Polská levice proti nacionalismu Kyjeva

23.3.2015  Vaše věc
Předseda polského Svazu demokratické levice Leszek Miller upozorňuje na vzrůstající počet nacionalistických incidentů na Ukrajině. Poslanecký klub strany proto předložil předsedovi Sejmu, dolní komory polského parlamentu, návrh usnesení, které na tyto skutečnosti reaguje.

Miller na mimořádné víkendové tiskové konferenci vyjádřil obavy z posilování ukrajinského nacionalismu, který se opírá o koncepce Dmytro Doncova, které se staly základem ideologie Organizace ukrajinských nacionalistů, a politické praxe Stepana Bandery. Předseda SDL také připomenul, že Nejvyšší rada Ukrajiny nedávno minutou ticha v souvislosti s výročím úmrtí uctila památku Romana Šuchevyče, velitele Ukrajinské povstalecké armády, spoluzodpovědného za smrt asi 100 tisíc Poláků na Volyni a východní Haliči.

Podle Millera má polský parlament povinnost reagovat na tyto tendence v činnosti oficiálních míst Ukrajiny. Také poslanec Tadeusz Iwiński, zahraničně-politický expert strany, prohlásil, že není možné, aby Varšava na dění na Ukrajině neodpověděla. Vyjádřil přání, aby se státní orgány Ukrajiny odřízly od všech těchto nacionalistických tendencí. Iwiński dodal, že je potřebný dialog mezi Ukrajinou a Ruskem. Svaz demokratické levice zvažuje, zda by nebylo možné, např. pod patronátem Strany evropských socialistů, uspořádat setkání stran sociálně-demokratické orientace z Ruska a Ukrajiny. Lépe je hovořit než po sobě střílet, dodal Iwiński.