

16.02.15 Zpráva Eduarda Basurina.
V průběhu posledních dnů Ukrajinská armáda porušila příměří 27 krát. Ostřelován byl Dokučajevsk, Gorlovka a okraje Doněcka. V Dokučajevsku byli zraněni dva civilisté. To opět potvrzuje, že Ukrajina nechce příměří. Včera v okolí obce Širokyno se sloučená jednotka z  ‘Azova’ a ‘Dněpru’ pokoušela prorazit. Útok byl odražen se ztrátami nepřítele. Během dne pokračovalo ostřelování v oblasti „děbalcevského kotle“. Ukrajinské orgány popírají existenci obklíčení. To naznačuje, že vojenské jednotky ukrajinské armády byly jednoduše ponechány svému osudu. Okupanti přivezli těžké dělostřelectvo (SAU „Pion„) k osadám Artěmovsk a Světlodarsk Doněckij. K těmto městům přivezli mnoho ukrajinských a zahraničních novinářů. Soudě podle těchto skutečností, Kyjev připravuje další provokace. Předpokládá se, že ukrajinská armáda se znovu chystá zahájit palbu a obviní domobranu z narušení dohod z Minska.

16.2.2015 (12:42) – Zpráva ‘Russkoj Věsny’:

V Širokynu a Staro-Lozovu probíhá pěchotní bitva s obrněnými vozidly a dělostřelectvem, domobrana stahuje posily. To oznámil velitel praporu „Donbas“ a poslanec parlamentu Semjon Semenčenko. V Širokynu u Mariupolu probíhá pěchotní boj, pracuje dělostřelectvo obou stran, minomety, strany stahují posily. Okupanti drží tvrdou obranu. Podobná situace je v Staro-Lozovoj, kde jednotky „Donbasu“ a ukrajinská armáda útočí na „cestu života“ do Děbalceva. Opolčení útočí na ukrajinské jednotky s využitím obrněných vozidel. Semjon Semenčenko řekl:… „Děkuji“ také velení za nezapomenutelný zážitek z koordinace činnosti praporu, rozptýleného od Lisičanska do Mariupolu. Je jasné, že Donbass je potřeba všude, ale to je jasná chyba, kterou je třeba urychleně napravit.

Ukrajinská armáda neodklízí své mrtvé.

Poslal dobrovolník s volacím znakem Fomič:
Za Pěrvomajskem je obec Michajlovka, kam přicházejí diverzní skupiny nepřítele a rabují. Nacisté dnes vyloupili obchod a vzali si auto místního obyvatele.

16.02.2015 (13:19) – Zpráva MO DLR:
V současné době je na letišti zástupce velitele jednotek Ministerstva obrany DLR Eduard Basurin doprovázený skupinou asi 30 novinářů. Zástupci domobrany na místě uvedli, že ostřelování se provádí z osad Opytnoje a Vodjanoje. Nechceme reagovat na provokace, ale v případě pokusů o útoky na naše pozice ze strany ukrajinské armády budeme opětovat palbu na potlačení.

Zpráva ministra obrany DLR Vladimira Kononova.
Příměří na některých úsecích linie styku v Donbasu nebylo dodrženo. Dnes byl ostřelován z území osady Granitnoje, máme také dva zraněné Dokučajevsku.

16.2.2015 – Zpráva zástupce velitele jednotekMinisterstva obrany DNR Eduarda Basurina:Doněcká lidová republika neodvede těžké zbraně, dokud kyjevské síly nezastaví ostřelování. Odvedení obrněné techniky, podle memoranda z Minska, může být provedeno za určitých podmínek a to po úplném zastavení palby. Vidíte, co se děje na letišti, ukrajinská armáda znovu ostřeluje letiště a okolní oblasti. Teprve po zastavení palby začne stahování těžkých zbraní. Pokud ukrajinská armáda nezastaví palbu, čímž narušuje dohody z Minska, domobrana DLR neodvede své zbraně.


Zpráva ministra obrany DLR Vladimira Kononova:

Odvedeme vojenskou techniku od linie kontaktu, pouze pokud dostaneme určitý signál, že začala dělat totéž ukrajinská strana. Dvacet jedna zabitých vojáků ukrajinské armády je stále ještě na letišti. Žádost o mrtvé vojáky od ukrajinské armády nepřišla, dnes je už musíme odvézt do márnice.

16.2.2015 (15:46) – Přidali novináři:

V 14:30 příměří bylo narušeno: v rajonu Vorošilovskij v Doněcku v blízkosti zastávky veřejné dopravy vybuchl ukrajinská granát. Podle předběžných informací, byli dva lidé zabiti, informace o škodách a a zraněných se zjišťují. Úřady DLR znovu navrhly odchod vojáků Ukrajiny z Děbalceva beze zbraní. Je více než pravděpodobné, že Kyjev to nebude akceptovat. Psychologický negativní vliv vzdání se Děbalceva, které Porošenko kategoricky odmítá uznat obklíčeným, je pro Kyjev více nepřijatelné, než záchrana životů tisíců jeho vojáků.

V osvobozených čtvrtích Děbalceva: velitel opolčeneckého batalionu “Prizrak” Mozgovoj 
poslouchá vyprávění důchodců, co museli prožít během okupace UK armádou

Přidal Dennis Pushilin:
Situace v oblasti Děbalceva je nadále napjatá, ukrajinští vojáci nepřestávají v pokusech prorazit obklíčení.

16.2.2015 (17:30) – Zpráva domobrany:
Dnes okupanti vyhodili do vzduchu železniční most u obce Gurty, který procházel nad vodní nádrží a vedl k tepelné elektrárně. Nacisté dost dlouho drželi tento most, ale když přišla naše vojska, zaminovali ho a vyhodili do vzduchu. Doněck neostřelují, ale ukrajinská armáda ostřeluje letiště a také stříleli na Gorlovku.

Zpráva domobrany:
Zahnali jsme ukrajinský tank do potoka. Tam uvízl. No, sedíme, čekáme, kdy vylezou. A oni nevylézají. Vylezli jsme na tank a boucháme – vy tam, jste živí? Živí, klepají na odpověď. A potom koukáme – mají zavařené poklopy třemi svary. Hle jak náckové své vojáky vypravují do boje, kamikadze z nich dělají …
 

16.2.2015 – Zpráva novinářů:
Ukrajinští okupanti opět brutálně porušili příměří ostřelováním města Zorynsk. Město Zorynsk bylo ostřelováno raketomety “Uragan”, a později znovu udeřili z “Gradu”. Ostřelováním byly poškozeny domy v soukromém sektoru na ulici Dorožnaja. Mobilní komunikace ve městě zcela chybí. Nejméně jeden člověk byl zabit a jeden zraněn.

16.2.2015 – Zpráva Denise Pušilina:
Pro odchod ukrajinské armády jsme připraveni vytvořit „zelený koridor“ včera prohlásil premiér DLR Alexander Zacharčenko. Bude zajištěn koridor, pokud ukrajinské síly budou vycházet organizovaně a bez zbraní a techniky. Je zde nebezpečí, že by se mohly dostat pod palbou svých přehrazovacích oddílů. V této souvislosti musí být výstup organizován. Domobrana je připravena poskytnout veškerou možnou pomoc v této záležitosti. Zajetí vojákům nehrozí. My zabezpečíme „zelený koridor“ a oni odejdou domů. Stejný krok je navržen domobranou LLR. Obklíčení vojáci mají možnost využít nabídku domobrany kdykoliv. Mají spojení, mohou kdykoliv a použít zelený koridor.

To býval panelák plný lidí – pak si z něj 
ukrajinské trestní oddílu udělaly terč

16.2.2015 – Zpráva dobrovolník s volacím znakem ‘Rog’:
Bojuje se ve dne v noci. V současné době pokračuje pouliční boj v Děbalcevu, naši vojáci se pod těžkou palbou dostávají do města. Nyní fronta prochází těsně před čtvrtí Vostočnyj. Nepřítel se opět snažil dostat ven z kotle, ale neúspěšně, utrpěl ztráty a ustoupil. Chytili jsme další Ukry a získali trofeje! V Děbalcevském kotli příměří nebude. Ten buď začistíme, nebo oni prorazí. Nic jiného neexistuje! (no, nebo se vzdají, ale opět ne všichni). Na Bachmutce byl zase neklidno. U 29. kontrolního bodu byly zase střetné boje. Nepřítel se snažil obsadit kontrolní bod. Pokračují boje na doněckém a mariupolském směru. Ukrajinská armáda znovu ostřelovala naše města. Intenzita bojů není velká, ale zase se zvyšuje. Příměří de facto není! Já si myslím, že maximálně za týden – dva dorazíme ke stejné intenzitě bojů.

Vláda znovu snížila odhad výpadku ekonomiky Ukrajiny
Korrespondent.net, Dnes, 16:14 zdroj

Ukrajina ukládá dodatečná cla na dovoz
Korrespondent.biz, dnes, 16:08 zdroj

Mezinárodní měnový fond souhlasí se zvýšenímdeficitu státního rozpočtu Ukrajiny
Korrespondent.biz, dnes, 15:39 zdroj

Ministrině financí oznámila prognózu průměrného kursu hřivny v roce 2015
Korrespondent.biz, dnes, 15: 33 zdroj
Střednědobý směnný kurz dolaru na Ukrajině by měl činit 21,70 hřivny. Uvedla to ministryně financí Ukrajiny Natalia Jaresko na briefingu dnes v pondělí 16.února.

Prokuratura provádí prohlídku u okresníhosprávního soudu v Kyjevě
Z Korrespondent.net dnes 17:45 zdroj
Zabavuje techniku, dokumenty, originály dokumentů.
Na okresním správním soudu v Kyjevě vyšetřovatelé prokuratury hlavního města provádějí prohlídku. To oznámila na své stránce na Facebooku tisková mluvčí státního zastupitelství v Kyjevě Alena Jachno v pondělí 16 února.

„Právě teď vyšetřovatelé městské prokuratury v Kyjevě provádějí prohlídku areálu okresního správního soudu v Kyjevě,“ – řekla.

Podle Jachno se ukázalo, že „soudcům tohoto soudu se podařilo nějak nevysvětlitelně užívat si života v zahraničí, a současně vydávat soudní rozhodnutí, o čemž svědčí odpovídající informace státní pohraniční služby.

Kyjev odmítl návrh separatistů na otevření koridoru z Děbalceva
Z Korrespondent.net dnes 19:40 zdroj
Síly ATO neopustí Děbalcevo, řekli ve štábu. Ukrajinská armáda odmítla nabídku proruských separatistůna otevření koridoru pro stažení vojenských jednotek z Děbalceva.
„Podle dohody z Minsku je Děbalcevo naše, neodejdeme,“ –řekl zástupce generálního štábu ozbrojených sil Ukrajiny Vladislav Selezněv v telefonickém rozhovoru s korespondentem agentury Reuters v pondělí 16. února.
Dříve separatisté ze samozvané „Doněcké lidové republiky“ (DLR) navrhli ukrajinským vojákům odejít z Děbalceva, aniž by se vzdali do zajetí.
„Navrhujeme otevřít koridor, aby složili zbraně a odešli,“ – řekl zástupce DLR Eduard Basurin.
O příměří v oblasti strategicky důležitého města Děbalceva, o které bojují strany konfliktu, přicházejí protichůdné zprávy.

I dnes velké poděkování, za informace, Erneste!

Mapy:

Ukrajinská:



Opolčenská:

Interaktivní komentovaná:

Z informací komentátora:

Mariupolská fronta
– běží bitva o Širokyno odkud se prapory Azov s Donbasem pokouší vytlačit opolčence. Obě strany nasadili dělostřelectvo i obrněnou techniku. Teritorium mezi Talakovkou a Kominternovým je také dějištěm bojů, ale zejména diverzních skupin obou stran.

Střední fronta – Dukučajevsk – Jelenovka. Dokučajevsk je pod sporadickým ostřelováním, nicméně komentátor ho má za kritický bod opolčenské fronty. Kyjev shromažďuje v  přilehlých obcích velké množství lidí i techniky do velmi nebezpečné úderné skupiny.

Doněck – situace nabývá rysy stabilizace. Přesto docházelo k občasným dělostřeleckým salvám na Doněck a přifrontové obce. Palbou byla zasažena také městská doprava ve Vorošilovském rajonu. Což zaplatili dva civilisté životem. Na Písky zase byla vedena minometná palba.

Podobně minometný přepad byl na Doněcké letiště a to právě v okamžiku, kdy tam byl tiskový mluvčí doněckých ozbrojených sil Basurin a velká skupina novinářů. Opolčenci reagovali na situaci odvetnou palbou na pozice nepřátelského minomentného oddílu.

Gorlovka – tady klid zbraní, jakž takž vydržel do včerejšího rána a  od té doby už je zase město pod více méně trvalou palbou. Aktivní bojové operace se na frontové linii nevedou.

Děbalcevský kotel – uzavřené ukrajinské jednotky podnikají neustále pokusy probít se z kotle ven. V jižní části kotle opolčenci měli vytěsnit nepřítele z  Maloorlovky (ale nad obcí je stále neutrální vlajka) a vesnice Poltavskoje. Opolčenci se pomalu blíží k jednomu z hlavních opěrných bodů bodů nepřítele v kotli – Olchovatce. Na cestě k ní drží Ukři poslední opěrný bod – Polevoje. Na východní straně kotle není úplně vyjasněná situace v Kamence.

V samotném Děbalcevu se bojuje v jeho východní části.

Nejtvrdší boje z celého kotle zuří u klíčové obce Logvinovo. Během dne tu byla rozbita silná obrněná kolona nepřítele, která měla za úkol prorazit obkličovací kruh.

V Krásnem Pacharu probíhá úspěšná obrana obce proti snaze kyjevských ji znovu obsadit. Menší boje proběhly i v okolí Trojického a Mogyly Velikej. Periodická střelba z ručních zbraní je slyšet z Popasné, kde se UK army snaží z okrajů obce vytlačit domobranu.

Bachmutská silnice – celkem klid. Podobně jako zbytek luganské fronty.

Tolik komentář z interaktivní mapy. Závěr je jediný – podle očekávání dostává příměří na frak. Aby mělo nějakou šanci, bude muset Západ účinně zatlačit na Kyjev. Otázkou je, jestli bude ochoten. A dále – bude muset být vyřešeno Děbalcevo. Ovšem nikoli tak, že zůstane Kyjevu. Problém je v tom, že Kyjev za nic na světě nechce inkasovat tuhle porážku. Je celkem pochopitelné proč. Nacionalisté všech typů a odstínů by požadovali změnu figur ve vedení státu. Což nebude chtít Západ dopustit. Takže podtrženo – sečteno, mír má šanci jako ona příslovečná sněhová koule v pekle.

Podívejme se, co mi přišlo v poště.

Před nějaký časem jsem dostal kopii zajímavého mailu, který kosíř EM poslal ministru obrany Stropnickému přes oficiální mail hnutí ANO. Chtěl jsem ho zveřejnit už před časem, ale nějak se mi to vymklo. Tímto se omlouvám EM, za zdržení.

Ten mail, s jeho výslovným dovolením přetiskuji až dnes:

From: E M
Sent: Thursday, February 05, 2015 9:58 AM
To: ‚stropnickym@psp.cz‘
Subject: Dotaz
Importance: High

Dobrý den pane Stropnický,

Obracím se na Vás s dotazem, resp. komentářem a zdvořile prosím o Vaši odpověď.

Také předesílám, že jsem voličem ANO a sympatizantem tohoto hnutí a věcí, které děláte.

Jednu věc ale pořád nemohu „vydýchat“ a porozumět jí.

Je to dodávka nepotřebné zimní výstroje armádě, která bezostyšně před očima organizací, jako je OBSE a EU cíleně bombarduje civilisty a zabíjí teroristky ženy, teroristy děti a teroristy důchodce třeba v Doněcku.

Takže teď, „aby dělostřelce nezáblo“ a lépe se trefili, třeba do nemocnice … Jste také otec, měl by jste vědět jak jim asi tak v tom Doněcku může být.

To Vám připadá opravdu v pořádku? Podpora armádě jejíž součástí jsou i vojáci používající na svých uniformách symboly SS?

Viděl jste na internetu videa se zabitými civilisty? Doufám, že mi neodpovíte, že není jasné kdo střílí na koho, to už bych si opravdu připadal jako v blázinci…

Jak si mám celou kauzu „beranice“ jako Váš volič vysvětlit? Co mám říci svým dospívajícím dětem na stejný dotaz?

Že podporujeme pološílené nácky zabíjející jiné jen kvůli jazykové a národnostní odlišnosti? Dospělí pro mne za mně ať se na louce klidně postřílí, válčilo se co je lidstvo lidstvem, ale děti a bezbranní? To už je opravdu velmi silná káva…

Klidně mi prosím odpovězte jako člověk člověku, ne jako poslanec nebo ministr, vždyť to je koneckonců občanský dotaz.

Nechtěl jsem Vás nazlobit, jenom mi to prostě intenzivně leží v žaludku a nemám pro to racionální vysvětlení. Jestli mi to nemůžete napsat, klidně zavolejte.

Děkuji, s pozdravem

EM
(Přiloženo celé jméno EM, telefon i adresa)

Včera mne EM informoval, že se mu z ústředí ANO zatím neozvala ani uklízečka nebo vrátný, natož ministr obrany. Vím, že většina z vás řekne – a  čemu se EM s vlkem divíte? Máte pravdu. Ale neříkali Babišové, že jsou jiní než ti zatracení nabobští politici, že oni nekecají, ale makají? Tak takhle to makání vypadá v praxi. Pokud by náhodou v budoucnosti někdo panu EM odpověděl, nepochybně se o tom na Kose dočtete!

Mimořádně zajímavý link mi zaslala kosířka JJ. Je z německé provenience a rovnou říkám, že bych jej nejspíš sám neobjevil. Je zde:

Když z něj informace, které se odvolávají na zdroje jako Spiegel a ARD, pak EU uzavřela s Kyjevem velmi zajímavou dohodu. EU spolufinancuje prý výstavbu několika lágrů na jejím území, kam pak hodlá odsouvat ilegální emigranty. Tedy ti , kteří budou chyceni na východní hranici EU a kterým začne běžet lhůta pro posouzení jejich žádosti o asyl. Pěkně v takovém roztomilém koncentráčku na Ukrajině.

Když jsem tu informaci dostal, tak původní myšlenka byla – nastolit řečnickou, co na to Jaroš a ostatní šílení ukrajinští národovci, že se pro EU stanou odkladištěm uprchlíků z třetího světa, jak se to asi srovná s jejich hrdostí, atd. atd. Následně jsem si vzpomenul na to, že právě ukrajinští dozorci, za všechny třeba Demjanuk, byli považováni. po těch úplně nejsadističnějších SS, za vůbec nejbrutálnější a nejspolehlivější v opravdových nacistických vyhlazovacích táborech. Takže mi došlo, že to pro Jaroše a spol jednak může být báječné naplnění smyslu jejich života, něco takového řídit a hlavně docela příjemný a  významný soukromý byznys. EU jistě nebude platit jen výstavbu takových táborů a vyškolení personálu. Zadarmo ani kyjevské kuře hrabat nebude. Nic na tom nemění skutečnost, že tyhle dohody byly podepsány už s Janukovičem. Kupodivu, tady pro tuhle hrůzu, byl naprosto přijatelným partnerem… A  jím podepsané smlouvy budou dodrženy!

Že mi paní JJ neposlala žádnou dezinformaci se potvrdilo hned vzápětí, když jsem otevřel mail od PB. Poslal mi také německý link. Tenhle zde.

A už první příspěvek naprosto přesně potvrzuje informace z odkazu paní JJ. A  se zjevným gustem si vychutnává novináře z ARD a Focusu, kteří když podobné náznaky před časem odprezentovaly ruské zdroje, tak to označili za vylhanou ruskou propagandu. Tenhle blog je evidentně specializován na úlety německého mainstreamu a  je tam toho více než dost. Tímto zdravím kosíře K. z německého D., kterým jsem včera ráno slíbil zajímavý německý zdroj.

Odkaz na dlouhé a zajímavé video o Ukrajině, s bývalým ministrem vnitra a velvyslancem v Kyjevě – Jaroslavem Baštou mi poslal pan LeoK.

Kdo má čas pustí si ho zde.

Posledním příspěvkem z vlkovy pošty je mail, který mi přišel, jako signatáři německé Petice ‘Wieder Krieg in Europa? Nicht in unserem Namen!’ , kterou vám nemusím představovat. Význačné německé osobnosti se v ní před časem ohradili proti politice spolkové vlády a vůbec Západu, ohledně ukrajinského konfliktu, která, nejen podle nich, vede k velké válce.

Tu petici jsem tady dvakrát nalinkoval a mnozí z vás ji určitě spolupodepsali. Prvotní organizátoři této záležitosti – pan Dr. Wilfried Benner a paní Irmi Wette nyní provedli závěrečnou bilanci. Bohužel nedopadla úplně přesně podle jejich představ. Místo plánovaných 120 000 podpisů „jen“ celkově 37.400 z  82 zemí světa. Z toho 33.400 z Německa. Kolik občanů z ČR a SK netuším, ale když jsem petiční archy naposled kontroloval, byly naše dvě komunity, hned po německy mluvících zemích, nejpočetnější.

Oba organizátoři konstatují, že těmhle lidem vadí politika provozovaná Merkelovou a Gauckem a zpravodajství poskytované třeba FAZ, Spiegelem… No, moje oblíbené tvrzení je, že pohled na cokoli je vždycky postižen osobním měřítkem a  říkám, že bych celkem klidně žil s Gauckem a zejména FAZ či Spiegelem a že signatáři pro sebe naštěstí netuší, co je takové iDnes, iHned nebo KyjevAktualne.cz…

Ale pojďme k tomu, co bude podle toho německého mailu dál.

Dr. Weber slíbil, že udělá závěrečnou bilanci petice, kterou vyvěsí na adrese
www.konstanzer-puppenbuehne.de/puppenb%C3%BChne/aktuelles/
a to nejpozději do 20.února. A následovat bude dopis, který dostanou Merkelová, Gauck a  Steimeier, který se bude opírat o výsledky této bilance. Přirozeně, že totéž bude adresováno FAZ a Spiegelu.

Jestli se k té závěrečné zprávě dostanu, budu informovat. Posílat něco Sobotkovi, Zemanovi nebo Zaorálkovi, či KyjevAktuálně.cz, iDnes nebo ČT považuji ovšem za sebepoškozování a nikoli za rozumnou činnost.
Když jsme u Zaorálka a Sobotky – dnes vyjely opět kamiony směr Kyjev s vládní humanitární pomocí. Jak informovala ČT. Prý pro lidi na východní Ukrajině, kteří strádají. Myslíte, že něco dojde do Gorlovky? Slyším, že si mám dát hadr na hlavu? Máte pravdu. Už bych měl dneska robotu na Kose skončit a ne vás obtěžovat dementními dotazy.

Ale ještě vám pokoj nedám. Co by to bylo za den, kdybych neodprezentoval něco výživného z KyjevAktuálně. Do jejich internetové televize Drtinová – Veselovský byl tentokráte, jako expert na Ukrajinu přizván Ondřej Soukup z iHned. Prostě jedno Bakalovo médium objeví těžkého experta v druhém Bakalově mediu. Už tohle je paráda na druhou.

Z toho videa – neměl jsem čas si ho pustit, je krátký výtažek v jejich včerejší ukrajinské svodce. A  tenhle výlev experta Soukupa vás rozhodně neochudím:

„Příměří v Donbasu praská ve švech, jen co začalo. Tentokrát v roli hlavních newsmakerů vystupují předáci separatistů. Nejdříve prohlásili, že boje okolo částečně obklíčeného Debalceve nejsou porušením příměří, protože ukrajinské jednotky tam nemají co dělat. ´Ten kotel je uvnitř naší zóny,´ prohlásil jeden z vojenských velitelů separatistů Eduard Basurin. Škoda že to neřekli už minulý týden v Minsku.

No já si troufnu tvrdit, že „expert“ Soukup buď zásadně ignoroval zprávy přicházející z  jednání v Minsku nebo má naprosto katastrofickou paměť nebo prostě jeho pravdomluvnost……, ale to si doplníte sami…

Kdyby si prohlédl svodky Kosy, což ho jistě ani nenapadne nebo svodky KyjevAktualne.cz, což by ho naopak napadnout mohlo, věděl by, že tam obklíčení Děbalceva tématem bylo a povstalci i Putin na to upozorňovali. Ale Porošenko, prokazatelně – i ve svodce KyjevAktualne.cz, jakékoli obklíčení jeho vojsk v Děbalcevu – popřel. A popírá to do teď!

Nicméně Soukup vzorně drží linku zpravodajství daného Evropskou unií a  evropskou humanitou nebo jak to vyjevil radní ČT Jankovec! Asi to je obecně přijatý úzus těch, co sami sebe nazývají novináři. V Česku.

Ještě sem musím dát jednu mapu, vážící se k Ukrajině, kterou jsem včera našel na Novinkách. cz. Málem mi vypadly oči z důlků.

Tohle prý je na YahooMaps!!!!

Takže vážení, konečně jsme se dozvěděl pravý stav věcí! Například to, že k prvnímu příměří 19.9.2014 držela UK Army pevně ve svých rukách Doněck a Gorlovku!!!! A  Děbalcevo dnes? Ten Porošenko má nakonec pravdu!!! To tedy není obklíčeno ani náhodou. Žádný kotel neexistuje!

Včera jsme byli per plex z fotografií, s kterými pracují v americkém senátu. Ty nakonec shodili, asi po zásluze, na ukrajinské podvodníky typu Semenčenko a Bereza. Zajímalo by mne, na koho shodí YahooMaps tenhle mapový zmetek….

Přidám ještě jeden výmluvný screenshot z včerejšíchNovinek.cz

Už jsem tady grafickou strukturu řeckého dluhu prezentoval. Ale tenhle je prostě dokonalý!

Jistě víte, že mnou velmi očekávané jednání o řeckém dluhu mezi EU a  věřitelskými státy a  Aténami včera v Bruselu ztroskotalo! Řekové odmítli akceptovat prodloužení závazků, kterým jsou podrobeni. A  Německo u vědomí, že nějak zatím uklidnilo ukrajinský problém, zůstalo neoblomné.

Jak bylo lze očekávat. Stejně jako Putin se nedočkal nějakého rozumného gesta za Minsk a  sankce mu byly s řeckou podporou zostřeny, tak Řekové nebyli odměněni, za onu sankční podporu /zatím/ nějaké vstřícnosti! Prachy jsou prostě prachy a ty se s vděčností nemají rády.

Kolik že nám schází času do konce února, kdy by mělo dojít nejpozději k nějakému novému ujednání? 12 dní? Tak to bude diplomatický šrumec! Připomeňme si, že celkový dluh Řecka má být cca 320 miliard Eur. Podle grafu z něj 60% drží Eurozona. Což je nějakých zaokrouhleno 200 miliard…. Tak to bude poker jak se patří!!! Jestli nová řecká vláda to bude hrát na krev. A já myslím, že bude. Nemá co ztratit a  když ustoupí, poteče její krev. Prostě Prachy nebo sankce!

Svědčí o tom pro mne skutečnost, že Atény včera odmítly, jako nepřijatelné memorandum o prodloužení současného záchranného programu o 6 měsíců. S  tím, že se zavazují k udržování „přiměřeného“ primárního rozpočtového přebytku. Dřívější závazek zněl daleko rigorozněji – přebytek neměl být přiměřený , ale vždy ve výši 3%! Dodejme, že v onom primárním rozpočtovém přebytku nejsou zohledněny náklady na umořování řeckých dluhů.

Tohle tedy bude mač! ČR je v tom naštěstí jen 4 miliardami Kč. Slovensko jako člen eurozony tam je tuším za 200 milionů eur. Což je, v dnešním kurzu 5,4 miliardy tvrdých českých singrovek …..

Německo, podle Handelsblattu nejméně za 75 miliard!
(zdroj zde)

Já ale myslím, že tohle představení bude za ty čtyři stovky na hlavu /Slováci to mají za 1000/ bude stát. Za předpokladu, že to papaláši sehrají konečně jednou rozumně a vezmou si z toho následně zásadní ponaučení!

Že bych si zase měl jít dát mokrý hadr na hlavu? Máte pravdu. Tentokrát opravdu pro dnešek končím!

Část MP

Svodka (nejen)od Ukrů:
Komentář k Vlkové ukrajinské vojenské mapě.

Pět vojáků bylo zabito v den „příměří“: Mapa ATO

16.únor 2015, 13:02 zdroj
Informační a analytické centrum SNBO Ukrajiny vydalo aktuální mapu zóny ATO na východní Ukrajině k poledni 16. února.
Podle úřadu 16 února v druhý den příměří, se intenzita bojů ve většině oblastí významně snížila.
Současně, nehledě Minské dohody, se nepřestává bojovat v Děbalcevské oblasti,
Za poslední den v tomto sektoru obrany ozbrojenci ostřelovali 88 x naše pozice.
Nepřítel aktivně používá proti ukrajinským vojákům RSZO BM-21 „Grad“, tanky, dělostřelectvo a minomety. Podle operativních informací, bandité dostali od svých ruských „kurátorů“, rozkaz za každou cenu vzít Děbalcevo a vyprovokovat naši armádu.
Přitom ozbrojenci nepustili zástupce mise OBSE do města Děbalceva, což je hrubé porušení Minských dohod.
V Luhansku nepřítel porušil příměří v Popasnjanské oblasti : dělostřeleckou palbou utrpěly obce Popasnaja, Černuchyno, Zolotoe a Gornyj. V Mariupolské oblasti je nejvíce napjatá situace v obci Širokyno.
Od 11:00 16. února teroristé provedli alespoň 129 útoků na pozice a kontrolní
stanoviště sil ATO k jejich oslabení a postupného vytěsnění z okupovaných území. Naše armáda zahájila palbu pouze v odvetě.
Nepřítel provádí aktivní letecký průzkum – za poslední den síly ATO zaznamenaly 6 letů nepřátelských bezpilotních prostředků, konkrétně 3 z nich – v oblasti a o. Gnutove a Širokyno poblíž Mariupolu. Zároveň v průběhu posledního měsíce protivzdušné obrany ozbrojených sil Ukrajiny sestřelili 7 dronů v západní oblasti zóny ATO.

V průběhu uplynulého dne zahynulo 5 ukrajinských vojáků, 25 – bylo zraněno.

Na území Ukrajiny vtrhl další „humanitární konvoj“ z Ruska. Přes ruská kontrolní stanoviště „Doněck“ a „Matvejev Kurgan“, vjelo na území Ukrajiny 176 nákladních vozidel. Jak uvedli v SNBO, v notě co ruská strana poslala Ukrajině, uváděli že jen asi 150 nákladních automobilů.

Významná část vozů převáží náklad ne-humanitární povahy, zejména, maziva, role tiskařského papíru a tiskové produkty neznámého obsahu. Karavana byla tradičně rozdělena do dvou kolon: více než 90 vozidel vyjelo směrem k Doněcku, zbytek – ve směru Luhansk. Pohyb nákladu se provádí v rozporu s mezinárodním a vnitrostátním právem, ukrajinská pohraniční a celní skupina provedla vizuální kontrolu průjezdu vozidel. Mezinárodní výbor Červeného kříže se také nepodílel na odbavení a kontrole nákladu.

Ukrajina nestáhne těžké zbraně, dokud nebude ostřelování nebude zastaveno – SNBO.
16.únor 2015, 13:35 zdroj
Ukrajinská armáda má již připravené místo pro odvedení těžkých zbraní z kontaktních linií na Donbasu, ale odvedení neuskuteční do té doby, dokud ozbrojenci nezastaví své útoky.
To řekl na briefingu mluvčí SNBO Andrej Lysenko, přináší Interfax-Ukrajina.

„Podmínky pro odvedení těžké techniky z linie kontaktu jsou naplněním prvního odstavce Minských dohod -. příměří. 112 útoků (za den – pozn.). – To není příměří,“ – řekl.

Z tohoto důvodu, poznamenal mluvčí ATO, ukrajinská strana zatím není připravena stáhnout těžké zbraně, ačkoli na to už připravila příslušné oblasti a byly provedeny přípravné práce na odstraňování těžkých zbraní a techniky.

„To znamená, že jsme na to připraveni, ale nejprve musí být příměří,“ – řekl Lysenko.

Jak uvádí „Pozorovatel“, ozbrojenci před „příměřím“ provedli masivní přesun. Navíc teroristé „DLR“ odmítli stáhnout těžké zbraně.

* Už to začíná, vzájemné obviňování = žádné stahování techniky.

Pod Mariupolem se bojuje: teroristé vrhli do útoku tanky. Publikováno video.
16.únor 2015, 11:59  zdroj
V obci Šrokyno u Mariupolu jde bitva mezi silami ATO a ozbrojenci „DLR“.

Uvedl koordinátor konstrukčního týmů ukrajinských bezpilotníků Alex Noit na svém Facebooku:

„… Informace ze Širokyna. V současnosti probíhá nelítostná bitva. Okupantům došly posily – 4 tanky a 6 Kamazů s pěchotou. Nyní se v Širokynu bijí jednotky kombinovaného praporu námořní pěchoty, 79. brigáda a několik čet „Donbasu „. “Azov“ padl (byl poražen) v celém rozsahu. Zvláštní situace, po všech těch hlasitých prohlášení od „Azovu“..

* Video od Azovců – ničení Širokyna Ukry :
https://www.youtube.com/watch?v=NTT1JBxbim8
Velitel „Donbassu“, poslanec Semen Semenčenko potvrdil účasti svých bojovníků v obraně Širokyna.

„Příměří navždy! V Širokynu pod Mariupolem, kde drží obranu prapor „Donbass“, probíhá pěchotní bitva, pracuje nepřátelské dělostřelectvo, minomety, nepřítel přisouvá posily. Naši drží tvrdou obranu,“ – sdělil.

Jak uvádí „Pozorovatel“, dříve bojovníci „DLR“ upustili od stažení těžkých zbraní z kontaktní linie s ukrajinskou armádou.

* Všimněte si kdo – čí tanky střílejí na Širokyno (ukrovká vlaječka na tanku) – jsou to Ukři, sami se natočili na videu Azovců. (viz video v článku).

** Podobně o tomto porušení příměří informuje Life News :
https://www.youtube.com/watch?v=hO1oJjScf-I

Oni po celou dobu křičí, že opolčenci devastují obec tanky, Grady atd.
Řeknete si, no jistě, ale jak jinak by je odtud měli dostat, když se tam
opevnili. ALE JE PŘÍMĚŘÍ a měli by ho tedy dodržovat všichni i Azov.
Pravda, ale ve stejné situaci jsou opolčenci u Děbalceva, když brání průlomu Ukrů.
Ale v tomto případě jsou oni ti zlý, ničí město a porušují příměří – naopak
když devastují Ukři Širokyno (a jiná místa např. nejnověji u letiště Doněcka),
vše je v pořádku, jsou to hrdinové.

Jenom čekám na obvinění EU opolčenců z porušování příměří a další
sankce na Rusko i když vlastně jak koukám na headliny ČT, tak už toto vše běží.
Tak teď už jen ta McCainem avizovaná „false flag“ třeba v Mariupolu a může se válčit na novo.

V sídle ATO popřeli informace o obklíčení praporu „Kryvbas“.
16.únor 2015, 10:21 zdroj
V současné době prapor územní obrany „Kryvbas“ není obklíčen. Takové tvrzení v komentáři pro „Pozorovatel“ vydal mluvčí štábu ATO Anatolij Stelmach.

V komentáři k nepotvrzeným informacím o obklíčení „Kryvbasu“, mluvčí zdůraznil:

„Oni nejsou obklíčeni. Je tam velmi obtížná situace, konfrontace, nicméně je s nimi spojení, je cesta, po které jim budeme dodávat munici a jídlo.“

Připomeňme, že podle zástupce velitele praporu „Kryvbas“ Jurije Sinkovskyho pro vydání „Levý Bereg“, se prapor dostal do obklíčenín na Děbalcevském předmostí a „druhý den žádá o pomoc ústředí ATO.“ Také připomínám, že dříve tiskové středisko ATO oznámilo, že po vyhlášení příměří ruští žoldáci vypálili 112 x na ukrajinské pozice.

Národní garda obdržela do výzbroje „Shrek“Publikované fotografie
16.únor 2015, 00:28 zdroj

Národní garda Ukrajiny dostala nová obrněná vozidla „Shrek.“http://i.obozrevatel.ua/8/1686513/gallery/688895.jpg

O tom na Facebooku píše ministr vnitra Arsen Avakov.

Tyto stroje jsou vyráběny v Kremenčugském automobilovém závodu (KrAZ), a jsou silné dieselové 18-tunové obrněné vozy 4×4, pro přesuny speciálních sil.

“Stroje jsou na místě! V nejbližších dnech půjdou do služby v jednotkách Národní gardy na frontové linii – k útočným a bojovým jednotkám: k “Azovu“, praporu Kulčyckého, Charkovské operační brigádě,“ – Napsal šéf ministerstva vnitra.

Přídavek z Cassadu:

Armáda DLR je připravena blokovat poslední silnici do Děbalceva. Vzato Logvinovo
15/02/2015 : https://www.youtube.com/watch?v=ZxAAwHDFXO0

Chunta a DLR odmítli stáhnout těžké zbraně.
http://colonelcassad.livejournal.com/2051519.html

Kyjev odmítl zahájit stažení těžkých zbraní.
http://ic.pics.livejournal.com/dragon_first_1/72271520/85603/85603_900.jpg

Ukrajinští bezpečnostní činitelé uvedli, že nejsou připraveni stáhnout těžké
zbraně z první linie, s odvoláním na probíhající útoky domobrany. Dříve v pondělí o odmítnutí zahájit stažení dělostřelectva informoval představitel DLR.

Tiskový zástupce spec-operace Andrej Lysenko uvedl, že místa pro stažené těžké zbraně v souladu s dohodou v Minsku jsou připravena, ale nyní to ukrajinská strana nemůže udělat, kvůli nedodržování domobranci bodů příměří.

Dříve v pondělí mluvčí ministerstva obrany samozvané Doněcké lidové republiky (DLR), Eduard Basurin s ohledem, na před pár hodinami rozšířený seznamu sankcí EU, řekl, že milice nejsou připraveny začít stahovat těžké zbraně, to znamená splnit jeden z hlavních požadavků nejnovější dohody v Minsku.

http://top.rbc.ru/politics/16/02/2015/54e1d1e39a79475abd3dbd70– link

PS.: Děbalcevský incident nadále aktivně podkopává Minské dohody. Zcela se
nepodařilo zastavit palbu a pod Děbalcevem pokračovaly rutinní boje (což je
důsledkem toho, že se v Minsku nemohli rozhodnout, co že udělat s Děbalcevem), takže i přes pokračující útoky a boje (i když jejich intenzita se snížila), strany nejen nejsou ochotné stáhnout těžké zbraně, aby nenechali své přední bojující vojáky bez krytí, ale zabývají se přeskupeními sil pro případ zvýšení intenzity bojů. Vzhledem ke koncentraci vojsk chunty u Doněcku a provokativnímu ostřelováním doněckého letiště velení DLR zjevně nemá v úmyslu hrát podle chunty a proto v reakci na útoky, stahovat vojska rovněž nebude. Obecně platí, že zatím splnění i těch nejzákladnějších bodů minských dohod, v návazností na mnohem složitějších dohody o různých ústavních reformách, hranici a postavení, se nyní nacházejí v oblasti sci-fi. Opravdovému usnadněný dosažení příměří by mohlo pomoci vzdát se děbaltcevského kotle a vyrovnání frontové linie u Světlodarsku (např. strany by se dohodly, že VSN propustí z kotle mužstvo s malými zbraněmi, a území a veškeré technika zůstane VSN), ale z politických důvodů je pro chuntu vzdáni se Děbalceva nepřijatelné. Například už jenom proto, že podle ní žádné obklíčení Děbalceva vůbec neexistuje.

PSS.: Pokud jde o kotel, tak dálnice na Děbalcevo je stále pevně držena VSN a 
všechny pokusy o deblokaci chuntou selhaly. Je zde málo pravděpodobná možnost jednotlivými stroji prorazit přes pole a přilehlé silnice na sever od dálnice, ale normální zásobování tam možné zorganizovat není. Všechny klíčové výšiny, nezbytné pro palebnou kontrolu komunikací obklíčené skupiny, jsou v rukou VSN.

Neštasné Logvinovo, jak bylo uvedeno v první den po vzniku kotle, dělostřelectvo chunty zcela srovnalo se zemí. Také chuntovské zdroje potvrzují, že uvnitř Děbalcevského kotle je stále mini-kotel, ve kterém je obklíčen 40-tý prapor územní obrany.

Děbalcevo je naše. My neodejdeme.
(zdroj)
Kyjev odmítl návrh zástupců DLR vytvořit zelený koridor pro odvod ukrajinských bezpečnostních složek z Děbalceva. Uvedl to oficiální zástupce ukrajinského generálního štábu Vladislav Selezněv, podle kterého je Děbalcevo naše Děbalceva.
My neodejdeme – citoval ho TASS.

http://russian.rt.com/article/74689 link

PS.: No, vlastně Minská dohoda ve své druhé verzi neurčuje status Děbalceva takže tady Selezněv mírně řečeno lže. No, odejít nebo neodejít z Děbalceva, to je samozřejmě věcí chunty. Prostě nechtějí odejít a přijmout rozšířenou nabídku velitelství DLR „zeleného koridoru“ takže je odtud budou vynášet nohama dopředu jako tomu bylo u „kyborgů“ na letišti, jejichž mrtvoly ještě stále vyhrabávají z trosek nového terminálu. Samozřejmě v situaci kdy DLR požaduje vydání Děbalceva a jít odtud a chunta nechce nic jiného než střílet, to ani jinak skončit nemůže.

Z ostatního – bylo hlášeno, že dnes u Černuchina byl málem zastřelen Graham Phillips –
(zdroj)
V následujících dnech můžeme očekávat masivní diplomatické konzultace a manévry kolem osudu Děbalceva. Je třeba také poznamenat, že bývalý
spolupracovník Juščenka – Baloga, předložil návrh v duchu: „No, jejich je Děbalcevo, nesmíme opakovat situaci s letištěm.“ Ale takové výroky zjevně nejsou politickým mainstreamem na Ukrajině. Propaganda tvrdě rychle modeluje další mýtus o „Ukrajinském Stalingradu“ u Děbalceva, který skončí tak nesmyslně krvavě jako ten předchozí o „kyborzích“. Lidé umírají za propagandistické přízraky.

https://www.youtube.com/watch?v=YN4ZFwf-ксрЫ

https://www.youtube.com/watch?v=гмВпВиВХСкг

https://www.youtube.com/watch?v=o7-wtwEtdVM

PSS.: Strelkov byl minulý týden předvolán před vyšetřovací výbor a svědčil jako svědek k válečným zločinům fašistické chunty u Slovjansku. Práce na dokumentaci válečných zločinů chunty probíhá.