Medaile za publicistickou znamenitost P.C. Robertsovi v Mexiku

16. 3. 2015      zdroj          
Minulý týden byla náměstku financí v někdejší Reaganově vládě a světoznámému publicistovi P. C. Robertsovi předána v Mexiku medaile za publicistickou znamenitost (journalism excellence). Stalo se tak na konferenci Klubu periodik Mexika za přítomnosti vyznamenaného, který při té příležitosti pronesl kratší projev. 

Zdůraznil v něm, že vlastí skutečných novinářů je pravda. Na rozdíl od současných presstitutů náleží oddanost opravdových novinářů pravdě a nikoliv vládě či korporacím. Jakmile totiž novinář namísto pravdy upřednostní oddanost k vládě, přestává být novinářem a stává se propagandistou. 
Poděkoval mexickým hostitelům za udělené mu vyznamenání, citoval Ježíšův výrok, že doma není nikdo prorokem, a připodotkl, že v dnešních USA se to netýká jen proroků, ale i novinářů. Protože v USA získávají dnes novináři ceny za to, že v zájmu vlády či v zájmy korporací lžou. A kdokoli z nich vypustí z úst či pera pravdu, je buď vyhozen z práce, nebo se musí skrývat na ekvadorském vyslanectví v Londýně jako Julian Assange, nebo v Moskvě jako Edward Snowden, či je uvězněn a týrán jako Bradley Manning.

Vybral a přeložil Lubomír Man