Kapsle s kyanidem draselným pro ukrajinské důchodce

18. 3. 2015     zdroj
Pokud nebudou sníženy sazby na plyn a teplo, pak bude jednodušší Ukrajincům okamžitě vydat kyanid draselný. Řekl to během zasedání schvalovacího výboru Nejvyšší rady 16. března šéf Radikální strany Oleg Ljaško. Informoval o tom dopisovatel IA REGNUM.


“Pokud se nesníží ceny…ať pak rozešlou kapsle s kyanidem draselným. Jiné východisko pro důchodce není. Je to tak. Lidé nejsou schopni platit za komunální služby při nynějších cenách. Není možné zavírat nad problémem oči, ale okamžitě přijmout opatření,” řekl Ljaško.

Poslanec vyzval parlament a vládu buď snížit ceny, nebo je Ukrajincům kompenzovat. Jinak tato situace “nahraje Putinovi”.

“Není to o nic menší problém, než jakým je agrese Ruska. Putinovým plánem je destabilizace sociálně-ekonomické situace v zemi. Když jsme teď zvyšovali určité parametry podle požadavků MMF, musíme zároveň hledat možnosti kompenzace pro pomoc potřebným vrstvám obyvatelstva. A klíčová je zde otázka energetiky,” řekl Ljaško.

Připomeňme si, že již dříve byly v rámci dosažené dohody s MMF zvýšeny na Ukrajině tarify 3-6 krát. Například při dodržení limitu 200 metrů krychlových plynu za měsíc budou Ukrajinci platit 3600 hřiven za tisíc metrů krychlových, mimo topnou sezónu nebo při překročení limitu je vyjde plyn na 7188 hřiven za tisíc metrů krychlových. Podobně jsou zvýšeny i ceny elektřiny.

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová