Generální tajemník OSN se chystá na vojenskou přehlídku do Moskvy

25. 4. 2015     zdroj
Generální tajemník OSN Pan Ki-mun se chystá k účasti na oslavách věnovaných 70. výročí vítězství ve Velké vlastenecké válce, které se budou konat v Moskvě. Chystá se také zúčastnit se vojenské přehlídky na Rudém náměstí. Oficiálně tyto informace v sídle OSN nebyly potvrzeny, ale nebyly ani vyvráceny.

Zdroj agentury TASS v OSN oznámil, že Pan Ki-mun má let do Moskvy naplánován na 8. května a vracet se generální tajemník OSN má až 11. května. Tisková služba OSN nepopírá skutečnost možné návštěvy Pan Ki-muna 9. května v Moskvě a uvedla, že v současné době o této záležitosti není možné nic sdělit. Zástupce oficiálního mluvčího generálního tajemníka OSN Farhan Haq připomněl, že o návštěvách generálního tajemníka OSN jsou poskytovány informace obvykle blíže k datu odjezdu.

Zatím má Pan Ki-munv v plánu navštívit Řím, Vatikán a Paříž, po návratu z evropského turné blíže k příštímu víkendu, řekl Haq. V samotném sídle OSN je u příležitosti Dne vítězství plánována celá řada různých vzpomínkových akcí včetně výstavy fotografií na téma Velké vlastenecké války, která se uskuteční 4. května. Následující den, 5. května, se uskuteční zasedání Valného shromáždění OSN věnované 70. výročí Velkého vítězství, 6. května se bude konat koncert jazzové hudby a 9. května proběhne neformální setkání pracovníků diplomatických misí zemí SNS.

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová