Lze přehlédnout 203 tanků?

27. 3. 2015, Petr Ďoubalík, zdroj: voicesevas1, voicesevas2, obse

Eduard Basurin pravidelně informuje novináře o všem, co se děje na jihovýchodě Ukrajiny. Včera oznámil, že Kyjev nadále porušuje minské dohody a nyní v demilitarizované zóně rozmístil 203 (jiné zdroje uvádějí 204) jednotek těžké vojenské techniky.

Vnucuje se otázka, jak dobře plní svou pozorovatelskou misi OBSE, vždyť taková alarmující a zásadní informace by jim rozhodně neměla uniknout a naopak jejich prostřednictvím by se měla protlačit až do všech velkých médií (média by si ji měla převzít).

Letmo jsem se podíval přímo na stránky OBSE, ale nic takového jsem nenašel. Přiznávám – letmo. Tedy nevylučuji, že při podrobném hledání bych nebyl úspěšnější. Je tam popisována spousta drobňoučkých příhod, skoro jako bych četl svůj deníček z dětství, ale jasná zpráva o dodržení odvodu těžkých zbraní tam na první stránce netrčí.

Čtenářům se za povrchní zkoumání stránek OBSE omlouvám, stejně, jako moji kolegové z Novérepubliky, ani já nejsem za práci pro tento web nijak placen a nikým podporován. Naopak, když hledám a smolím příspěvky pro Novourepubliku, má vlastní práce stojí a rodina trpí. Píšu to proto, protože stále silněji slyším hysterické halekání, že je v ČR obrovská “pátá kolona”, placená snad přímo z Kremlu. Dá se to pochopit, ti, kdo tak hysterčí, nemohou nikdy pochopit, že se dá pracovat i z pouhého nadšení, z pouhé obavy o bezpečnost světa, srdcem. To oni v programu nemají a jejich páníček vše proměřuje jen a jen penězi.
Píši to také s přáním, abyste byli tolerantní k případným překlepům a chybkám, které my, amatéři, děláme. A napadlo mě to právě ve chvíli, kdy jsem si říkal “prohledej ten web OBSE pořádně!” a pak se rozhodl raději tento příspěvek rychle publikovat a jít se proběhnout do jarního lesa. Věřím ve spolupráci s čtenáři, a tedy, že se třeba najde někdo, kdo zprávy OBSE proklepne a dá vědět.

Toto je mapka, která podporuje tvrzení E. Basurina (co na to OBSE?):

Schéma nezákonného rozmístění ukrajinských těžkých zbraní v demilitarizované zóně 26. 3. 2015
Uprostřed vyznačena hranice dotyku stran, černě linie odvodu těžkých zbraní (50 km), modře linie odvodu zbraní RS30 (70 km), oranžově linie odvodu zbraní “Točka-U”, “Smerč” (140 km, pro ukrajinskou armádu)