Bývalý agent CIA potvrdil, že „Usáma Bin Ládin zemřel přirozenou smrtí.“

 8.4.2015    Svobodné noviny
Bývalý agent CIA prohlásil, že vůdce al-Kájdy Usáma bin Ládin zemřel přirozenou smrtí, pět let předtím, než Spojené státy oznámily jeho smrt. V rozhovoru, který poskytl ruskému Channel One, Berkan Yashar, který je také tureckým politikem, uvedl, že Spojené státy nezabily vůdce Al-Kájdy.
„V září roku 1992 jsem působil v Čečensku, to bylo tehdy, kdy jsem se poprvé setkal s mužem, jehož jméno bylo Bin Ládin. Toto setkání se konalo v dvoupodlažním domě ve městě Grozném;v horním patře byla rodina Gamsakhurdia, gruzínského prezidenta, který byl poté ze své země vyhoštěn. Potkali jsme se ve spodním patře;Usáma žil ve stejné budově,“ uvedl Yashar.

Podle bývalého agenta CIA, on osobně znal tři Ládinovi čečenské bodyguardy, kteří jej chránili až do jeho smrti, a byli i svědky jeho smrti 26. Června 2006.
„I přestože téměř celý svět této historce uvěřil, já nikoliv,“ uvedl Yashar. „Já osobně znám Čečence, kteří jej chránili, a byli s ním až do samého konce.“

„Tito tři Čečenci, Sami, Mahmood, a Ayub jej také dle jeho vůle pochovali v horách na pákistánsko-afghánské hranici,“ uvedl.

Yashar dodal, že CIA před prohlášením o zabití bin Ládina unesla jednoho s jeho bodyguardů.

Bývalý agent také uvedl, že zadržený bodyguard také musel prozradit Spojeným státům přesné místo, kde Bin Ládina v horách pochovali.

„Neexistoval žádný útok. Vím, že se jednalo o americkou operaci zevnitř: oni našli jeho hrob, vykopali jej a všem o tom řekli. Oni museli ukázat, jak technologicky pracují bezpečnostní služby, jak byl každý krok kontrolován, a poté to prezentovat, jako velké vítězství, aby ukázali daňovým poplatníkům, že neplatí daně pro nic za nic,“ uvedl.

Washington 2. května 2011 oznámil, že byl Bin Ládin zabit americkými silami na jeho pozemku v Abbottabádu, Pákistánu.

Nedostatek transparentnosti ohledně smrti Bin Ládina vzneslo mnoho dalších pochybností nad tímto oznámením.