Avakov: Vzteklý pes je na prahu Evropy

18. 4. 2015    zdroj

Ministr vnitra Ukrajiny pořádá v Evropě masivní protiútok “na lži ruských politiků a jimi koupených médií”. “Zkrotíme vzteklého Putinova psa, je na prahu Evropy,” prohlásil šéf ministerstva vnitra Ukrajiny Arsen Avakov na setkání s italskými politiky v Římě. Sám to oznámil prostřednictvím sociálních sítí…

“Otevřený a ostrý rozhovor bez okolků – bylo ho třeba. Příliš aktivně začalo Putinovo Rusko lobbovat v Evropě pro svou pozici. Podřizovat si od předních linií vzdálenou Itálii, Francii, Španělsko … A odpověď musí být – tak to rozhodlo vedení země – bez okolků ukazovat Evropanům skutečnou situaci v rusko-ukrajinském konfliktu. Posílit bilaterální výměny s nejvýznamnějšími evropskými politickými kruhy. Ano, dovolil jsem si víc než kariérní diplomati. Ano, měl jsem a poskytoval jsem více informací. A ano, jsem v právu bývalého disidenta, který se nuceně nacházel v Itálii, byl jsem víc než otevřený a nediplomatický při rozhovorech, když jsem odpovídal na otázky italských senátorů a poslanců,” skládá účty ministr ukrajinské vlády.

Avakov zdůrazňuje, že Italové přijali “velmi dobře” PRAVDU (zdůrazněno ministrem) “i když ji nečekali v této podobě”. “A na mé srovnání současného Putinova režimu se vzteklým psem, který je Ukrajina nucena zadržovat, nikdo nic nenamítal. Říkali – jak pomoci!” poznamenal šéf ministerstva vnitra Ukrajiny.

“Pro nás je důležitá a nezbytná podpora předních evropských zemí v tomto boji za Ukrajinu.Vysvětlil jsem politikům v Itálii, že náš současný boj není jen o Ukrajinu, je to boj o Evropu. Protože pokud Putin projde a zlomí Ukrajinu, nezastaví se… Znechutila mě ruská protiukrajinská lež, která se rozléhá v Evropě na všech kanálech a je ochucená ruskými ropnými penězi. Věnuji dva dny masivnímu protiútoku proti lži ruských politiků a jimi koupených médií. Je to důležité nyní a je to důležité pro budoucnost, kdy zkrotíme vzteklého Putinova psa, nebo zdechne! Proto, že se díváme do budoucnosti! Proto, že máme v plánu být nadále již jenom silnější, včetně politických a ekonomických vztahů – s civilizovanými zeměmi velkého evropského domu,” říká Avakov.

Na závěr prohlásil, že idiom “Putinův vzteklý pes” “způsobuje nenapravitelné škody ušlechtilým čtyřnohým zvířatům na celém světě”, a žádá je, aby mu odpustila “toto nelichotivé srovnání.”

Od okamžiku zveřejnění článku 15. dubna ráno si zprávu Avakova o “rozhovoru” s italskými politiky na Facebooku “lajknulo” téměř 10 tisíc uživatelů.

Připomeňme si, že za prezidenta Janukovyče byl Avakov trestně stíhán podle č. 3 par. 365 (“zneužití pravomocí a moci s těžkými důsledky”). Skrýval se právě v Itálii. Ukrajinským médiím řekl, že komunikuje s poslanci Evropského parlamentu, cestuje po Itálii a dívá se na historické filmy. Vést tento životní styl mu umožňuje úspěšné podnikání: jeho rodina vlastní v Římě společnost, která se zabývá výrobou mozzarelly.

Pro Novu republiku přeložila PhDr.Vladimíra Grulichová