Ukrajinská svodka ze dne 7. 2. 2015

napsali MP a vlk s přispěním dalších
https://vlkovobloguje.wordpress.com/

Ernest je dneska zaneprázdněn rodinnými povinnostmi. Takže to bude bez jeho části. Původně jsem si sice říkal, že bych se do překladu opolčenských informací o vývoji na frontě pustil já sám, nicméně jsem na webech nalezl mimořádně hodně vrcholně zajímavých informací nebo toho, co není tak úplně obecně známo. Věřte, že si počtete! Pokud jde o zprávy z fronty, které normálně dodává Ernest, omezím se jen na přeložení komentáře k interaktivní komentované mapě. Viz tradičně sekce Mapy:

 Donbaský domobranec v uzávěru ‘děbalcevského kotle’

Dva zajímavé linky, v podstatě na stejné téma, přišly od kosíře Lea K. Ten první je z Novinek.cz takže ho pravděpodobně znáte. Odvolává se na reportáž německého časopisu Focus, který popisuje, kdo vlastně dnes drží Kyjev na bojišti nad vodou. Co jsou zač tzv. dobrovolnické prapory Pravého sektoru:
(zdroj zde)
německý originál je zde.

Absolutně zajímavý a  v českém prostoru zatím asi více méně neznámý, je ten druhý link Lea K. Je pro mne svým způsobem deprimující, že jde o odkaz na Krajské listy Plzenského kraje a posílá mi to člověk z druhého konce republiky 🙁x, ale člověk nemůže stihnout všechno. Jde o tento odkaz ZDE.

O současné situaci na Ukrajině přijel se zájemci o tomto velmi aktuální tématu pobesedovat do Plzně fotograf, účastník pozorovatelské mise Evropského parlamentu Roman Blaško, který pobýval ve východní části země přes šedesát dní.

Takže žádný Moskvou placený propagandista, žádný naivní, ruskou propagandou zmanipulovaný sympatizant, žádný žvanil z  českého mainstreamu, který potřebuje každý týden platit složenky a ví, že když opustí linii danou Evropskou unií, evropským humanismem a kritickým myšlením, abych citoval klasika – televizního radního Janouškovce, tak přijde o chleba, ale člověk, který byl dva měsíce v centru bojů, jako pozorovatel Evropského parlamentu! Nelitujte času, konec konců – je neděle, tak by vám těch 15 minut mělo vyjít! Upozorňuji – je to hodně drsné čtení. Doporučuji ho zejména těm, kteří fandí Kyjevu!

Dám sem jen nadpisy odstavců, abych vás nalákal. Zbytek si fakt nastudujte sami!

Nepoznají ani Hitlera
Veteránům patří úcta
Příčina občanské války – bitva o státní kasu
Neprodáš firmu? Zastřelím tě!
I církev organizuje výcvik
Matky od dětí na frontu!
Byznys s „lidským masem“
Křišťálová noc po ukrajinsku
Úkol: Zatáhnout Rusko do války

Přesvědčil jsem vás?

Škoda, že jsem o tom nevěděl. Byl bych určitě s  panem Blažkem dohodl prostor na Kose a hlavně, byl bych mu položil otázku – a co poslanci Europarlamentu poslechli si Vás? Pochopili, co jim sdělujete? Odpověď by mne zajímala mimořádně. Protože Europarlament zjevně žije úplně jiným pohledem!

Na webu vládních lidovců se totiž dozvíte tohle:

Poslanci Evropského parlamentu začali ruskému velvyslanci při EU Čižovovi zasílat řetězově dopis, ve kterém požadují propuštění vězněné ukrajinské pilotky Naděždy Savčenkové. Spolu s tím bude každý den jeden z poslanců hladovět, aby Savčenkovou symbolicky podpořil. S návrhem přišla česká europoslankyně Michaela Šojdrová.

Zdroj.

Šojdrová se tím pochlubila v páteční ČT. Bohužel mi to uniklo. Jinak bych to komentoval už včera. Takhle to za mne udělal poslanec za soc dem – Foldyna. Podle Parlamentních listů na svém Facebooku na adresu téhle lidovecké putovní ceny po politických trafikách napsal toto:

„ČT24 tak poslouchat pí Šojdrovou jak celý den nejedla, jako hladovku za ukrajinskou pilotku, která v občanské válce bojovala a teď je v zajetí.
Co prý od akce čeká? Ptá se redaktorka.
Řetězová hladovka prý je signál, že Ukrajina musí být svobodná.
Jeden den poslanci EU bez jídla, proti měsícům bombardování občanů, proti tomu, že žijí v Doněcku ve sklepech, proti strádání děti, je kulový paní Šojdrová, pak si dejte dvojitý knedlíky.
Vás nikdo nezná, děláte komedii.
Co mrtví z Oděsy, to vás netrápí?“

Zdroj.

Myslíte, že Šojdrová by si poslechla, jako poslankyně EP vlastního pozorovatele pana Blažka? Nejspíš asi tak, jako podpořila hladovkou exemplárního českého politického vězně – řidiče Smetanu! Smetanu ona jistě jo, s podobnými v Bruselu, až bude po té taškařici, někdy v kafíčku, až budou moudře rozprávět!

Česká squadra v EP, to je vůbec jeden větší lumen než druhý. Zaskvěl se opět Štětina. Budu ho citovat z Parlamentních listů (zde):

„Je mi líto, že se můj bývalý kolega Honza Petránek stal částí prokremelské a protiukrajinské páté kolony u nás. Je to skoro zákon: když dojde na lámání chleba, vyplouvá pravda na povrch,“

A co že si dovolil hrozného Jan Petránek sdělit Českému rozhlasu? Tohle:

„Ve chvíli, kdy Pravý Sektor a fašizující skupiny provedly převrat v Kyjevě, tak Rusko pochopilo, co pro ně znamená zpráva, že na Krymu tři ukrajinské společnosti budují komplex budov, aby se tam usadila CIA,“

Celý Petránkův rozhovor pak najdete zde:

Přiznávám, že ta informace o výstavbě komplexu pro CIA mi není známa. Ale nepochybuji o tom, že pan Petránek to má vyzdrojované a  ověřené.

Já mohu jen doložit – z archivu dokumentů Kosy k Ukrajině, že US Navy vypsala tendr na úpravu komplexu školních budov v Sevastopolu. Jde o oficiální tendr, zveřejněný na oficiálním webu americké vlády. Už jste ho sice na Kose viděli, je ve Faktech o Ukrajině, ale protože je zde množství nových čtenářů, dám ho, pro jistotu, znovu: Co kdyby se Štětinovi hnulo v hlavě a začal se zajímat o dokazatelné skutečnosti? Místo žvanění o pátých kolonách.

Pojďme se mrknout na kyjevskou zem, co tam uvařili! A stojí to za to!!! Zajímalo by mne, co říkají ti, co ještě nedávno jásali na Majdanu, dnes, pokud nejsou povoláni na frontu, mrznou ve svých bytech, často sedí při svíčkách a zjišťují, že se jim všechno zdražuje, ale hřivna se těžce propadá a tím jejich úspory, pokud ještě nějaké mají, se znehodnocují! A  to nemají sebemenší tušení, co je v nejbližší době čeká! To teprve uvidí. Vám to ovšem prozradí link, který mi poslal slovenský kosíř chacal (vřelé díky chacale!!). Jde o rozhovor bývalého federálního a později slovenského ministra financí Ivana Mikloše novému slovenskému deníku N! A  že to je nářez! K nalezení zde:

Přál bych tomu hochovi, aby s ním osud zacvičil tak, že bude žít jako běžný kyjevský Ukrajinec … Dám sem jeden úryvek z mnoha podobných:

Ukrajina musí hlavne znížiť verejné výdavky. Podiel verejných výdavkov v rozpočte je dnes okolo 53 percent, my máme okolo 39, pobaltské krajiny okolo 35 percent z HDP. Najakútnejším opatrením, ktoré môže najviac pomôcť verejným financiám, je odstránenie dotácií cien plynu a energií. Deformácie sú obrovské. Cena, za ktorú štát predáva plyn do domácností, je len zlomková oproti skutočným nákladom. Za polovicou minuloročného deficitu je Naftogaz, ktorý kupuje plyn z Ruska dnes už za svetové ceny, ale na Ukrajine ho predáva za nízke, dotované ceny.

….. Logicky sa k tomu vláda zrejme odhodlá od prvého marca či apríla, keď skončí vykurovacia sezóna……

Chytáte se za hlavu?! Je vám těch ubožáků v majdanské demokratuře líto?! Pak vězte, že ani Mikloš všechnov roli poraděnka neví. Nebo ví, a pro jistotu radši nesdělil ani nejkovanějším z kovaných slovenských pravověrných, kteří tvoří redakci N! Protože mám pro vás link z UKRAJINSKYCH zdrojů! Žádné ruské, proruské nebo kdo ví jaké! Ne, ukrajinské, dobře informované a na vládní vlně! O čemž se přesvědčíte hned když link otevřete! Vyskočí na vás reklama, že máte pomoci ukrajinské armádě!
(ZDE)

Dozvíte se tam, že vláda uvažuje, aby sanovala válečné finance, že sáhne na všechny vklady v  bankách, jak obyvatelstva, tak právnických osob a vymění je za dvouleté vládní dluhopisy, úročené 14-16%! Je to nejspíš hotová věc. Jen diskutují Porošenkové, Jaceňukové a spol o výši hranice!!!

To prostě nemá chybu.

Vlastně má, 5 minut po tom, co jsem předchozí informaci do svodky vložil, se v Ukrajinské pravdě objevila zpráva, že Jaceňuk popřel, že by ten zákon šel do schvalování. Ale nepopřel, že ho vláda připravovala.

No český a slovenský občan, který zažil slova jistého prezidenta … občané a občanky, naše měna je pevná…. tak ten ví svoje! A  šel by okamžitě všechny prachy vytáhnout z banky. Pokud tam ještě nějaké má…. A pokud v té bance budou mít ještě v pondělí otevřeno a k disposici, v kase, ty obrázky s číslicemi.

Celý den jsem hledal něco bližšího o tom, co vlastně vezli Merkelová s Hollandem do Moskvy a Kyjeva. A přijde mi neuvěřitelné, že ani němečtí, ani francouzští, ani američtí novináři, se všemi svými mimořádnými kontakty k politickým špičkám, ale i do jejich štábů, zatím nic nevypátrali… O ruských a ukrajinských mluvit nebudu, ti hrají na straně svých vlád a opoziční media nemají šanci takovéhle privilegované informace získat.

To dokonalé utajení je pro mne nepochopitelné. Až se začínám klonit k tomu, že vlastně není dojednáno nic … Opakuji tři dny vlastně totéž. Že bych si moc přál nějaký rozumný průlom, ale naději na něj nevidím. Mimo jiné proto, že Merkelová ještě byla v Moskvě a americký viceprezident Biden označil její cestu za nesmyslnou:

viz zde

včera šel ještě dál – a rovnou Rusům sdělil, že jestli se rychle nestáhnou z Donbasu a nepřestanou podporovat povstalce, zaplatí vysokou cenu!
(zdroj)

A muziku okamžitě tvrdil i vrchní velitel NATO v Evropě Breedlove, který si přisadil, že je proti Rusům potřeba nasadil všechen vercajk, který mají spojenci v brašně.
(zdroj)

Jinými slovy – dnes večer má dojít k zásadní telefonické konferenci čtyřky Putin, Merkelová, Hollande, Porošenko a  americký viceprezident říká, že jde o nesmyslné jednání, těžce vyhrožuje jedné z jednacích stran a  jeho generál chrastí vercajkem a tohle má být podklad pro nějakou dohodu? Tedy s výjimkou té o bezpodmínečné kapitulaci?

Teprve když jsem si výše uvedené linky vyfiltroval, před začátkem práce na téhle svodce, pochopil jsem, proč Porošenko, který ještě v pátek připomínal spíš malého kluka, který čeká pořádný výprask, včera byl najednou v Mnichově tak sebejistý a  hřímající!

Prostě jsem názoru, že Američané žádnou dohodu ve smyslu toho, co zkoušeli Němci a Francouzi – bohužel NECHTĚJÍ! je mi líto, ale jiný závěr udělat nemohu.

Podle mne mají dneska klíče k nějakému pokroku v ruce Němci. Jsou jediní, kteří se mohou Američanům postavit. Bez nich nebude nic.

Velmi zajímavým způsobem se včera prezentoval Steinmeier, který veřejně vyjevil názor, že Evropa se dostala do klíčového bodu – může si vybrat mezi pokračováním v mírové politice nebo volit konfrontaci a  upadnout do studené války, což přinese nové rozdělení kontinentu. S tím, že mírové procesy a uspořádání, na kterých pracovaly celé generace, může být v mžiku rozbito a  ty střepy nepůjde rychle slepit.
(zdroj)

A ještě jedna zajímavost – Steinmeier v téhle své řeči neoznačil Rusko za viníka vzniklé situace!

Dobrá řeč. Ale.. ale Steinmeier není Merkelová! A rozhodovat bude nakonec kancléřka. A já bych si tipnul, že Němci nakonec srazí kramfleky. A neudělají to v téhle krizi poprvé. Protože mám pro vás další mimořádně zajímavý link – v českém prostoru unikátní!!!!!
(zde)

Skoro všechno už říká nadpis toho článku

Obamův vicepresident blamoval kancléřku: USA donutily EU k sankcím proti Rusku!

Tohoto přiznání a zároveň diplomatického faux pass se Biden dopustil při své přednášce pro Kennedy School of Government na Harvardu.

Mimo jiné prohlásil:

„Postavili jsme Putina před jednoduchou volbu: respektujte suverenitu Ukrajiny nebo budete vystaveni stupňujícím se důsledkům. Byly jsme schopni ty největší a nejrozvinutější státy pohnout k tomu, že Rusko muselo platit.

Je pravdou, že to nechtěly udělat. Ale opět vedoucí role Ameriky a skutečnost, že prezident Spojených států na tom trval, způsobily, že Evropa musela říci, že její postoj byl ostudou a sankce přijala, ačkoli sama inkasovala hospodářské ztráty, takže Rusové museli platit. Následkem byl masivní útěk kapitálu z Ruska, opravdové zmrazení přímých zahraničních investic, propad rublu na historická minima a  ruská ekonomika na cestě do recese.“

Kdyby náhodou někdo měl dojem, že si vlk cosi cucá z prstu nebo špatně překládá nebo že čerpá z nějakého kremelského zdroje, nechť si laskavě pustí video přiložené k článku. Má jít o záznam onoho Bidenova vystoupení na Harvard!!!

Autor článku konstatuje, že video ještě naprosto neprošlo německými medii, takže já vycházím z toho, že jste první, kdo o něm čte v Česku nebo Slovensku a  kdo si ho může přehrát! Zítra to budou mít i ostatní 🙂

Němčinářům doporučuji dát celý článek. Stojí za to. Já z něho dám už jen odpověď bruselské mluvčí EU- Maji Kocijančić, když byla redakcí DWN na ty Bidenovy výroky dotázána:

“EU rozhodla autonomně a jednomyslně o vyhlášení sankcí proti Rusku.“

Je mi hrozně líto, ale bohužel se do písmene potvrdily premisy, s kterými pracoval ohledně vyhlášení protiruských sankcí celý levý okraj českého nezávislého internetu, kterému jsem se vzpíral do včerejška věřit! To udávám pro ty, co by mne chtěli obvinit z  antiamerikanismu. Ale já za Bidena opravdu nemluvil, ani jsem mu tu jeho řeč nenapsal!

Odkaz, kvůli tomu videu samozřejmě přidávám do Faktů o Ukrajině!

Nicméně – postoj Německa bude klíčový. Eskalace konfliktu na Ukrajině bez německého JA! není možná. Rusové, vhledem k tónu s jakým se s nimi mluví a zacházení, kterého se jim dostává, nemají žádnou jinou volbu, než tvrdou linii. Tedy vedle bezpodmínečné kapitulace. A  já si myslím, že Němci se ohnou zase.

Mimochodem, vede mne k tomu také výsledek včerejšího večerního jednání mezi tajemníkem NATO Stoltenbergem a  Lavrovem, které proběhlo na privátní bázi. Oba se velmi dobře a  dlouho znají, ještě z dob, kdy Stoltenberg byl norským premiérem a  s Ruskem podepsal řadu hospodářských dohod.

Focus konstatuje, že rozhovor musel proběhnout v mrazivé atmosféře, protože Stoltenberg se po jeho skončení zmohl jen na konstatování, že

“ … posuzujeme situaci na Ukrajině velmi odlišně..“

Rusům je nyní stále vyhrožováno, že Ukrajina dostane západní zbraně. K tomu Stoltenberg včera sdělil:

“ NATO je aliance 28 demokratických zemí, mezi kterými probíhá debata. A  součástí té debaty je, zda Ukrajina dostane další zbraně.“

Mám hádat, co k tomu asi tak řekne Biden za rok někde zase na Harvardu?
Ačkoli to do svodky nepatří a chystal jsem si to na jindy – dovolím si odhad – ty zbraně na Ukrajinou dojdou. Přesto to držím za papírového čerta!!!!

Může být, že si myslíte, že jsem se zbláznil – když tvrdím, že NATO bude dodávat Ukrům těžké zbraně a  jde v podstatě o planou výhružku.
Nezbláznil!!! Ani trochu.

 
Nápis na opolčenském tanku “Za Slavjansk” 
 – to okupované město chtějí zjevně osvobodit

Dejme tomu, že se povede uzavřít mít, Ukrajina federalizuje a  válka skončí. Myslí si někdo, že Kyjev opustí proamerický kurs? A když ho nevzdá, je někdo názoru, že nebude obnovovat armádu a  to tak, aby měla, podle názoru Kyjeva i jeho sponzorů, alespoň nějakou šanci proti Rusku? Jiný smysl mít žádná nová kyjevská armáda mít nebude. Pokud přijmete tuto hypotézu, tak položím otázku – kde asi tak bude Kyjev nakupovat, respektive – dostávat nové zbraňové systémy?

Rusko prostě musí počítat s  tím, že zbraně z arzenálů zemí NATO Kyjev mít bude. Tak jako tak. Jediná otázka je jen – KDY? Během měsíce nebo za rok či za dva? Mění to pro Rusy nějak podstatně situaci? Řekl bych, že ne! Ostatně nejspíš si uvědomí, že afghánská a  irácká armáda dostávají tutéž výzbroj. Nebo že jí dostaly milice tzv. demokratické opozice v Sýrii. A vědí, jaký to mělo vliv na situaci na bojišti. Proti Talibanu, proti ISL, proti Assadovi.
Nota bene – Ukrajina, která krouží okolo ukradení peněz svým vlastním občanům, potřebuje nejen zbraně, ale také peníze! Oboje najednou. A protože ty peníze se musí někde vzít a zdroj je vždy jenom jeden, bude nejspíš platit, že čím více zbraní Kyjev dostane, o to menší bude příděl hotových peněz! Ty zbraně, i když třeba půjde o staré uloženky, prostě mají svou cenu. A Kyjev si nemůže dovolit platit. Musí je dostat zdarma.

A k tomu zde máme Řecko…..A datum 28. února! Od mé poslední úvahy o něm uběhly dva dny. Dnes už to není za tři týdny +1 den, ale o 10% kratší termín – 20 dnů. A pak se dozvíme, jak reagovala Evropa na zvolání Sankce nebo prachy!
A vybrat si musí opět – hlavně Němci! Stejně jako v ukrajinské krizi. Případný bankrot Řecka je bude stát obrovské peníze! Neumím si představit, jak by při tak obrovské ztrátě peněz německých poplatníků, Merkelová protlačovala případné masivní financování Ukrajiny. V tom Miklošově interview je řeč o nějakých 45 miliardách během příštích dvou let… Které rozhodně nebudou placeny Washingtonem…

Ledva jsem tu úvahu o zbraních pro Ukrajinu dopsal, tak jsme ve Focusu objevil rozhovor s předsedou Evropského parlamentu Martinem Schulzem. Ještě ho nemám ani zdaleka přečtený A už z něho pro vás vybírám jednu jeho odpověď, která se týká právě dodávek zbraní na Ukrajinu:

Schulz:

Rozumím všem, kteří o tom přemýšlí. Ale vždy je potřeba to domyslet až do konce. Vojenská konfrontace, které bude dodávkami zbraní dosaženo, je především vojenské střetnutí s Ruskem. Přímá vojenská konfrontace s Rusy je dimenze, kterou si ani nechci představovat. Vyzbrojování ukrajinské armády je opravdu tím, co momentálně potřebujeme? Ukrajina stojí před zruinováním, potřebuje devizy, energie, a hospodářský růst. Případná vojenská opatření postihnou nejen východní Ukrajinu, ale celý stát, který nemůže tuto krizi zvládnout, pokud se ekonomicky zhroutí.“

Zdroj.

Nemám Martina Schulze rád. I když je to sociální demokrat. Ale oba dva jsme došli, nezávisle, ke stejnému závěru.

Je nejvyšší čas skončit. Ale dám ještě přímý citát, co řekla doslova Merkelová ohledně vyzbrojování Kyjeva:

„Problém je v tom, že si neumím představit žádnou situaci, v níž by lepší vyzbrojení ukrajinské armády natolik ovlivnilo prezidenta Putina, že by dospěl k dojmu, že může vojensky prohrát. Je třeba to říci takto tvrdě. Je to realita a je třeba se s ní nějak vypořádat,“

Zdroj

Já jsem včera ráno četl německý originál. Takže vím, že E15 vypustilo asi 7 slov, která Merkelová ještě dodala: Celý citát v originálu zněl takto:

„Das Problem ist, dass ich mir keine Situation vorstellen kann, in der eine verbesserte Ausrüstung der ukrainischen Armee dazu führt, dass Präsident Putin so beeindruckt ist, dass er glaubt, militärisch zu verlieren. Ich muss das so hart sagen. Es sei denn… Über es sei denn möchte ich nicht sprechen.“

To, co E15 neuvedlo je:

Pokud… pokud, ale o tom nechci mluvit“

(zdroj)

Moc by mne zajímalo, o čem kancléřka s Putinem mluvila a nechce sdělit! Ale nemám nárok. Nejvyšší čas skončit.

Mapy:

Ukrajinská:

Opolčenská:

Komentovaná interaktivní:
(zdroj zde)

Z informací komentátora:

Doněck:
Trvá dělostřelecké ostřelování, stejně jako v Makějevce a Jasinovatě. Podobně palbu vedou i diverzní skupiny Ukrů.

Kritická situace nastala u Marienky směrem na Alexandrovku, kde se o průlom pokouší tanková kolona Kyjeva. Opolčenci nasadili na obranu svých linií svoje tanky.

Další průlom Ukri zkoušeli u Věrchnětrojického. Kde ovšem útok skončil jen velkými ztrátami útočníků na lidech a technice.

Gorlovka a okolí
Bohužel tři obce, které se celý minulý týden bojovalo – Artěmovsk, Kyrovo a  Magdalenovka už mají místo neutrální vlajky ukrajinskou. Přesto, že se zde podařilo v předchozích dnech zničit dělostřelectvu opolčenců mnoho nepřátelské techniky, konstatuje komentátor, že nepřítel přisouvá další a další zálohy a materiál.

Děbalcevo
Je dnes těžištěm bojů. Opolčenci zaútočili na obec Poltavskaja a dobyli ukrajinský blokpost před obcí. V obci samé jsou pouliční boje. Na druhé straně – Maloorlovka – včera neutrální, má dneska ukrajinskou vlaječku….

Opolčenci zaútočili také na Polevoje, ale evidentně se museli stáhnout, takže nyní se bojuje o strategickou výšinu Mogyla Ostraja. Včera měla ukrajinskou vlajku, dnes je na mapě neutrální.

Bohužel mám další špatné zprávy – Kamenka má i nadále ukrajinské barvy a Redkodub, který byl opolčenský a byl krvavě získán má nyní neutrální vlajku.

Ale zřejmě se daří u Černuchina, kde komentátor tvrdí, že jeho větší část kontrolují už povstalci. Dočištění Černuchina brání zejména to, že Ukři používají zbylé civilisty jako živé štíty.

Ohledně samotného Děbalceva – domobrana zde také získala a  sice osvobodila železniční stanici Děbalcevo -Satirojačnaja.

Dále opolčenci útočí pořád z Krasneho Pachara na Mironovské a Mironovku. A byla provedena operace, která by měla obklíčit kyjevskou posádku důležité obce -Trojického.

Boje se vedou také na okrajích Popasné.

Naproti tomu se výrazně vyostřila situace v Dokučajevsku!

Sbírání mrtvých po boji

Moje shrnutí:

Jsem na rozpacích, jestli se situace pro opolčence od včerejška zlepšila nebo zhoršila. Kyjev je na můj vkus příliš živý a odolný. Uvidíme co přinese další den.

Mimochodem, mezi informacemi na síti jsem zaznamenal jednu, která říká, že Kyjev soustředil velké tankové jednotky, které chce použít na prolomení děbalcevského kotle …

Tady se bude lámat chleba.

Část MP

Svodka od Ukrů:

Komentář k Vlkové ukrajinské vojenské mapě.

Ozbrojenci útočí v celé demarkační linii: aktuální mapa ATO.
07.02.2015, 13:51 zdroj

Podle operativních údajů, rusko-teroristické síly akumulují síly pro další útočné operace na Děbalcevském a Mariupolském směru. Toto dnes oznámil během denního briefingu zástupce ATO Vladimir Polevoj.

Díky Ukrajinou nekontrolovaných úseků státní hranice probíhá aktivní pohyb nákladů, zbraní, munice, pohonných hmot z území RF pro potřeby ozbrojenců. Bylo hlášeno zvýšení počtu tanků, BVP, BTR, RSZO „Grad“, „Uragan“ v oblasti Děbalceva a Granitnoe.

Bojovníci ilegálních ozbrojených skupin i nadále ostřelují města oblastí Doněcka a Luhanska.

Takže z „Gradů“ teroristé čtyřikrát ostřelovali Popasnou a Novogrigorijevku. Také z minometů zločinci ostřelovali jihovýchodním okraji Děbalceva a Sanžarovky.

(* V SNBO píší o ostřelování Grigorijevky, zřejmě se ještě nesmířily s faktem o dobytí Novogrigorjevky opolčenci a jejich nástupem odtud ke spojení se z vojsky opolčení z Uglegorské strany a o uzavření kotle – viz. video přehled níže)

Ostřelování měst je pozorováno po celé demarkační linii.

Po dlouhých ostřelováních teroristé provedli útoky na opěrné (opevněné) body a blokposty sil ATO u osad Redkodub, Andějevka, Doněcké oblasti a u o. Mius, Černuchino, Krymskoe, Luhanské oblasti. Také pěchota ozbrojenců, podporovaná tanky provedla útok na kontrolní stanoviště „Faševka“, kde slouží příslušníci pohraniční stráže a vojáci VSU. Ukrajinská armáda zahájila na teroristy palbu. Obránce blokpostu podpořilo i dělostřelectvo VSU. Všechny útoky na pozice sil ATO byly odraženy.

Podle operativních údajů, ztráty teroristů za poslední den jsou 48 ozbrojenců zabitých a 22 zraněných. Také nepřítel utrpěl značné ztráty na vojenské technice.

Jak uvádí „Pozorovatel“, za poslední den zahynulo 5 ukrajinských vojáků, 26 je zraněných.

Díky aktivní činnosti ozbrojených sil zapojených do protiteroristické operace v Doněcké a Luganské oblasti, je mezi ozbrojenci pozorována panika, mnoho z nich opouští řady ilegálních ozbrojených skupin takzvané „DLR“ a „LLR“.

Porošenko v Mnichově jednal s Merkelovou a Bidenem.

07.02.2015, 15:32 zdroj
V Mnichově, se konala jednání tripartity Ukrajinský prezident Porošenko, německá kancléřka Angela Merkelová a americký viceprezident Joe Biden. To oznámil tiskový mluvčí prezidenta Svjatoslav Cegolko na Twitteru.

Připomeňme, že prezident Ukrajiny Porošenko dorazil do Německa k účasti na 51. Mnichovskou bezpečnostní konferenci.

Píše tisková služba hlavy státu v microblogu na Twitteru.

Na stránce prezidentské administrativy na Facebooku oznámili, že se očekává, že na setkání hlav států v Mnichově, bude diskutováno o situaci na Ukrajině a způsobech řešení konfliktu.

Prezident povede třístranné rozhovory s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a americkým viceprezidentem Joea Bidenem a řadu bilaterálních jednání. Mezi dalšími pak zejména s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem, litevskou prezidentkou Daliou Grybauskaiteovou, vrchní představitelkou zahraniční politiky EU Federicou Mogherini.

Prezident také vystoupil během debaty na téma: „Konflikt na Ukrajině a evropská bezpečnost“.

Na letošní akci se očekává účast asi dvaceti hlav států a předsedů vlád a asi šedesátí ministrů zahraničních věcí a obrany. Mimo jiné, dorazí do Mnichova prezidenti Finska, Estonska a Litvy, předseda vlády Iráku, generální tajemník NATO, předseda Evropského parlamentu, hlava mezinárodních vztahů v Komunistické straně Číny. Rusko bude zastupovat ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Připomínáme, že bezpečnostní konference v Mnichově se koná každoročně od roku 1963. Konference se stala nezávislou platformou pro diskusi o způsoby mírového řešení konfliktů, mezinárodní spolupráce a dialogu o současných a budoucích bezpečnostních problémů. Zvláštní pozornost je věnována diskusi o transatlantické bezpečnosti.

Jak uvádí „Pozorovatel“, dříve Porošenko Merkelová a Hollande vyzvali Putina, aby okamžitě stáhnul své jednotky z Ukrajiny.

Hollande jmenoval posledních šancí pro mír na Ukrajině: jinak bude válka.
07.02.2015, 13:26 zdroj
Jednání představitelů Německa a Francie, Angely Merkelové a François Hollande s Vladimirem Putinem je jednou z posledních šancí na dosažení míru na Ukrajině.

To oznámil francouzský prezident Francois Hollande, podle listu Le Figaro.

„Myslím si, že to je jedna z posledních šancí … Pokud se nám nepodaří najít trvalé mírové dohody, dokonale známe scénář. Jeho jméno je válka,“ – řekl politik.

Jak uvádí „Pozorovatel“, ve čtvrtek a v pátek Hollande a Merkelová navštívili Kyjev a Moskvu, kde jednali o urovnání situace v Donbasu. Jedním z výsledků jednání s Putinem je rozhodnutí dokončit dohody z Minsku.

Pozdně navečer v pátek 6. února v Moskvě dokončili jednání ruský prezident Vladimir Putin, Francois Hollande a německá kancléřka Angela Merkelová k dosažení míru na Donbase.

Připomeňme, že předtím Merkelová a Hollande navštívili Kyjev, kde se setkali s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem.

Několik prohlášení po schůzce udělal Putinův mluvčí Dmitrij Peskov, v současné době přichází z ruské strany pouze základní informace . „Pozorovatel“ nabízí první výsledky jednání, které zazněly. Je zřejmé, že většina smluv je stále ve stavu „není pro novináře“ – strany se setkaly za zavřenými dveřmi.

Pozoruhodné výsledky zahrnují:

– Strany budou pracovat na společném dokumentu o provádění Minských dohod k dosažení míru na Donbasu. „V současné době, probíhá práce na připravě textu případného společného dokumentu o provádění Minských dohod. Dokumentu, který by obsahoval návrh prezidenta Ukrajiny a návrhy předložené dnes a dodatky Putina. Tyto návrhy byly předloženy ke schválení všem stranám konfliktu,” – cituje RIA Novosti Peskova.

– V neděli 8. února se má konat telefonický rozhovor v “Normandském formátu“ mezi Porošenkem, Merkelovou, Hollandem a Putinem. Potom budou shrnuty jednání.

– Kromě toho, že jednání v Kremlu nazvali konstruktivními.
Je třeba poznamenat, že Německo také hodnotí jednání jako konstruktivní a informativní, a uvedlo, že ve výsledném dokumentu o Donbasu budou zohledněny pozice všech čtyř účastníků jednání.

Francie rovněž informovala o přípravě dokumentu, díky kterému mají být realizovány Minské dohody.

Později vyšlo najevo, že se na setkání v Moskvě, Merkelová, Hollande a Putin shodli, že dohody o mírovém urovnání konfliktu na východní Ukrajině, uzavřené v Minsku v září 2014 budou recyklovány.

Jak uvádí „Pozorovatel“, po návštěvě Merkelové a Hollanda v Kyjevě v AP také řekli, že se zabývali jednáními o implementaci mírových dohod.

Nicméně, řada médií uvedla, že Putin poslal evropským kolegům dokument pro Ukrajinu, který předpokládá skutečnou přeměnu Donbasu v Podněstří. Připomínáme, že Hollande a Merkelová neposuzovali tento dokument (oficiální potvrzení, že obsahoval návrhy na autonomii na okupovaných územích, nejsou) bez účasti Kyjeva a jednání s Porošenkem, ještě před Putinem.

* Ve podobném duchu je napsán i článek na Cassadu:

Bez dlouhodobé mírové dohody přijde další scénář – válka.
(zdroj)
Cassad rovněž cituje vyjádření Hollanda pro Le Figaro, k tomu přidává ještě vyjádření Merkelové, že – „Neexistují žádné teoretické záruky, že nová dohoda o Ukrajině bude respektována. Prezident Porošenko šel do velkého rizika, přijetím Minských memorand. Zákon o zvláštním statusu (východním regionům), amnestie, jednání o demarkační linii – to je velký krok,” – řekla německá kancléřka.“… Nemůžu mluvit o zárukách. Dohodli jsme se, ale nemáme příliš pozitivní zkušenosti z takových ujednání. Je třeba nadále pokračovat v pokusech. Konflikt na Ukrajině, pokračovala Merkelová, nemůže být vyřešen vojenskými prostředky. Je tam i tak mnoho a zbraní v regionu, a zatím to nedalo šanci k vyřešení konfliktu,“ zdůraznila.

** Dále Cassad v komentáři poznamenává že se Evropa s Kremlem shodují ve snaze vyhnout se válce, a že podmínky kompromisu na Donbasu jsou největším kamenem úrazu …
Článek je obsáhlý, pokračuje dále úvahami co by, kdyby … rozpory mezi postoji EU a chorými prohlášeními McCaina.

Na závěr přidám Video – přehled z 6. -7.2.2015:

– Podle zpravodajství ruské TV Rossija, opolčenci oznámili uzavření Děbalcevského kotle. Vojska DLR se ze směru Ugegorska a z Novogrigorovky spojily a uzavřela kotel. V obklíčení se ocitlo od 5000 do 9000 vojáků VSU.
VIDEO ZDE

– Rozbitá technika, tanky T72 vojsk DLR po bitvě s VSU
(video zde)

– Video od Ukrů. Zničené pozice VSU a rozbité ruské tanky
(video zde)

Cenzura na Youtube – zničené ukrovské jednotky v Děbalcevském kotli.
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=mnbxw_bgBQE
„Toto video bylo odstraněno z důvodu porušení zásad YouTube týkajících se
šokujícího a odpuzujícího obsahu.“

Graham Phillips v den příměří na bojových liniích pod Děbalcevem.
(video zde)

Dle svědectví civilistů, ustupující vojska VSU od Černuchyna, ostřelovala „zelený koridor“ kudy prchají civilisté – Life News.
(video zde)

Výsledek ostřelování Okťaberského rajonu Doněcku, vojsky VSU.
(video zde)

Reportáž z frontové linie u Mariupolu. Opolčenci sestřelili ukrovský BPL
(video zde)

Děkuji MP za nejen ukrajinský souhrn!