Přechází Washington k “plánu B”?

30. 3. 2015    zdroj

Nedávná absence Vladimíra Putina v médiích byla některými šprýmaři vysvětlována tím, že “měnil svět.” A svět se opravdu změnil. Je v něm méně “Ukrajiny” a více banalit života. Možná je to způsobeno několika posledními, poněkud neočekávanými, událostmi, které proběhly ve Washingtonu, mnohem důležitějšími, než je “Ukrajina”.

Zřetelně se to projevilo v kontroverzním projevu izraelského premiéra v americkém Kongresu, který si dovolil zaútočit na prezidenta Obamu. Prezident byl postaven před hotovou věc ohledně této řeči, nebyl při ní přítomen, a později se s vůdcem Izraele, svým strategickým partnerem na Blízkém východě, nesetkal.

Formálně se kamenem úrazu stala politická kazuistika. Obama začal náhle trvat na jakési palestinské státnosti. Asi tak, jako na “respektování svrchovanosti Ukrajiny.” Izraelský premiér se vyjádřil o nepřípustnosti palestinské státnosti a prezident Obama pohrozil Benjaminu Netanjahuovi revizí celé politiky USA na Blízkém východě.

Nám nechvalně známý senátor John McCain okamžitě poradil prezidentovi USA, aby zastavil hysterii a překonal napětí mezi USA a Izraelem. Obamou plánované podepsání rezoluce OSN o uznání Palestinského státu by mělo být podle McCaina zcela vyloučeno z pořadu jednání, protože je “v rozporu s americkou politikou, prováděnou nejméně posledními 10 prezidenty USA.” Připomeňme si, že McCain prohrál prezidentské volby s Obamou, což znamená, že v zásadě se mohl stát prezidentem USA.

Ale Obama se nechystá ustoupit McCainovi a Izraeli. Ve skutečnosti Obama nyní “háže” Izrael, svého strategického partnera na Blízkém východě, nalezením záminky v palestinské “maličkosti”, na McCaina.

Totéž se děje s Ukrajinou, která si předsevzala, že se prodá Washingtonu jako strategický partner. Zdá se, že již rozhodnutou otázku dodávek zbraní na Ukrajinu, kterou razí tentýž McCain, Obama zavěsil do vzduchu: on a jeho přátelé stále váhají.

A vše směřuje k tomu, že dodávky amerických zbraní na Ukrajinu nebudou. Budou pouze výzvy přátelit se proti Rusku. Obama nedávno ignoroval žádost o setkání generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga, i když šéf aliance byl ve Washingtonu a požádal o schůzku. Informovala o tom zpravodajská agentura Bloomberg. Tato událost je také z kategorie skandálních: předchozí američtí prezidenti si něco takového nedovolili.

Změnu Obamovy politiky pocítily jeho kyjevské loutky a dovolily si hrubý výpad na adresu amerického prezidenta. Anton Geraščenko, bezvýznamný pomocník Avakova, srovnal samotného Obamu s pštrosem, který zaryl hlavu do krymského písku. A představte si, že je stále naživu!

Podle těchto působivých faktů je možno soudit, že Obama a jeho tým pod vedením ministra zahraničí Johna Kerryho mění směr americké demokracie, při tom “odhazují” strategického partnera na Blízkém východě (Izrael) a sní o strategickém partnerství s banderovskou Ukrajinou. A dokonce i partnerství s Evropskou unií je problematické.

Co mají společného tyto zásadní změny americké politiky? Zdá se, že je to finanční problém. 27.února tohoto roku řekl bývalý předseda FEDu Alan Greenspan v rozhovoru pro televizní kanál CNBC, že americká ekonomika je ve velmi chatrném stavu.

A 12. března známý ekonom Walker Todd učinil toto prohlášení: ekonomika USA má asi “60 – 90 dnů života, protože dolar je na pokraji zhroucení.” Todd je také ještě “ten”, co 20 let pracoval jako ekonomický poradce Federální rezervní banky v New Yorku a Federální rezervní banky v Clevelandu, nyní je profesorem v Centru pro finanční alternativy v Cato institutu.

Nicméně primát si zaslouží i známý expert Dave Hodges, který řekl: “Pokud je předpověď Dr. Todda přesná, zapadá to do toho, co říkají i další zdroje o nejbližší budoucnosti, a odráží to i můj postoj.” Domnívá se, že taková “událost pod lživou vlajkou” může být použita jako záminka pro vyhlášení válečného stavu v USA.

Jinými slovy, prezident Obama a Federální rezervní systém USA již nemají dolary, a to nejen pro Ukrajinu, ale dokonce i pro Izrael, který je největším příjemcem americké pomoci. Washington vytváří politickou záminku k odmítnutí Izraeli této pomoci. Největším držitelem dluhových závazků USA je Saúdská Arábie a Washington je nucen přistoupit na politické ústupky pro svého arabského věřitele v podobě podpory palestinské státnosti.

Čína a Rusko jsou mimochodem také věřitelé FEDu USA a nepřátelství s nimi nikterak nezvyšuje finanční stabilitu Ameriky. Podle nejnovějších informací začaly odstupovat od cenných papírů FEDu a pravděpodobně nejsou sami. Je pozoruhodné, že své senzační prohlášení bývalý guru FEDu, Alan Greenspan vyslovil rok po začátku zhoršení rusko-amerických vztahů.

Až do nedávné doby se Washington řídil “plánem A” při překonávání svých finančních problémů, o němž hlasitě vytrubovali do světa zastánci “strany války” v USA: Brzezinski, McCain, Biden, Brennanová a jejich přisluhovači, a požadovali urgentní dodávky zbraní pro kyjevskou juntu. A tvrdost na Blízkém východě. Je to plán vystoupení USA z finanční krize prostřednictvím světových válek, v první řadě s Ruskem.

Na Ukrajině byl “plán A” nebezpečný pro své nepředvídatelné vojenské důsledky: přímé vojenské střetnutí s Ruskem ve stepích Ukrajiny. Ale nedávné zkušenosti z Krymu a Donbasu a vyhýbavá politika Evropy vedly Washington k vystřízlivění.

Někteří analytici USA, dosti známí na to, aby je znali v Rusku, v nedávné době prohlásili následující: Washington se bude snažit co možná nejtišeji odejít z Ukrajiny. Náklady jsou příliš vysoké … Ve skutečnosti promluvili o washingtonském “plánu B” ohledně bývalé Ukrajiny, a soudě podle skandálu s Netanjahuem, ohledně Izraele.

“Plán B” USA, “tichý odchod” z Ukrajiny a z Blízkého východu, je možno spojit se jménem prezidenta Obamy, ale ve skutečnosti za ním stojí státní tajemník John Kerry, a ti, kdo jsou za ním, a které známe špatně. Ale rozhodně jsme nikdy neviděli Kerryho společně s McCainem a Bidenem.

Je zřejmé, že svět stojí před novou finanční krizí, a že ve Washingtonu bojují strany “A” a “B” o způsoby řešení této krize. Která z nich vyhraje, není jasné. Ale loutkám Washingtonu v Evropě, Izraeli a na Ukrajině už lebky praskají. A Rusku zůstává jedno – být ve střehu. Spolu s Čínou a dalšími zeměmi BRICS a ŠOS.

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová