Molotovovými koktejly proti americké armádě

rozhovor vedla Jana Petrova
19.3.2015  Sputnik

Českou republikou projede na přelomu března a dubna americká armáda. Čeští aktivisté budou proti akci protestovat. „Rozhodnutí o průjezdu amerických vojsk považuji za nebetyčnou zhůvěřilost a provokaci,“ uvedla v rozhovoru pro Sputnik tisková mluvčí iniciativy Ne základnám Eva Novotná.
Vláda povolila průjezd americké armády přes území České republiky. Jak se stavíte k tomu rozhodnutí?

Rozhodnutí o průjezdu amerických vojsk považuji za nebetyčnou zhůvěřilost, nechci-li přímo říci provokaci, ukázku americké síly, pokus zcela rozdělit českou společnost na dva nesmiřitelné tábory, hraní si s ohněm u stohu slámy, dráždění hada bosou nohou apod.

Od pondělí – kdy byl záměr zveřejněn, přicházejí telefonáty, maily, ve kterých rozhořčení občané navrhují všechny možné i nemožné postupy, jak tomu zabránit: od blokády hraničních přechodů, ulehnutí pod kola projíždějící kolony, až po molotovovy koktejly.

Dnes jsem si přečetla v novinách, že na kbelském letišti cvičí společně policie ČR a vojenská policie. Obě tyto složky mají doprovázet konvoj. Máme se na co těšit.

Čeští politici si neuvědomují zcela oprávněné asociace se srpnem 1968?

Někteří určitě ano, ale to se musíte zeptat jich. Někteří si určitě vzpomenou i na rok, kdy naší republikou projížděl Hitler.

Proč, podle Vašeho názoru, česká vláda podpořila průjezd? ČR automaticky staví do pozice stoupence agresivní a válečné politiky…

Tři důvody proč Polsko potřebuje základny NATO

Tento přístup je mi zcela proti mysli. Nechápu naše politiky, alespoň ty, jejichž „většinové“ názory jsou nám denně cpány. Nevědí snad co řekla paní Albrightová? Že má Rusko moc nerostných zdrojů a že se o ně musí rozdělit? To je jak z minulého století.

Je třeba zavést do naší politiky prvky přímé demokracie. Bohužel v současné době si můžeme o referendu – které máme v ústavě nechat jen zdát. Možná je to, vzhledem k masážím České televize a jiných, zatím dobře. Doufám, že se prosadí více těch nezávislých, kteří nepotřebují ke své práci 7 miliard ročně, a informují.

Nevyvolává podobné řinčení zbraní ještě větší napětí mezi Evropou a Ruskem?

Ano, vyvolává, a to ve chvíli, kdy je potřeba usilovat o mírová řešení. O nápravu stavu na Ukrajině. Jako bychom neměli už tak dost starostí. Komu že to válka přinese „dobro“?

Americká cvičení ve chvíli kdy máme na Ukrajině občanskou válku, považuji za slabomyslnou provokaci – ve chvíli kdy spadne jediné letadlo, nebo někdo nechá vybuchnout bombu, jsme v tom všichni až po krk. Ať už by šlo nehodu nebo hloupost. Pokud Američané cítí v tuto dobu potřebu cvičit s našimi či dalšími evropskými vojáky, můžou tak činit bez obav u nich.

Jak se stavíte k českému členství v Severoatlantické alianci?

Toho kdo nás vstoupil do NATO bych nechala potrestat, všemi oběťmi, kterých jsme se v rámci „spolupráce se spojenci“ dopustili. Jsem pro okamžité vystoupení z toho válečnického spolku a stydím se za nás.

Chystáte protestní akce proti průjezdu amerických vojáků?

Ano, chystáme demonstraci.

Více: http://cz.sputniknews.com/ceskarepublika/20150318/120149.html#ixzz3Umci1TK2