Vedení Charkova hrozí zastřelením, protože neuznávají Rusko “zemí-agresorem”


6. 3. 2015    zdroj
Nejvyšší rada Ukrajiny musí posoudit návrh zákona o rozpuštění městské a krajské rady v Charkově, protože neuznaly Rusko jako “agresora”. V Nejvyšší radě to 5. března prohlásil hlava Radikální strany Oleg Ljaško. Informoval o tom korespondent IA Regnum.

Ljaško nazval “velmi nebezpečným trendem” fakt, že jak regionální, tak městská rada Charkova odmítly uznat Rusko agresorem. Dalším krokem by podle něj mohlo být referendum o připojení k Rusku.

“Dnes se v Charkově odehrály mimořádné události. Charkovská oblastní rada odmítla zařadit na pořad jednání otázku o uznání Ruska zemí-agresorem. Připomínám, že již dříve Charkovská městská rada odmítla uznat Rusko zemí-agresorem. Myslím si, že to jsou velmi nebezpečné události. Charkovská oblast je hraniční oblastí. Když městská i oblastní rada odmítají uznat Rusko agresorem, tak zítra uspořádají referendum o připojení Charkovské oblasti k Rusku,” řekl Ljaško.

Politik přislíbil, že zaregistruje v parlamentu návrh zákona o rozpuštění krajské rady a městské rady Charkova a také o uspořádání nových voleb. Ale ani na tomto se poslanec nemá v úmyslu zastavit.

“Je nutno rozpustit Charkovskou krajskou a městskou radu jako organizace, které podporují terorismus, vyvíjejí protistátní činnost. Minimálně rozpuštění, v maximální variantě zastřelit charkovského primátora Kernese a hlavu Charkovské krajské rady,” navrhl Ljaško poslancům.

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová