Klaus: ukrajinští politici všechno chtějí řešit silou, přičemž ne vlastní

8. 3. 2015, zdroj: sputniknews klaus

USA, společně s různými evropskými politiky, začaly ukrajinský konflikt a Rusko jednoduše bylo nuceno na vzniklou situaci reagovat. V rozhovoru pro list Tiroler Tageszeitung to prohlásil bývalý prezident České republiky Václav Klaus.

„Patřím k menšině politiků, novinářů a intelektuálů, kteří se domnívají, že tlak přišel ze Západu. Z tohoto pohledu na Rusku vina neleží. To, co Rusko udělalo, z mého pohledu, je reakcí a vynuceným pohybem”, prohlásil politik.

Podle jeho slov to byly právě USA, kdo vyprovokoval konflikt na Ukrajině, prostřednictvím organizace Majdanu.
Klaus také prohlásil, že studená válka už probíhá a její cena je příliš vysoká. Přitom, žádný východ ze vzniklé situace bývalý český prezident nevidí. Zkritizoval ukrajinské politiky za to, že, podle jeho slov, nezačali s žádnými podstatnými jednáními a snaží se všechno vyřešit silou, přičemž ne svojí vlastní, ale zahraniční.
Politik poznamenal, že Ukrajina vždy byla „křehkou a rozdělenou zemí”. Bývalý český prezident si, podle svých slov, neumí představit, že by Ukrajina po „tisících obětech a obrovských škodách” mohla ještě v původní podobě existovat.

Tři scénáře vývoje ukrajinského konfliktu.
Na otázku rakouského novináře ohledně možného rozdělení Ukrajiny Klaus řekl následující: „Během rozdělení Československa jsem věděl, že musíme udělat všechno sami a bez vnějšího vměšování. Museli jsme přitom jednat rychle, jinak by lidé, jako Albrightová (bývalá ministryně zahraničních věcí USA), nebo Gensher (bývalý ministr zahraničních věcí SRN) přišli a začali nám radit, co máme dělat. Ukrajinci si sami musí najít kompromisní řešení. Ostatní svět, bezpochyby, musí pomoci, ale přijatelné kompromisy se nediktují zvnějšku”.
Politik také vyjádřil pochybnost nad tím, že by se na Ukrajině nacházela ruská vojska. Podle jeho názoru, pokud by tomu tak skutečně bylo, „Američané by to potom všude rozhlašovali každý den”. Bývalý český prezident takovou informaci označil za „řeči a hypotézy”.