Jakoby ČT byla řízena někým ze State Departmentu

Jiří Paroubek
10.3.2015  Vaše věc

Prezident Miloš Zeman označil Českou televizi jako neschopnou plnit svou veřejnoprávní funkci a podpořil návrh na využití koncesionářských poplatků pro veřejně prospěšné účely. Připojuji se ke kritickému vyjádření M. Zemana vůči ČT. Myslím, že lze doložit častou neprofesionalitu jednání České televize, která spočívá především v jednostrannosti, pohledu na zahraničně politické a často i na vnitropolitické jevy.
Pokud jde např. o východní Ukrajinu. Zdá se jakoby ČT byla řízena někým ze State Departmentu Spojených států. Česká televize, a to prezident Zeman nezmínil, je dlouhodobě pod silným vlivem, lze dokonce říci kuratelou, mocných zájmových skupin a lobby, které sami sebe považují za establishment tohoto státu. Chápu v tomto směru prezidentovo zoufalství.

Nicméně nemyslím si, že je dobré měnit veřejnoprávní charakter ČT, kam prezident se svým návrhem na výběrové placení koncesionářských poplatků de facto směřuje. Myslím, že prezident republiky by měl svého úřadu využívat k tomu, a to se v tomto případě stalo, aby upozorňoval na nedostatky ve fungování demokratických institucí, v tomto případě ČT