Madsen: Bojkot oslav Dne vítězství Západem je výsměch dějinám

Wayne Madsen
27. 3. 2015    První zprávy  
To, že současní lídři Spojených států a jejich evropských „společníků“ odmítli zúčastnit se přehlídky na počest Dne vítězství v Moskvě, je výsměch dějinám ilustrující tendenci k volnému výkladu historických fakt na Západě, domnívá se americký investigativní novinář Wayne Madsen.
Podle jeho názoru vyplývá rozhodnutí většiny členských zemí NATO ignorovat pozvání Kremlu zcela logicky z celkové tendence západní politiky vytvářející obraz „izolovaného Ruska”. Takový trend byl realizován nejen v informačním poli na úrovni oficiální rétoriky vlád, ale i na úrovni reálné politiky.

„Zatímco Obama a jeho přátelé z NATO do Moskvy nepřijedou, chystá se řecký premiér Alexis Tsipras, který mimo jiné požaduje od Německa reparace, připojit k Zemanovi na Rudém náměstí navzdory bojkotu aliance. Lídři Islandu, Norska, Slovenska a Nizozemí se také mohou postavit proti NATO a přiletět do Moskvy”, podotýká americký novinář.

Na pozadí výzev k bojkotování akcí na počest Dne vítězství se pořádá v pobaltských zemích celá řada akcí na počest lidí podezřelých ze styků s nacismem, píše Madsen. V hlavním městě Lotyšska, které se připojilo k bojkotu, se od roku 1991 pořádá každoročně přehlídka na počest Lotyšské dobrovolnické legie SS, v Litvě zase každý rok uctívají památku kolaboranta Juozase Abrazevičiuse (Brazaitise), pod jehož vedením přijala litevská vláda rozhodnutí o založení koncentračního tábora na území tohoto pobaltského státu.

Angela Merkelová do Mosky na oslavy jede

„Prezident Evropské rady Donald Tusk a polský prezident Bronislaw Komorowski se připojili k pokusům svých pobaltských kolegů vyloučit Rusko z dějin druhé světové války…Lídři NATO, činící nátlak na zástupce Jižní Koreje, Japonska, Bulharska a Rakouska ve snaze přesvědčit je, aby se zřekli cesty do Moskvy, se tak vysmívají dějinám. Podobné akce velice připomínají bojkot, který Západ vyhlásil olympijským hrám v Moskvě, a který byl, jak se ukázalo, diplomaticky neplodný”, uzavírá americký novinář.

Wayne Madsen je americký investigativní novinář , spisovatel a publicista specializující se na mezinárodní vztahy. Je autorem blogu Wayne Madsen Report .