Ukrajinská svodka ze dne 18.3.2015

napsali Ernest, MP, Mireček a vlk s přispěním dalších 
19.3.2015  Kosa zostra čili https://vlkovobloguje.wordpress.com/

Obamovo přiznání o Islámském státu, uvedení na pravou míru včerejší mýlky ohledně ‘raket ve vagonech na ostravském nádraží’, neustálé přestřelky, teror ukrajinských sil v Konstantinovce, v kyjevských věznicích a koncentrácích strádá 2000 zajatých opolčenců, mnohé z nich ukrajinští nacisté nehodlají vyměnit za své zajatce… a další …

Ernestova část – převážně z ruských a opolčenských zdrojů: 
(Všechny texty bez uvedení zdroje jsou převzaty z  vk.com/strelkov_info)

17.03.2015 – Přidali novináři:
V Mariupolu bojovníci ATO vyvolali rvačku kvůli ruskému jazyku. Na Primorské promenádě vojáci praporu“ Ivano-Frankivsk“ vyvolali hromadnou rvačku mezi sebou pro nenávist k jazyku. Bilo se šest vojáků proti 45. Jen proto, že těch šest mluvilo rusky. Na rozdíl od nich, těch 45 nedávno přijelo na frontu ze západu Ukrajiny. Bili ty, kteří skutečně bojovali.”

Poslala Daria Morozova.:
Jenom v seznamech DLR je uvedeno asi 2000 zajatých domobranců a politických vězňů, kteří strádají ve věznicích úřadů Kyjeva a často jsou podrobeni mučení a těžkému zneužívání. Ukrajinské orgány se skutečně dopouštějí trestných činů. Věznice jsou neustále zaplněny těmi, kteří něco řekli, něco oblékli … Georgijevská stužka na hrudi, hlasitý rozhovor s zmínkou o juntě, zásilka na Donbas – mezi neloajálními a nesouhlasícími jsou ve vězení starci, ženy, invalidi. Mnoho lidí sedí a čekají na soud a odsouzení od dubna loňského roku.

17.03.2015 – Přidali novináři:
V Doněcku vznesli otázku možného útoku na Konstantinovku, v případě, že ukrajinské síly začnou odvetu proti civilním občanům. Občané Konstantinovky jsou občané DLR. Podle Ústavy republiky se nacházejí na dočasně okupovaném území. Zločin proti civilistům je zločin proti republice. To je přímým narušením příměří. Republika má právo chránit své občany tam, kde se nacházejí, stejně jako všechny vyspělé země „kdekoliv na světě” – řekl politický poradce DLR Roman Manekin. „V Konstantinovce, podle svědectví, začaly hrozné represe. Shrnutí: Je nutné oficiální prohlášení, že represe proti obyvatelům Konstantinovky ohrožují dohodu z Minska,“ – později dodal Manekin.

17.03.2015 – Poslal dobrovolník s volacím znakem ‘Syč’:
Situace je napjatá a zlom je blízko. Domobrana DLR a LLR podle rozkazu na frontách odsunula 90% techniky, kterou měli, (ne té, která byla odvedena), odvedená technika se vrátí na místa pouze v případě zrušení příměří z Minsku. Ukrajinská armáda neprovedla opatření dosud, oni se ho nechystají provést, to znamená že my sami odvedem jejich dělostřelectvo. Těším se na válku, která záhy vypukne znovu. Síly, které máme nyní (bylo shromážděno 70 tisíc vojáků), a síly, které má ukrajinská armáda (asi 110 tisíc vojáků) se brzy střetnou v smrtelném zápase. Nechystáme se, vzhledem ke svému počtu, jednat jako Ukři – vrhat se na opevnění a hynout po stovkách. Budeme rovněž opatrní. V LLR a DNR se nakonec objevil týl. Závody jsou schopny opravit za jeden den několik kusů techniky. Vytváříme vlastní neprůstřelné vesty, minomety, granáty a dokonce i obrněné transportéry. Teď je na frontě u Bachmutky podivné ticho, pokud častou střelbu a osamělé občasné výbuchy lze nazvat tichem. Dalo by se říct, že to je „klid před velkou bouří“.

17.03.2015 – Video bloggerů:
Bojovníci „Pravého sektoru“ pro zábavu vyhodili do vzduchu vodárenské věže. Bojovníci z „Pravého sektoru “ v podmínkách příměří pro zábavu, vyhodili do vzduchu na území pod jejich kontrolou životně důležitou infrastrukturu. Na síťi se objevilo video, které zachycuje výbuch dvou vodárenských věží.
„Muži v uniformách na videu prohlašují, že tyto věže symbolizují DLR a LLR, které tak silně nenávidí,“ – uvádí TRK „Zvězda“.
Po varovném projevu na kameru opilého skalního nacionalisty výbuchem zcela zničili obě věže.

Na Ukrajině podraží voda pro obyvatelstvo
Korrespondent.biz, dnes, 20:12   zdroj
Národní komise pro státní regulaci elektřiny a komunálních služeb (NKREKU), plánuje na setkání ve čtvrtek 19.března přijmout rozhodnutí o zvýšení tarifů pro zásobování vodou pro obyvatelstvo.
To oznámil večer v úterý 17 března člen NKREKU Andrej Gerus na své stránce na Facebooku:
„Ve čtvrtek přijmeme rozhodnutí o zvýšení tarifů vody pro obyvatelstvo. Tato potřeba vznikla v důsledku rostoucí cenu elektřiny o 30% od loňského léta,“ – napsal.

Recenze zahraničních médií: Západ na Ukrajině bojuje o černozem
Z Korrespondent.net dnes 18:10 zdroj
Válka pro ukrajinskou černozem – Die Zeit
Pro Frederika Musso, ředitele kalifornského výzkumného centra „Institut Oaklandu“, které se zabývá otázkami potravinové bezpečnosti, je situace jasná: Západ chce získat ukrajinskou zem.
A rozhodně to není metafora. Ve dvou nových zprávách členů ústavu dokumentují, jak vysoký je zájem západních, zejména amerických, koncernů o ukrajinskou černozem.
Ve zprávách byly uvedeny společnosti Monsanto, kritizovaná za používání geneticky modifikovaných semen, zemědělská velkofirma Cargill a chemická společnost DuPont.
V posledních letech, podle Mussa, západní společnosti „tak silně zvýšily své investice na Ukrajině, to je téměř ekvivalentní k převodu kontroly ukrajinského zemědělství na západní koncerny.“
A západní finanční instituce jako Světová banka nebo Mezinárodní měnový fond, řekl, podporují „zájmy kapitálu prostřednictvím své politiky.“
„Boj o kontrolu zemědělského sektoru se stal rozhodujícím faktorem v hlavním konfliktu mezi Východem a Západem od dob studené války – uvedl ředitel „Institutu Oakland“.
Obecně platí, že zájem zahraničních investorů o ukrajinskou půdu je tak jasně vymezen po mezinárodní potravinové krizi 2007-2008, kdy ukrajinská vláda na krátkou dobu pozastavila vývoz zemědělských produktů. Výsledkem byl vzrůst cen chleba v mnoha zemích světa a v některých byly i hladové bouře.
Ukrajina je třetím největším dodavatelem kukuřice na světě, sedmým – pšenice a své produkty prodává v severní Africe a na Blízkém východě.
Celkem Ukrajinské úrodná půda zaujímá 32 milionů hektarů – to je asi jedna třetina z orné půdy v Evropské unii.

18.03.2015 – Poslal dopisovatel s volacím znakem ‘Samur’:
Ukrajinská dělostřelectvo pokračovalo v pravidelném bombardování obytných oblastí Doněcka. Ukrajinští vojáci svérázně chápou „příměří“: Jejich dělostřelectvo obnovilo palbu na obytné oblasti Doněcka a dalších měst. Ve večerních hodinách 16. března zvuky z explozí dvou dělostřeleckých granátů slyšeli obyvatelé krasnogvardejské oblasti Makějevky. V noci z 16. na 17. března ukrajinské baterie, umístěné v blízkosti obce Písky, opakovaně spustily palbu na rajon Doněcka Kyjevskij. Palba byla z 122 mm houfnic a 152 mm houfnic. Vzhledem k tomu, že granáty dopadly především do již vybombardovaných čtvrtí, které většina obyvatel opustila, nebyly žádné oběti.

18.03.2015 – Zpráva obyvatele Štěstí:
Už týden se u nás střílí z ručních zbraní, někdy z minometů. Včera, stříleli z tanku. Dnes se střílí z ručních zbraní a minometů.

Zpráva obyvatele Severodoněcka:
Byl slyšet výbuch (v Severoodněcku a Rubežnom), bylo to něco těžkého. Pak později jsem si všiml na záři ohně na obloze nad lesem. Nejdřív jsem si myslel, že to jsou signální světlice. Ale protože tato světla hořela na jednom místě, nelétala, uvědomil jsem si, že je to salva z raketometů. Pak se objevily ještě takové ohně a uvědomil jsem si, že prostě střílejí z několika míst. Salvy, jak se mi zdá, byly z míst mezi obcemi Kapitánovo a Muratovo. Možná, že stříleli někam směrem na Trechizbenku nebo Slavjanoserbsk. Samotné salvy v Severodoněcku slyšet nebyly, to znamená, že byly daleko. Bylo to minimálně 10 salv.

18.03.2015 – Zpráva Lifenews:
V polích Donbasu na minách už vyletělo do vzduchu 12 kombajnů. Zemědělci doufají v ženisty, ale těch je málo, aby nalezli granáty na veškeré zemědělské půdě.
Obyvatelé Luganské lidové republiky riskují své životy, aby stačili připravit pole pro osev. Ženisté MČS odstraňují každodenně desítky min, ale v zemi jsou stále stovky nevybuchlých granátů.
Během podzimní sklizně obilí a přípravy půdy pro jarní setbu na minách vybuchlo 12 kombajnů a 10 jiných zemědělských strojů. Dnes lidé riskují své životy, aby zasili pšenici a ječmen.
Granáty z „Uraganů“ rozryly hektary polí – říká ministr zemědělství LLR Jurij Roščupkin. Řidič jednoho z kombajnů zázrakem přežil, když ho exploze vymrštila přes čelní sklo.

Odhaduje se, že minami a granáty je poseto více než 30.000 ha úrodné půdy v LLR. Zemědělci upínají své naděje na ženisty, ale lidé a speciální zařízení pro detekci a zneškodnění munice chybí.
Mezitím jsou ve skladech připraveny tuny osiva. Přivezli jej v humanitární pomoci z Ruska spolu s nezbytnými hnojivy, která v současné době v Donbasu chybí. A přesto úrodnou půdu přes nebezpečí života již začali zpracovávat: provedli hnojení polí ozimé pšenice a zaseli více než tisíc tun jarního ječmene.
(video zde)

18.03.2015 – Přidali dopisovatelé:
Kolem 11:00 18.března začaly přicházet zprávy od obyvatel Doněcka o silné explozi, kterou bylo slyšet ve všech částech města. Svědci uvádějí, že v 09:54 byla zablokována silnice podél prospektu Panfilova, vše střeží stráže. Podrobnosti zjišťujeme.

Zpráva domobrany LLR.
Na území LLR dočasně okupovaném ukrajinskými silami, byl vyhozen do vzduchu nákladní vlak naložený uhlím. Vlak částečně vykolejil, uhlí se vysypalo. Podle předběžných údajů, není žádný zraněný. Jak bylo oznámeno dříve, u obce Orechovo v oblasti Popasnoj (oblast kontrolního bodu №29) neznámí vyhodili do vzduchu železniční most.

18.03.2015 – Video bloggerů:
Obyvatelé Konstantinovky vyhnali ukrajinské novináře.
Poslal místní obyvatel: „Dnes na místě úmrtí dívenky Poliny neznámí spálili hračky a květiny, informace je od očitého svědka. Část hraček „svidomye“ si prostě vzali, ale zmizela velká část toho, co lidé položili na památku dívky. Ukři se už druhý den posmívají mrtvým, označují je jako „vaty“ a radují se ze smrti dítěte. Někteří veřejně vyhrožují spálením hrobů zabitých při nehodě, protože podle „svidomych“, „Koloradi“ nemohou být pohřbeni v ukrajinské zemi. Dnes bude pohřeb, všichni se obávají útoku Ukrů na pohřební průvod.



18.03.2015 – Společné prohlášení Zacharčenka a I. Plotnického:

Žádný kompromis s Kyjevem, pokud Ukrajina nezruší včerejší ostudné rozhodnutí. Kdysi jsme bez nadšení, ale nakonec souhlasili se zvláštním postavením Donbasu v rámci obnovené Ukrajiny i když naši lidé chtějí úplnou nezávislost. Dělali jsme to pod tlakem a v zájmu míru. Ale Ukrajina se nezměnila. Jí, stejně jako za Kučmy, Juščenka a Janukoviče vládne klika oligarchů, která kašle na lidi. Odmítnutím zvláštního postavení Donbasu, Kyjev rozdrtil křehký mír z Minska a zavedl situaci do slepé uličky. President Porošenko, premiér Jaceňuk se cynicky vysmáli svým partnerům v EU, kteří vynaložili tolik úsilí na mírové rozhovory. V předvečer Nejvyšší rada nakreslila čáru oblasti, na něž se vztahuje zvláštní status, ale odložila jeho účinnost v regionu do voleb podle ukrajinských právních předpisů. Přitom DLR a LLR uznali za „dočasně okupovaná území“. Kyjev vznesl otázku zavedení mírových sil do zóny konfliktu. Ukrajinské orgány svým jednáním porušily první článek zákona o zvláštním postavení Donbass a 3 body mírových dohod z Minsku, a otázka zavedení mírových sil vůbec narušuje veškerou logiku mírového plánu, který spočívá v kompromisu obou stran konfliktu.


18.03.2015 – Poslal očitý svědek:

Do obce Mirnoje v rajonu Telmanovsky přijelo velké množství ukrajinských vojáků, mnoho aut (džípy, nákladní automobily, UAZ) a obklopili obecní radu. V osadě chodí hlídky a odvádějí muže ve vojenském věku. V Mariupolu opilý okupant chodil po městě a střílel ze samopalu, byl zadržen policií.

Zpráva obyvatele Doněcka:
Domobrana DLR evakuovala školu №64. Ráno ve městě byly slyšet výstřely. Ukři ostřelují z minometů a granátometů letiště. Na Kujbyševském byl slyšet výbuch, div okna nevyletěla. Říká se, že v Pískách vypukl tvrdý boj.

Zpráva domobrany:
V Doněcku byl rajon Petrovskij vystaven palbě těžkého dělostřelectva ukrajinské armády. Na Pískách došlo k pěchotnímu boji. V Avdějevce kolem 12:00 byla slyšet střelba od osady Opytnoje, nebo od „staré části“.

18.03.2015 (14:35) – Zpráva Eduarda Basurina:
Záchranáři DLR během humanitární operace při hledání těl kyjevských vojáků se dnes na letišti v Doněcku dostali pod masivní palbu ukrajinské armády. Všichni museli být dvě hodiny v úkrytu. Během krátkého období klidu záchranáři stěží opustili území letiště. V současné době, práce na nalezení mrtvých kyjevských vojáků byly přerušeny. Za uplynulý den bylo naše území ostřelováno 14 krát, kromě toho 10 krát z protiletadlových zbraní ostřelovali pozice domobrany v obci Spartak. Letiště dvakrát ostřelovali z 120mm minometů, v blízkosti letiště v rajonu Kyjevský jednou ostřelovali „Volvo-centrum“ automatickým granátometem, jednou vystřelili z tanku na Okťjabrský.

Poslala Darja Morozovová:
Žádná výměna zajatců dnes, jak plánuje bezpečnostní služba Ukrajiny, nebude. DLR nezná plány SBU, neobdrželi jsme návrhy na výměnu.

18.03.2015 – Informace analytika Boris Rožina („colonelcassad“):
1. O veliteli Makějevky – byl zatčen pro trestnou činnost, nyní je zadržen a vypovídá. Obrněná vozidla byla použita pro případ možného odporu.
Fakturu o „Mutnomu“ slíbili přivézt z Makějevky zítra. Samozřejmě, můžete si být naprosto jisti, že to není zdaleka poslední takové zatčení.
Také pokračuje vyšetřování vztahů některých úředníků DLR s juntou a v dohledné budoucnosti uvidíme výsledky i v tomto směru.

2. Zrovna nedávno byl zatčen velitel Sněžného Godovanec – bylo mu sděleno obvinění z nezákonného používání soukromého vlastnictví jiných. Všechny podrobnosti nevím, na konci loňského roku byly na velitele stížnosti místních obyvatel, ale bez konkrétních údajů. I v řadě dalších obcí bylo vedeno vyšetřování krádeže humanitární pomoci a jejího dalšího prodeje na černém trhu. Krádeže byly zjištěny i v některých jednotkách. MGB a další donucovací orgány pracují.

3. Naši pokračují v posilování obrany u Jelenovky a Dokučajevska v případě, že junta ještě zkusí prorazit k Petrovském nebo Mospinu. Podle současných informací, sem může nepřítel soustředit k úderu 4 těžké praporně taktické skupiny, plus řadu prostředků k posílení. V současné době tato skupina je považována za nejnebezpečnější. Pravděpodobnost úspěšného útoku junty na Doněck a Lugansk je hodnocena jako nízká.

4. V oblasti Písků,

posledních pár dní, obě strany utrpěly poměrně vážné ztráty. Aktivně bylo používáno dělostřelectvo, výsledkem jsou ztráty lidí i techniky – naše i junty. Boje mají poziční charakter a dělostřelectvo zůstává významným faktorem poškození. Samotná obec je velmi těžce poškozena a brzy se promění v obdobu Nikišina.

5. O Konstantinovce – po zahájení povstání občanů pár průzkumných skupin domobrany ještě šlo do města a poštípaly nepřítele pod rouškou tmy, a odešly nezraněné. Samotné vystoupení bylo velmi nečekané a pro naše i pro juntu, a spontánního charakteru. V Konstantinovce v nejbližších dnech bude posílena činnost SBU a dalších represivních orgánů junty. O náladě ve městě jasně hovoří video níže

Ceny za horkou vodu na Ukrajině se zvýší o 55%
Korrespondent.biz, dnes, 15:25 zdroj

Opět za 23. Národní banka pokračuje ve snižování kursu hřivny
Korrespondent.biz, dnes, 14:05  (zdroj)
Národní banka snížila oficiální kurs o jednu za hřivnu.
Národní banka Ukrajiny ve středu 18. března ve srovnání s předchozím bankovním dnem snížila oficiální směnný kurz o 1,049 hřivea na 23,29 UAH za dolar. O tom svědčí údaje na internetových stránkách regulátora.

Odvolaný šéf finanční inspekce obvinil vládu Jaceňuka z korupce
Z Korrespondent.net dnes 14:24 (zdroj)
Podle bývalého funkcionáře korupční schémata na Ukrajině vede vláda nynějšího premiéra. Odvolaný předseda státní finanční kontroly Nikolaj Gordienko vyhlásil v Nejvyšší radě režim korupce ve vládě Jacenjuka, uvádí Gromadske TV.
„Korupční systém na Ukrajině vede vláda Jaceňuka,“ – řekl Gordienko.
Poznamenal, že se zejména systém korupce projevil v privatizaci Ukrtelecomu. Podle funkcionáře jde škoda do miliard.
Odvolaný předseda státní finanční kontroly řekl, že vláda blokuje zveřejnění systémů korupce z doby Azarova.
A konečně, oficiálně podal GPU žádosti o kontrolu činnosti vlády.
Jak uvedl Korrespondent.net, 4. března premiér Jaceňuk kritizoval státní finanční kontrolu a odvolal jejího šéfa Gordienka na dobu průběhu šetření.
Premiér řekl, že vyšetřování je vyvoláno neobjektivní prověrkou státní finanční kontroly koncernu „Antonov“, zneužitím auditorů v průběhu auditu velkých státních podniků a absencí účinné kontroly státního majetku.
Jaceňuk tedy řekl, že prověrka musí proběhnout do dvou týdnů, a vyjádřil přesvědčení, že vedení finanční inspekce je třeba změnit.

18.03.2015 – Zpráva Igora Ivanoviče Strelkova:
V Doněcku je nějak neklidno. Obrněná technika domobrany je v ulicích. Hodně. Zatím se zdržím komentáře. Zřejmě někoho začišťují. V Píscích a v Avdějevce přestřelky pokračují. Velitelství Makějevky bylo potichu vyměněno. Ze sklepa propustili spolupracovníky, kteří tam seděli 8 měsíců, úplně vyměnili velitele, staré odvezli na ul. Ščorsa 62. „

Zpráva o stavu od ‘Jana’:

Situace se vyostřuje, ráno kyjevské síly ostřelovaly z klasického dělostřelectva oblast Petrovky, sídliště Trudovskych. Už dvě hodiny na Petrovce probíhá boj s ručními a těžkými zbraněmi, všechny jednotky mají bojový poplach.

18.03.2015 – Poslal dobrovolník s volacím znakem ‘Syč’:
V současné době naše oblast byla zasažena z raketometů „Grad“. Ukrajinská armáda se kryje cvičeními, ale stejně k nám dopadla část granátů, i když menší. Minomety a tanky střílí ve dne v noci. Reagujeme ze stejných zbraní. Neustálé diverze protivníka pokračují. 29. kontrolní bod se opět pokusili obsadit, my jsme už fakticky na něm (v blízkosti jsme vybudovali opěrný bod) Ukři na něj narazili a jejich rota ztratila 10 zraněných a odešli (nikdo nebyl zabit), také jsme poškodili nepřátelský tank a zasáhli BTR. Nepřítel nahromadil na Bachmutce asi 10.000 pěchoty a asi 100 tanků a 300 obrněných transportérů. Množství dělostřeleckých systémů větších ráží než 120 mm je asi 100. Těmito silami naší 7-tisícovou skupinu neporazí, ale obsadit 29. a 31. kontrolní bod mohou, ale těžko. Techniky teď máme hodně. Dostal jsem nějaké údaje o mobilizaci, cvičí domobrance – měsíc. V průběhu výcviku – výcvik mužstva a manévry techniky. Počet již vycvičených – 4000 lidí, ve výcviku – 10.000 lidí po celém LLR. Přibližně stejný počet v DLR. Počet vojáků, které můžeme dát tímto způsobem je asi 70.000 bojovníků. ! Z nich je 50 000 v poli, 10000 velitelských sil a sil ministerstva vnitra – to jsou posádky, policie a ochrana objektů, a 10 tisíc – mobilní záloha. Přitom mobilizační rezerva je 20 000 lidí. Zbraní je dost, ale málo výstroje, chybí neprůstřelné vesty, přilby, zásobníky, atd.) Všichni vojáci, kteří jsou vycvičeni, budou připraveni v polovině nebo do konce dubna. Mobilizace pokračuje.


18.03.2015. Poslal dopisovatel s volacím znakem ‘Antifa’:
Slovjansk: okupanti se bojí chodit po městě samotní. Bez ohledu na čest a svědomí Ukrajině vládne opravdový orwellovský 1984, kde jakákoli opozice vůči oficiálním kyjevským názorům je tvrdě potlačena pomocí hrozeb, represe a násilí. Mnoho lidí se bojí do takové míry, že informace o hrozné situaci v Donbasu se prostě nešíří a zejména nevyjadřují své hodnocení toho, co se děje.
Na samotném východě bývalé Ukrajiny, nebo spíše na území, které jsou v současné době pod kontrolou okupačních ukrajinských orgánů, vůči místnímu obyvatelstvu provádějí skutečný teror. Důkazy o tom se neustále množí.
Některé detaily ze života okupovaného Slavjanska vyprávěla poslankyně městské rady Věra Kubričenko.

“Po mých telefonátech, lidi sledují. Jednu z žen, která byla v organizaci „Ženy pro vyšetřování trestných činů“ na kontrolním stanovišti byla bita pažbami v přítomnosti svého syna a manžela, protože byla v organizaci, která se zabývala vyšetřováním trestných činů. Měla fotografie – všechno to schovala, je to schováno dosud. Proto se snažím co možná nejméně telefonovat.
A lidé, samozřejmě, jsou naštvaní. Vidí, co se děje. Ukrajinští vojáci chodí po dvou, mají takový příkaz – méně chodí, v obchodech zboží neplatí, vyberou si a odejdou. Všichni lidé to velmi dobře vidí, v souvislosti s tím jsou ceny ve Slovjansku šílené,” – řekla poslankyně v rozhovoru.


Díky Erneste!

Část MP – převážně z ukrajinských zdrojů:


Komentář k Vlkové ukrajinské vojenské mapě..

Během dne, ozbrojenci 11 x ostřelovali síly ATO.
18.března 2015, 08:28  zdroj
V zóně protiteroristické operace ve východní Ukrajině, Ruskem podporovaní rebelové v noci ze dne 17. na 18.března, od 20:00 do 06:00 11 x náhodně použili střelné zbraně proti ukrajinské armádě.

To bylo uvedeno ve zprávě o situaci, která byla zveřejněna na Facebooku v tiskovém centru ATO.

Také v tiskovém středisku uvedli, že v Doněcké oblasti ozbrojenci 4 x vedli palbu po obci Opytnoje, 2 x po Avdějevce a jednou po Pískách.

„V Mariupolské oblasti je už několik týdnů v řadě místem konfrontace obec Širokino. Tuto noc nepřítel zahájil 2x palbu z ručních zbraní po této lokalitě. Rovněž byly zaznamenány ozbrojené provokace ozbrojenců v blízkosti Čermalyku,“ – píše se v textu.

V tiskovém středisku uvedli, že i přes pokusy některých gangů o obnovení ozbrojeného konfliktu, ozbrojené síly ATO zahájují palbu jen jako odpověd a pouze v případě přímého ohrožení života ukrajinských vojáků.

Obecně platí, píše se ve zprávě, v oblasti ATO je i nadále tendence ke snížení počtu provokativních útoků na ukrajinské pozice.

Jak uvádí „Pozorovatel“, v síti se objevilo video ze 17. března, kdy teroristé „DLR“ v okupované jimi Makějevce zablokovali tanky centrum města.

Četa ozbrojenců přešla přes Severský Doněc a vtrhla na pozice vojáků ATO.
18.března 2015, 08:33 zdroj
Skupina ozbrojenců v počtu čety překročila řeku Seversky Doněc a zaujala pozice na území kontrolovaném ukrajinskými vojáky ATO.

To uvádí na Facebooku hlava „Informačního odporu“ Dmitrij Tymčuk.

Je třeba poznamenat, že dříve nepřítel na tomto místě opakovaně prováděl provokativní palbu z ručních palných zbraní.

Za účelem vytvoření a posílení vytvořených úderných skupin, pokračuje velení rusko-teroristických sil v přeskupování a soustředění svých jednotek v některých oblastech. Zejména byl během dne pozorován přesun taktické skupiny (7 tanků, 11 BBM), podporované dvěma minometnými bateriemi (osm 120 mm minometů) v oblasti Stanice Luhanská.

Také byla obrněná skupina teroristů (4 tanky, 3 BTR), dříve zaznamenaná skupinou „IO“ během přesunu ve směru k Veselé hoře, kde zaujali pozice v bojové formaci.

Jak uvádí „Pozorovatel“, za uplynulý den ozbrojenci 11 x ostřelovali pozice sil ATO.

Obyvatelé obsazeného Doněcku hlásí silný výbuch a pohyb militantů.
18.března 2015, 12:30  zdroj
V dopoledních hodinách, kolem 11:00, slyšeli obyvatelé v mnoha oblastech Doněcka hlasitý výbuch.

O tom píší uživatelé sociálních sítí, přináší 62.ua

„Zdá se, že šlo opět o výbuch, který mohl být slyšet po celém Doněcku, vlny nebyly silné.“

Exploze byla slyšet také v Makějevce.

Dončané také napsali, že na náměstí Bakunských komisařů probíhá nějaký pohyb ozbrojenců.

„Mnoho lidí s ‘kalachy’ sedí pod stromy,  je tam granátomet, říkají, že zablokovali cestu. Bakini a níže u Panfilova je mnoho techniky a ozbrojenců, 64.škola byla evakuována,“ – píší uživatelé.

Jak uvádí „Pozorovatel“, v Doněcku celý den před 12. březnem byly opět slyšel exploze. Tato situace vede k novým obavám. A nezaměstnanost a nedostatek peněz přispívá k celkovému zmatku a pesimismu. Humanitární situace se nadále zhoršuje. Ceny potravin a léků rostou mílovými kroky.

A v této době na tele-kanálech lídrů DLR neúnavně inzerují multi-měnový systém. Kvůli deficitu hřivny, masám obyvatel Doněcka nabízejí platit za zboží, „jak jim to vyhovuje.“ Buď v rublech, nebo v dolarech, anebo v čínských juanech.

„Stíny“ zničily cisterny a 18 „Uralů“ s municí ozbrojenců.

18.března 2015, 23:54  zdroj
Ve středu 18. března bojovníci z partyzánské jednotky „Stíny“ zničili 4 cisterny a 18 „Uralů“ teroristů s municí.

To uvedl na své stránce na Facebooku vůdce partyzánské skupiny „Stíny“ Alexandr Gladkij. (úryvek-zkráceno)

Vojáci ATO obdrželi 6000 hřiven za zajetí nepřátelského tanku.

19.března 2015, 00:42  zdroj
Dne 18. března v místě nasazení vojenských jednotek 128-mé samostatné pěchotní brigády operačního velení „Sever“, bylo vyplaceno více než 55.000 hřiven za zajetí v boji nepřátelského tanku T-72 a za účast v bojích.

To hlásí tisková služba ministerstva obrany.

Boj, za který byli ocenění vojáci, se konal v únoru 2015.

Po provedení ověřovacího postupu zajetí tanku, velitelé vojenské jednotky získaly finanční prostředky a vyplatily své vojáky.

Mezi příjemci je osm vojáků samohybné dělostřelecké baterie od řadového-kontraktníka po poručíka. Každý z nich dostal po 6090 hřiven za zajetí nepřátelské techniky a 1000 hřiven za účast v bojích.

Jak uvádí „Pozorovatel“ 28. ledna kabinet ministrů přijal vyhlášku, podle které účastníci ATO obdrží další odměny za zničení vojenské techniky nepřítele a zvýší se jím plat v hotovosti.

Rusko posílá na Donbas další „gumkonvoy“.

19.března 2015, 00:55  zdroj
Další „gumkonvoy“ na okupované území Doněcké a Luhanské oblasti vyjede ve čtvrtek ráno z Donského záchranného centra v Rostovské oblasti.

Jak hlási RIA Novosti, v předvečer z Donského záchranného centra MČS, kde se sestavuje kolona, ukázali médiím obsah u naložených aut.

Na žádost novinářů, záchranáři odplachtovaly jakýkoliv stroj, aby mohli pracovníci tisku vidět obsah nákladu.

Celkem je v sestavě nové kolony více než 170 nákladních vozidel. Hlavní náklad, jak potvrzují v Rusku, jsou potraviny a semena pro zemědělce Donbasu.

Mezi náklad o hmotnosti vyšší než 1,9 tísíc tun, jsou také údajně léky a stavební materiál.

Jak uvádí „Pozorovael“, předchozí „gumkonvoy“ vtrhl na území Ukrajiny v neděli 15.března.

Přídavek od El-Murida:

Nechtěný důsledek.
17-Mar-2015 11:52  zdroj

Barack Obama v rozhovoru pro kanál Vice News oznámil, že vznik Islámského státu je nechtěným důsledkem akcí USA v regionu.

* Dodám, že El-Murid si toto nevymyslel – sám jsem vyhledal toto Obamovo intervium s Vice News a zájemci ho mohou shlédnout zde – (ZDROJ).

Jeho úvahy ohledně IS startují od 11:43 minuty.

V čase 12:25 Obama říka: „ISIL je výplod Al-Kajdy v Iráku, který vyrostl z naší invaze, což je příklad nezamýšlených následků, jež měly být obecně cílem zkoumání než jsme začali střílet …“

Pokračuje El-Murid:

Nejzajímavější je, že Obama má naprostou pravdu – islamisté v regionu byli vytvořeni jako uderná síla Spojených států ke svržení stávajících režimů. Podobně, jako se Banderovci stali nástrojem USA k vytvoření „sanitárního kordonu“ podél hranice s Ruskem. Nicméně ISIL se nejenom vymykl kontrole. V postatě, od samotného přichodu baasistů a Saddámových vojáků do ní, se skupina chovala zcela nezávisle, stanovila si úkoly a řešila je podle možností.

Pro USA, se to stalo velmi nepříjemným objevem a už nyní lze říci, že dělaly určité závěry: u klonu islamistů – banderovců a vlády současné Ukrajiny byla záměrně vyzdvihnuta do popředí největší špína a spodina. Stupidní, chamtivá a naprosto nevhodná k nezávislému rozhodování. K pochopení se stačí podívat na vojenské tažení na Donbasu – žádné závěry z porážek tito lidé nedělají, ale pokračují se stejnou strategii řešení problému silou. Chytří a rozhodní jednoduše nesmí do vedení: USA si nechce zopakovat irácké zkušenosti, kdy tito lidé odmítli hrát roli loutek.

Bohužel protivník USA – Rusko – postupuje stejným způsobem. Sázka na  samostatného rozhodování neschopné „vůdce“ povstání zcela pod kontrolou agarantuje proti nepříjemným překvapením, typu neplánované porážky ukrajinských karatelů, která by nevyhnutelně vedla k odvetným akcím v USA, za které musí nést zodpovědnost už samotné Rusko. Na druhou stranu, je tato strategie zcela v zájmu USA, u nichž nejdůležitější v ukrajinské válce je vytvoření tohoto „kordonu“. Bude-li Ukrajina jednotná, jestli se zhroutí na válčící mezi sebou bantustány, vymřou-li tam dvě třetiny obyvatelstva – Američany vůbec nezajímá. Jejich cíl je „kordon“ a nic víc.

PS. Oni, to mimochodem neskrývají: Vice-prezident washingtonského „Eurasia-Center“ Earl Rasmussen řekl, že Spojené státy na Ukrajině nemají žádné strategické zájmy, kromě konfrontace s Ruskem.

U IS, se zdá, že se strategie USA také postupně mění: snaží se spoléhat na likvidaci vrcholového vedení organizace, což znamená přenesení odpovědnosti do rukou CIA. To vážně posiluje pozici ředitele Brennana a podle některých zpráv, již v oblasti vytvořili další centra CIA, otevřeli nové linky financování, CIA aktivně vytváří svou vlastní síť agentů na okupovaných územích IS. Ve stejném řádku, je možno zmínit masovou přísahu Islámskému státu skupin, které jsou řízené Spojenými státy – například, íránský „Džundulláh“ se jen hemží agenty CIA a pravidelně přicházejí zprávy o masakrech identifikovaných „zrádců“. Význam všech těchto přísah, je obrátit IS v „Al-Káidu“, se kterou USA velmi dobře vycházejí a snáší se.

Mirečkova část – denní zprávy OBSE:


Stručný překlad a přehled hlavních informací Speciální Monitorovací Mise OBSE na Ukrajině dle informací obdržených do 17. Března 2015
18:00

(Odkaz na původní článek – ZDE)

Na Doněckém letišti SMM monitorovala společně s „Joint Centre for Control and Coordination“ (JCCC) a Výborem Mezinárodního Červeného Kříže vyprošťování těl ukrajinských vojáků. SMM viděla vyproštění jednoho těla, které bylo převezeno Červeným Křížem do Doněcké márnice. Jeden ze členů DLR informoval SMM že těl v márnici je teď 22.

Během pobytu v prostoru letiště mezi 12:30 a 15:00 SMM slyšela opakovaně jednotlivé výstřely z velkorážní odstřelovačské pušky (okolo padesáti výstřelů), pocházející asi 400 metrů od jejich pozice. SMM nebyla schopna určit směr střelby.

Mireček: Pokud se SMM nemýlí a správně určila zbraň podle sluchu (což by měli, když poznají ostatní různé zbraně i jejich ráži) tak je to zajímavé, protože podle mnou hledaných informací Ukrajina ve výzbroji žádnou takovou zbraň nemá a tedy byla by dodaná ze zahraničí. Bohužel moje znalosti v armádní technice jsou nic moc a tak se můžu mýlit. Zkusil jsem se zeptat jednoho člověka, který tomu více rozumí, a uvidíme jestli moji analýzu potvrdí nebo vyvrátí.

Vlkvův vstup: podle http://m.zpravy.tiscali.cz/americane-dodaji-ukrajine-odstrelovaci-pusky-pisou-polaci-246090 měla Ukrajina dostat z US 400 odstřelovačských pušek od firmy Barrett. Pravděpodobně pro náboj CAL 50 neboli kulomentný náboj ráže 12,7 mm

Na nádraží zhruba tři kilometry severozápadně od Doněcka mezi 10:00 a 10:20 SMM slyšela sporadické dávky z těžkého kulometu.

V Horlivce se SMM dozvěděla od jednoho člověka, který se označil jako pracovník městské administrativy, že v městě zbyla jenom polovina populace předválečného stavu a oznámil, že oblast nebyla bombardovaná od 15. února. Tuto informaci dále potvrdilo 7 obyvatel Horlivky (kněz, 4 starší ženy a dva muži středního věku). Podle nich se ale v Horlivce stále nalézá množství nevybuchlých raket a granátů na dvorcích, hřbitově a autobusové zastávce.

V Pískách zaznamenala SMM během dvaceti minut asi 20 dopadů střel z neurčeného směru. Jednalo se od 120mm granáty z minometů a střely z 122mm děl.

V Luhanské oblasti (pod kontrolou Ukrajiny) – Ukrajinský důstojník popsal situaci jako klidnou, ale podle něj jsou na denním pořádku útoky lehkými a ručními zbraněmi, obzvláště po setmění.

Poblíž Širokyne (pod kontrolou DLR) SMM zaznamenala že DLR checkpoint na silnici M14 byl zrušen, ale silnice byla zablokovaná množstvím padlých stromů. V této oblasti SMM potkala velitele DLR, který sdělil že mezi 20:30 a 22:30 16.března, byla oblast bombardovaná 82mm minomety. SMM zaznamenala stopy nedávného bombardování a poškození tří domů. Poblíž silnice se také nacházela nevybuchlá střela. Podle uvedeného velitele byl po bombardování voják DLR zastřelen odstřelovačskou střelou ze vzdálenosti zhruba 500m.

SMM dále sledovalo situaci v Širokyne z pozice mezi Sopyne a Lebedynske. 16. března mezi 12:45 a 17:30 SMM slyšela palbu z ručních zbraní a střely z minometů z jihovýchodní oblasti (SMM to neurčuje kvůli silnému větru, ale jihovýchod by měl být pod kontrolou Ukrajiny). Od 17:05 SMM slyšela 29 střel z minometu 82mm které následovali jedna za druhou a pocházeli z vládou kontrolovaného území, které byli následovány výbuchy dopadajících střel v severní části Širokyna asi 4 km od pozice SMM. V 17:30 když SMM opouštělo své pozice, bombardování stále pokračovalo.

Na stejném místě 17. března, mezi 7:52 a 12:29 SMM zaznamenala 14 střel z minometů. Na místě zaznamenaly také jeden stacionární tank T-64 na jihovýchodě. Mezi 13:45 a 15:00 SMM zaznamenala 17 střel z minometu (82mm a 120mm) pocházející z vládou kontrolovaného území, 600 metrů od jejich pozice, následovali další dvě v 16:15 a v 16:30 deset střel z granátometů opět z jihovýchodu.

SMM navštívila ukrajinský checkpoint ve Volnovaše, který byl po nějakou dobu zodpovědný za vydávání povolení civilistům projít. Tento proces skončil asi před měsícem. Velitel checkpointu řekl, že existuje nový online systém pro vydávání povolení. Také sdělil, že osobám bez povolení není povolen průchod checkpointem.

16. března na DLR checkpointu v Zajčenko velitel checkpointu řekl SMM, že vojenský náklaďák přepravující dřevo byl 15. března zasažen protitankovou kabelem řízenou střelou. Zemřeli dva vojáci DLR a jeden byl zraněn. SMM bylo eskortováno velitelem k místu incidentu, 500 metrů od checkpointu. SMM vidělo 15 vojáků DLR a pět žurnalistů z televizí Ruské Federace. V kabině vojenského náklaďáku mířícího na západ byla dvě velmi ohořelá těla, která vojáci DLR vyprostili za natáčení žurnalistů. Velitel vyjádřil obrovskou frustraci ohledně útoku, který následoval po rozhovorech zprostředkovaných SMM ohledně odminování Kominternova (viz Spot Report 9 March 2015 kde je ve stručnosti popsáno, jak se byly obě strany schopny dohodnout na tom, že DLR odminuje blízkou obec Kominternove od nevybuchlých střel v oblasti. DLR to nakonec provedla za pozorování Ukrajinců a Rusů z JCCC). Tento velitel následně požadoval od členů SMM jejich mobilní telefony a klíčky od vozidel, nařídil jim se nehýbat s tím, že pokud neposlechnou, budou zastřeleni. Velitel SMM patroly byl pak donucen, aby doprovodil velitele do blízkého domu, kde se nacházeli zbytky rakety, která dle vojáků DLR zasáhla vozidlo. SMM bylo za hodinu povoleno pokračovat.

Mireček: „Velitel vyjádřil obrovskou frustraci ohledně útoku“ velmi eufemisticky popsáno jak moc byl nas…ej. Nedivím se, a to ani tomu, co pak udělal. Ano hrozit členům SMM zastřelením rozhodně není v pořádku, ale v téhle situaci pro to asi mám pochopení.

Poznámka Nové republiky: velitel se choval tak, jak se má vellitel chovat za války. Ví, že proti sobě má misi OBSE, která je státy NATO často zneužívána k rozvědné činnosti. Odebrání telefonů a znemožnění pohybu členů mise po určitou dobu (60 minut) má omezit incidenty typu Savčenko, která mobilem navedla minometnou palbu na ruský televizní štáb, zabila ho a nyní je za to souzena v Moskvě. A pravomoc velitel nechat někoho zastřelit – za války standard vev šech armádách světa. Pravdoláskové budou prskat jedy, ale kdo byl na vojně a četl Polní řád, ví o čem píši.

V Stanici Luhanska (pod kontrolou vlády) SMM pozorovala plánovaný transfer 63 „zranitelných“ lidí (postižených, dětí, sirotků atd). Měli přejet po mostě z Luhanska na vládní území, ale jenom 8 starých lidí projelo ve vlastních vozech,  následně minibus s dětmi nebyl bez uvedení důvodu checkpointem DLR propuštěn.

Na ukrajinsko-ruském přechodu v Tymofiivka SMM zjistila, že dle rozkazu z 13. března není povolen přechod ruským občanům v Ivašky, Gurijev Kozačok a Aleksandrovka počínaje 16. březnem.

Bránění svobody pohybu SMM v daném období:
Vládní checkpoint v Hranitne (Granitnoje) – nebyl povolen průjezd z bezpečnostních důvodů přesto, že SMM navrhlo použití eskorty
Vládní checkpoint Volnovacha – požadována informace o národnosti členů patroly, ale tato informace nakonec nebyla poskytnuta.
Vládní checkpoint v Pěrvomajskom – nejprve zamítnut průchod, za 20 minut byl SMM povolen průchod, ale jen pod eskortou k úložišti zbraní
Na hraničním přechodu v Izvaryne (Izvaryno) LLR vojáci zastavili SMM patrolu a bylo jim sděleno, že potřebují povolení od „ministra státní bezpečnosti“ aby mohly být v oblasti hranice (Mireček: co tam SMM dělá, když kontrola hranice LLR není součástí dohod z Minsku v této chvíli)
SMM nebyl povolen vstup do prostoru který byl možná armádní, velitelem daného objektu. Podle něj by muselo SMM získat nejprve povolení vnitra a vojenského velitele aby mohli toto zařízení navštívit.

Díky Mirečku. 

Mapy: 

Interaktivní komentovaná: nenalezl jsem.

Vlkův výběr:

Dneska bude stručný – ráno doktor, od 18,00 kopala Viktorka se Slávkou. takže jsem měl minimum času na výrobu vlastní části svodky.

Dnes můj výběr stojí skoro výhradně na tom, co jste poslali vy.

Ale nejdřív, BOHUŽEL, se musím opět omluvit. Zase jsem si naběhl na vidle. A mohu si za to sám. Měl jsem víc myslet.

Vzpomínáte na fotografii raket ve vagonech ve včerejší svodce? Tak to je prosím trapné falzum. Nejméně čtyřikrát mi dorazil do mailu podložený názor, že ta fotka je jednak asi 2-3 roky stará, že není z Ostravy, ale z Ruska. A  že jde o rakety nepoužitelné v ukrajinské občanské válce, nýbrž o těžké protilodní řízené střely Raduga Ch-22 (NATO: AS-4 Kitchen) s demontovanými křídly. Tyto střely byly používány k ničení námořních a v omezené míře i pozemních cílů sovětskými bombardéry typových řad Tu-22 (NATO: Blinder A), Tu-22M (NATO: Backfire A-C) a Tu-95K-22 (NATO: Bear-G) a že trasport byl nejspíš do místa jejich konečné likvidace.

P.T. kosířům se velmi omlouvám. A děkuji TM, PB, MD a klokinovi za uvedení omylu na správnou míru. příště si dám víc pozor.

Svou sbírku informací začnu tím, co jsem si schoval z minulé svodky. Záměrně!

Nejdříve mailem paní MN: ve čtvrtek 19.3. ve 21.30 na ČT1 na téma: Postoj Česka k Ukrajině.

Té debaty se má zúčastnit například Kalousek, Votápek (bývalý konzul v RF), Vyvadil, Kováčik (KSČM), plk. Obrtel, Martin Koller (vojenský analytik, píše často pro Parlamentní listy, ten si teda nebere servítky..) ….

Tak mám pocit, že tahle sestava je zárukou skvělé zábavy, bude to mazec!

Paní MN má pravdu – mazec to určitě bude!! a  nejspíš ve velkém stylu. Kalousek se nejspíš okamžitě pokusí urazit Kollera s Vyvadilem a  možná i Obrtela, Votápek bude zase jednou překonávat sám sebe, že by jistý baron závistí zezelenal. Ale soudím, že Koller s Vyvadilem si nenechají nic líbit. Měl by to být ohňostroj jedna radost. Tak si to nenechte ujít. Já si budu muste nějak přeorganizovat psaní svodky na zítra.

Předevčírem mi kosíř JJ poslal mail, kde bylo také toto: narazil jsem dnes na Parlamentních listech na článek „Jiřího Vyvadila: Přijde po Krymu osamostatnění Katalánska či Skotska?“  (zdroj zde)

Cituji:

Západ a USA vynaložil intenzivní úsilí, aby obhájil vyhlášení nezávislosti pouhým usnesením autonomního kosovského parlamentu, i při porušení svrchovanosti Srbska a podařilo se jim to. A dokonce jednoznačně.

Mezinárodní soud OSN na základě bodu 2 článku 1 Charty Organizace spojených národů s tím souhlasil a ve svém rozsudku z 22. července 2010 zmiňuje následující: „Žádný obecný zákaz jednostranného vyhlášení nezávislosti z praxe OSN nevyplývá,“ – a dále: „Obecné mezinárodní právo neobsahuje žádný použitelný nástroj k zákazu vyhlášení nezávislosti.”

Vyhlášení samostatné Kosovské republiky bylo shledáno právně nezávadným a bylo jen věcí jednotlivých zemí, zda tento fakt uznají či nikoliv.

Mělo by se jednat o tento dokument (ZDE):

Věty, které by víceméně odpovídaly českému překladu jsem našel na straně 7 (podle číslování v rámci dokumentu, jinak je to strana 10):

General international law contains no applicable prohibition ofdeclarations of independence — Declaration of independence of 17February 2008 did not violate general international law.

Adoption of the declaration of independence did not violate anyapplicable rule of international law

Přiznám se, že jsem nepročítal ten dokument celý; jednak je moje angličtina nevalná, jednak je částečně francouzsky. Ale v souvislosti s odsudky toho, co se stalo na Krymu, mi přijde jak docela pádný argument a říkám si, že by se vám mohl hodit do Faktů o Ukrajině.

Ano, bylo by to do Faktů o Ukrajině, kdybych měl jistotu toho překladu. Ale jinak patří JJ velký dík.

Ozval se mi kosíř JB s reakcí na následujíc článek PL (ZDE):

Doporučené rady jsem si přečetl a nestačím se divit. V textu se píše, že za hození rajčete na vojáka US Army hrozí až dva roky natvrdo. Opravdu? To máme nějaké speciální zákony pro Američany a jejich ochranu? Posledně, když několikatisícový dav házel na Albertově rajčata na prezidenta republiky Miloše Zemana a spolu s ním na další prezidenty evropských zemí, tak policie stála a přihlížela. Mám to napsat ještě jednou? POLICIE STÁLA A PŘIHLÍŽELA! Následně pořadatelé akce dostali pozvánku do ČT, do rozhlasu a získali mediální prostor a dokonce morální podporu od bývalého ministra zahraničí a pospávajícího šlechtice. Není tedy něco v našem právním systému špatně? Je snad pódium s prezidenty evropských zemí něco méně, než americký voják?

Druhé rýpnutí si dovolím ohledně informace TV Nova, která se odvolává na MO ČR, že američtí vojáci budou muset dodržovat zákony ČR během přesunu. No, to je takové obecné a pěkné, ale je to pravda jenom do chvíle, než se něco stane. Pokud by americký voják, např. při zkratovém jednání, zastřelil českého občana, před český soud nepůjde, protože v rámci dohod SOFA a zejména VFA mezi USA a členskými zeměmi NATO jsou američtí vojáci vyjmuti z jurisdikce státu a souhlas s jejich vydáním k trestnímu stíhání v ČR by muselo udělit americké ministerstvo obrany, pod nějž spadají američtí vojáci, a to na návrh vrchního velitele amerických ozbrojených sil v Evropě.

Komentáře netřeba. JB má pravdu.

Chacal opět poslal svůj výběr linků ze slovenského tisku. Já vám z něj chci doporučit tyto dva linky:

http://spravy.pravda.sk/svet/clanok/349035-krym-je-drahy-ako-sa-mu-dari/

http://spravy.pravda.sk/domace/clanok/348972-fico-sa-zucastni-na-oslavach-v-moskve-tvrdi-agentura-tass/

A JK, který na internetu vyhledává ankety, vážící se nějak k Ukrajině, mi poslal dva opravdu povedené vtípky, které vznikly na různých webech dílem kouzelnice náhody!

Navajamm poslal zajímavý mail.
Tady je:
na ukrajinských zdrojoch som opäť našiel niekoľko zaujímavých správ a ospravedlňujem sa, že som nemal viac času na ich lepšie spracovanie, no môžu mať istú aktuálnu hodnotu.

(zdroj)
Titulok: Kolomojsky si trúfa – na Ukrajine sa v tichosti a nepozorovane začína nová vojna o moc.
Správa hovorí o tom, že skupina 22 poslancov oznámila, že prechádza do opozície.

(zdroj)
Titulok: Je na vrchole korupčných schém vláda Jaceňuka?
Správa hovorí o tom, že odvolaný predseda štátnej finančnej inšpekcie Nikolaj Gordienko predniesol v najvyššej rade správu o korupčných schémach, kde tvrdí, že vláda Jaceňuka je priamo na vrchole korupčných schém. Zistené priestupky dosahujú miliardové objemy.

(zdroj)
Titulok: Priemyselná výroba vo februári poklesla o 23 %.
Správa medziročne porovnáva priemyselnú výrobu, pričom najviac poklesla výroba koksu a ropných výrobkov – až o viac ako 50 %. Podľa komentátora je hlavným dôvodom to, že pred rokom sa do štatistiky započítavala aj výroba okupovaných proruských území a tá v tohtoročnom súčte chýba.
Pre mňa veľmi zaujímavá je táto, hoci je staršia (na Ukrajine vyšla dnes)

(zdroj)
Titulok: Oľga Romanova – Putin už nie je prezident – v Rusku sú dvaja prezidenti.
Správa je rozhovorom s osobou blízkou Putinovi Oľgou Romanovou a je ešte z konca minulého roka. Podľa nej vládu v Rusku ovplyvňovali 4 klany: Putin a jeho blízki priatelia (vrátane Romanovej), klan tajných služieb FSB (Sečin), klan armády (Šojgu) a klan Gazpromu (Medvedev). Koncom roka vlani boli definitívne odstavené klany Gazpromu a Putinov. Putin už vraj nemá reálnu moc a o moc sa delia klany FSB a armádny. V jednej časti rozhovoru sa spomína aj konflikt na Ukrajine, ktorý momentálne prebieha v réžii klanu Šojgu. Odvolaní Borodaj a Strelkov vraj boli Sečinovi ľudia.
Za prečítanie stojí celý rozhovor. Poučený z neho sa domnievam, že posledné udalosti svedčia o poslednej fáze mocenského boja.
Možného víťaza by mohla indikovať táto správa:

(zdroj)
Titulok: Klan Šojgu stojí pred masovým zatýkaním.
Správu som otvoril len pred niekoľkými minútami a nestihol som ju ani celú prečítať, no píše o podozreniach z korupcie na ministerstve obrany RF a o pripravovanej rozsiahlej čistke medzi ľuďmi Šojgu.

Môj stručný komentár najnovších udalostí – zdá sa, že Sečin a FSB začína preberať moc a rozsiahle manévre a pohotovosť armády má preveriť funkčnosť týchto zložiek pod novým vedením. Podľa reakcií západných elít – tieto sú dobre informované o palácových udalostiach v Rusku a vôbec ich to neteší.
Zrejme to vedie k vyostreniu vzťahov a teda nič potešiteľného ani pre nás.

A co si odpracoval vlk osobně?

Dva kousky z DWN.

Nejdřív tenhle:
(zdroj)

Není to žádný trhák. Jen se tam dozvíte, co už víte – že v Kyjevě byl odhlasován naprosto mizerný a vědomě nedostatečný zákon o zvláštním statusu Donbasu a hned vzápětí, že kyjevský parlament odhlasoval, že na jeho území může dočasně, v rámci výcviku UK Army, pobývat až tisícovka amerických vojáků.

Jo mimochodem – v  tom zákonu je také mapa těch území, na které se jako vztahuje:

Upozornňuji na tzv. oranžová území! Ty sice drží opolčenci, ale zákonu nepodláhají, protože hranice jeho platnosti prý byly stanoveny podle fronty k 19.9.2014. Zřejmě v Kyjevě myslí, že jim domobrana vydá nazpět Debalcevo.

Ale Kyjev vědomě chtěl dát facku opolčencům i Rusku. Tím, že prohlasoval něco, jiného, než bylo dohodnuto v Minsku. Jak tvrdí Lavrov. Viz (zdroj)
Jenže facka se jim okamžitě vrátila. Ze strany, odkud by ji čekali nejméně – z USA.

Podle ukrajinských zdrojů,

(zdroj)
které se odvolávají na Wall Street Journal Spojené státy, tu tisícovku zatím na Ukrajinu nepošlou. Kvůli obavám z eskalace ukrajinského konfliktu…

Ta tedy musela v Kyjevě u Porošenka a Jaceňuka mlaknout!

Ale za daleko zajímavější shledávám tenhle odkaz:

(zdroj)
Zkrátka – stalo se, co jsem očekával – Atény začali hrát velký poker s  EU a celým Západem ohledně ruských sankcí a jejich osudu.

Řecko si sice vzala do své osobní péče, právě kvůli udržení tzv. sankční jednoty na starost Nulandová a snaží se zpacifikovat Tsyprase a ostatní předáky Syrizi, jenže ledva vypadla z Atén, tak Tsyparas osoběn dal vědět, že 8. dubna letí na osobní pozvání Putina do Moskvy. A  Brusel má starost – nabídnou Rusové Řecku likviditu, kterou tak zoufale potřebuje, výměnou za tvrdý proruský protisankční postoj nebo ne? A  když ano, tak kolik nás to bude stát zase Řeky dostat nazpět do správné pozice?

Prostě Tsypras hraje hru, kterou jsem předpověděl hned dne po řeckých volbách. A protože v Bruselu, koncem února dostal pořádný výprask a  nebylo mu vyhověno vůbec v ničem, jsem hodně zvědav, co se bude dít tentokrát!

A navíc se zdá, že Řekové mají ještě jednu kartu ve hře – podle DWN USA kvůli udržení Řecka v NATO chce, aby zůstalo i v Eurozoně a  Merkelová prokazatelně řekla, že udržení Řecka v euroměnovém okruhu nemá alternativu. Osobně si umí představit spíš velrybu jezdit na dámském kole než skutečnost, že Řecko

1- splatí všechny svoje dluhy, jak na tom trvá Brusel, MMF a  ECB a hlavně Němci,

2 – nezbankrotují,

3 – zůstanou zemí s  Eurem.

aniž by jim nebyla odstřižena další podstatná část dluhů – osobně bych si tipnul nějakých 55% současného zůstatku. A to zejména v situaci, kdy

4 – má Ukrajina těžkou podporu všech těch, co nechtějí povolit řecký Hair Cut, ale při tom nyní sami silně tlačí na věřitele Ukrajiny, aby odepsali podstatnou část svých pohledávek!

Mimochodem – v  tom článku je jedna moc roztomilá perlička! Řecká národní banka má obrovský problém. Musí během pár dnů vyplatit jeden měnový derivát, vyplývající ze swapového obchodu v roce 2001, kterým Řekové, jako technickou fintou tehdy fakticky zfalšovali velikost svého státního dluhu, aby splnili kritéria potřebná k začlenění do eurozony.

Problém je, že se zdá, že řecká Národní banka na něj nemusí mít. Tedy na jeho vyplacení… Říkáte si, dobře jim tak, neměli podvádět? Hm. Podvádět se opravdu nemá. Souhlas! A  za podvod by někdo měl být potrestán, ne? Říkáte – ano Řekové, přece? Vtip je v  tom, že ten swap na zakrytí výše dluhu tehdy vymyslela banka Goldman -Sachs. A  zkuste hádat, kdo tehdy pro ni asi tak dělal? To byste neuhodli – jistý Mario Draghi. Dnešní šéf ECB, který říká Řecku, že dluhy se musí platit a podvádět se nemá! Na druhou stranu – on tvrdí, že u Goldmanů sice tehdy pracoval, ale o tomhle obchodu neměl žádné povědomí! Jistě by ho byl tenkrát překazil. V  případě povědomí. To neříká on, ale já.

Nicméně – DWN naznačují, že pozice řeckého otloukánka by se mohla začít měnit. Že v tichosti je snad připravováno v Bruselu a v ECB cosi, co se má pracovně jmenovat “Reformen light“. Tyhle řecké dluhově finanční tzatziky, tak ty budou ještě pořádně husté a rozhodně nebudou pro slabé žaludky!