Sankce proti Kyjevu?


11. 3. 2015      zdroj
Lavrov je přesvědčen, že Washington a Brusel musí uvalit sankce na Ukrajinu, aby donutily kyjevskou vládu uskutečňovat politiku Západu, přesně tak, jako jsou sankce využívány proti Rusku. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov navrhl Západu, aby byla zvážena možnost uvalení sankcí na Kyjev, aby byl přinucen plnit Minské dohody.


“Nevím, jaké nástroje tlaku na Kyjev Američané, Evropané mají, ale možná jimi tak oblíbený mechanismu sankcí by se měl použít v tomto případě vůči kyjevským orgánům státní moci, aby byly přinuceny plnit to, na čem se domluvily, a plnění čeho jednomyslně požadují naši západní kolegové,” řekl Lavrov na tiskové konferenci po jednání se španělský ministrem zahraničí José Manuel Garcia-Margalit.

Ministr také obvinil Kyjev z narušení minských dohod v souvislosti s amnestií domobranců a ústavními reformami.

“Doufám, že když budou ctihodní vůdci západního světa přezkoumávat průběh plnění Minských dohod, vezmou v úvahu fakta, a fakta jsou taková, že hned následující den po 12.únoru kyjevské orgány státní moci prohlásily, že v Minsku nevzaly na sebe žádnou povinnost, pokud jde o zabezpečení amnestie pro účastníky událostí na jihovýchodě Ukrajiny “, řekl Lavrov.

“Ukrajinská vláda prohlásila, že nevzala na sebe žádné politické a právní povinnosti s ohledem na nutnost zvážení pozic DLR a LLR při realizaci ústavní reformy. To vše bylo přímým překroucením toho, co bylo napsáno černé na bílém a pod čím jsou podpisy zástupců Kyjeva”, řekl ministr.

“Teď slyšíme, že Nejvyšší rada přijala nějaké prohlášení o tom, že nebude spolupracovat s vyhlášenými republikami při organizaci místních voleb, i když v souboru prováděcích opatření Minských dohod je přímo psáno, že tyto volby se mají konat se souhlasem území , na kterých jsou vyhlášeny DLR a LLR,” dodal Lavrov.

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová