Vietnamská armáda zamítla požadavky USA ohledně zastavení pomoci ruskému letectvu

14. 3. 2015   zdroj a zdezdezde
Spojené státy se obrátily na vedení Vietnamu s žádostí zastavit podporu, poskytovanou ​​letům ruského letectva s tím, že umožňuje ruským letadlům používat vietnamské přistávací plochy. Informovala o tom agentura Reuters. Podle USA poškozuje aktivita ruského letectva v oblasti vztahy mezi Hanoí a Washingtonem…


…USA trvají na zákazu používání vietnamské základny Cam Ranh ruským letectvem z obavy, že doplňování paliva ruských letadel ohrožuje bezpečnost v regionu. Jak agentura TASS informovala, řekla to 12. března mluvčí ministerstva zahraničí USA Jen Psaki…

Vietnam je strategickým partnerem Ruska a samostatně určuje svou politiku. Požadavek USA, aby přestal podporovat ruské letectvo, není ničím jiným než vměšováním do vnitřních záležitostí země. Prohlásil to v rozhovoru se Sputnikem Việt Nam plukovník Le Tkhe Mau, jeden z vedoucích Ústavu vojenské strategie Ministerstva obrany Vietnamu.

“Požadavek Washingtonu (zakázat ruským leteckým tankerům létat z území Vietnamu – poznámka “Lenta.ru”) není nic jiného, než vměšování se do vnitřních záležitostí Vietnamu, suverénního státu, který samostatně určuje politiku vzájemné spolupráce se svými přáteli a partnery,” řekl Le Tkhe Mau.

Plukovník vysvětlil, že Rusko je strategickým partnerem Vietnamu, spolupráce mezi oběma zeměmi ve vojenské a technické oblasti se rozšiřuje a jedním z prvků této spolupráce je poskytování infrastruktury základny Cam Ranh pro činnost ruských vzdušných tankerů. “Nejsou to bojové letouny,” řekl Le Tkhe Mau.

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová