Ukrajinská svodka ze dne 27.2.2015

Ernest a vlk s přispěním dalších, později dorazí snad i  MP
27. 2. 2015  Kosa zostra čili https://vlkovobloguje.wordpress.com/

Ojedinělé dělostřelecké přepady ukrajinské armády na pozice domobrany, provokace ukr. armády vedly k bojům a ztrátám, Kyjev nechce plnit mírové dohody, pokusy o dobytí části doněckého letiště ukrajinskou amrádou odraženy, Doněck opět ostřelován, lidé odcházejí znovu do sklepů, pád hřivny, pronásledování ruských médií a jejich koreposndentů na Ukrajině, 

Ernestova část:

25.02.15 Přidali novináři:
V štábu DLR prohlásili, že jednotky mocenských struktur Ukrajiny provedly minometný útok na pozice jednotek ministerstva obrany DLR na východním okraji obce Písky. Ztráty domobrana nemá. Kromě toho, ve štábu připomněli dnešní ostřelování doprovodu ministra obrany DLR, Vladimira Kononova, v oblasti letiště Doněck z ručních zbraní a velkorážných kulometů ze směru Avdějevky. V štábu označili tento útok za teroristický čin. Jak již bylo dříve oznámeno, ministr obrany DLR a jeho doprovod nebyli zraněni. Ukrajinská strana přiznala, že zahájila palbu. Generálmajor ukrajinské armády řekl, že se vojáci domnívali, že tanky a pěchota domobrany přešla do útoku na Písky. Přitom Vladimír Kononov jel v BTR v opačném směru.

25.2.2015 – Zpráva listu ‘Red News’:
Milice odrazila útok ukrajinských okupantů v oblasti Bachmutky. Zničeno asi 15 okupantů. Ukrajinští vojáci pokračují v útocích na pozice domobrany, nehledě na příměří. Dnes nejtěžší úder ukrajinských okupantů dopadl na frontu v LLR. Nacisté zaútočili na pozice domobrany v oblasti Bachmutky. Útok okupantů vyšel z oblasti, tzv „číslovaných“ kontrolních bodů, kde jsou soustředěny velké ukrajinské síly. V dopoledních hodinách, domobrana dokázala v obranných bojích zastavit postup nepřítele. Přitom bylo zničeno několik kusů ukrajinské obrněné techniky. Později odpoledne, protiútokem odrazila domobrana ukrajinské útočníky zpět na „demarkační linii“ Podle nepotvrzených zpráv, ztráta okupantů za dnešek byla asi 15 mužů mrtvých a raněných. Domobrana má sedm raněných. Tento útok byl největší vojenskou provokací v LLR po vyhlášení příměří.

25.2.2015 – Poslal Dennis Pušilin:
Kyjev se snaží odvolat podpisy pod dohodami z Minska. Domobrana je nucena obrátit se k „Normandské čtyřce„, aby nedošlo k narušení dohod. Další videokonference kontaktní skupiny ukázala tendenci, která zpochybňuje možnost dohodnout se s ukrajinskou stranou. Plán na odvedení techniky, který měl začít 22 února, se zástupci Ukrajiny snaží udělat neúčinným. Domobrana za tři dny odvedla z linie styku téměř čtyři sta kusů těžké techniky. Národní republiky doufají, že Kyjev začne plnit mírové dohody.

25.2.2015 – Přidali novináři:
Putin navrhl, aby se ukrajinské orgány otevřeně vzdaly Donbasu: “Kdo má právo nechat obyvatele Donbasu bez existenčních prostředků? Buď ukrajinské úřady věří, že je to jejich území a pak nesou odpovědnost za tamní situaci. Nebo pokud tomu tak není, ať to otevřeně řeknou. „Prezident Ruské federace řekl, že Gazprom neporušil podmínky smlouvy z roku 2009, když začal dodávat palivo přes Rostovskou oblast. Vladimir Putin je přesvědčen, že zastavení dodávky plynu Ukrajinou do Doněcké a Luganskélidové republiky na pozadí humanitární katastrofy připomíná genocidu.

Vlkův vstup: já si myslím přesně to samé!!! Jenže genocida na Donbasu nikoho nezajímá.

25.2.2015 (23:55) – Poslal dobrovolník s volacím znakem ‘Rog’:

Jako vždy, srážky na frontě. Dnes v oblasti Bachmutky z 28. a 37. kontrolního bodu a v Krymském byl útok na naše postavení v Želoboku, pod Novotoškovským, u 29. kontrolního bodu, na výšinu 175,9 a na 31. kontrolní stanoviště. Ztráty zatím nejsou známy. Střety tam pokračují, nepřítel také použil minomety a tanky. Pozice jsme udrželi. Nepřítel útočil nejméně silami tankové roty. Z AGS ostřeloval naše pozice v oblasti Lobochevo. O stažení zbraní: Odvedli jsme hodně dělostřelectva, nepřítel naopak přisouvá síly. ALE vojáci, od obrněných jednotek (vše, od džípy do tanků), zůstávají na místech, bojovníci mají zbraně, které jsou schopny odrazit útok), a kromě toho, v případě útoku nepřítele nebo nepřátelského ostřelování (střední nebo vysoké intenzity), dorazí na místa za hodinu. Příměří budeme dodržovat a doufáme, že to pochopíte. Nyní velmi potřebujeme podporu nejen Ruska, ale i dalších zemí. A tak nejspíš (soudě podle akcí ukrajinské armády) příměří nebude trvat dlouho, bude to ostuda Porošenka, protože v minských dohodách je jasně napsáno, že odpovědnost nese Paraša.

Polsko pošle na Ukrajinu vojenské instruktory
Korrespondent.net, včera, 19:30 zdroj
Naftogaz si vezme úvěr u čínské národní banky
Korrespondent.net, včera, 21:12 zdroj

Národní banka zrušila omezení na mezibankovním trhu
Korrespondent.net, včera, 21:45 zdroj
Regulátor zrušil zákaz bankám na nákup cizí měny ve prospěch zákazníků.
Národní banka Ukrajiny (NBU) zrušila zákaz zplnomocněným bankám na nákup cizí měny na účet zákazníků 26. a 27. února.

26.2.2015 – Zpráva Vladislava Briga:

Oznámím nejpřesnější počet zbraní, které dostala domobrana v děbalcevském kotli. Odebráno techniky po „plánovaném“ ústupu ukrajinské armády z děbalcevského kotle:
Tanky 87.
BMP, BMD, BTR – 124;
Samochodná děla různá – 68;
Klasická děla – 52;
Raketomety různé – 24;
Minomety různé – 278;
Nákladní automobily – 139;
Auta služební – 43;
Radar, spojovací prostředky – 46;
střelné zbraně, munice, potraviny, lékárničky, atd. Dosud nespočítáno – nesčetně.

Něco pro zasmání:

Děbalcevo se zapíše do historie jako úspěšná operace ukrajinské armády – poslankyně parlamentu Irina Friz
Z Korrespondent.net dnes 11:22 zdroj
V bloku Porošenka jsou spokojeni s činností náčelníka generálního štábu Victor Muženka. Operace v Děbalcevu vejde do historie jako úspěšného operace ozbrojených sil Ukrajiny. O tom ve vysílání TV kanálu „112 Ukrajina“ mluvila poslankyně z „BPP“ Irina Friz. Informovala, že 23. února na zasedání parlamentního výboru pro národní bezpečnost a obranu vyslechli zprávu velení sektoru „C“, které řídilo děbalcevské předmostí a zprávu velitele 128. brigády, která prakticky držela svými silami prostor i zprávu představitele Národní gardy.

„Pokud jde o činnost Muženka, hodnotit jej bude vrchní velitel. Skutečnost, že prakticky v plné sestavě vyvedl ozbrojené síly z děbalcevského předmostí, beze ztrát a s technikou – je výmluvným příkladem jeho profesionality … Děbalcevo jistě vejde do historie Ukrajiny jako úspěšná operace ozbrojených sil Ukrajiny. V době, kdy ozbrojené síly nepřítele doufaly, že obklíčí naše vojáky a vezmou do obklíčení 5 – 7 tisíc vojáků, a nabídli jim, aby vzdali svoji vojenskou techniku, zbraně a vyšli s bílými vlajkami z obklíčené oblasti – byli poraženi. Ruský plán selhal,” – řekla Friz.

Poznamenala také, že „děbalcevský kotel“ potřeboval Putin, ale jeho plán selhal. „Zejména na tom bylo založeno chvástání Putina v Minsku, tím vydíral při jednání v normandském formátu. Ukázalo se to chorobnou fantazií pana Putina,” – řekla poslankyně.
Když už mluvíme o úrovni výcviku velitelů ozbrojených sil, Friz zdůraznila: „Co se týče úrovně přípravy a účinnosti týmu velení na střední úrovni, tady máme příklad vytvoření nové vojenské elity. Ne nutně ti kluci k dnešku musí mít vojenské vzdělání. Hlavními kritérii účinnosti pro ně je: úroveň řízení, možné ztráty a úspěch při plnění a provádění jak útočných, tak i obranných úkolů.”

„S ohledem na vyšší velení, tam nestačí umět velet jednomu praporu. Je důležité plánovat a realizovat strategické, rozsáhlé operace. Když jste schopni vyhodnotit nejen úspěch, ztráty a úkoly jednoho praporu, ale i celé armády,” – řekla Friz.

Gazprom očekává od Ukrajiny peníze za dodávku v březnu
Korrespondent.biz, dnes, 13:15 zdroj
Gazprom je připraven samostatně diskutovat o aktuálních dodávkách plynu do Donbasu, řekl v TV Russia 24, mluvčí společnosti Sergej Kuprijanov.
„Pokračujeme v aktivním dopisování s „Naftogazem„, který včera potvrdil svým dopisemzbývající zaplacené množství plynu – 206.000.000m3 k včerejšímu dni“ – řekl.
„Jsme připraveni v tomto okamžiku oddělit diskuzi o našich dodávkách plynu na Donbas. A jsme připraveni dodat stanovené množství Naftogazem na jimi zadané vstupní body“ –řekl zástupce Gazpromu.
Poznamenal, že na současné úrovni předplacených dodávek stačí pouze do konce týdne. “ A pokud nové finanční prostředky z Kyjeva nepřijdou, pokračovat v dodávkách plynu na Ukrajinu samozřejmě nemůžeme. Proto hlavní otázka, kterou musí Naftogaz řešit hned – najít peníze na novou platbu. Opakuji: budeme jednat v souladu se smlouvou. Pokudpeníze včas nepřijdou – plyn dodávat nebudeme„- řekl.

Hřivna znovu padá: na mezibankovním trhu je již 33,50 za dolar
Korrespondent.biz, dnes, 13:05 zdroj

Ve čtvrtek 26 února kurs hřivny k dolaru na mezibankovním devizovém trhu se usadil na 29,50- 33,50 hřivny za dolar. O tom svědčí zprávy z aukce.
Podle Národní banky Ukrajiny, vážený průměrný kurs hřivny k 12:00 byl 26,30 hřivny za jeden dolar. Ve stejné době se na „černém“ trhu prodává americká měna za 30-38 hřiven.

26.02.15 Zpráva dobrovolníka Daniela z Gorlovky.
V noci z 25. na 26. února okupanti ostřelovali z minometů pozice domobrany. Ukrajinští okupanti pokračují v porušování dohody z Minska a vystřelili 2-3 salvy z děl na město Gorlovka. Svoji techniku neodvezli. Na jejich pozicích jezdí tanky, obrněné transportéry. Raketomety také neodvezli z fronty. Všechno jejich dělostřelectvo je na stejných pozicích v plné bojové pohotovosti“.

26.02.15 14:01. Zpráva obyvatele Doněcka.
Rán bylo poměrně klidné, někdy kolem 12:15 jsem slyšel – dopadly jednotlivé 152 mm granáty, nejspíš na letišti, ale mohu se mýlit. Tak vystřelili 6 kusů granátů a teď mlčí. Na okraji města čas od času cvrlikají kulomety. Domobrana v ulicích chodí nyní beze zbraní –to jsou ti, kteří dostali velkou dovolenku po potlačení Ukrů v kotli u Děbalceva. Příměří na jedné straně je absurdní, protože absurdní jakýkoli pokus jednat se silami zla, ale na druhé straně umožní si odpočinout, vyléčit rány a poopravit techniku. Ukři, samozřejmě, také čas nemaří: říká se, že od Krasnoarmějska nacisté stahují kolony s doplněním k linii fronty. Takže nejspíš se válka znovu rozhoří tak za dvě – tři neděle, až všichni k ní budou připraveni. V Doněcku nyní opraváři opravují domy, lidé vyšli ze sklepů a kontrolují své byty. Do vítězství a skutečného míru je ještě daleko, ale nikdo se nedá odradit, protože domobrana je v právu a porážka Ukrů je nevyhnutelná.

26.2.2015 – Zpráva ‘Russkoj Věsny’:
Před polednem z Mariupolu přišly poplašné zprávy o silném výbuchu, který otřásl celým městem. Dokonce i v centru se okna domů otřásla. Jedna z verzí je odminování obytné čtvrti Novoselovky ženisty, ale podle velké rány je to nepravděpodobné.

Zpráva domobrany:
K 13:50 v osadě Písky periodicky utichá a poté se opět obnoví palba ručních zbraní a minometů.

26.2.2015 – Zpráva Igora Ivanoviče Strelkova:
Podle průběžných zpráv ukrajinská armáda nejen že nestahuje těžké zbraně z fronty, ale i nadále pokračuje v soustřeďování velké skupiny sil pod Artěmovskem. K frontě se ve velkých kolonách stahuje dělostřelectvo, tanky a další těžká technika. Včetně přímo ve směru na Děbalcevo. Stejné skupiny vznikly u Stanici Luganskoj a u Mariupolu„.

V pěti etapách: je známo jako bude růst cena elektřiny
Z Korrespondent.net dnes 13:54 zdroj

Národní komise plánuje zvýšit tarify pro obyvatele 3,5 krát do dubna 2017.

Ukrajina začne stahovat těžké zbraně – generální štáb
Z Korrespondent.net dnes 14:26 zdroj

Ukrajinská strana ve čtvrtek začne první fázi stažení těžkých zbraní z demarkační linie v Donbasu, oznámil generální štáb ozbrojených sil Ukrajiny.

Na Ukrajině zakázali ruský televizní kanál ‘Mir 24’
Z Korrespondent.net dnes 15:07 zdroj

Vysílání média zablokovali kvůli válečné propagandě a reklamě ruské armády.

26.2.2015 (16:18) – Zpráva domobrany:
Doněck. Zesiluje nepřátelství v blízkosti letiště – dělostřelecké ostřelování od Avdějevky Ukrofašisté ostřelují 1. nástupiště. Od 14:32 probíhá intenzivní ostřelování letiště (nový terminál). Po obědě situace eskalovala v Pískách. Pravidelně, že utichá a poté se opět obnoví pěchotní boj s použitím minometů„.

Zpráva obyvatele Doněcka:
Od 13:00 do 14:00 postupně dopadlo asi 20 granátů. Slyším velmi intenzivní boj teď u Písků, výbuchy každých 6-8 sekund. Domobrana je neklidná, ve městě je zmatek. Obyvatelé se pro všechny případy ukrývají.

26.2.2015 – Zpráva domobrany:
Domobrana poslala zajaté okupanty sbírat mrtvoly na letiště v Doněcku. Již více než měsíc leží ve ruinách desítky těl ukrajinských vojáků, ke kterým se ukrajinská věrchuška moc nezná. V souvislosti s oteplováním se těla začala rychle rozkládat a nad územím letiště je nesnesitelný zápach, který s nárazy jarního větru občas proniká do města, takže dělá život v okolních sídlištích nesnesitelný. Odporný zápach je znepříjemňuje život místním obyvatelům a domobraně. Úřady DLR se rozhodly ukončit to a provedly hrůznou „brigádu“ sebrání mrtvých okupantů.

26.2.2015 – Zpráva Alexandra Zacharčenka:
Beru na sebe osobní kontrolu cen klíčových produktů v republice. Bude kontrolován potravinový koš, budeme provádět správnou cenovou politiku státu v souvislosti s pádem hřivny. Kromě toho v blízké budoucnosti v republice je plánováno podniknout opatření a přejít na účty v rublech v obchodu s Ruskem. Výrobky, které budou realizovány v zahraničí, mohou být prodávány za ruble. Pokud budeme dodávat zboží do Ruska, pak přejdeme k účtům v rublech, a do té doby může být v oběhu současně rubl společně s hřivnou.

Zpráva Alexandra Rogerse:
Skvělá 90tá léta se vracejí na Ukrajinu, na tu západní. Na západní Ukrajině začala potravinová panika. Během několika dnů z regálů obchodů v Zakarpatí zmizely všechny obiloviny, cukr, mouka a další produkty. Je třeba poznamenat, že v některých obchodech pohanku a mouku dávají jen dvě balení jednomu zákazníkovi a na dalších prodejních místech nakupují velké množství mouky, která je okamžitě rozebrána, přesto, že je zákaz. Vzrušení v řadě regionů začalo v důsledku zdražení cizí měny. Podle analytiků, dolar na černém trhu v Zakarpatí dosáhl ceny 40 hřiven.

26.2.2015 (18:05) – Zpráva ‘Russkoj Věsny’:
Vojáci armády DLR nalezli v Donbasu vojenskou techniku „třetí strany“. Domobrana objevila u obce Vodjanoje, která je kontrolována ukrajinskými vojáky, čtyři raketomety „Směrč“ a jeden“Uragan“. To během briefingu řekl zástupce velitele jednotek MO DLR Eduard Basurin. Basurin řekl, že po incidentu ukrajinská armáda prohlásila, že území není pod její kontrolou, a vojenská zařízení nepatří k jim, ale „třetí straně„.

Zpráva domobrany:
Z pozic ukrajinské armády byla zahájena palba ve směru na letiště (nový terminál). Kolem 15:50 na úseku Avdějevka – letiště Doněck byla slyšet dělostřelecká palba. Od 13:30 asi půl hodiny bylo slyšet střelbu nedaleko od RTI (obytní čtvrť v Lisičansku) a v 16:00 ze stejné oblasti se donesly zvuky dělostřelby.

26.2.2015 – Zpráva Lifenews:
DLR dala ultimátum Kyjevu. Pokud nezačnou ukrajinské bezpečnostní síly stahovat těžké zbraně k večeru 27. února, domobrana vrátí své zbraně do postavení. Toto prohlášení udělal na tiskové konferenci dnes odpoledne premiér DNR Alexander Zacharčenko. Podle něj DLR již stáhla 90% svých zbraní a Kyjev neudělal žádné vstřícné kroky. Zacharčenko řekl, že útoky ukrajinské armády na postavení domobrany pokračují. Pokud se nezastaví, budeme pokládat dohodu z Minska za zmařenou. Uvedl nové skutečnosti o ostřelování Gorlovky a Jelenovky. Premiér DLR poznamenal, že text ultimata předal podepsat zástupci OBSE. V tomto dokumentu Zacharčenko plně klade odpovědnost za zmaření dohody z Minska na ukrajinskou stranu.

26.2.2015 – Zpráva novináře Sergeje Galla:
Dnes je na letišti neklidno. Pod krytím avdějevského dělostřelectva se 50 pěších vojáků a 2 BVP ukrajinské armády snažili útočit na radar na letišti Doněck. Útok byl odražen. DLR předložila ultimátum do Kyjeva. Pokud do 27.02 do 18:00 Ukrajina nezačne stažení těžkých zbraní, domobrana své zbraně vrátí do svých pozic. OBSE to bylo oznámeno.


OBSE považuje za nepřiměřené omezení Kyjeva proti ruským médiím
Z Korrespondent.net dnes 16:40 zdroj

Dunja Mijatović je rovněž znepokojena „nedostatkem transparentnosti“ v otázce zákazu práce ruských hromadných sdělovacích prostředků na Ukrajině.
Nedávné opatření Kyjeva k omezení práce některých ruských novinářů a médií na Ukrajině jsou přehnaná, řekla ve čtvrtek zástupkyně OBSE pro svobodu médií, Dunja Mijatović.

Děkuji Erneste!

Mapy:

Ukrajinská:

Opolčenská:

Interaktivní komentovaná:

Z informací komentátora:

Minské dohody jsou jedna věc, realita druhá. Začneme na Mariupolské frontě: 25.2. proběhly těžké boje s použitím tanků o Širokino /oproti minulým mapám má dnes neutrální vlaječku!!! (Komentátor říká proč – centrum a  východní část drží opolčenci, západní pak Kyjev). Ohledně stahování těžké techniky – Ukři se k tomu nechystají. Nejen u Mariupolu, ale vlastně nikde. Je potvrzeno znovuzískání Pavlopolu povstalci.

Doněck: Ukrajinské baterie jsou neustále v činnosti. Cíl – letiště a městské části k němu přiléhající.

Gorlovka: totéž. Je pořád postřelována kyjevským dělostřelectvem.

Děbalcevo a okolí: prý byl bývalý kotel dočištěn od Ukrů. V Uglegorsku probíhají základní rekonstrukční práce – zejména obnova dodávek elektřiny a plynu.

Bachmutská silnice: zde Ukři podnikli útok směr 29. blokpost s  pěchotou, doplněnou obrněnou technikou. Byly donuceni se vrátit zpět. Ovšem s velkými ztrátami na mužstvu i na nasazených obrněncích. Vedle toho se opolčenci přesunuli na jižní a jihovýchodní okraje Novotaškovského a  zde se opevňují.

Stancia Luganskaja: probíhají místní boje průzkumných skupin. Ale na Valujským je ukrajinská vlajka a nad Bolotným neutrální …

Tím ovšem nejsme s komentátorem a jeho mapami dnes hotovi!!!!

Objevilo se jeho další video, kde nad mapami odpovídá na jemu zaslané otázky,
které já pokládám za maximálně zajímavé, lepší než komentované mapy, protože na frontě se nic převratného asi v nejbližší době dít nebude.

Otázky a odpovědi:

1- Co bude s Charkovem? A  co se Slavjanskem, Kramatorskem a podobnými městy?

Ohledně Charkova je třeba se vrátit o rok zpět. Charkov byl vlastně první, kdo se vzepřel Majdanu a spolu s Doněckem tam byly hned vyhlášeny lidové republiky. Doněck vydržel a Charkov se, tak říkajíc, vzdal. Na vině byla naivita tamních antimajdanistů, kteří nechali konat charkovského starostu Kernesa, který ovládl situaci za pomoci pravoseků. Lidé přestali být aktivní, přestali chodit na mítinky, nosit georgijevské stužky. Ale názory lidí zůstaly stejné. Viz třeba charkovští partyzáni. Charkov se určitě probudí. Ale jen tehdy, když se opolčenci probojují do jeho blízkosti. Co se týká Kramatorska, Slavjanska, Dzeržinska a pod. nemá komentátor pochyby, že je opolčenci získají.

2- budou obě povstalecké republiky světem uznány a budou mít vlastní pasy?

Uznání republik asi bude obtížné. Jediný, kdo je zatím uznává, je Jižní Osetie, která sama má s mezinárodním uznáním problémy. Pasy nepochybně budou, ale kdy komentátor neví.

3 – mohou v  budoucnu vzniknout kotle podobné Ilovajsku a Debalcevu?

Nejblíže tomu má severní část vlomu nad Děbalcevem u Světlodarsku, který je vlastně v poloobklíčení. Další je možný třeba západně od Gorlovky – Verchnětrojické, Novotrojické atd. Další třeba kolem Avdějevky a Opytného …

Já být komentátorem, tak se budu hodně krotit!!! Obklíčení kolem Světlodarska opolčenci zkoušeli a nepodařilo se jim. Podobně zkoušeli dobýt jak Opytné, tak Avdějevku. V obou místech získali určité pozice a nakonec je vyklidili. A Verchnětrojické a Novotrojické měli dokonce obsazené a zase se stáhli…. Osobně to vidím spíš v kategorii – přání otcem myšlenky. Ukři byli i přes drtivou porážku v Děbalcevu celkově lepší než v září. A velmi se bojím, že až na jaře vypuknou znovu boje, budou ještě silnější… Byl bych s touhle prognózou moc opatrný!

Podotázka:

Byly získány zbraně a technika západní provenience a co s nimi je a  byli zajati nějací zahraniční žoldnéři?

Zbraně západní výroby získány byly. Jdou ke speciálním jednotkám opolčenců. Technika jde do stavů jejich jednotek. Se zajatými žoldnéři je to těžké. Prakticky prý je nelze zajmout, protože když oni vidí, že jsou v bezvýchodné situaci, zlikvidují sami sebe….A to se pak těžko dokazuje státní příslušnost. Ale před nedávnem prý byly na Luganské frontě zaregistrovány velké skupiny Poláků. V Mariupolu byli zaregistrováni zase anglicky mluvící žoldnéři. V radioprovozu byla zachycena španělština a italština.

Nemohu si pomoci, to je jak od Tymčuka!

4- co se děje s chycenými diverzanty?

S diverzanty je nakládáno podle válečných zákonů…

5 – jak to bylo a  je s Mariupolem a jaké tu jsou síly?

Mariupol se mohl vyvinout v obrovský kotel loni v září! Nyní asi nepřichází v úvahu a Mariupol lze osvobodit jen útokem a pouličními boji. Opolčenci na to kapacity mají. Komentátor počítá s velkým příspěvkem v bojích od obyvatel města.

Opět do toho vstoupím pesimistickým odhadem – neumím si představit, že opolčenci mají sílu osvobodit půlmilionové město, když se s Azovem, bez zásadních výsledků, přetlačují o vesnici typu Širokino.

podotázka:

Co stojí za naprosto slaboučkým příspěvkem ukrajinského letectva v posledních bojích?

Jednoznačně se Ukři bojí zničení toho malého zbytku letectva, které jim ještě zůstalo.

6- používají opolčenci svoje diverzní skupiny v týlových územích Ukrajiny?

Ano, používají, velmi aktivně a profesionálně. Ale jinak, než diverzní skupiny Kyjeva, které jen šíří teror mezi civilním obyvatelstvem. Opolčenské diverzní skupiny bud provádí jen průzkum nebo sabotážně cíleně ničí nepřátelskou techniku.

Vše končí komentátor upozorněním, že prezentuje jen svoje osobní názory.

Z dalšího.

Začnu včerejškem. Včera jsem dal tuto fotografii

během dne mi přišlo asi šest různých mailů, které mi vysvětlovaly /některé trochu více :)/, že jde o záběr pohřebního průvodu nějakého významného pravoseka, padlého na Donbasu, který byl v místě pořízení fotografie velmi uznáván… A prý jsem podlehl ruské propagandě. Od kosíře JH jsem dostal následující video, které dokládá, že lidé poklekávali dobrovolně, a  že je to prostě úcta k váženému mrtvému.

OK. Beru to na vědomí a  sděluji, co jsem asi 6x během včerejška napsal – nechci se rozhodně dotknout nějakých zásadních zvyků kohokoli…

Mám k tomu ale dvě poznámky:

1- chce se mi věřit, že kdyby kolem jel pohřební průvod s nějakou 77 letou Annou Ivanovnou, tak by ti lidé z těch mercedesů na fotce vystoupili také a  rovněž si klekli …

2 – pokud ne, pak je to prostě pokleknutí před významným vrahem jinak smýšlejících z Donbasu a Ukrajina si bude muset projít opravdu krvavou lázní. Je zcela evidentní, že ti klečící i ti s  těmi prápory, a že jich je hodně, jsou prostě rozhodnuti své spoluobčany z východu vyvraždit do posledního. Tohle pro mne znamená ta úcta k významnému mrtvému. Pokud ovšem neplatí, náhodou, bod č. 1.

Zajímavou fotogalerii s využitím překladače Google mi poslal kosíř s nickem Indira, jehož rodina pochází původně ze Zakarpatí. Týká se přivítání zbytků 128. horské brigády v Mukačevu. Tedy těch, kteří se dokázali z Děbalcevského kotle dostat ven..

Platí to, co jsem napsal dnes k tomu videu o mrtvém pravosekovi – jestliže tihle jsou herojové, pak Ukrajinu čekají potoky krve. Ostatně – dostali 18 dnů dovolené a pak šup zpět do mlýnku na maso…

http://translate.google.cz/translate?hl=cs&sl=uk&u=http://7dniv.info/%3Fq%3Dua/taxonomy/term/2458&prev=search

Dalším návratem k včerejšku je foto, které mi zaslal MP ohledně kursu hřivny ve směnárnách předevčírem, našel ještě výživnější, než ty, které jsem dal do svodky já:

 
fotka má být z Mariupolu.

Na dost dobrý článek bratislavské Pravdy v souvislosti s pádem hřivny a pár dalšími ukrajinskými reáliemi, upozornil, jako už tradičně – chacal:

(zdroj zde)

Když už jsme u vývoje hřivny – ve včerejší svodce je, že ukrajinská centrální banka suspendovala do konce měsíce nákupy valut pro firmy i banky, což stabilizovalo kurz hřivny. Ráno, nečekaně, toto rozhodnutí zrušila, aniž by ho prý konzultovala s Jaceňukem a ten se velmi rozlobil. Nicméně – na valutovém trhu se obchodovalo. A dopadlo to takto:

 
Ten graf uvádí vývoj kurzu vůči dolaru za včerejšek!!

Včera jsem konstatoval, že my, co pamatujeme veksláky, víme, že měli vždycky pravdu. Na Ukrajině také.

Hroucení ukrajinské měny je už takový průšvih, že si ho včera v hlavních zprávách všimla i ČT a konkrétně referoval můj oblíbenec Pepa Pazderka. A dokonce nechal promluvit jakousi kyjevskou důchodkyni, která do jeho kamery sdělila, že před rokem její penze činila v přepočtu 150 dolarů a  dnes prý 20-30. Kdyby byl Pazderka co k čemu, sdělil by té neštastné paní starý vtip o dvou zprávách – dobré a špatné. To špatnou paní je, že hřivna skutečně oproti předroku oslabila 4x. Tou dobrou pak je, že dnes je kurz ještě daleko lepší, než bude za rok!

Ale nebyla by to ČT, aby okamžitě tuhle ukrajinskou svízel nevyvážila!! Dělá přece vyvážené zpravodajství ne? Takže po Pazderkovi následoval Míra Karas z Moskvy. S reportáží o tom, jak v Rusku zdražují potraviny. Prý kvůli embargu na dovoz západních potravin. Tohle zdražilo o 25% ono dokonce o 40% a prý že opoziční poslanci podávají návrh na zrušení zákazu dovozu západních potravinářských produktů, že by jako potom bylo lépe. Komické na celé věci bylo, že okamžitě dostal a zdarma, základní ekonomickou lekci od náhodně zpovídané Moskevčanky, která milému Mírovi Karasovi jaksi sdělila, že zdražení dovážených potravin NENI výsledkem sankcí na jejich dovoz některých zemí, ale prostě toho, že se propadla směnná hodnota rublu. Takže holt se prodražil i dovoz stejného zboží třeba s Turecka nebo Brazílie. Ovšem zřejmě tahle jednoduchá pravda byla nad ekonomické chápání ČT Míry v Moskvě i editorů v Praze. Jinak by tu dámu byli nejspíš vystřihli. A tohle jsou ti, co dělají reportáže a ti, co je následně odbavují do vysílání …

Včera jsem chvilku času a pustil jsem si Český rozhlas plus….Běžel zrovna pořad Hovory!

Hostem tam byl jakýsi Petr Toman – asi původně psycholog nebo tak něco a dnes fotograf. Který fotografuje válku na Ukrajině. Ale zásadně jen z ukrajinské strany. A to tedy bylo něco! Dozvěděl jsem se, jak Ukrajina tmelí státnost svých občanů přes padlé hrdiny na Donbasu, jak to mají její vojáci nesmírně těžké, když se vrací z fronty, protože spousta z nich si přiváží, chudáci, traumata a psychické poruchy, atd. atd. no byl to opravdový zážitek a  intervjůk ve studiu jen vrněl blahem…Přiznám, že něco podobného bych na Českém rozhlase nebyl čekal. Národ se tmelí vyvraždováním jedné jeho části! Že by se nějak onen fotograf, tak redaktor Štáhlavský, zajímali o osud a traumata lidí, které ti chudáci ukrajinští vojáci bombardují už skoro rok z děl a  raketometů? Ani zdání. Lekce humanismu non plus ultra!

Odkaz pro zájemce zde.

Abych vám spravil trochu den po tom rozhlasovém výprasku – už jednou jsem dával link na blog slovenského blogera Domino Svetíka. Udělám to znovu. Zveřejnil pro mne moc dobrou analýzu dalšího vývoje – ZDE.

Nepochybně jste zaznamenali v Ernestově části informaci, že Čína přislíbil a Kyjevu pomoc asi v hodnotě 3,5 miliardy dolarů. Zejména na nákup čínského strojního vybavení a know how na využití ukrajinského uhlí pro ukrajinské elektrárny, fungující na ruský plyn.

Jen to potvrzuje moji velmi opatrnou pozici k tomu, že Čína se postaví jednoznačně po bok Ruska. Čína prostě bude sledovat jen a pouze svoje zájmy. A to i přes tuto informaci z Hlasu Ruska

Čína je ochotna poskytnout Rusku pomoc při překonávání ekonomických těžkostí, prohlásil čínský ministr zahraničních věcí Wang Yi.

„Když to bude ruská strana potřebovat, pak zajistíme nezbytnou pomoc v rámci našich možností“, citují slova ministra čínská média.

Šéf čínské diplomacie dodal, že ČLR a Rusko se navzájem podporují a pomáhají si. Současně čínský ministr zdůraznil, že „Rusko je dostatečně schopné a moudré, aby existující těžkosti překonalo.”
(Zdroj)
Nicméně, platí, že jestli Rusko dostane od Číny finanční pomoc, pak sankce Západu vydrží! Ale jen ruskou kartu Peking hrát rozhodně nebude.

Zase o sobě dala velmi vědět Plynová Julie. Tedy Tymošenková. Parlamentní listy přetiskly její poslední výlev na adresu Ruska a Putina. Vzpomínáte na Jaceňukovu lekci z dějepisu na berlínské tiskovce? No ukrovské špičky mají opravdu svérázný výklad historie! Dám sem výňatek z toho blábolu demokratky Tymošenkové:

Slova chvály nachází alespoň pro Polsko a pobaltské státy. „Představitelé těchto států důsledně odsoudili ruskou agresi a vyzývali k adekvátní odpovědi,“ vrací se do nedávné minulosti Tymošenková. Pro politické vůdce z ostatních zemí však příliš pochopení nenachází. „Mnoho jiných politiků ale ruskou invazi a anexi Krymu omlouvalo či tvrdilo, že je Rusko příliš silné na to, aby mu mohl Západ otevřeně čelit. Zdá se, že appeasement opět v některých zemích ožívá. A to se přitom jedná o země, které s ním mají neblahé zkušenosti z druhé světové války,“ podivuje se ukrajinská politička.

(Zdroj)

Škoda, že se téhle krvežíznivé harpyje někdo nezeptal, které že země mají s Ruskem neblahé zkušenosti z 2.ww?!!! To abychom se poučili,  jak historie opravdu byla! Já jsem si myslel, že s Ruskem a jeho působením za 2.ww má špatné zkušenosti zejména Německo. Nacistické Německo, které by bylo vyhladilo Ukrajince… A když jsme u toho, tak také Poláky!

Z Parlamentních listů ještě jednou.
Tentokráte se nám probudil do reality Zaorálek. Dokonce až k nevíře!

Člověk měl za to, že ten už neví, co je to zdravý rozum a on takhle:

Nejprve pustil:

Události z roku 2003, kdy Spojené státy zahájily vojenskou intervenci do Iráku, jsou podle Zaorálka spojeny se vznikem Islámského státu. „On je produktem toho, jak se do toho prostoru zasáhlo. Velkou necitlivostí a nepochopením toho, co se tam odehrává, se vlastně vytvořila nenávist sunnitů k šíitské vládě. Stát se začal rozpadat. Ve chvíli, kdy přestává fungovat stát a státní struktury, prosazují se radikální uskupení. To funguje jako zákon. A je jedno, jestli jste na Ukrajině nebo na jihu,“ prohlásil ministr.

pak přidal:

„Naše imigrační politika by měla být otevřená vůči těm etnikům, která jsou schopna se tu integrovat,“

aby skončil tímhle !!!!:

To, že má Putin podporu asi osmdesáti procent obyvatel je dáno tím, že v Rusku existuje docela hluboký pocit zneuznání a pocit, že se s Ruskem zacházelo jako s hadrem na holi.

Ovšem nejásejme předčasně. On už mu, co a jak, osobně vysvětlil John Kerry:

„Ptal jsem se Johna Kerryho (ministr zahraničí USA – pozn. red.), co je vážnější, jestli Islámský stát, nebo Rusko. On mi říkal, že Rusko je stále klíčová země, která má mimořádné postavení v systému bezpečnosti. Rusko je partner pro Čínu.

Takže je to jasné, co je hlavní problém. I když Zaorálek, podle vlastních slov ví že:

Rusko má 8 000 jaderných hlavic, armádu o 750 000 vojácích a je schopno mobilizovat dva miliony vojáků. A navíc říká, že je potřeba modernizovat armádu tak, aby ve formě, ve které má speciální jednotky měla do roku 2020 sedmdesát procent své armády. To je realita,“ pokračoval s tím, že za této situace dodávat na Ukrajinu zbraně je nesmysl. „Proč soupeřit s Ruskem na poli zbraní, když to je přesně to pole, kde to vypadá, že se nedá nic vyhrát? Rusko se dnes těžko nechá porazit vojensky,“ myslí si Zaorálek.

Je to jeho vědění naprosto k ničemu, protože, vše uzavírá tímhle:

Pokud bude Evropa ekonomicky fungovat a udrží integraci, je podle něj obrovsky silná a měla by být schopna dát Rusku najevo, že musí respektovat pravidla hry, která jsou pro nás životně důležitá.

No Rusko to nebylo, kdo startoval Majdan Zaorálku! Rusko to nebylo, kdo vyjednal a garantoval dohodu mezi Majdanem a Janukovyčem a následně přihlížel, jak za pár hodin neplatí. Rusko to nebylo, kdo prohlásil část svých obyvatel za teroristy a poslal na ně armádu…. Tohle všechno se dělo se souhlasem a podle pravidel hry té naší Evropy!

Nicméně záblesk zdravého rozumu to u Zaorálka je i tak. Ale nedělejme si sebemenší naděje, že by v Bruselu mluvil stejně jako na setkání s občany v Olomouci. V Bruselu se zase jistě zeptá Johna Kerryho!

A svou část uzavřu opět příspěvkem z Deutsche Wirtschafts Nachrichten. Týká s e Gazpromua Evropské unie.

Řekl bych, že Brusel hledá nové způsoby konfrontace s Ruskem. Zahájil antimonopolní a  antikartelové řízení s Gazpromem. Klade mu za vinu, že zneužívá svého postavení na trhu s plynem a má pro různé země různé ceny. Ty co mu jdou na ruku prý odměňuje nižšími cenami a  ty nepohodlné trestá cenami vysokými. Zejména prý baltské země a ještě některé další. Gazprom prý je šetřen už dva roky a výsledky šetření budou předloženy do několika týdnů: A vše nasvědčuje tomu, že Gazprom bude odsouzen k vysoké pokutě. Samozřejmě, pokud výsledky šetření potvrdí podezření!

On neplatí zákon trhu? On si nemůže prodávající svobodně nastavit ceny? Tak ať si ti nespokojení nakoupí plyn jinde! Vždyť přece ve světě je plynu dost!

Poprvé v životě slyším, že nějaký subjekt trhu může uzavřít kartelovou dohodu sám se sebou! Když budu platit nižší účty za plyn, budu jen rád. Jenže ono se také klidně může stát, že Rusové řeknou – tak dost! Když se vám náš plyn nelíbí, tak si sežeňte jiný. Hlavy z Bruselu prostě dělají všechno možné, aby donutili Rusa přesměrovat většinu prodeje plynu do Asie! A že to Rus udělá, tak na to se spolehněme. Je to jen otázka času. Už se jim báječně povedlo zarazit South Stream, takže si Evropa na turecké hranice bude muset sama postavit trubky, ačkoli to chtěl udělat Rus a nyní se stejně usilovně snaží o to, aby si ten řekl dost, končím s vámi. A my začneme dovážet plyn loděmi z Kataru. Jistě bude levnější a jistě Arabové budou provozovat úplně jinou politiku než Rusák!!

Zdroj:

Když už jsme u plynu a výše jsem zmínil Davida Štáhlavského z ČRo, ten se taky intelektuálně předvedl! Měl samostatný komentář k posledním plynovým problémům v dodávkách mezi ukrajinským Naftogazem a Gazpromem. Kdy Gazprom využil technických článků dohody o dodávkách plynu na Ukrajinu a prostě , když Kyjev odpojil Donbas od plynových potrubí a snažil se nechat vzbouřence zmrznout, začal dodávat část Ukrajinou předplaceného plynu opolčení.

Štáhlavský to pitvá ze všech stran, aby došel k následujícímu závěru úžasné intelektuální síly:

Podle některých pozorovatelů se ale Moskva v tomto případě přepočítala. Je totiž docela dobře možné, že Kyjev je s touto ruskou lstí nadmíru spokojen. Další plyn si u Gazpromu prostě nepředplatí.

Dodávky má přece garantované od evropských partnerů. Tím vytrestá Rusko a separatisty současně. Těm pak bude Kreml muset dodávat surovinu napřímo, a ne že bez předplatného, ale prostě na dluh, či spíše zadarmo.

Tenhle intervjůk a zřejmě taky „odborník“ na Rusko by rozhodně neudělal špatně kdyby:

1- si něco zjistil současnou platební pozici Ukrajiny a  stav jejích devizových rezerv! Protože ty jsou fakticky na technické nule!

2- tak nějak ho zajímalo, jaký že asi plyn jde oním reverzem z Evropy na Ukrajinu, když ta náhodou sežene peníze na jeho zaplacení! Prozradím mu to – norský to fakt nebude!

3-kdyby se alespon elementárně zajímal o to, co se stane, když pokud Ukrajina nebude odebírat plyn a Rus zavře plynovody, které přes ní vedou! Třeba by zjistil, že tím pádem nepůjde plyn ani do těch zemí, které Ukrajině poskytují reverz, takže se budou muset zásobovat přes Nord Stream a další plynovody mimo kyjevské území.

4- takže je na místě otázka, kd ymůže Kyjev počítat s reverzem? Odvěd pro pana experta Štáhlavského by byla asi následující :

Tehdy, když země před ním mají zajištěnou svoji energetickou bezpečnost a když mají sami plynu více než potřebují. Což po zimě, s poloprázdnými zásobníky – někde jsem včera zaregistroval, že prý momentálně má Evropa nejnižší plynové rezervy za dlouhou dobu, takže na nějaké reverzy to tak nějak nevypadá.

Ale konec března se rychle blíží a  uvidíme, jak Kyjev Rusa potrestá. V každém případě – pan Štáhlavský je těžce mimo mísu.

Kyjev plyn mít bude, jen když ho zaplatí. Jestli od Rusa přímo nebo od Rusa přes Německo, Česko a  Slovensko je celkem jedno! Ale jen když ho Rusovi zaplatí.A případě reverzu jen tehdy, když na to v Německu, Česku a Slovensku budou volné objemy!

Simply clever pane Štáhlavský!

Část MP:

bude přidána během dne, jakmile dorazí.