USA chtějí spustit vlnu ruských bankrotů

2. 3. 2015   Zvědavec
Finanční válka
Americká vláda trvá na zpřísnění sankcí vůči Rusku a požaduje, aby se EU přidala. Washington nyní chce sankce, které budou mít „zničující“ účinek, kterým musí Rusko „trpět“. Finanční opatření mají podle plánu spustit vlnu bankrotů v Rusku.Britského ministra zahraničí Philipa Hammonda během víkendu navštívil americký ministr zahraničí John Kerry a probírali americký plán. Washington očekává, že EU bude spolupracovat, aby donutila srazit ruskou ekonomiku na kolena.

USA drasticky zpřísní sankce vůči Rusku: americký ministr zahraničí John Kerry tento víkend v Londýně řekl, že Rusko je „vino hrubým porušováním minského příměří“. Kerry řekl, že Rusko zaútočilo na město Debalcevo a podpořilo polovojenské válečníky v regionu, a najalo nové jednotky u Mariupoli. Kerry řekl: „To je porušením příměří. Myslíme to vážně: budu další sankce, které způsobí v ruské ekonomice další bolesti.“

Pokračoval: „Mezi námi a našimi evropskými spojenci probíhá vážná diskuse o tom, jaké sankce zavedeme příště a kdy mají vstoupit v platnost. Jsem si jistý, že v reakci na ruské porušení příměří budou další opatření.“

Britský ministr zahraničí Philip Hammond poznámky Kerryho plně podpořil. Před několika měsíci americký vice-prezident Joe Biden vysvětlil, jak USA vytvořily roli EU ve strategii namířené proti Rusku. Nyní se zdá, že spolupráce funguje poněkud plynuleji, než prve.

Na úrovni EU již nemohou evidentně politici vzdorovat tlaku Ameriky. Tudíž EU Observer informoval o několika nejmenovaných stálých představitelích EU, kteří řekli, že další sankce jsou nevyhnutelné. EU Observer také citoval vysokého amerického představitelé, který vysvětlil strategii Ameriky. Jestli je tímto představitelem Daniel Fried, který koordinuje sankce mezi USA a EU, není známo.

Američané doufají, že příští krok bude mít „zničující“ dopad na ruskou ekonomiku. Tudíž by mohlo dojít k vlně bankrotů mezi ruskými společnostmi, protože mnoho firem riskuje bankrot, pokud úvěry splatné v dolarech během nadcházejícího roku nebudou obnoveny. (Bankrot je očekáván, protože hodnota rublu se propadla a bude jich tudíž zapotřebí pro splátky víc.)

Aby tohoto cíle dosáhla a využila propadu rublu, má americká vláda v úmyslu uchýlit se k technickému triku, zkrácení durací existujících úvěrů, které ruské banky, energetické společnosti a zbrojní firmy mají v evropských a amerických bankách. Američtí představitelé EU Observer řekli: „Pokud chceme, můžeme zajistit, že budou opravdu trpět. Neschopnost získat nový kapitál bolí nejvíce – k americkým a evropským trhům neexistuje alternativa.“ (Tudíž dojde k bankrotu). (Imbecilita, neznalost světa a situace je u amerických představitelů opravdu neskutečná, a Asie podle nich vůbec neexistuje – p.p.).

Další americký kontakt v Bruselu řekl, že vyloučení Ruska z platebního systému SWIFT (schopnost převádět prostředky elektronicky, místo prostřednictvím papírových dokladů) by bylo opět probíráno a opět posíleno. Američané se o tento krok, kterého se Rusové obzvláště bojí, pokusili před pár měsíci, přímým tlakem, ale neuspěli, protože nezávislá organizace SWIFT odmítla Washington poslechnout. Nicméně když Amerika uspěje v tomto, toky peněz ruským společnostem budou potlačeny. Rusko proto spěchá se zprovozněním alternativního systému, v naději, že sníží dopad na ruské domácí platby, když Amerika zmáčkne knoflík a odpojí Rusko od SWIFTu.

Americké ratingové agentury již sankce zesílily, když klasifikovaly ruské dluhopisy jako „smradlavé“. Toto snížení ratingu znamená, že některé velké americké penzijní fondy jsou právně vázány stáhnout se z ruských státních dluhopisů. (To tlačí hodnotu rublu ještě níže).

EU Observer také poznamenává, že Američané mají v úmyslu dodat zbraně Ukrajině. To je další krok (v americké válce proti Rusku), který je stanoven v nedávno přijatém americkém zákonu.

Ruská porušování příměří, ze kterých Rusko obviňují Američané, zapadají do dříve existujícího (pochybného amerického) argumentu, neboť:
Je zcela nejasné, kdo střílel na majdanu (při puči v únoru 2014)
Sestřelení civilního letadla MH 17 není stále ani zdaleka objasněno
Vrazi civilistů v Oděse (při masakru pro-ruských demonstrantů, kdy byli upáleni v budově odborů 2. května 2014) jsou také nejasní
Kdo ostřeluje Mariupol je stejně tak nejasné
Kdo je za raketovým útokem na autobus v Doněcku je též neznámé.

Každá z těchto událostí byla vzata Američany jako příležitost k uvalení tvrdších sankcí vůči Rusku. (Každá z těchto záminek použitých Amerikou k ekonomickým sankcím vůči Rusku byla pochybná, ale EU přesto držela basu).

Není známo, jestli bude Západ nějak reagovat na akce ukrajinského Pravého sektoru a dalších protiruských ukrajinských extremistů: pravičácké polovojenské bojůvky informovaly, že nebudou dodržovat ani dohody z Minska (ale Kerry to ignoruje). Také zřídily vlastní generální štáb a odmítají se řídit rozkazy oficiální ukrajinské armády, co se týká jejich vojenských operací proti pro-ruským povstalcům.Ohledně chování extrémní pravice na Ukrajině není názor EU a Američanů známý. (Veřejně na to žádný názor neexistuje, jen na útočení na Rusko).