Dodávky ruského plynu na Donbas nezabrání tranzitu do Evropy

3.3.2015   ruvr.ru
Hlavním výsledkem první letošní třístranné schůzky Ukrajiny, Evropské komise a Ruska se stalo prohlášení stran o tom, že přímé dodávky ruského plynu na Donbas se nebudou uskutečňovat v rámci zálohových plateb Naftogazu a nevytvoří tedy riziko narušení tranzitu do evropských zemí.
Přitom strany označily tuto otázku za složitou z právního, technického a politického hlediska a rozhodly se ji odložit na pozdější dobu.

Otázka o dodávkách a ceně plynu pro Ukrajinu po tom, co skončí platnost „zimního balíku“, se zatím pouze posuzuje, konkrétní dohody ale zatím uzavřeny nebyly. Když se hovořilo o „letním balíku“ projevovaly strany demonstrativně lhostejnost.

Vzniká dojem, že Rusko a Ukrajina přijaly návrh Evropské komise a přijely na schůzku, aniž by vůbec měly v úmyslu tuto otázku řešit. Takže hlavní střet máme zřejmě ještě před sebou, až se objeví nutnost vytvářet v podzemních zásobárnách Ukrajiny zásoby plynu pro nadcházející zimu a všechny tři strany budou mít zájem o vyřešení těchto otázek.

Přes to, že ohlášené téma třístranné schůzky se týkalo pouze zimního balíku, nemohly se strany vyhnout tak ožehavému tématu, jakým jsou dodávky plynu na Donbas. Právě tato otázka přiměla strany, aby zahájily jednání.

Po skončení schůzky ruský ministr energetiky znovu připomněl, že tato otázka byla vynesena za rámec, a oznámil v této souvislosti, že dodávky plynu na Donbas nejsou zatím zařazovány do předplatného Naftogazu, probíhají ale v rámci smlouvy Gazpromu a Naftogazu z roku 2009. Bude to předmět dodatečného porovnávání množství a budou o tom uspořádána zvláštní jednání“, řekl ruský ministr Alexandr Novak.

Novak v této souvislosti řekl, že od 19. února, když Kyjev přestal zásobovat region plynem, dodal Gazrpom do obou republik – Luhanské a Doněcké – 100 milionů krychlových metrů plynu. Za současné ceny plynu pro Ukrajinu, která je na úrovni 329 dolarů za tisíc krychlových metrů, stojí toto množství 32,9 milionu dolarů. Po skončení jednání ale není stále jasné, mimo jaký rámec budou tyto prostředky vyneseny a kdo za plyn zaplatí.

Strany se zmínily o otázkách vytvoření pracovní skupiny, která by projednala dodávky plynu do LLR a DLR. Žádných konkrétních výsledků se ale v této otázce dosáhnout nepodařilo.

Rusko a Ukrajina začaly projednávat otázku dodávek ruského plynu v létě, rozešly se ale v hodnocení nutnosti uzavření letního balíku dohod o plynu.

Zástupce ukrajinské strany prohlásil, že situace není nijak kritická, protože pozice ukrajinské strany je v současné době dostatečně silná díky sezónnímu snížení spotřeby a dodávkám plynu z Evropy.

Zástupce ruské stany – Alexandr Novak ovšem nevyloučil, že ukrajinské straně bude ve druhém čtvrtletí vyhovovat cena ruského plynu a slevu potřebovat nebude. Cena ruského plynu podle vzorce zaznamenaného ve smlouvě je spojena s cenou ropy a ropných výrobků.

Viceprezident Evropské komise pro energetiku Maroš Šefčovič výsledky schůzky nijak podrobně nekomentoval. Evropská komise se omezila pouze na písemné prohlášení, ve kterém ujistila, že dodávky ruského plynu přes Ukrajinu na evropské trhy nejsou nijak ohroženy.