Ukrajinská svodka ze dne 18.2.2015

napsali Ernest, MP a vlk s přispěním dalších
19. 2. 2015  Kosa zostra čili  https://vlkovobloguje.wordpress.com/

Podrobnější zprávy o bojích a obklíčení Děbalceva, ukázky lhaní a manipulací kyjevské junty, výčet dosavadních ztrát, ohlasy porážky na ukrajinských sítích, na koho svést porážku v Děbalcevském koltli? … a další …

Ernestova část:

(Všechny texty bez označení zdroje jsou převzaty z  vk.com/strelkov_info)

17.2.2015 (19:40) – Zpráva novinářů:

“Děbalcevský kotel už není – je děbalcevská porážka: řízení je ztraceno, rozptýlené jednotky ukrajinské armády se pokoušejí vymanit se z obklíčení, vojáci se hromadně vzdávají. Na základní tábor tzv. ‘ATO’ v Děbalceve už útočí domobrana a fakticky je zničen. Na všech opěrných bodech praporu ‘Kryvbas’ pod Děbalcevem se bojuje. Oznámil to kurátor praporu ‘Kryvbas’ Nikolaj Kolesnik. Město je z 90% obsazeno domobranou, probíhá tvrdý pouliční boj. Všechny tři cesty, které odtud vedly, jsou zaminované a pod přísnou palebnou kontrolou nepřítele,“- řekl velitel. 

Podle něj velení nekontroluje situaci v regionu, „Protože tady je štáb sektoru a jinde velitel štábu sektoru … Ve skutečnosti, on zmařil tyto pozice a vzdal a dopustil nesmyslné zabíjení našich vojáků,“ – řekl zástupce velitele praporu.

17.2.2015 – Zpráva dobrovolníka s volacím znakem ‘Sčastlivyj’:
Ukři se nyní skrývají ve sklepích. Panika. Obec Černuchyno je částečně pod naší kontrolou. V Děbalcevu máme nemálo ztrát! Ukři mají ještě víc! Mrtvol je tolik, že si z nich můžete položit koberec u nácků 128. brigády. Ale ve skutečnosti naše v Děbalcevu také důkladně pokryli.

Video kronika jednoho dne pod Děbalcevem. Na pozicích u města je frontová přeprava přes velký potok:

http://vk.com/video-57424472_171270082?list=546c5e1f6d56cad949

http://vk.com/video-57424472_171270135?list=86bf5bc8950871314b

17.2.2015 (20:47) – Zpráva domobrany:
Aktivní je těžké dělostřelectvo ukrajinské armády u Artěmovska (Opytnoje, Krasnoje Selo) a na sever od Dzeržinska a  střílí ve směru Gorlovky a Novobachmutovky. Oblast letiště Doněck ostřelují ukrajinské raketomety vyhnané z Alexandrovky a Jelenovky k Olchovatce. Ustupující ukrajinská armáda zapálila důl Olchovatskaja. Včera hořela zapálená šachta Jenakyjevskaja. Nejspíš ukrajinská armáda, která se nachází v kotli a ztrácí naději na záchranu zvenčí se soustředila na pokus prorazit zevnitř ve směru Uglegorsk – Děbalcevo.

 

Zpráva Eduarda Basurina:
Ukrajinské síly stahují těžké zbraně do oblasti Děbalceva, kterými mají v úmyslu ulehčit obklíčeným jednotkám.

17.2.2015 (21:55) – Zpráva Eduarda Basurina:

Za poslední měsíc ozbrojené síly Ukrajiny přišly o 3008 lidí. Podle předběžných výpočtů, ve stejném období ukrajinská strana také ztratila tři letadla, jeden vrtulník, 209 tanků, 199 BM, BTR a MTLB, 225 dělostřeleckých zbraní a 135 automobilů. Přitom za poslední den byly ztráty následující: 2 tanky, 10 BMP a BTR, 12 dělostřeleckých zbraní, 5 aut, 94 lidí zabitých.
Ztráty domobrany DLR: 1 BMP, 6 zabitých, 26 zraněných.

Zpráva domobrany.
V rajonu Kujbyševskij v Doněcku byl sestřelen dron nepřítele.

17.2.2015 (23:04) – Zpráva dobrovolníka s volacím znakem ‘Rog’:
V Děbalcevu už začal úklid. Už je pod plnou naší kontrolou východní sídliště a bojuje se v soukromém sektoru. Diverzní skupiny nepřítele se přiblížily k Maloorlovce a Novoorlovce a udeřily odtud z minometů na naše pozice. Nepřátelské síly se nadále stahují ke středu kotle! Tamní opevněné oblasti se hemží ukrajinskou armádou! V kotli je v tuto chvíli 4000 nepřátelských bojovníků. Přišli asi o dva a půl tisíce mužů + do zajetí se dnes vzdalo 350 bojovníků. V Černuchynu a Děbalcevu jsou minikotle. Nyní probíhá čistka obou minikotlů.

Vedou zajatce

17.2.2015 – Zpráva ‘RT’:
Na otázku o možných dodávek zbraní na Ukrajinu ze Spojených států, ruský prezident Vladimir Putin řekl, že podle dostupných údajů, zahraniční zbraně na Ukrajinu jsou dodávány. Ruský prezident zdůraznil, že tyto dodávky nezmění současnou situaci na východě Ukrajiny, protože většina ukrajinské armády se nechce podílet se na bratrovražedné válce, zatímco domobrana má velkou motivací bránit své rodiny.

 Dmytro Jaroš – jestlipak skončí jako Muzyčko?
 

Zpráva novinářů:
Vůdce nacionalistické skupiny Dmytro Jaroš uvedl, že v souvislosti s krizovou situací na některých úsecích fronty nařizuje vyhlásit celému mužstvu záložních jednotek tzv. „ukrajinského dobrovolnického sboru“ „Pravého sektoru“ (DUK PS) stav bojové pohotovosti. Podle jeho názoru by ukrajinská strana měla okamžitě osvobodit obklíčené jednotky v Děbalcevu a provést protiútoky na dalších úsecích fronty. Podle Jaroše nastal čas vyhlásit stanné právo na Ukrajině.

Výcvik dalších bojovníků Národní gardy jako potravy pro válečný “mlýnek na maso”

Porošenko: Svět musí zastavit agresora
Z Korrespondent.net dnes 21:20 zdroj
Prezident Ukrajiny Petro Porošenko během telefonického rozhovoru s německou kancléřkou Angelou Merkelovou vyzval EU a mezinárodní společenství, aby reagovalo tvrdě na porušení příměří v Děbalcevu ze strany povstalců.
„To je cynický útok na dohody v Minsku,“ – řekl Porošenko, cituje tisková služba ukrajinského prezidenta ve večerních hodinách 17. února.
Porošenko vyzval EU a mezinárodní společenství k „tvrdé reakci na věrolomné akce bojovníků a Ruska.“
„Dnes svět musí zastavit agresora. Apeluji na stálé členy Rady bezpečnosti OSN, aby se zabránili dalšímu porušování základních principů a norem OSN a provádění rozsáhlých vojenských operací v srdci Evropy,“ – řekl prezident Ukrajiny.

17.2.2015 – Zpráva dopisovatele s volacím znakem ‘Stěp’:
Na Doněck byly ukrajinskou armádou vystřeleny dvě dělostřelecké salvy: jedna na rajon Kyjevskyj, druhá – na Leninskyj. Velké operace na odblokování děbalcevského kotle armáda Ukrajiny není schopna. Nemá sílu provést žádnou významnou operaci na odpoutání pozornosti, pokud neuvažuji ten povyk v Širokynu. Zahajováním dělostřelecké palby na různých částech fronty, ukrajinská armáda chce přesměrovat síly domobrany DLR na některé oblasti. Tímto způsobem může získat alespoň nějaký čas, aby mohla stáhnout rezervy. Tyto rezervy nyní stahují z Velikonovoselkovské oblasti. Různými cestami, zejména přes vesnici Staromlynovku, směrem k místu bojů se nyní pohybují kolony vojáků. Živá síla a vojenská technika ukrajinských jednotek se také pohybují v opačném směru, k odpočinku a doplnění. Ukrajina se připravuje k pokračování ve válce proti Donbasu.

17.2.2015 – Zpráva Eduarda Basurina:
Situace v DLR v je i nadále napjatá, probíhá ostřelování ze strany sil Kyjeva. Domobrana neodpovídá na provokace ukrajinských vojáků,“ – řekl. – Ukrajinští vojáci během dne 73 zahájili palbu z klasického i raketového dělostřelectva na pozice DLR. Zástupci DLR již předali informace o narušování dohod z Minska ukrajinskými vojáky Společnému centru pro kontrolu a koordinaci příměří. Domobrana i nadále důsledně dodržuje režim zastavení palby podle dohod z Minsku. Okupanti ostřelovali jimi samými kontrolované město Avdějevka severně od Doněcku. Ostřelovali oblast koksárenského závodu. Podle naší rozvědky, palba přišla z druhé strany, kde je ukrajinské kontrolní stanoviště. Údaje o obětech a škodách se upřesňují. Víme o přípravě provokace ze strany sil Ukrajiny, a že v oblasti Avdějevky je velký počet novinářů, včetně západních médií.

18.2.2015 – Videa ‘Russkoj Věsny’:
Kronika děbalcevské porážk y- nová kapitulace. Nyní v Černuchynu. Jak oznamovali dnes ráno dopisovatelé, po porážce centra velení a kontroly v Děbalcevu a po rozkazu sami se vymanit z obklíčení, začalo masové vzdávání se do zajetí ukrajinských vojáků. Nabízíme videa dalšího doplnění „zajatecké jednotky„. Co je pozoruhodné: ukrajinské zahrazovací oddíly, které se ale drží hodně daleko od první linie, zahájily palbu na své spolubojovníky, ochotné se vzdát. Tak si ukrajinské velení cení životů svých vojáků.

http://vk.com/video-57424472_171270528?list=fd2cfec4c5fc63b08a

18.2.2015 (02:15) – Zpráva domobrany:
Přišly zprávy, že ukrajinská armáda v Děbalcevu dostala rozkaz zničit všechnu svou techniku. To oznamují příbuzní vojáků, kterým se podařilo dovolat se svým blízkým, kteří jsou v „kotli„. Podle nich velení vojsk je plně ztraceno a vojáci mají příkaz se v malých skupinách na vlastní pěst dostat z obklíčení. V současné době domobrana DLR a LLR kontroluje většinu města Děbalceva. Území obsazujeme proto, že ukrajinská armáda se aktivně a dobrovolně vzdává a opouští své pozice.

18.2.2015 – Zpráva dopisovatele s volacím znakem ‘Stěp’:
I když intenzita a hustota palby byly výrazně nižší než v dobách před příměřím, útočníci pokračují v provokacích a útocích. Obyvatelé okupované Novogrodovky řekli, že byli svědky střelby ukrajinských dělostřelců – raketometčíků ve směru na letiště Doněck.
Celý večer a část noci v této oblasti neutichala střelba. Ukrajinská armáda a trestní prapory měly v úmyslu tajně zaujmout dříve ztracené pozice v rozporu všemi dohodami, ale bez úspěchu. Několik granátů bylo vystřeleno ve směru osady Okťabrskij rajonu Kujbyševskij v Doněcku. Bylo dokumentováno aktivní využití nepřátelských dronů v rajonech Kujbyševskij, Petrovskij a Kyrovskij města. Z Olchovatky – Bulavinky ostřelovali Jenakyjevo a Gorlovku. V Jenakyjevu výbuchy byly přímo ve městě, v části Junkom. Aktivní přesuny jednotek ukrajinské armády, zpravodajská činnost, série provokací s ostřelováním měst Donbasu, nesouhlasí s tvrzením fašistické vlády o mírové iniciativě, pokud jde o Donbas. Domnívám se, že příští, ještě více ostrá fáze konfrontace začne brzy – oni se nezastaví. 

Domobranci Donbasu sledují boj sousední jednotky

18.2.2015 – Video dopisovatelů:
Ukrajinské velení stále popírá existenci kotle a vzdávání se jeho vojáků. Junta nemá jiné důkazy než „Facebookovo-twitterová“ vítězství, ale domobrana má video kroniku. Ukrajinští okupanti ve velkém počtu jdou do zajetí k domobraně. Velitel domobrany čte zahajovací řeč, a vybízí vojáky, kteří zůstali v kotli, aby složili zbraně. Zajatce navštívil anglický novinář Graham Phillips.

http://vk.com/video-57424472_171270700?list=6a471d62f388602011

http://vk.com/video-57424472_171270718?list=f7023384059a064c64

18.2.2015 – Zpráva Igora Ivanoviče Strelkova:
Ukrajinská armáda drží jen asi 10% z města Děbalceva. Ukrajinská armáda sedí obklíčena v opěrných bodech – a to zejména v oblasti „děbalcevského dopravního kříže“ (tam má opevněný tábor ukrajinská armáda – 128. brigáda). A čeká na rozkaz k průlomu nebo s vlastní součinností na odblokování z venku. Dosud takové deblokování nebude – úderná skupina praporu „Donbas“ v tvrdém střetném boji v Logvinovu utrpěla porážku od kluků „Chmurného“.

Zpráva dopisovatelů:
Ukrajinská strana k 10:13 (MSK), uvádí, že do Artěmovska neustále jezdí sanitky s raněnými ukrajinskými vojáky. Dělostřelectvo ukrajinské armády střílí na domobranu blokující kotel, Ukrajinci střílejí z raketometů “Grad“ a samochodných děl.

18.2.2015 – Zpráva Eduarda Basurina:
V noci, nepřítel utrpěl ztráty – 10 lidí zraněných, v technice – jedno BMP, tři houfnice D-30, dvě auta. Blokádu v Děbalcevu, kterou Kyjev tak dlouho neuznal, již není možné skrýt. V ní obklíčení a na pospas osudu ponechaní ukrajinští vojáci referují mobilním telefonem a všemi možnými způsoby svým rodinám. O tom konečně začala informovat i ukrajinská média. Ukrajinská armáda se již pokusila prorazit „kotel“ v obci Logvinovo, ale útok selhal: 30 vojáků bylo zabito a zničeny dva tanky. Děbalcevský kotel je silný a ukrajinská armáda nebude schopna ho prolomit. Jakýkoliv pokus prolomit bude k ničemu a povede jen k hromadné smrti ukrajinských vojáků. Do zajetí se domobraně vzdaly stovky ukrajinských vojáků. Všem z nich se dostalo na místě lékařské pomoci, a dostali potravu, protože mnoho z nich nejedlo několik dní. Všichni zajatí vojáci ukrajinské armády, kteří se dobrovolně vzdali, se nebudou podílet na výměně zajatců a budou vydáni do rukou jejich příbuzných. Jména těchto zajatců z Děbalceva nebudou zveřejněna kvůli riziku jejich pronásledování zpravodajskou službou Ukrajiny.

18.2.2015 – Zpráva dobrovolníka s volacím znakem ‘Rog’:
Právě oznámili, že jsme začistili centrum města Děbalceva. Boj tam pokračuje po celou dobu s samostatnými skupinami Ukrů, ukrajinská armáda i nadále stahuje vojáky do středu kotle, většina běží k Logvinovu a snaží se dostat ven. V kotli je nyní asi 3500 lidí (včera bylo 4000, ale někteří se vzdali a mnozí byli zabiti.) Přitom domobrana už má početní převahu. V děbalcevském kotli bylo podle našich informací asi 400 tanků a BMP. Samozřejmě, že jsme ukořistili mnoho techniky, ale většinu jsme spálili v bojích s nepřítelem! Chci také sdělit, že porážka bývalé skupiny vojsk 8000 vojáků, v souvislosti se skutečnosti, že nepřítel na všech frontách má asi 75 000 lidí, tisíc tanků a 1500 BMP a asi 1000 dělostřeleckých systémům, je prostě pro nepřítele katastrofální. Ztratil pětinu techniky a dělostřelectva (neopravitelně přes 200 tanků, BMP a o něco méně než dvě stě dělostřeleckých systému + trofeje)! Boje pokračují teď téměř všude. Na Bachmutce často musíme zahajovat palbu. V oblasti Stanici Luganskoj to také nejde tak hladce. Dělostřelectvo utichlo, ale pěchotní boj se nezastavil! Příměří jako takové, ještě není! Nyní přijímáme zajatce.

18.2.2015 – Video domobrany:
Procházka po Uglegorsku. Video důkazy o použití raketového komplexu Točka-U!!!! a prohlídka zničené ukrajinské techniky.

http://vk.com/video-57424472_171270691?list=1871574409ee09a3db

http://vk.com/video-57424472_171270686?list=fb4b539b862b069544

18.2.2015 (15:15) – Zpráva Vladislava Briga:
Jeden tisíc ukrajinských vojáků opustil Děbalcevo, když zanechali zbraně. Ukrajinští vojáci odcházejí – ti, kteří složili zbraně; pouštějí je koridorem, je jich asi tisíc. Boj v Děbalcevu pokračuje s těmi, kteří nadále odmítají kapitulovat. Došlo k ostřelování této oblasti od doněckého letiště. Kromě děbalcevského kotle je v podstatě klid. Na středu je plánovaná další videokonference kontaktní skupiny. Tyto rozhovory, nejspíš ve videoformátu, budou ke stejné otázce, ale zpočátku vojenské otázky nebudou řešeny. Ve středu ráno řekl velitel ukrajinského praporu „Donbas“, poslanec parlamentu Ukrajiny Semjon Semenčenko, že ukrajinské vojenské jednotky organizovaně opouštějí Děbalcevo. Obec Logvinovo u Děbalceva je v rukou domobrany, které udržují kontrolu nad strategicky důležitou dálnicí Děbalcevo-Artěmovsk.

