Britský novinář: protiruská propaganda je s každým dnem stále méně přesvědčivá

24. 3. 2015    zdroj a původní zdroj in extenso anglicky
Obviňování Ruska v současné krizi, vyvolané činností EU a USA, je lež v masovém rozsahu. Toto prohlášení učinil pro RT britský novinář Neil Clark. Vyjádřil také přesvědčení, že protiruská prohlášení do takové míry neodpovídají skutečnosti, že přesvědčit lidi o jejich pravděpodobnosti je nemožné.


“Ruská hrozba Západu? Stačí se podívat na mapu Evropy a způsob, jakým se NATO rozšířilo na východ po rozpadu Sovětského svazu, abychom pochopili, kdo koho ohrožuje,” píše novinář ve svém blogu.

“Rusko je nebezpečný agresor, který musí být zastaven… To je opravdu směšné. Objektivně vzato, to USA a jejich spojenci jsou nebezpečnými agresory: cožpak Rusko vtrhlo do Iráku v roce 2003, nebo Rusko bombardovalo Jugoslávii 78 dnů v roce 1999, nebo Rusko napadlo Libyi v roce 2011?” Clark tvrdí, že sdělení v západních médiích o tom, že Rusko zavinilo krizi na Ukrajině, jsou také pro hloubavého čtenáře zjevnou lží, protože “ukrajinský konflikt byl vyvolán právě EU a USA, když sponzorovaly a podporovaly změnu režimu proti legitimní a demokraticky zvolené vládě,” prohlásil Clark.

Svůj text končí britský novinář perským příslovím: ” Člověk, který mluví pravdu, je vždy v pohodě”. Poznamenává také, že Západ v informační válce proti Rusku zjevně není v pohodě.

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová