Vytvoření jednotné evropské armády je provokace

12. 3. 2015   Svobodné noviny
Návrh předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera vytvořit společnou evropskou armádu vyvolalo spoustu otázek u politiků. Poslanec Evropského parlamentu  Jiří Maštálka má za to, že vytvoření jednotné evropské armády je provokace. Žádnou jednotnou armádu EU nepotřebujeme, je to krok k militarizaci EU a eskalaci mezinárodní situace.

Jiří Maštálka: Jedna věc je záměr takovou armádu vytvořit a druhá věc je, jestli je to potřeba. Já osobně si myslím, že taková nutnost neexistuje. Existuje celá řada nástrojů k zajištění bezpečnosti Evropy. A když vytváříme nějaké nástroje navíc, pak se vydáváme po cestě militarizace Evropské unie, eskalace i bez toho ne právě jednoduché mezinárodní situace.

Turecký ministr zahraničních věcí v průběhu schůzky s velvyslancem České republiky v  Ankaře prohlásil, že jeho zem by mohla poslat do armády EU 60 tisíc mužů. A kolik by hypoteticky mohlo poslat Česko?
Tady bych se moc nechtěl pouštět do nějakých podrobností, protože zřejmě půjde o  bojeschopné jednotky. A můj vztah k možnostem České republiky v tomto smyslu je dost skeptický. Vůbec odmítám samotnou myšlenku o nějaké společné armádě EU. A nechci uvažovat ani o jejím financování. Opakuji, je to špatný nápad, pokládám to za politickou provokaci, moc pochybuji o  tom, že bude tento návrh realizován. Když k tomu ale přece jen dojde, pak se napětí v Evropě pouze zvýší.

Není projekt vytvoření vlastní armády EU pokusem zbavit se infrastruktury NATO?

Neznáme přece podrobnosti, o co vlastně jde, jak by vlastně měla taková armáda vypadat. A má vůbec smysl se tím zabývat, když musí Evropská unie řešit mnohem aktuálnější problémy — ekonomické, sociální. Do současné ekonomické situace návrh Jeana-Clauda Junckera nijak nezapadá. Chápu, že někdo zřejmě doufá, že společná armáda je schopna odvrátit ten nejhorší scénář, o kterém teď všichni mluví. A sice vznik na evropském kontinentě velkého válečného konfliktu. Já si ale myslím, že stupňování vojenské moci Evropskou unií bude pokládáno za výzvu. A to znamená, že se o krok přiblížíme k velké válce. Kdepak, navazovat vztahy s Rusy musíme jedině mírovými prostředky, u jednacího stolu.

Myšlenka vytvoření společné evropské armády není nová, zapadá do rámce federalizace Evropské unie, ale teď, tváří v tvář „strašlivé ruské hrozbě“, připadá tato myšlenka mnohým opět jako nová. Jak jsme se dozvěděli, bývalý šéf evropské diplomacie Javier Solana připravuje k  prezentaci zprávu, která obsahuje číslo 190 miliard eur. Tolik ročně vydají země EU na financování svých armád. Takže teď by údajně mohly na svých vojenských výdajích ušetřit a kromě toho by mohly prosazovat společnou zahraniční a bezpečnostní politiku, hlavní ale je, že by mohly odrážet intervenci na svých hranicích. Takže sice mluví o míru, ale připravují se na válku.

dozvěděli, bývalý šéf evropské diplomacie Javier Solana připravuje k  prezentaci zprávu, která obsahuje číslo 190 miliard eur. Tolik ročně vydají země EU na financování svých armád. Takže teď by údajně mohly na svých vojenských výdajích ušetřit a kromě toho by mohly prosazovat společnou zahraniční a bezpečnostní politiku, hlavní ale je, že by mohly odrážet intervenci na svých hranicích. Takže sice mluví o míru, ale připravují se na válku.