Poroshenko oznámil plánované stahování vojsk z Děbalceva
Z Korrespondent.net dnes 12:25  zdroj
Ve středu, ukrajinská armáda provádí plánované organizované stahování vojsk z Děbalceva, již bylo vyvedeno 80% jednotek, řekl prezident Ukrajiny Petro Porošenko.
„Teď už můžu oznámit, že dnes ráno, ozbrojené síly, spolu s Národní gardou, dokončily operaci – plánované a organizované stažení vojsk z Děbalceva,“ – řekl Porošenko na letišti před odletem do oblasti ATO.
Podle něj, „teď vyšlo 80% jednotek„. „Očekáváme ještě další dvě kolony,“ – řekl prezident Ukrajiny.
Kromě toho, podle slov Porošenka, žádné obklíčení Děbalceva nebylo.
„Tvrdíme a dokazujeme: Děbalcevo bylo pod naší kontrolou, nebylo obklíčené. Naše oddíly a jednotky odešly plánovitě a organizovaně. Vyšly ven úplně, se zbraněmi, tanky, BMP, se SAU, s tahači, automobilovou technikou,“ – zdůraznil Porošenko.
Jak oznámil Korrespondent.net, poslanec parlamentu Semjon Semenčenko oznámil dnes ráno, že ukrajinská armáda začala odcházet z Děbalceva. V sídle ATO tvrdili, že armáda i nadále drží pozice.
Na druhé straně, DLR oznámila na řadě úseků začátek stažení těžkých zbraní k demarkační linii. V tomto případě separatisté ujistili, že zástupci OBSE budou brzy moci navštívit Děbalcevo.
Ve stejné době se v médiích objevily údajně fotografie vojenských kolon pohybujících se od Děbalceva.

Dobrovolníci: Pokud by nebylo Semenčenka, ztráta u Děbalceva by byly menší
Z Korrespondent.net dnes 12:03  zdrojKvůli žvanění velitele praporu „Donbas“ o plánech ministerstva obrany umírali lidé, říkají dobrovolníci. Poslanec parlamentu, velitel praporu „Donbas“ Sperma Semenčenko zveřejnil podrobnosti o vojenské operaci v blízkosti Děbalceva, což vedlo k velkým ztrátám. To Korrespondent.net řekla Maria Gobova, koordinátorka 128-té samostatné horské pěší brigády.

„Nemá k Děbalcevu žádný vztah. Přijel na silnici Děbalcevo-Artemovsk a utekl odtud. Nikdo ho nezplnomocnil a nedal mu právo rozšiřovat tyto informace. Zvlášť, pokud probíhá takováto vojenská operace, on prostě vyzradil informaci,“ – řekl Gobova.
Dobrovolnice poznamenala, že ministerstvo obrany chtělo provést operaci „potichu“, což by zachránilo životy vojáků brigády.
Nicméně Semenčenko vydal informaci o odvedení ukrajinských vojáků, po které, podle Gobovové separatisté okamžitě začali střílet do všech směrů, čímž bylo mnoho vojáků zabito.
Dneska Semjon Semenčenko napsal na své stránce na Facebooku, že z Děbalceva začalo plánované a organizované stažení vojsk.
Na druhé straně, v sídle ATO oznámili, že v Děbalcevu pokračují vojenské operace.
Připomeňme, že nejtěžší zůstává situace na děbalcevském směru. Ukrajinské síly a separatisté se i nadále vzájemně obviňují v ostřelování. V předvečer v sídle ATO oznámili, že stoupenci DLR nyní útočí na základní tábor sil v ATO v Děbalcevu.

Můj komentář: Vidíš, Semjone, tak až do rána bylo vše v pořádku. Teď jsi ztráty v Děbalcevu zavinil ty. Kdybys znal epigramy K.H.Borovského, mohl sis uvědomit, že :

Nechoď Vašku s pány na led,
mnohý příklad známe,
že pán sklouzne
a sedlák si za něj nohu zláme. 

Prostě: Obklíčení nebylo, ztráty zavinil Semenčenko a pan Porošenko je z obliga.

Do nemocnice v Artěmovsku přivezli více než sto zraněných z Děbalceva
Z Korrespondent.net dnes 15:34  zdroj

Z Děbalceva vyvezli 167 zraněných vojáků – Semenčenko
Z Korrespondent.net dnes 16:24  zdroj

V Děbalcevu se objevily vlajky „Novorossii“ – média
Z Korrespondent.net dnes 15:35 zdroj
Ruská média ukázala video s vztyčenou vlajkou „Novorossii“ nad Děbalcevem.
Separatisté vyvěsili v Děbalcevu vlajku „Novorossii“, uvádí ruský Pervij kanal.

Téměř 27 – Národní banka aktualizovala anti-rekord hřivny
Korrespondent.biz, dnes, 14:04 zdroj

NBU opět snížila hřivny:
Oficiální kurs hřivny klesl na rekordních 26,79 za dolar.
Ve středu 18. února národní banka snížila oficiální kurz hřivny v novém historickém minimu – 26,79 za dolar, podle internetových stránek finančního regulátora.

Gontareva o ekonomice: Pesimistické předpovědi se již staly skutečností
Korrespondent.biz, dnes, 16:18 zdroj
Šéfka NBU uvedla, že to nejhorší z ekonomické situace na Ukrajině je za námi, teď se musíme spoléhat na pozitivní scénář.

Ceny plynu se zvýší o 280% – Gontareva
Korrespondent.biz, dnes, 12:13 zdroj
Vlkův vstup: tak guvernérka kyjevské centrální banky jedním dechem sdělí, že Ukrajina má ekonomicky to nejhorší za sebou a  současně, že plyn bude skoro o 300% dražší…. Tohle je pro mne osobně cynismus, který jsem snad ještě neviděl!

Pokračuje Ernest.

18.2.2015 – Zpráva dopisovatelů:
Oddíly Národní gardy a ukrajinských sil ustoupily od Maloorlovky, Kamyšatky a Bulavina. Před tím ostřelovaly dělostřelectvem Jenakyjevo. Při ústupu vyhodily do povětří most v Kamyšatce. 128. brigáda má těžké ztráty i zajeté vojáky. Okupanti, kteří chtěli prorazit z obklíčení, jsou zabiti – někteří v autech, někteří prostě u cesty. Ukrajinská strana říká, že při odchodu z oblasti Děbalceva ukrajinská armáda ztratila mnoho lidí.

18.2.2015 – Zpráva domobrany:
Podle radiového odposlechu kyjevské síly připravují dělostřelecký úder na Artěmovsk. Ukrajinská armáda žádá své lidi a samostatné jednotky, aby si nalezli úkryt, nebo opustili otevřené prostranství města. V tuto chvíli u stadionu „Avangard“ jsou postaveny zesílené úkryty, ve městě je mnoho televizních štábů. Kolem 16:00 do Artěmovska dorazil vrtulníkem z Kramatorska Porošenko (možná Jaceňuk), na stadionu „Avangard“ vystoupí před kamerami s řečí o údajném průlomu děbalcevského kotle. Nicméně v Děbalcevu dosud boje pokračují, zdá se, že v souladu míněním Porošenka domobrana Novorossii bojuje sama se sebou. Možná může být organizována imitace pokusu o atentát na Porošenka bezprostředně po jeho odchodu do Kramatorsku, nejspíš ukrajinská armáda může provést ostřelování města. Z artěmovského směru nad sídlištěm Azurnyj (Kramatorsk) proletěl vrtulník ve směru na kramatorské letiště.

18.2.2015 – Fotky novinářů:
Márnice v Artěmovsku je přeplněna těly mrtvých vojáků ukrajinské armády. Nikdo na Ukrajině ještě nemůže odpovědět na otázku o počtu obětí děbalcevské katastrofy. Okupanti z praporu „Donbas“, méně závislí na názorech vysokých náčelníků, a ti, kteří kryli únik z obklíčení jednotlivých malých skupin, říkají, že je jich „velmi mnoho„. Jen nových rakví v márnici Artěmovska je připraveno nejméně sto, bez započítání té drtivé většiny padlých, kteří zůstali na silnici, nebo zůstali ležet na minových polích kolem Děbalceva. Navíc, známá novinářka a dobrovolnice „ATO“ Anastasia Bereza tvrdí, že vedoucí márnice v Artěmovsku pozval na schůzku prezidenta Porošenka (!), protože Porošenko nemůže potvrdit takový strašný rozsah tragédie.

http://cs7052.vk.me/c540105/v540105519/205c1/AzSiB6l5EcU.jpg

Original: https://pbs.twimg.com/media/B-H2OUACEAAqcsd.jpg

18.2.2015 (19:04) – Zpráva domobrany:
V Píscích se bojuje, pracují minomety. Na naše pozice už asi hodinu bijí nepřátelské minomety. Naše dělostřelectvo teď „promlouvá“. Domobrana DLR asi hodinu střílí na pozice minometů ukrajinské armády v Píscích u Doněcku. Navíc, boje pokračují v oblasti dalších obcí.

Zpráva dobrovolníka Ivana:
Okupanti v Děbalcevu se převlékají do civilu a snaží uniknout ze zajetí. Domobrana nadále začišťuje Děbalcevo. Nepřestávají pouliční boje se silami Národní gardy a žoldáků. Vojáci základní služby a mladí vojáci z povolání ukrajinské armády se masově vzdávají. Žoldnéři a bojovníci z dobrovolnických praporů ukrajinských nacistů pokračují v odporu. Někteří z obklíčených ukrajinských okupantů v Děbalcevu se nechtěl vzdát do zajetí domobraně, převlékají se do civilu a pokoušejí se dostat ven z města s místními obyvateli.

České úřady zablokovaly dodávky zbraní na Ukrajinu – media
Korrespondent.biz, dnes, 18:37 zdroj

Jedné z českých firem na Ukrajině se podařilo dodat „zbraně za stovky tisíc dolarů“, píší místní sdělovací prostředky.
České úřady se rozhodly ukončit vývozní licence firem na výrobu zbraní, které dodávají své produkty na Ukrajinu. Uvádí to Evropská pravda s odvoláním na český portál idnes.cz.
V první řadě se mluví o firmě CZ Hermex, která se specializuje na výrobu ručních palných zbraní. Až do nedávné doby prodávala zbraně na Ukrajinu na základě povolení Ministerstva průmyslu a obchodu České republiky
„Musíme dokončit obchod a dodávky zbraní a střeliva ukrajinským odběratelům, Ministerstvo průmyslu a obchodu v pátek rozhodlo stáhnout své vývozní licence,“ – řekl právník firmy Radek Ondruš.

Generální štáb popsal ztráty v posledních několika dnech v Děbalcevu
Z Korrespondent.net dnes 18:49  zdroj

V posledních dnech v Děbalcevu bylo zabito 22 vojáků, zraněno více než 150 vojáků.
Ztráty ukrajinských sil v posledních dnech bojů v Děbalcevu a při opuštění města činily 22 mrtvých a přes 150 zraněných. To ve zprávě pro prezidenta Petera Porošenka řekl zástupce náčelníka Generálního štábu ukrajinských ozbrojených sil Ukrajiny Gennadij Vorobjev, uvádí Interfax-Ukrajina.
„Obecně platí, že v posledních třech dnech bojů, do nemocnice v Artěmovsku dopravili 137 zraněných vojáků ukrajinské armády, 18 – Ministerstvo vnitra, 3 – Národní gardy. Jen za posledních pár dnů těžkých bojů bylo zabito 22 vojáků, 6 z nich – v průběhu řádného výjezdu z Děbalceva,“ – ​​řekl Vorobjov.
Podle informací na schůzce Vorobjov informoval o výsledcích plánovaného stažení ukrajinských vojsk z Děbalceva. „K 17:00 bylo z rajonu Děbalceva vyvedeno 2459 vojáků, mezi nimi 2112 vojáků ukrajinské armády, 168 vojáků Národní gardy, 175 vojáků ministerstva vnitra, 4 vojáci pohraniční stráže,“ – hlásili v tiskovém středisku v ATO.
Kromě toho, jak uvedl zdroj, z Děbalceve přemístili 200 kusů vojenské techniky, včetně 15 tanků, 50 obrněných transportérů.

Děkuji Erneste!

Mapy:

Ukrajinská:



Opolčenská:

Interaktivní komentovaná, stav včera k 19,00 místního času:

Z informací komentátora:

Děbalcevo: ve městě byly zbylé nepřátelské síly vytlačeny na jeho západní okraj. Zbytek, včetně centra je vyčištěn a  vlajka opolčení vyvěšena na jedné z nejvyšších budov Děbalceva. V současnosti probíhají boje v těch částech, kde se ještě drží nepřítel.

Další boje jsou v  Bulavinu /tam se dočišťuje/ a Saveljevce, kde se také ještě drží protivník. V Salvějevce, stejně jako v Olchovatce /ta už má opolčenskou vlaječku/, byly vybudovány velké, dobře opevněné rajony Ukrajinců. Nebyly jim nic platné a nevydržely nápor vojáků domobrany.

Bojuje se ve východní části kotle, zejména v Černuchynu, kde jsou pořád silné skupiny nepřítele.

Celkově je ale situace zbylých ukrajinských sil kritická. Jen za včerejšek ztratily na tzv.  dvoustovkách /mrtvých/ 300-400 vojáků. Nemluvě o obrněné technice, zničené opolčenci. Vedle toho povstalci berou kyjevské masově do zajetí – ty, kteří se dobrovolně vzdávají. Nicméně je dost těch, co se chtějí z obklíčení probít. V Logvinovu narážejí na uzávěry domobrany a s velkými ztrátami jsou vrháni zpět do svých výchozích pozic v Děbalcevu.

Gorlovka: průběh frontové linie beze změny. Ovšem gorlovská sídliště jsou pod palbou ukrajinského dělostřelectva z Atomovska a Dzeržinska.

Doněck: situace se výrazně uklidnila, do ulic se vrací život a je snaha dosáhnout normálního rutinního žití.

Překvapivá, ale nepotvrzená informace přichází z Marienky! Prý opolčenci nad obcí získali plnou kontrolu! Přiznám se, že tomu nerozumím. Včera ji museli vyklidit a  dneska ji mají pod kontrolou?! Příliš dobrá zpráva, než abych jí hned vzal. Jestliže by to byla pravda, pak porážka u Děbalceva má hluboké dopady do morálky kyjevské armády!

Střední fronta

Dokučajevsk – Jelenovka: zde prý opolčenci zahájili odsun těžké techniky a  očekávají stejný postup od nepřítele.

Jižní fronta

Pokračuje bitka o Širokyno. Na něm je opolčenská vlaječka. Ale štráfbatalion Azov prý opakovaně zkouší obec znovu dobýt.

Luganská fronta

Obrana úspěšně drží Krasnyj Pachar. Sporadické boje jsou kolem Mogyly Ostroj a  Trojického. Na obou místech jsou neutrální vlajky.

Bachmutské silnice a okolí.

Opolčenci prý přešli do obrany a odsunují svojí těžkou techniku, ačkoli jsou vystaveni řadě provokací.

Štěstí a Stancija Luganskaja: komentátor sice konstatuje, že všechno ok, protože tam zavládl dlouho očekávaný klid zbraní. Já při bližším ohledání mapy zjišťuji, že Valujské už nemá neutrální vlaječku, ale ukrajinskou a  že opolčenské vlajky nad Bolotným a Smělým byly nahrazeny neutrálními.

… z německého internetu

Chtěl jsem ověřit, kdo vlastně to Širokyno u Mariupolu momentálně opravdu drží a podle tohoto včerejšího videa bych řekl, že opolčenci.
(video zde)
Zajímavý moment na videu je v čase 2:44 min. Nevím, jak byste charakterizovali to podivné zařízení pod plachtou, odkud trčí roura od kamen, která ústí do velkého plechového lavoru a z té roury cosi kape. Já bych řekl, že nějaký opolčenec vyrábí přímo v  zákopech samohonku

Část MP

Svodka (nejen) od Ukrů:

Komentář k Vlkové ukrajinské vojenské mapě.

Publikováno aktuální karta ATO
18.únor 2015, 14:32 zdroj
Informační a analytické centrum SNBO Ukrajiny vydalo aktuální mapu zóny ATO na východní Ukrajině k poledni dne 18. února.

Jak uvedli v SNBO, Ukrajinská armáda provedla organizované plánované stažení jednotek sil ATO z Děbalceva.

Ke 13:00 je už z tohoto sektoru vyvedeno 80% ukrajinských jednotek. Také již brzy se očekává, vyvedení další dvou vojenských kolon.

Poblíž o.Širokyna u Mariupolu, ozbrojenci dvakrát ostřelovali z minometů opevněný bod ukrajinské armády a napadli ho. Útok byl odražen.

V Jasinovatském okrese, Doněcká oblast, ozbrojenci provedli řadu útoků na pozice ukrajinské armády u osad Opitnoje, Písky, Vodnoje, Avdějevka, opakovaně použili raketomety, minomety, dělostřelectvo a ručních palné zbraně.

V Luhansku, v oblasti o. Mius, Popasnjanského okresu bandité ostřelovali minomety opevněný bod síly ATO a zaútočili na něj. Kromě toho, poblíž o. Starý Ajdar ve Stanično Luhanské oblasti ozbrojenci s protitankovými střelami ostřelovali opevněný bod ukrajinské armády.

NFZ provádějí aktivní letecký průzkum pomocí bezpilotních prostředků. Celkem za den bylo zaznamenáno 22 letů BPL v Luganské, Doněcké, Mariupolské, Kramatorské oblasti.

Ozbrojenci systematicky ničí infrastrukturu Doněcké a Luhanské oblasti.

V důsledku ostřelování ozbrojenci bylo poškozené plynové potrubí Uglegorské TES ve m. Svetlodarsk. Také jsou poškozené železniční komunikace a přerušena železniční spojení mezi kontrolovanými a nekontrolovanými územími Ukrajiny na 5 místech Doněcké oblasti a 3 místech Luhanské oblasti. To vedlo k zastavení velkých uhelných a hutních podniků v regionu, zejména Mariupolského námořního obchodního přístavu.

Všimněte si, že v SNBO nebyly hlášeny žádné ztráty sil ATO na poslední den.

* Už i „Pozorovatel“ si to všiml, že tu něco “ nehraje“ – žádné ztráty na životech – chunta v Kyjevě musí mít pořádný strach z nevole lidu, maximálně vše zatloukají dokud to jde – počínaje existencí kotle a konče velkými ztrátami!

Ukrajinská armáda opouští Debalcevo: Kronika událostí, fotky a videa
18.únor 2015, 16:59  zdroj
18.února v oblasti ATO v Doněcké oblasti obránci Děbalceva opouštějí své pozice, odcházejí z obklíčení rusko-teroristických vojsk. V posledních dnech se šíří zvěsti o ústupu z Děbalceva cirkulujíc v médiích, ale dnes byla tato informace potvrzena prezidentem Porošnkem. Prezident zdůraznil, že odchod z pozic byl plánovaným. Vojáci ATO opouštějí Děbalcevské předmostí v boji, teroristé pokračují v ostřelování. Ruská média ukazují fotografie se zajatými Ukrajinci.

„Pozorovatel“ nabízí čtenářům kroniku událostí:

16.25 koordinátor dobrovolnického projektu „Vrátit se živí“, Vitaly Dejněga hlásil, že většina z velení generálního štábu podpořila rozhodnutí stáhnout vojáky z Děbalceva. Toto blokoval pouze náčelník štábu ozbrojených sil Ukrajiny generálplukovník Viktor Muženko.

16:18 koordinátor skupiny ukrajinských návrhářů BPL dronů Alex Noit konstatuje, že odchod jednotek ATO kryjí výsadkáři z 95. brigády, která drží „koridor života”. Velitel pluku, „Donbas“ Semen Semenčenko hlásil evakuaci 167-mi raněných vojáků do Artěmivska.

16:14 Luhanský právní aktivista a dobrovolník Konstantin Reucky zveřejnil fotografie ukrajinských vojáků jak vycházejí z Debalcevu . Vojáci vypadají unaveně, ale oni vyšli z města se zbraní, na technice s ukrajinskými vlajkami. Facebook Constantine Reutsky: 
(zdroj)

15.40 Kremelský propagandistický „První kanál“ ukázal video, ve kterém je údajně vztyčená vlajka „Novorossie“ nad Děbalcevem.

15.38 Na internetu se objevilo video Děbalcevského předmostí natočené z BPL dronu:

 

15:19 Politolog Viktor Neboženko v komentáři „Pozorovateli“ sdělil svůj názor, že po cynickém porušení Minských dohod proruskými bojovníky, začnou USA poskytovat Ukrajině „masivní politickou a vojenskou pomoc.“

14:54 Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg mluvil o používání moderních zbraní teroristy „DLR“ a „LLR“ proti ukrajinské armádě v oblasti Děbalceva. Stoltenberg také vyzval Rusko, aby přestalo pomáhat teroristům na Donbasu.

14:20 Kurátor 40 praporu teritoriální obrany „Kryvbas“ Nikolaj Kolesnikov řekl, že generální štáb obviňuje jednotku praporu z nepovoleného (neoprávněného) ústupu a narušení fungování obrany Děbalceva. „Ve skutečnosti jím nepřišel žádný příkaz, ani slovo o tom, že byla odmítnutá pomoc s municí, technikou dělostřelectvem, personálem, že se museli dívat na umírající zraněné, které nikdo neevakuuje, a že velitele sektoru stále nemohou najít,” – řekl Kolesnik.

14:00 do márnice v Artěmovsku, ke 14:00 přivezli několik desítek mrtvých těl během výjezdu z ukrajinských vojáků z Děbalceva. Další těla budou přivezena „brzy“. Také do Artěmovska převážejí mnoho raněných, těžce zraněné vrtulníky převáží do nemocnice v Charkově.

( * Naše česká média však stále drží línii lží – prý že stovky raněným není umožněn odvoz..)

13:00 ozbrojenci obležené město Děbalcevo opustilo 28 zaměstnanců policie. Policisté opustili město bez ztrát.

13:37 Vysoká představitelka EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Federica Mogherini uvedla, že EU „je připravena přijmout nezbytná opatření,“ jestli Ruskem podporovaní teroristé nezastaví boje na východě Ukrajiny.

13:20 velitel praporu „Donbass“ Semjon Semenčenko hlásí, že ozbrojenci z tanků rozstříleli jednu kolonu ukrajinských vojáků ustupující z Děbalceva.

12:59 Bojovníci „DLR“ oznámili stažení těžkých dělostřeleckých systémů od demarkační linie, podle dohody v Minsku dne 19. září 2014. Později na „ministerstvu obrany DLR“ uvedl, že „v případě, že armáda Ukrajiny nezačne realizovat závazek k odvedení těžkých zbraní a příměří, DLR se vrátí do svých dělostřeleckých pozic“.

12:30 Prezident Ukrajiny Petro Porošenko oznámil, že v Děbalcevu začalo plánované stažení ukrajinské armády. Podle něj je 80% ukrajinské armády s technikou již odvedeno z města. Porošenko řekl, odvod svědčí o tom, že v oblasti Děbalceva kotel neexistoval.

* A zde si Porošenka můžete “ vychutnat“ na živo :

 
12:00 Expert Centra pro vojensko-politické studie Konstantin Mašovec představil mapu teroristického útoku na Děbalcevo.

(mapa zde)

11:45 Prezident Ukrajiny Porošenko naléhavě letěl do zóny protiteroristické operace.V tiskovém centru Porošenko řekl, že je na večer v Kyjevě naplánováno zasedání Národní bezpečnostní rady a obrany.

10:55 prezidenta Běloruska Alexandr Lukašenko nabídl vyvedení ukrajinské armády a zbraní z Děbalceva, „pod naší zárukou, že už nikdy více nebudou bojovat.“ Kromě toho řekl, že: „Pokud někomu vadí zbraně, které mají vojáci Ukrajiny, obklíčení v Děbalcevu, jsme připraveni tyto zbraně přijmout na území Běloruska .“

10:30 Vojenský novinář a dobrovolník Rodion Šovkošitny řekl, že v oblasti Logvinova, Doněcké oblasti 30. brigáda sil ATO vzala do zajetí 15 bojovníků během výjezdu z obklíčení. Později Šovkovšitny představil fotografie ukrajinské armády, vycházejících z obklíčení.

10:22 Pozorovatelé speciální monitorovací mise OBSE na východě Ukrajiny ve středu slíbil pokračovat v jednání s představiteli Ukrajiny, Ruska a „DLR“ o příměří v oblasti Děbalceva. V misi vysvětlili, že příměří je důležité pro příjezd pozorovatelů do této oblasti.

10:11 Ruský vojenský komentátor a analytik Pavel Felgenhauer komentující boj o Děbalcevo řekl, že ruská vláda nepřestává ve snahách vyprovokovat ozbrojený převrat v Kyjevě, kterým se snaží pokořit Ukrajinskou armádu.

10:00 Ruská média zveřejnila video se zajatci ukrajinské armády z Děbalceva :

( * zkráceno o časné ranní informace o ještě stálých bojích hrdinných kyborgů v Děbalcevu..)


„Nejsme mrtví!“ Plotnický navštívil Zacharčenka: Video z nemocnice.
18.únor 2015, 01:01 zdroj

Ruský propagandistický kanál LifeNews představil video, ve kterém zraněný vůdce samozvané „Doněcké lidové republiky,“ Alexandr Zacharčenko komunikuje se svým luganským „kolegou“ Igorem Plotnickým.

„Jsme naživu, nejsme mrtví – ani já, ani nikdo z mé jednotky. Všichni jsme odtud vyšli. Zraněný jsem byl jenom já … Všechno zůstává jako předtím, ve zdraví řeším kdy přijde mír,“ – řekl Zacharčenko.

Jak uvádí „Pozorovatel“, 17. února byl Zacharčenko raněn v Děbalcevu. Přebíhal silnici během intenzivní palby z ručních zbraní a byl zraněn do kotníku. Byl hospitalizován v Alčevsku, v Luhanské oblasti.

Přídavek z NEWS-FRONT:

Začištování Děbalceva. (zdroj zde)
Noční souhrn: 17.února 2015, 23:51

Poslal zástupce milice:
V Děbalcevě probíhá začistka. Již jsou zcela pod naší kontrolou východní mikrorajony a další boje jdou v soukromém sektoru. DRG (diverzní rozvědné skupiny) nepřítele se přiblížily k Maloorlovce a Novoorlovce a odtud zahájily minometný útok na naše pozice. Nepřátelské síly se nadále stahují do středu kotle! Tam je opevněný bod VSU! V kotli je v tuto chvíli 4000 nepřátelských vojáků. Přišli o dva a půl tisíce mužů + do zajetí se vzdalo 350 vojáků za dnešek. V Černuchynu a v Děbalcevu jsou mini-kotle. Nyní probíhá jejich čištění. „

Poslední update 18.2. :

Vláda Francie: o selhání Minských dohod kvůli Děbalcevu není řeč.

(zdroj)
Zástupce francouzské vlády Stefan Le Fol, řekl, že v případě vojenské konfrontace v Děbalcevu nemluvíme o porušení nebo selhání dohod uzavřených v Minsku.

Publikováno: 18.února 2015, 16:31
Podle zástupce vlády Francie, v tomto případě můžeme mluvit o problémech s uplatňováním Minské dohody na jednom konkrétním místě. Le Fol věří, že se situace zlepšila ve srovnání s tím,jaká byla do uzavření smluv v Minsku, ale jsou problémy.

Publikováno: 18.února 2015, 16:31

Ministr obrany DLR: Porošenko technicky nemohl dát rozkaz k opuštění vojsk Děbalceva.

(zdroj)
Publikováno: 18.února 2015, 16:23
Vladimir Kononov, ministr obrany Doněcké lidové republiky, vyjádřil pochybnost, že dal ukrajinský prezident Peter Porošenko příkaz, ke stažení ukrajinské armády z Děbalceva. Podle Kononova je komunikace v této oblasti zcela zablokována, mobilní telefony nefungují, radioprovoz rušený.

Také hlava MO DNR řekl, že domobranci jsou stále ochotni propustit odzbrojené vojáky „zeleným koridorem“ a řekl, že během uplynulého dne 17. února se domobraně vzdalo 104 lidí.


Basurin: Děbalcevo je zcela pod kontrolu VSN (viz Ozbrojené síly Novoruska).

(zdroj)
Armáda Novorossie zcela osvobodila Děbalcevo. To na tiskové konferenci, řekl mluvčí ministerstva obrany Eduard Basurin.

Publikováno: 18.února 2015, 20:46
Vyzval ukrajinské vedení, aby se postaralo o své obklíčené vojáky, kterých je nyní v kotli 2000 – 3000 lidí.

Díky MP!