Giscard d’Estaing: . Návrat Krymu do Ruské federace je “historickou spravedlností”.Převzetí moci na Ukrajině nebylo demokratické.

4. 3. 2015   První zprávy 
 Bývalý francouzský prezident Valéry Giscard d’Estaing v rozhovoru pro časopis Mezinárodní politika kromě jiného uvedl, že návrat Krymu do Ruska je historickou spravedlností. Patřil ve Francii mezi středopravé politiky. Byl v opozici jak k pravici, tak k levici.
Projekt “Evropa”
Projekt “Evropa” byl naplánován už před 60 lety, Jean Monnetem a Robert Schumanem a podle Giscarda d’Estaing, neztratil nic ze svých plánů. Je přesvědčen, že projekt “umožňuje zemím, které si to přejí, být i nadále členy evropské integrace a přitom jít svou cestou.”

“S příchodem politických vůdců konzumní společnosti se zapomnělo na řešení globálních celoevropských problémů a zajímalo je pouze uspokojování osobních potřeb. Vůdci s mimořádnými vlastnostmi zmizeli. Samozřejmě, vidíme že v místních volbách roste nová generace v Itálii , Polsku, a dokonce i ve Francii a až přijde čas, mohou se stát vůdci v mezinárodním měřítku, ” pokračuje Giscard d’Estaing.

Zároveň obviňuje z nečinnosti Francii, protože “všechny hlavní evropské iniciativy nejsou předkládány Francií. V současné době, je Francie tak slabá, že se ani neodváží navrhnout odvážné iniciativy. Francie prochází krizí důvěry. Měla by opět převzít iniciativu do svých rukou, ” řekl bývalý šéf páté republiky.

Chyby Francie

Podle Giscarda d’Estaing je hlavní chybou Francie, že neprovedla potřebné reformy. “Další chybou je, že odmítla Pakt o stabilitě a růstu, a žádá pro sebe od svých evropských partnerů řadu výjimek, které nám umožní udržet přebytek deficitu a nadále zvyšovat svůj dluh, který je v dlouhodobém horizontu jako časovaná bomba. A takové chování bylo potvrzeno zvýšením úrokových sazeb v USA v roce 2015. Na rozdíl od Řecka a Itálie, v tomto smyslu, Francie je poslední zemí eurozóny, ” řekl bývalý prezident a dodal, že tyto chyby podkopaly důvěryhodnost Francie v očích evropských zemí.

Opustí Británie EU?

Britský premiér do značné míry chce opustit EU, ale “může tak učinit pouze v případě, že politická cena kterou bude muset zaplatit, nebude příliš vysoká. “

“Upřímně přeji Velké Británii aby zůstala v Evropské unii. Ale Británie se bojí budoucí systémové integrace, nesouhlasí s ní a nikdy nebude souhlasit, “řekl politik.

To je studená sprcha! USA nevážou sankce na návrat Krymu Ukrajině!

Návrat Krymu do Ruské federace je “historickou spravedlností”

Když už mluvíme o ukrajinské krizi, Valéry Giscard d’Estaing řekl, že návrat Krymu do Ruské federace je “historickou spravedlností”. “Četl jsem knihy o ruské historiii, XVIII století. Krym byl podmaněn Kateřinou II., zejména úsilím knížete Potěmkina, kdy se Rusko rozšířilo na jih do Turecka s úmyslem podmanit si Konstantinopol, ” řekl. Podle francouzského exprezidenta se dobytí Krymu nestalo na úkor Ukrajiny, která dříve neexistovala.

“Vzhledem k uvedené historii na Krymu žili jen Rusové. Když Nikita Chruščov chtěl dát větší váhu Sovětskému svazu na půdě OSN, ohlásil, že “objevil” Ukrajinu a Bělorusko a tím přidal další dva hlasy pro SSSR. Ukrajině daroval Krym, což bylo bezprecedentní. Už tehdy jsem si myslel, že to bylo umělé a  křehké. A návrat Krymu do Ruska byl široce podporovaný veřejností. Pouze tehdy, když se problém rozšířil na východ Ukrajiny, začal jsem se o to zajímat, ” řekl.

Ukrajinské hry oligarchů

Valery Giscard d’Estaing poznamenal, že je nemožné popřít, že ukrajinská vláda byla zkorumpovaná a nesnesitelná, což vysvětluje péči o Janukovyče. “Předání moci na Ukrajině lze ale jen stěží nazvat demokratickým procesem, je to hra oligarchů, ” řekl Giscard d’Estaing.

Spojené státy podpořily a inspirovaly povstání

“Co se týče Spojených států, je pravděpodobné, že podporovaly a inspirovaly povstání. A pak zamířily politiku sankcí proti Rusku – politiku, která byla porušením mezinárodního práva. Kdo opravdu může osobovat právo na seznam občanů, na které osobně uvalí sankce, a to aniž s nimi mluví, dokonce i bez šance se ospravedlnit? S ohledem na hospodářské sankce nesměřující proti jednotlivcům, ale proti ruskému státu, jak můžeme ignorovat skutečnost, že jsou škodlivé pro obě strany – Rusko i Západ – poškozují jejich vzájemný obchod? ” ptá se francouzský politik.

Ukrajina by se měla stát konfederací a Krym zůstat Rusku

“Ukrajina ve formě, ve které existuje není v současné době schopna fungovat demokratickým způsobem. Z tohoto důvodu je nutné, aby se reorganizovala,” domnívá se exprezident Francie.

“Zdá se, že rozhodnutí Ukrajiny stát se nadnárodní konfederací podle vzoru švýcarských kantonnů a to rusky mluvící části, polské části a střední části by bylo to nejlepší. Systém, je také federální a Konfederace by byla financovaná Evropou a podporovaná OSN, ” řekl Giscard d’Estaing. A Krym, podle jeho názoru, by měl zůstat ruský.

Kyjev do Evropy, to byl jenom sen

Bývalý francouzský prezident je přesvědčen o tom, že Ukrajina nebude začleněna do evropského systému, protože “nemá žádnou ekonomickou vyspělost, ani potřebnou politickou praxi.”

“Ukrajina v NATO – to je rozhodně vyloučeno, a ve Francii není důvod, proč ji podporovat. A  má předpověd? Tady je: Ukrajina je na pokraji finančního bankrotu, ” řekl Giscard d’Estaing.

Kromě toho, touha Kyjeva jít do Evropy byl sen, a “Ukrajinci musí o něčem snít,” a před tím “neviděli žádná východiska,” uzavřel francouzský politik.