USA mohou nahradit Porošenka, který nezvládá svou funkci


2. 3. 2015 zdroj
Ukrajinský prezident Petr Porošenko není silný vůdce, který by byl schopen udržet svou vlastní strategii, v nejdůležitějších otázkách je nucen spoléhat se na stanovisko vnitřních a vnějších sil, řekl americký historik, odborník na SSSR a Rusko Stephen Cohen v programu amerického spisovatele a rozhlasového moderátora Johna Batchelora.


Situace v Děbalcevě, kdy se “do kotle” dostalo několik tisíc ukrajinských vojáků a jednání “normandské čtyřky” v Minsku ukázaly, že ukrajinský prezident ne zcela kontroluje situaci v zemi. “Děbalcevský kotel” byl jedním z hlavních témat setkání vedoucích představitelů Ruska, Německa, Francie a Ukrajiny, ale Petr Porošenko nedokázal tento problém řešit, a to navzdory tomu, že opakovaně opouštěl jednací sál kvůli telefonickým hovorům.

Ukrajinský prezident odmítl přijmout podmínky, za nichž by stovky vojáků, kteří byli v obklíčení, mohly opustit Děbalcevo, kdyby tam zanechaly těžké zbraně. To vedlo k obrovskému počtu obětí, jejichž přesné údaje Kyjev stále tají, a ztrátě téměř veškeré vojenské techniky, která se tam nacházela, připomíná historik. Informovala o tom agentura RIA “Novosti”.

Ve výsledku byl přijat dokument, jehož podmínky musí ukrajinský prezident v Kyjevě plnit, ale není vyloučeno, že “to nemůže dělat” z politických důvodů. Mnohé krajně nacionalistické síly, které se tak či onak dostaly k moci po volbách na podzim roku 2014, kategoricky nesouhlasí s jednáním s domobranci. Radikální organizace “Pravý sektor” okamžitě prohlásila, že je proti příměří, vůdci dobrovolnických praporů se také přou ohledně rozhodnutí vlády, říká Steven Cohen.

Politická situace v Kyjevě je velmi nebezpečná. Porošenko se snaží prezentovat situaci s Děbalcevem jako “vítězství”, ale každý ví, co se opravdu stalo. Ze strany velitelů praporů je tu porušení subordinace, ale ukrajinské orgány s tím nemohou nic dělat, protože v mnoha ohledech závisí na radikálních skupinách, jejichž bojovníci se velmi aktivně účastní bojových akcí na Donbasu. Není možné s jistotou říci, že Porošenkovi hrozí “fašistický převrat”, ale situace vzniklá v souvislosti s radikály, z nichž část zaujala státní funkce, by měla znepokojovat nejen ukrajinské orgány státní moci, ale také USA a EU, poznamenává Stephen Cohen.

Podle jeho názoru je nejpravděpodobnějším kandidátem na post vůdce ukrajinského státu současný premiér Arsenij Jaceňuk. Již počátkem roku 2014 náměstkyně ministra zahraničí USA Victoria Nuland řekla v telefonickém rozhovoru, že je podle ministerstva zahraničí vhodným kandidátem na nějakou vysokou pozici v čele státu. S největší pravděpodobností, řekl Steven Cohen, Washington nadále Jaceňuka podporuje, protože se domnívá, že rozumí ekonomice a může být “člověkem MMF.” Kromě toho na něm Západ přitahuje skutečnost, že Jaceňuk zastává radikální názory na vztahy s Moskvou a chce postavit kolem Ukrajiny zeď, aby ji “ochránil” před Ruskem, domnívá se historik.

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová